Sonya Posted September 29, 2006 Share Posted September 29, 2006 (edited) Όμορφη σελήνη, της νύχτας μου φανέ πώς αγαπώ τη ασημένια λάμψη που σκορπίζεις. Πώς αγαπώ το γιόμα και τη χάση σου, πώς περιμένω το δείλι να έρθει κι εσύ, βασίλισσά μου, ξανά να φανείς. Ζήτα μου να πιω στάλα στάλα το φως σου, να περιμένω όσο ποθείς τον ερχομό σου. Ζήτα μου ν' αντέξω από λεπτή κλωστή πάλι περήφανο υφαντό να γίνεις. Ζήτα μου τ' άστρα σου, τους πιστούς σου υπηκόους να μερτήσω, μέσα στο φως του ήλιου να σε διακρίνω. Ζήτα μου τα σύννεφα να σχίσω, να σε δω, να πετάξω, με τα χέρια της ψυχής να σ' αγκαλιάσω. Μόνο, σε παρακαλώ, περήφανη, μοναχική κυρά το βλέμμα ν' αποστρέψω μη μου ζητάς. Όσο κι αν με πονά της νύχτας τη σιγή να περιμένω μέσα από μέρες βιαστικές, κενές και σκόρπιες, μέσα απ' τη βουή των χρωμάτων του κόσμου, μέσα απ' το χάος των τρελών ματιών μου, μη μου ζητάς να σ' αρνηθώ. Κι αν ακόμα η θύμισή σου με λίγο ασήμι τα μάτια μου ποτίζει, μη μου ζητάς να σε ξεχνώ. Τώρα που γεύτηκα το πορφυρό τραγούδι σου μη μου ζητάς ν' αντέξω τη σιωπή σου. Edited September 29, 2006 by Sonya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted September 29, 2006 Share Posted September 29, 2006 (edited) Κάπως καταφέρνεις να έχεις πάντα πιο ποιητικά πεζά από ότι ποιήματα [όχι, στη γλώσσα μου 'ποητικό' δε σημαίνει ούτε στολισμένο, ούτε fancy, κατ' ανάγκην]. Δεν νομίζω πως διασκεδάζεις το να γράφεις ποιήματα όσο το να γράφεις πεζά. Η ποίηση είναι γύμνια, και το ξεγύμνωμα το έχουν αναλάβει τα πεζά σου. Στα ποιήματά σου δεν ξεγυμνώνεσαι εύκολα, κι αυτό τα κρατάει πίσω - έτσι νομίζω, τουλάχιστον. Στο συγκεκριμένο ποίημα δεν μου αρέσει το "να πιω στάλα στάλα το φως σου", μου φαίνεται πολύ συνηθισμένο, χτυπάει ως εικόνα-κλισέ, και μάλιστα όχι τοποθετημένη έξω απ' τα νερά της ώστε να πάρει άλλο χρώμα... Είναι κι άλλα πράγματα, αλλά δεν θα τα πάρω ένα-ένα. Γενικά, νομίζω πως προσπάθησες να βάλεις την έμπνευσή σου σ' ένα κουτάκι, σ' ένα στιλ με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένη [τα κουτάκια, από μόνα τους, δεν είναι κακά πάντα, όταν τα παίζεις στα δάχτυλα είναι πολύ ενδιαφέροντα]. Επίσης, η φράση "Κι αν ακόμα η θύμισή σου με λίγο ασήμι τα μάτια μου ποτίζει, μη μου ζητάς να σε ξεχνώ." μου φαίνεται κάπως προβληματική. Δεν θα έπρεπε υποδηλώνει μια αντίθεση αυτό το "κι αν το τάδε, μην εκείνο"; Πού είναι εδώ η αντίθεση αυτή; Γενικά μου φαίνεται πως έχει κάποια καλά στοιχεία, κάποια μέτρια, και κάποιες αδυναμίες, κι επειδή το θέμα δεν είναι απ' αυτά που μυρίζουν κάτι προσωπικό, δεν είναι ένα θέμα στριφνούλι που γαργαλάει σημεία που δεν μπορούσε ο αναγνώστης να φανταστεί πως θα του γαργαλήσει, είναι απλώς κλασσικά συμβολικό [και μάλιστα χρησιμοποιείς αρκετά γνωστά σύμβολα], νομίζω πως χρειάζεται καλύτερη εφαρμογή, καλύτερη ανάπτυξη. Χρειάζεται κάτι που θα το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ποιήματα που μιλάνε γι αυτό το θεμα με παρόμοιο τρόπο, κάτι που να δείχνει πως είναι δικό σου και μόνο δικό σου. Κι εμένα μου αρέσει ο συμβολισμός, όλη σχεδόν η δουλειά μου εκεί βασίζεται, αλλά εδώ κρίνω πως θα έπρεπε να το έχεις χειριστεί το θέμα αλλοιώς. Edited September 29, 2006 by Nienna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted September 29, 2006 Author Share Posted September 29, 2006 Αταλάντη, ό,τι και να πεις έχεις δίκιο. Δεν είμαι ποιήτρια, δεν μπορώ να γράψω ποίηση. Απλά, με τον ίδιο τρόπο που βγαίνουν τα πεζά, βγήκε κι αυτό. Το σωστό θα ήταν να το θάψω κάπου και μετά να το διαβάζω μόνη μου και να γελάω. Δεν θέλω να πω τίποτα με το ποίημα. Πέρασα ένα δεκάλεπτο στο μπαλκόνι, καταναλώνοντας την φυτεία χασίς που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό μου και βγήκε αυτό. Μόλις το διάβασα, έβαλα τα γέλια. Δεν καταλαβαίνω γιατί μου φανηκε σοβαρό όταν το έγραφα... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted September 29, 2006 Share Posted September 29, 2006 Δεν θεωρώ πως είναι για γέλια, μια φορά. Ούτε καν πως είναι κενό. Απλώς δεν πορώνεσαι με την ποίηση, αν δεν πορώνεσαι με αυτό που γράφεις βγαίνει πάντα 'κάπως'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted September 29, 2006 Author Share Posted September 29, 2006 Παίζει να 'χεις δίκιο, όντως δεν με πορώνει η ποίηση... Αλλά παίζει και να μην έχεις αίσθηση του χιούμορ, όσον αφορά την ανίκανότητά μου στην ποίηση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted September 29, 2006 Share Posted September 29, 2006 Παίζει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted September 30, 2006 Share Posted September 30, 2006 Κι εμείς τώρα τί σχόλιο να κάνουμε, που τα είπατε όλα;! :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Παλι εχω βγει με το φτυαρι...( οχι για θαψιμο αλλα για ξεθαψιμο!) Εμενα μου αρεσε. Οχι πολυ, οχι τρελα, οχι φριχτα, αλλα ικανοποιητικα. Νομιζω πως η Νιεννα εχει δικιο στο ο,τι δεν βγαζει πορωση, παθος, αλλα... καποιες εκφρασεις μου αρεσαν π.χ. ομορφη σεληνη της νυχτας μου φανε, ζητα μου ν'αντεξω απο λεπτη κλωστη... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts