Guest silversoldier Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 (edited) Ως σάλπισμα χρησμών φάνηκαν οι σκέψεις κάτι αναπάντεχα χειροπιαστό, μια αύρα με σημασία απροσμέτρητη και κορυφαία με ορισμένες λέξεις, αιφνίδιους χρησμούς. Φωνή ως ήχος κρουστών, ως ξίφη μαχούμενα διασταυρώνει τις ωδές με αφηγήσεις αιφνίδιο και μετρημένο μέλλον δια παρόντος απαρηγόρητη ορμή ορμούμενη σε σήραγγες. Και ξάφνου το μηδέν διαγράφεται άφωνο διαυγές, χωρίς κενά, μα σαν μέγα μυστήριο αμέτρητο στη ματαιότητα της φανερής σιωπής, και αμέριμνο ανάμεσα σ' ανωνύμους. Σκυρόστρωτη με ομορφιά ντυμένη μία λύπη και όλοι υπακούοντες σε αυτή, κοιμούνται, ενώ αμέριμνη αυτή εξακολουθεί, να γνέθει ως μία ανεκπλήρωτη αγάπη, ως μια μέρα. Μια μέρα ανάμεσα σε ερωτευμένους ποιητές λυτρωμένη από δρόμους και μονοπάτια δύσβατα θα φανερωθεί με λύτρα βασιλικά κι ένα μαχαίρι για να της δοθεί ο θάνατος, και πάλι. (Ενώ οι ταξιδιώτες, οι οχτώ στο δρόμο λιγοστεύουν από ληστές, πείνα, φθαρτοί στο πέρασμα τους κοιτούν και αγναντεύουν τις δικές τους πόλεις χωρίς απάρνηση, χωρίς κινδύνους, με αμφιβολία αν αυτές στέκουν ακόμα εκεί ή είναι οπτασίες.) Edited September 21, 2006 by silversoldier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Δεν ξέρω αν μπορείς να το καταλάβεις, αλλά αυτό είναι καθαρό nonsenso! Επιπλέον, απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι κάποιες παγίδες (π.χ. την επανάληψη της λέξης: «χρησμός» στον τέταρτο στίχο). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 Δεν ξέρω αν μπορείς να το καταλάβεις, αλλά αυτό είναι καθαρό nonsenso! Επιπλέον, απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι κάποιες παγίδες (π.χ. την επανάληψη της λέξης: «χρησμός» στον τέταρτο στίχο). Φίλε μου άμα εννοείς ότι δεν βγάζει νόημα να στο πω, στην περίπτωση όμως που απλά δεν σου κάνει αίσθηση είναι θέμα γούστου συνεπώς απλά το δέχομαι....και αργότερα ίσως να γράψω κάτι που θα σου κάνει αίσθηση! Εγώ πάντως για να καλύψω την περίπτωση του "δεν βγάζω νόημα" σου κάνω μία σύντομη ανάλυση. Ως σάλπισμα χρησμών φάνηκαν οι σκέψεις κάτι αναπάντεχα χειροπιαστό, μια αύρα με σημασία απροσμέτρητη και κορυφαία με ορισμένες λέξεις, αιφνίδιους χρησμούς. Εδώ παρουσίαζω την κατάσταση του νου μου καθώς σκέφτομαι ενω φωνές και ήχοι παρεμβάλλονται απο το πουθενά στις σκέψεις μου σαν κάποιος να μου μιλάει, σαν να προβλέπει πράγματα! Φωνή ως ήχος κρουστών, ως ξίφη μαχούμενα διασταυρώνει τις ωδές με αφηγήσεις αιφνίδιο και μετρημένο μέλλον δια παρόντος απαρηγόρητη ορμή ορμούμενη σε σήραγγες. Συνεχίζει το ίδιο μοτίβο για τις σκέψεις καθώς οι φωνές γίνονται πολλές και αφηγούνται συζητώντας δημιουργώντας ένα μέλλον πολύ προβλεπόμενο και αιφνιδιαστίκα λυπηρό καθώς βρίσκω τρόπους να κρύψω τις σκέψεις μου μέσω μεταφορών. Και ξάφνου το μηδέν διαγράφεται άφωνο διαυγές, χωρίς κενά, μα σαν μέγα μυστήριο αμέτρητο στη ματαιότητα της φανερής σιωπής, και αμέριμνο ανάμεσα σ' ανωνύμους. Και ξαφνικά το μηδέν, που προφανώς είμαι εγώ και οι σκέψεις μου, ταραζόμαστε καθώς αποκαλύπτεται μια ιστορία σαν τον συνεχή και αμετρητο χρόνο, σαν κάποιος να θέλει να ξέρω κάτι, καθώς είμαι πάντα σιωπήλος και αφηρημένος, ξένος ανάμεσα σε ξένους. Σκυρόστρωτη με ομορφιά ντυμένη μία λύπη και όλοι υπακούοντες σε αυτή, κοιμούνται, ενώ αμέριμνη αυτή εξακολουθεί, να γνέθει ως μία ανεκπλήρωτη αγάπη, ως μια