Jump to content

Tα ξωτικά

mars

Recommended Posts

Τα ξωτικά

Ο ουρανός σκοτείνιασε τα πάντα έχουν μαυρίσει

μόνο οι αστραπές φωτίζουν τα ονειρα μου.

Και της καρδιάς μου οι παλμοί έχουνε σταματήσει

δυο μέτρα κάτω από τη γη έχει χαθεί η χαρά μου.

Μαζί με τη βροχή τρέχουν τα δάκρυα μου

χάνονται τα αποτυπώματα στα βήματα που κάνω.

μοιάζει να θέλει η ψυχή να φύγει μακριά μου

μήπως για να σωθώ θα πρέπει να πεθάνω?

Μόνο ένα τσιγάρο ήθελα να ανάψω

να ξεχαστώ μες τον καπνό

μα η βροχη δεν μ'άφησε και σκέφτηκα να θάψω

μαζί με τη χαρά τον μαύρο μου εαυτό.

Μα ξαφνικά ο ουρανός το μαύρο χρώμα χάνει

χάθηκε η βροχή, στερέψαν τα δάκρυα μου.

το βλέμμα από την αλλαγή ζητάει να πεθάνει

μα το κρατάει ευλαβικά η άτονη καρδιά μου.

Τι χρώματα, τί μουσικές φωτίζουν τα όνειρα μου?

ένα ουράνιο τόξο καρφώθηκε στη γη.

Ξάφνου έρχονται τα ξωτικά ν'ανοίξουν τη καρδιά μου

να τη γεμίσουν με αφόρητη ηδονή.

Τα χρώματα αλλοιώνονται με τον χρόνο

και ακούγεται πένθιμη μουσική.

Όχι τα ξωτικά δεν θα μ'αφήσουν μόνο

και θα ακούνε πάντα τη φωνή.

Τρέχω στου ουράνιου τόξου την άκρη

για να βρω τον θησαυρό.

αλλά αντί να βρώ χρυσάφι

κρυμμένο είχανε έναν τεράστιο σταυρό.

Guest silversoldier

Πρώτον, μην απελπίζεσαι, μην γράφεις συνέχεια γιατί θα βρείς σε κανα τοίχο, χαλάρωσε γίνονται και ατυχήματα!

Αν και έχω την αίσθηση ότι γράφεις για πλάκα....

συνοχή: μικρή

νοήμα: τα ίδια με το προηγούμενο (απροσδιόριστο)

τεχνική: χάλια (me toο)

ρυθμός: καλός (αμα αλλάξεις λίγο μερικά λογάκια, κάνεις τραγούδι για Φοιβο)

Τέλος πάντων, καλό είναι να μην κάνουμε πολλές δημοσιεύσεις καπάκι (κανόνας της βιβλιοθήκης, όχι δικός μου). Και ακόμη δεν κατάλαβες τη διαφορά ποιήματος (δημιουργίας) απο τους απλούς στίχους. :thumbdown:

Τα λέμε :yessir:

Στιχάκια, και πάλι. Όχι ποίηση. Δεν μπορώ να κάνω κριτική πάνω σε κάτι τέτοιο. Και όπως λέει και ο silversoldier, μην postάρεις πολλά μαζεμένα. Βέβαια, αυτή η παρατήρηση ισχύει και για τον ίδιο, και για όλους.

Guest silversoldier

Η κριτική χρειάζεται Νιέννα, αλλά αν και δεν είμαι και τόσο των κανόνων ( το ξέρεις μάλλον), τουλάχιστον να μην γράφει κάποιος, απλά για να γράφει! Να εκφράζεις κάτι, να έχεις λόγο....κάτι τέλος πάντων...παντρέυομαι....πέθανε η γάτα μου...κάτι....που να σου δημιουργεί τάση για δημιουργία....(ποιος τα λέει βέβαια, συγνώμη για το spam)....

Φίλε μου, διαβασε τίποτα που κυκλοφορεί εδώ...κάνε κανένα σχόλιο! Και αργότερα....ξαναδές τα, λίγο καλύτερα! :hideingbhindcurtian:

Αρχικά δεν γράφω συνέχεια, απλά αυτά τα είχα γράψει πιο παλιά και βλέποντας τη κριτική στο πρώτο είπα να βάλω και το δεύτερο.Το οποίο μ'αρέσει πάρα πολύ και σημαίνει πάρα πολλά για εμένα όπως και το πρώτο. Το σχόλιο που αφορά το νόημα το δέχομαι όπως και όλα τα υπόλοιπα, απλά θεωρώ πως αυτά που θέλω να περάσω και να πω λέγονται αμμεσα. Όσον αφορα τη συνοχή εντάξει έχεται δίκιο. Αν και δεν μου φαίνεται καποιο τραγικό πρόβλημα.Πάντως για τα σχόλια τύπου "καλό για τον Φοίβο" θεωρώ πως τα λέτε κυρίως για το μέτρο και την ομοιοκαταληξία. Ισως επειδή ασχολούμαι και με τη μουσική μάρέσει να γράφω και να διαβάζω κυρίως με ομοιοκαταληξία. Αν σε μερικούς φαίνεται αστεία δεν μπορώ να κάνω κάτι. Πάντως η κριτική θα μπορούσε να γίνει πιο καλοπροαίρετα. Δεν έστειλα κάτι αστείο είναι πράγματα που νοιώθω και με αυτό το τρόπο εξέφρασα. Ευχαριστω.

Guest silversoldier
Αν σε μερικούς φαίνεται αστεία δεν μπορώ να κάνω κάτι. Πάντως η κριτική θα μπορούσε να γίνει πιο καλοπροαίρετα. Δεν έστειλα κάτι αστείο είναι πράγματα που νοιώθω και με αυτό το τρόπο εξέφρασα. Ευχαριστω.

Πρώτον, τα αστειάκια είναι στο πρόγραμμα, όσο κρύα κι αν είναι! Δεύτερον, η κριτική πάντα καλοπροαίρετα γίνεται στα ποιήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε καλοπροαίρετα σε 'σένα όχι στα έργα σου, τα οποία προς το παρόν δεν είναι ποιήματα! Ο τρόπος που νιώθεις, δεν είναι κατακριταίος, προσωπικά βιώνω ανάλογες καταστάσεις (απογοητεύση), και είμαι χάλια, εξού και η τεχνική ( που μυαλο για τέτοια, αμα σου έχουν πάρει τα μυαλα, αμα δεν το πιστεύεις κοίτα πόσα απο αυτά που έχω γράψει τελευταία έχουν αφιερώσεις, και θα καταλάβεις πως είμαι.). Τρίτον οι ομοιοκαταληξίες και τα παρελκόμενα, είναι ωραία όταν μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε! Εγώ προσωπικά, δεν το 'χω μάθει ακόμα!

Η συμβουλη που σου έδωσα. πιστεύω είναι σωστή! Εδώ κυκλοφορούν πολλά ποιήματα, διαβασέ τα! Κάπου νομίζω έχουνε παραχώσει και κάτι τεχνικές γραψίματος (δεν ξέρω βέβαια αν θέλει έγκριση για 'κει, η Νιέννα το ξέρει σίγουρα).

Τα λέμε....και καλή συνέχεια!!! :mf_popeanim:

Edited by silversoldier

Αυτό το ποιηματάκι θα μπορούσαν να το μελοποιήσουν τα Παιδιά από την Πάτρα...

Τρομερή μουσικότητα κι εδώ, επιβάλεται να τα μελοποιήσεις. Κατά τα άλλα έχει τα προβλήματα συνοχής του και εδώ υπάρχουν και ομοιοκαταληξίες με ενδιαφέρον (γη-ηδονή, θησαυρό-σταυρό).

Γενικά η ομοικαταληξία είναι δίκοπο μαχαίρι, απαιτεί πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία και κουράγιο (θα αναφερόμουν πιο... "ανατομικά" αλλά θα κρατήσω το στόμα μου κλειστό), αλλά στα σωστά χέρια κάνει θαύματα. Τα δικά σου ποιητικά χέρια πάντως δείχνουν να έχουν πάρει το κολάι, αν και μπορείς πιστεύω και πολύ πολύ καλύτερα.

Χαίρομαι πάντως που έχεις επιλέξει έναν όχι εύκολο δρόμο και μια, κατά πολλούς, ξεπερασμένη εμμονή.

Mars, κατ'αρχήν καλώς ήρθες.

Μου άρεσαν οι στίχοι σου. Έλεγαν μια ιστορία, είναι ένα σενάριο αν θες, και λατρεύω τις ιστορίες γενικά. Προτιμώ μάλιστα όταν διαβάζω ποίηση να διαβάζω κάτι που να έχει σαφήνεια, αρχή, μέση και τέλος, με κάποιο χαρακτήρα που να αφηγήται εμπειρίες και συναισθήματα χωρίς "πομπή και περίσταση".

Λυπάμαι αν κάποιοι σου έδωσαν την εντύπωση πως δεν ήταν καλοπροαίρετοι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα εδώ.

Θα παρακαλέσω πάντως, για μία και τελευταία φορά, να προσέχουν ορισμένοι πως φέρονται και τι εντύπωση δίνουν στους νέους χρήστες που έχουν το θάρρος να παρουσιάσουν έργα τους με την επιθυμία να κάνουν φίλους και να ακούσουν χρήσιμες γνώμες στο φόρουμ!

Ας αφήσουμε τα πολλά "αστειάκια" μόνο για όσους γνωρίζουμε καλά!post-59-1155442267_thumb.gif <-- Ενδιαφέρον emoticon, no?

Edited by Dain

Καλώς όρισες, mars!

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ούτε πως κάνεις πλάκα γράφοντας, ούτε πως αυτό που μόλις διάβασα δεν έχει συνοχή. Νομίζω πως αυτό που το κάνει να δείχνει πως δεν έχει συνοχή είναι το ότι χρησιμοποιώντας ομοιοκαταληξία χρειάζεσαι και σωστό (αν όχι αυστηρό) μέτρο. Συλλαβές ανάλογες σε κάθε τετράστιχο. Υποθέτω πως αν το προσπαθήσεις με υπομονή θα μπορούσες να κάνεις κάτι αρκετά καλό από αυτό εδώ, όχι επειδή το λένε "τα ξωτικά" και είμαστε φόρουμ φαντασίας, αλλά επειδή έχεις κάποιες εικόνες (με ομοιοκαταλήξία δοσμένες, μάλιστα) οι οποίες αξίζουν τον κόπο πράγματι.

Επιπλέον, ρίξε λίγο περισσότερο βάρος στην επιλογή των επιθέτων. Κάποιες φορές είναι υπερβολικά κι άλλες ίσως δε βγάζουν προς τα έξω αυτό που εσύ ήθελες να μοιραστείς.

Αυτά κι από μένα, καλή διαμονή.

Ευχαριστώ Nienor, για το μέτρο έχεις δίκιο σίγουρα χρειάζεται αρκετή βελτίωση. Όσον αφορά τα επίθετα όντως ορισμένα είναι υπερβολικά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχω γενικότερα όχι μόνο όταν γράφω, η υπερβολή. Θα προσπαθήσω να τη μετριάσω και να επιλέγω πιο εύστοχα επίθετα.