Jump to content

Γηινες καμπάνες

Guest silversoldier

Recommended Posts

Guest silversoldier

Οι καμπάνες έκραζαν στο θόρυβο, μπλεγμένες

στο βουητό που θύμιζε σειρήνα στην βροχή,

στις γαλάζιες και μπλέ σταγόνες, η μορφή τους

σαν πελώριες ψαλμωδίες και φυτρωμένες γλώσσες.

Ανασήκωσαν το βλέμμα οι αλαφιασμένοι κράχτες

σκυθρωποί απ' την αδυναμία των ποδιών τους

σαν έτοιμοι να υποταχτούν στο δέος του ήχου

αμπάρωσαν τις ώρες τους, στην βροντερή φωνή.

Να αρθρώσουν δεν μπορούσαν, καμία λέξη

παρέμειναν στον υγρό απόγευματινό τους δρόμο

αγαλματένιοι, χωρίς πάθος για ζωή ή ξεφωνητό

παρέμειναν εκεί αγάλματα να στέκουν, κάπου κοιτώντας!

Και ξάφνου ο ήχος έγινε ορχήστρα, συμφωνία καταιγίδας

και στα αφράτα χώματα γίνηκε μύνημα, στρωμένο

με την δροσιά της απνοιας και την ευχή του αλάβαστρου

στην υπέροχη μουσική μίας θαυματουργής ελπίδας.

Guest silversoldier
Μπράβο....έχουμε εξέληξη βλέπω :thmbup: καλά το πας! Keep writting!

Thanks, Deodonus!!!! Μία διαφορετική τεχνική, πως το βλέπεις έχει περιθώρια εξέλιξης????

Ότι και να πιστεύετε για εμένα δεν θέλω να γίνομαι κακός, όμως υπάρχουν φορές που οι φωνές στο κεφάλι μου με αναγκάζουν να γίνω, όπως τώρα.

Το ποιήμα αυτό λοιπόν θα ήθελε να ήταν συνειρμικό, το μόνο από "συν" που καταφέρνει όμως να γίνει είναι το "ασυνάρτητο"

Οι καμπάνες έκραζαν στο θόρυβο, μπλεγμένες

στο βουητό που θύμιζε σειρήνα στην βροχή,

στις γαλάζιες και μπλέ σταγόνες, η μορφή τους

σαν πελώριες ψαλμωδίες και φυτρωμένες γλώσσες.

Εδώ πχ αρχίζει ικανοποιητικά. Οι εικόνες είναι χαλαρά δεμένες και δημιουργούν μια συμπαθητική, αν και υπερβολική, εικόνα. Και όταν λέω υπερβολική μιλάω για το "έκραζαν/θόρυβο/σειρήνα" που προσωπικά δε μου κάνει κάτι πέρα από υπερβολή³, ενώ οι φυτρωμένες γλώσσες παραπέμπουν αλλού.

Ανασήκωσαν το βλέμμα οι αλαφιασμένοι κράχτες

σκυθρωποί απ' την αδυναμία των ποδιών τους

σαν έτοιμοι να υποταχτούν στο δέος του ήχου

αμπάρωσαν τις ώρες τους, στην βροντερή φωνή.

"σκυθρωπος από αδυναμία ποδιών". This is precious που θα λέγαν οι άγγλοι. Είναι απόλυτα λογικό κάποιος με αδύναμα πόδια να περπατάει σκυμένος. Το "δέος του ήχου" πάλι γεννά μέσα μου δέος άνευ σεβασμού, φόβο δηλαδή. Πόσο σκυθρωποί μπορεί να είναι πια για να υποταχτουν σε έναν ήχο που φοβάται και σέβεται; Τρέμω και μόνο στην ιδέα.

Να αρθρώσουν δεν μπορούσαν, καμία λέξη

παρέμειναν στον υγρό απόγευματινό τους δρόμο

αγαλματένιοι, χωρίς πάθος για ζωή ή ξεφωνητό

παρέμειναν εκεί αγάλματα να στέκουν, κάπου κοιτώντας!

Εδώ πάλι την παράσταση κλέβει ο υγρός απογευματινός δρόμος. Εννοώ... δεν ξέρω. Τα μόνα υγρά και απογευματινά που μπορώ να σκεφτώ είναι ένα όνειρο ή μια εφημερίδα που μούλιασε από τη βροχή. Σίγουρα μπορώ να σκεφτώ έναν υγρό δρόμο, αλλά όχι έναν απογευματινό... δηλαδή το πρωί δεν υπάρχει, μόνο το απόγευμα εμφανίζεται ως δια μαγείας μόλις περάσει το μεσιμέρι και το βράδυ ξαναχάνεται;

Τόσο με προβλημάτισε ο δρόμος που το "αγαλματένιοι, χωρίς πάθος για (...) ξεφωνητό" κόντεψε να ξεφύγει της προσοχής μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό και να πω πως με κάνει να αισθάνομαι, επειδή ο δρόμος που κάνει phase in και phase out ανάλογα με την ώρα της ημέρας κυριαρχεί στις σκέψεις μου.

Και ξάφνου ο ήχος έγινε ορχήστρα, συμφωνία καταιγίδας

και στα αφράτα χώματα γίνηκε μύνημα, στρωμένο

με την δροσιά της απνοιας και την ευχή του αλάβαστρου

στην υπέροχη μουσική μίας θαυματουργής ελπίδας.

Εδώ πάλι συμαζεύεσαι πολύ. Βασικα η μεταφορά/εικόνα βροχής που νοτίζει το χώμα μου αρέσει. Το αλάβαστρο δεν κατάλαβα που κολλάει, αλλά δεν με πειράζει ιδιαίτερα, για εσένα κάτι θα σημαίνει σίγουρα..

Το θέμα είναι ότι το ποιήμα δε λειτουργεί όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή έχεις συνδυάσει αποτυχημένα ηχηρές λέξεις χωρίς να νιώθεις τι σημαίνουν. Είναι γραμμένο στο πόδι και χρειάζεται επειγόντως γερή διόρθωση για να μπορεί να διαβαστεί.

Guest silversoldier

Είσαι σίγουρα αυστηρός κριτής, γενικά αυτά περί λογικής ξέρω ότι όταν τα διάβασες θα σου ερχόταν να ξεραθείς στα γέλια αλλά όπως και να 'χει είναι μια αρχή και αυτή, για κάτι καλύτερο!

Γενικά τώρα για το αλάβαστρο απλά επειδή ήθελα να γράψω κάτι που να δηλώνει λευκότητα και το λευκό σαν λέξη θα ήταν αποτυχία συνδύασα το αλάβαστρο που είναι λευκό και φυσικά ο στίχος παραπέμπει στους κραχτες. Δεν ξέρω εάν σε ικανοποιησε η εξήγηση για την τοποθέτηση της λέξης....για ότι θέλεις εδώ είμαστε!

Εντός εισαγωγικών πάντως μ' αρεσε η κριτική σου Nihilio, καλοπροαίρετη και αυστήρη συνδυασμός σίγουρα ηχηρός! Πως άντεξες να κάνεις πλήρη σχολιασμό δεν καταλαβαίνω...προσωπικά θα είχα βαρεθεί....

Ευχαριστώ πάντως :rofl2:

Edited by silversoldier

EDIT: Ας αρκεστούμε σε κριτική ΜΟΝΟ του ποιήματος. Ναι; -Rikochet

Πάντως μερικές εκφράσεις στο ποίημα μου άρεσαν χωρίς φυσικά να είμαι ειδικός στο θέμα.

Edited by Rikochet

Ricochet δεν σε γνωρίζω και υποθέτω πως δεν με γνωρίζεις ούτε εσύ. Το να διαγράψεις ένα post για το ποίο ξόδεψα χρόνο και σκέψη, το θεωρώ ανεκτό, υπό την προυπόθεση πως ήταν προσβλητικό ή εκτός θέματος.

Το να αφήσεις μόνο την τελευταία πρόταση από δύο ή τρεις παραγράφους το θεωρώ απαράδεκτο. Πρώτον γιατί ακυρώνεις την άποψή μου και δεύτερον γιατί αλλοιώνεις την εικόνα αυτού που θέλω να παρουσιάσω.

Αν διάβαζες λίγο προσεκτικά δέκα τυχαία posts σε αυτό το forum και έπειτα το δικό μου, θα παρατηρούσες ότι το σχόλιό μου δεν ήταν εκτός θέματος, τουλάχιστον όχι λιγότερο από αντίστοιχα replies σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Υποθέτω πως αν διαφωνώ με την άποψη κάποιου που έχει κρίνει το συγκεκριμένο ποίημα, μπορώ να το συμπεριλάβω στην έκφραση της δικής μου γνώμης.

Επιπλέον όσά έγραψα ήταν περασμένα με ένα πινέλο χιούμορ ώστε να μην προσβάλουν ή θίγουν κανέναν.

Αν σου ήταν εύκολο θα επιθυμούσα να μου εξηγήσεις τους λόγους που σε οδήγησαν να με λογοκρίνεις (αυτό δεν είναι το σωστό ρήμα;) και να επαναφέρεις το προηγούμενο post μου στην αρχική του μορφή.

Σε ευχαριστώ θερμά.

Το να γράφεις "αν μου είχαν κάνει εμένα αυτή την κριτική θα... θα... θα..." πίστεψε με, είναι εντελώς εκτός θέματος. Σου είναι δύσκολο να αρκεστείς σε κριτική του ποιήματος και μόνο; Έτσι και παρεξηγήσεις αποφεύγονται και όλα είναι καλά. Κριτικές στις κριτικές δεν χρειάζονται, και το έχουμε πει επανειλλημένα.

Ναι μου είναι δύσκολο γιατί δεν είμαι κριτικός ποίησης. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτησή σου.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κακώς ακρωτηρίασες όσα έγραψα. Άνοιξα τυχαία είκοσι post και στο ένα τρίτο από αυτά τα replies περιέχουν υπαινιγμούς ή αναφέρονται καθαρά σε προηγούμενες κριτικές.

Εξάλλου το πως θα εκφέρω την άποψή μου για το ποίημα και το αν θα χρησιμοποιήσω παραδείγματα ή παρομοιώσεις, υποθέτω βρίσκεται στην προσωπική μου κρίση.

Μου αφαιρείς χωρίς επαρκή δικαιολόγηση αυτό το δικαίωμα, απλά και μόνο επειδή έχεις έναν άλφα βαθμό πρόσβασης.

Θα μπορούσες φυσικά να μου κάνεις pm, δεν βρίσκω τον λόγο πλέον αυτή η (μονομερής) συζήτηση να συνεχίζεται εδώ.

Εξακολουθώ να επιμένω να επαναφέρεις την απάντησή μου στην αρχική της μορφή.

Ευχαριστώ και πάλι.

Arachnida, αν δεν το έχεις προσέξει κάτω από το 1/3 που διάβασες ακολουθούν τόνοι flaming. Δε θα θέλαμε να γίνουν και εδώ τα όσα γίνονται σε άλλα θέματα, έτσι δεν είναι;

Guest silversoldier

Παιδιά ευχαριστώ για τα σχόλια, και εσύ Arachnida ή Γιάννη εντάξει ο Nihilioέχει μία άποψη πολύ προσγειωμένη σε θέματα ποίησης και εγώ διαφωνώ μαζί του στο τρόπο που κρίνει αλλά αυτό είναι δικαίωμα του και το δέχομαι!

Θα σου πρότεινα απλά να λες ότι θέλεις με λίγη αυτοσυγκράτηση.....για κανενα άλλο λόγο απο ότι επειδή ο γραπτός λόγος δε γίνεται πάντα κατανοήτος και παρεξηγούμαστε χωρίς λόγο.....πίστεψε με άμα κάνεις ένα search έχω βρεθεί τελευταία πολλές φορές στη θέση σου!

Είμαστε λίγο πολύ συνεταιροι σε αυτά τα θέματα..... :hi:

Εγώ θα προτημούσα κάποιος moderator να διαγράψει αυτά τα posts με τις "λογομαχίες". Το να διαγράφεις ένα post ως "εκτός θέματος" και μετά να συνεχίζει η κουβέντα το ίδιο για άλλα 5 από κάτω είναι λίγο "κάπως".

Αυτά