μέρα. Και τώρα επανέρχομαι στο λυπηρό γεγονός που έχει πλέον προσμετρηθεί απο το προηγούμενο τετράστιχο. Μία όμορφη λύπη είναι κάτι σαν νοσταλγία καθώς οι φωνές και ότι βλέπω γύρω μου, τα αισθάνομαι να κινούνται στους ρυθμούς της. Καθώς σαν υπνωτισμένοι συνεχίζουν το δρόμο τους. Και τέλος η νοσταλγία κολάει στην αγάπη ενώ η μέρα σε ένα γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της λύπης. Μια μέρα ανάμεσα σε ερωτευμένους ποιητές λυτρωμένη από δρόμους και μονοπάτια δύσβατα θα φανερωθεί με λύτρα βασιλικά κι ένα μαχαίρι για να της δοθεί ο θάνατος, και πάλι. Εδώ βρίσκεται το γεγονός, όταν η λύπη βρεθεί ανάμεσα σε πραγματικούς ανθρώπους καθώς θα έχει ξεφύγει απο τις δυσκολίες των αμφιβολιων, των γεγονότων και των σκέψεων θα φανερωθεί σαν ένα σύνολο προσφέρωντας τα πάντα για να έρθει το τέλος της (λύπης πάντα). (Ενώ οι ταξιδιώτες, οι οχτώ στο δρόμο λιγοστεύουν από ληστές, πείνα, φθαρτοί στο πέρασμα τους κοιτούν και αγναντεύουν τις δικές τους πόλεις χωρίς απάρνηση, χωρίς κινδύνους, με αμφιβολία αν αυτές στέκουν ακόμα εκεί ή είναι οπτασίες.) Εδώ είναι αυτοι που καλέστηκαν για να εκτελέσουν τον χρησμό του θανάτου της λύπης (συμβολικά οι οχτώ είναι μέρες), ο καθένας έχει και ένα προορισμό μα στον δρόμο χάνονται είτε πεθαίνουν αφωσιωμενοι όλοι στον σκοπό τους, μα όσο η λύπη δεν αποκαλύπτεται και αυτοί χάνουν θάρρος και ελπίδες οι προορισμοι είναι αμφίβολοι και μοιαζουν με οπτασίες και με οφθαλμαπάτες! Ελπίζω να κάλυψα το "δεν βγάζω νόημα"!!!! Ευχαριστώ για το ατυπο σχόλιο!!! Η επανάληψη του χρησμου είναι όντως μία μπιπ απροσεξία!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 Nonsenso είναι λέξη που σημαίνει ότι το κείμενο δεν έχει (τουλάχιστον προφανές) νόημα, αλλά κυμαίνεται στο ύφος του: «Τέσσερεις ελέφαντες πετούμενοι/βάφονταν ροζ μες στη λιακάδα.» Το υπερρεαλιστικό ύφος που προσπάθησες να πετύχεις δε σ' εξυπηρέτησε αρκετά, καταλήγοντας nonsenso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 (edited) Nonsenso είναι λέξη που σημαίνει ότι το κείμενο δεν έχει (τουλάχιστον προφανές) νόημα, αλλά κυμαίνεται στο ύφος του: «Τέσσερεις ελέφαντες πετούμενοι/βάφονταν ροζ μες στη λιακάδα.» Το υπερρεαλιστικό ύφος που προσπάθησες να πετύχεις δε σ' εξυπηρέτησε αρκετά, καταλήγοντας nonsenso. Επομένως τουλάχιστον σου είπα το νόημα, που μπορεί να μην είναι προφανές αλλά έχει ένα λόγο για να γραφτεί πιστεύω! Δεν ξέρω εάν σου άρεσε ή όχι σαν νοημα αλλά τουλαχιστον (για μένα πάντα) και αυτοί οι ελέφαντες πρέπει να κάνου και λίγη ηλιοθεραπεία βαμμένοι στα ροζ...όλο στα λασπόλουτρα το ρίχνουν στα ντοκιμαντέρ....καιρός για μία αλλαγή!!! (κρύο αστειακι) Edited September 22, 2006 by silversoldier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 (edited) Επομένως τουλάχιστον σου είπα το νόημα, που μπορεί να μην είναι προφανές αλλά έχει ένα λόγο για να γραφτεί πιστεύω! Είμαι της άποψης ότι ένα ποίημα πρέπει να κάνει σαφές το όποιο νόημα αποσκοπεί να περάσει· στο θέμα που ξεκίνησε η Nienor για τα haiku, παρέθεσα ένα link, από τ' οποίο παραθέτει ο Dain κάτι πιο επισταμένα: http://community.sff.gr/index.php?s=&...ost&p=55291 Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό - αυτό το τελευταίο, τουλάχιστον, πιστεύω πως αφορά γενικά την ποίηση. Edited September 22, 2006 by RaspK FOG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts