Jump to content

H πρωτοτυπία της φυγής

ΦΙΛ

Recommended Posts

Γεια σας! Χαίρομαι που ήρθα στην παρέα σας.... και ελπίζω να πέσω θύμα της κριτικής σας :irvine:

Η πρωτοτυπία της φυγής

Και η επιστροφή καμιά φορά

μπορεί να θεωρηθεί φυγή.

Ταξίδι στο ταξίδι

και πάλι ένα ταξίδι,

την επανάληψη δεν την ορίζει

ο προορισμός μου, μα αυτό

που μπορείς και αποκαλείς, αν το θελήσεις, σπίτι.

Ταλαιπωρημένο διαβατήριο

το ταλαιπωρημένο πρόσωπο μου,

λείο σαν το παράθυρο

κάποιου κουτιού με ρόδες, προπέλες ή φτερά,

φανταστικού και μη,

τόσο λείο που έχω φτάσει στο σημείο

να το αποκαλώ παράθυρο μου.

Σφαίρα η γη και κυκλικές οι κόρες

που ανοίγουνε και κλείνουν σαν φακοί,

από κάθε τόπο μια ανάμνηση παιδί

της εκάστοτε στιγμής.

Σφαιρική πώς να μην είναι και η πορεία μου,

κυκλική πώς να μην είναι και η διάθεση,

«φεύγω» για μένα είναι ξεκινώ

και πάλι με μονάχα ένα σκοπό

εκείνον της φυγής.

Guest silversoldier

Δεν το κατάλαβα πλήρως....μου φαίνεται ότι θα χρειαστώ μία εξήγηση! Μπορείς να πεις σε παρακαλώ τι εννοείς! Γιατί ενώ μερικά σημεία είναι ξεκάθαρα...κάπου χάνομαι (απροσδιόριστο)!!!

Μ'αρέσει σαν στίσημο και σαν εικόνες, αλλά πιστεύω ότι "σκαλώνει" λίγο στο νόημα. Προσπάθισε να ξεκαθαρίσεις λίγο τις θέσεις σου και να αποκτήσει πιο πολλή συνοχή. Κάπου στο τέλος, το χάνω εκεί με τις σφαίρες.

Όσο για την φυγή, θα σου μεταφέρω τα λόγια ενός φίλου μου: "η φυγή δεν είναι λύση". Είναι λιποταξία, παραδίδεις τα όπολα σου. Μείνε και πολέμισε. ;)

Αυτά...

Guest silversoldier
Όσο για την φυγή, θα σου μεταφέρω τα λόγια ενός φίλου μου: "η φυγή δεν είναι λύση". Είναι λιποταξία, παραδίδεις τα όπολα σου. Μείνε και πολέμισε. ;)

Αυτά...

Εδώ συμφωνούμε φίλε μου, η φυγή δεν είναι λύση, εκτός εάν είναι μέρος πολεμικής τακτικής, δηλ να γυρίσεις γρήγορα και να δώσεις το τελειοτικό χτύπημα (Rome:Total war)! Γενικώς συμφωνώ με τον πρωλαλήσαντα...παρότι θέλω να εξηγήσεις τις θέσεις σου!

Guest silversoldier

Θα συμπληρώσω κάτι! Επείδη τώρα το έπιασα λίγο καλύτερα...(λόγω μιας βραδυνής μαστουρωμένης διάθεσης)...εκτός το ότι κινείσαι πολύ γρήγορα απο το ένα θέμα στο άλλο! Έχεις σκεφτεί ότι και η επανάληψη της φυγής είναι ένας κύκλος διάθεσης...συνέπως δεν ξεφεύγεις απο τίποτα!

Για σκέψου το....δεν είναι κακό να αναθεωρούμε και τις ιδέες μας!

Edited by silversoldier

Καλώς όρισες, Φιλ.

Το ποίημα είναι όμορφο, για μένα σαφές και δεν πιστεύω πως περιέχει παραπάνω από ένα θέματα. Χάνεις κατά κάποιο τρόπο το μέτρο για λίγο στο τελευταίο (ας πούμε) πεντάστιχο, θα μπορούσες να το χτενίσεις λιγάκι όπως και το υπόλοιπο, αλλά από άποψη νοήματος για μένα είναι πλήρες. Καλή προσπάθεια, συνέχισε έτσι.

Ως νόημα είναι πλήρες και ενδιαφέρον (η επιστροφή είναι φυγή από τη φυγη - έγραψε), τώρα ως υλοποίηση, νομίζω επιπλέει άνετα στην θάλασσα της ποίησης αλλά δεν είναι και κανένα υπερωκεάνιο (και σίγουρα όχι ένας από τους άπειρους τιτανικούς που βλέπουμε συχνά πυκνά). Νομίζω ότι φέρνει περισσότερο σε μια ψαροβάρκα που δεν φιλοδοξεί να φανεί κάτι περισσότερο, και για αυτό κερδίζει πόντους.

Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση... Τι να κάνουμε, internet είναι αυτό.

silversoldier, Deodonus : το θεμα είναι ακριβως ο πρώτος στίχος. Η πρωτη στροφή δηλωνει ότι η προσπάθεια της φυγής πολλές φορές επιλέγεται απλώς για να γυρίσεις πίσω. Η ανάγκη που έχουμε όχι τόσο να ξεφύγουμε αλλά να νιώθουμε πως υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε, και η επανάληψη των "ταξιδιων" απλώς την σημασία αυτού του αισθήματος.

Η δεύτερη στροφή κάνει απλώς μια περαιτέρω αναφορά στην σημασία του αισθήματος. Η συνεχόμενες προσπάθειες φυγής και η ταύτιση του ταξιδιώτη με το μέσο. Πολλές φορές ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε και που πάμε, και αφομοιωνόμαστε από το μέσο.

Η τρίτη στροφή σκοπό έχει να τονίσει την επανάληψη μέσω του κύκλου και της σφαίρας, δυο σχημάτων που ταυτίζονται μεταφορικά με αυτή (...την επανάληψη :) ) Η μεν γη είναι ο τόπος στον οποίο λαμβάνει χώρα το ταξίδι - οποιοδήποτε ταξίδι, και οι κόρες είναι ένα μέσο δημιουργίας αναμνήσεων. Η στροφή τελειώνει ακριβώς όπως αρχίζει η πρώτη, με άλλα λόγια. Ακόμη ένα στοιχείο της επανάληψης.

Υ.Γ. Ο τίτλος είναι απλά ειρωνικός λόγω του θέματος που επέλεξα.

Nienor : Τhanks

Nihilio : "...αλλά δεν είναι και κανένα υπερωκεάνιο (και σίγουρα όχι ένας από τους άπειρους τιτανικούς που βλέπουμε συχνά πυκνά). Νομίζω ότι φέρνει περισσότερο σε μια ψαροβάρκα που δεν φιλοδοξεί να φανεί κάτι περισσότερο, και για αυτό κερδίζει πόντους." Η μόνη διαφωνία μου είναι το συχνά πυκνά.... :D :D :D

Guest silversoldier

Ωραία η εξήγησή σου φίλε μου! Δυστυχώς δεν ευνοώ την επιστροφή με την έννοια κάνω ότι κάνω και το τελειώνω όταν πλέον δεν πάει άλλο (καλό είναι εάν χρησιμέυει ως δικαιολογία)! Την ευνοώ όταν η επιστροφή είναι απο καρδιάς, χωρίς ενδοιασμόυς και τις γνωστές δικαιολογίες, "just sight" που λένε και οι Αγγλοι!

Θεωρώ ότι πρέπει να πηγαίνουμε εκεί μου μας καλούν, να πέρνουμε αποφάσεις γρήγορες και να μην δίνουμε σημασία στην λογική που μας επιβάλλουν (κάντο έτσι για να γίνει έτσι), καλύτερο είναι να ενεργούμε λίγο αφθόρμητα. (Άσε που αυτές οι τεχνικές παίρνουν χρόνο...άλλο καπάκι κι αυτό!!!)

Η ζωή μας δίνει σημάδια φίλε μου, καλό είναι να δίνουμε επιλογή, αλλά τα σημάδια είναι σημαντικά!

Τέλος, η φυγή για να επιστρέψεις είναι κάτι αισιόδοξο αλλά δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε πολύ αλλά να ενεργούμε γρήγορα! :mf_popeanim:

Αυτό ήταν σχολιασμός και γνώμες πάνω στις απόψεις του ποιήματος!

Φιλικά Κώστας!!!

Edited by silversoldier

• 1 month later...

Είναι συμπαθητικό και έχει κάτι ολοκληρωμένο να πει [αν και δεν είμαι βέβαιη για τό πόσο ολοκληρωμένα/έντονα/βαθειά το έχεις βιώσει εσύ ο ίδιος, δεν με πείθεις απόλυτα, δηλαδή, αλλά αυτό μπορεί να είναι και θέμα γλώσσας, τελικά], αλλά έχει κάποια προβλήματα στη στίξη και γενικά θα μπορούσε το γλώσσικό κομμάτι να είναι καλύτερο.

Γιατί 'πρωτοτυπία', όμως;

Μου αρέσει η λυρικότητα του ποιήματος - ένα παιχνίδισμα με τη μουσικότητα που αποφεύγεται πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Θα τολμήσω να πω πως όντως έχεις βάλει λίγο πέμπτη στο έργο σου, κι επιδέχεται μικρών βελτιώσεων, αλλά νομίζω ότι αυτό τονίζει το φευγαλέο του στοιχείο. Όπως είπε η Nienor, συνέχισ' έτσι.

Thanks Nienna k RaspK FOG. Η πρωτοτυπια ειναι ειρωνικη, λογω του οτι σαν θεμα ειναι χιλιογραμμενο. Για ακόμη μια φορα κάτι που αφορα την φυγή...