Jump to content

Πηγή του Ήλιου μου, η Αρνητική Σκιά

The_Knight_who_says_Ni!

Recommended Posts

Δεν ασχολούμαι πια με ποίηση εδώ και αρκετό καιρό, όμως κάποια στιγμή περίμενα στην στάση του λεωφορείου

και το πλεξυγκλας γυάλιζε τον ήλιο, το φως του έπεφτε κατευθείαν στα μάτια μου και μου έσπαγε τα νεύρα, τελικά μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι και είπα...λες;....όταν το λεωφορείο με έφερε σπίτι μπήκα και έγραψα αυτό, που μου φάνηκε απλά συμπαθητικό (όπως ίσως τα περισσότερα από αυτά που έβαζα παλιά εδώ),έτσι σήμερα...εκεί που οργάνωνα τα αρχεία μου το βρήκα και είπα να το ποστάρω να υπάρχει και κουβέντα να γίνεται...απλά να πω ότι όντως οι τελευτές στροφές με τα ωωωω είναι λίγο ενοχλητικές, έγιναν πάντως λίγα καλύτερα από το χτένισμα που έκανα γιατί πριν είχαν άλλα κολλήματα. Πολλές φορές δεν βγάζεις άκρη...πας να φτιάξεις κάτι στροφές προσέχοντας να μην αλλάξει το νόημα και πάλι είναι κάπως...

Τι ακριβώς πρέπει να κάνω τώρα;

Στην χαραμάδα τούτης της πόρτας κρυφοκοιτώ

Με το φως σου να διαπερνάει την κόρη μου

Όμως είμαι κουρασμένος και τα παρατώ

Μαραμένος από τα χρόνια που με διαπερνούν

Ψάχνω ακόμα την λευκή σου σκιά, σαν αντίθεση στον κόσμο

Φως!

Φως λευκό..

Βρίσκω τα χρώματα σου χώρια

Μόνα

Θα υπάρξεις ποτέ λευκή σκιά;

Ψάχνοντας ένα γυαλί στην αμμουδιά

Πάντα με πλανεύεις, πάντα με κοροϊδεύεις

Πάντα κρύβεσαι στις πλάνης τα σκοτάδια

Μα κάποτε γυαλί θα βρω

Και τον κόσμο πια θα δω

γιατί ηλιαχτίδες θα κρατώ

και θα φεγγοβολώ

Edited by The_Knight_who_says_Ni!

Ο τίτλος μου χτύπησε λίγο άσχημα, αλλά το ποιήμα ήταν αρκετά καλό. Κάνεις διάφορους περίεργους συνειρμούς και με έβαλες να σκέφτομαι διάφορα τώρα. Του λείπει βέβαια η συνοχή, τόσο νοηματική όσο και λεκτική, αλλά συνολικά η ζυγαριά γέρνει προς το "μου άρεσε".

Τα ποιήματά σου δεν είχαν ποτέ έλλειψη βάθους ή νοήματος. Με ρώτησες αν είναι "χαζά ποιηματάκια", κι όχι, δεν είναι, είναι βαθειά και έχουν να πουν πράγματα, το πρόβλημα είναι πως προσπαθείς να βάλεις πολλά πράγματα μέσα σε κάθε ποίημα, και επειδή ο λόγος σου δεν είναι ακόμα πολύ προσεγμένος και σωστός [ιδίως η στίξη προκαλεί προβλήματα], μπορεί ο αναγνώστης να χαθεί και να νομίσει πως μπουρδολογείς - αν και αυτό [το μπουρδολόγημα], όπως είπα, δεν συμβαίνει.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το πρώτο πρόσωπο είσαι εσύ, ωραία; Είσαι εσύ που κρυφοκοιτάς, που τα παρατάς, που ψάχνεις τη λευκή σκιά, σε αντίθεση με όλες τις άλλες, τις μαύρες. Είσαι εσύ που βρίσκεις όλα τα χρώματα που αποτελούν το λευκό, αλλά όχι το ίδιο, το καθαρό λευκό, σωστά; Λες: "με το φως σου να διαπερνά την κόρη μου". Ωραίος στίχος, αλλά "με το φως" τίνος; Διαβάζω και έχω δυο επιλογές, η μια είναι το φως αυτό να είναι του ήλιου [άρα το β' ενικό πρόσωπο είναι ο ήλιος, και του απευθύνεσαι], κι η άλλη είναι το φως αυτό να είναι του κόσμου [άρα ο κόσμος είναι το β' πρόσωπο, και του απευθύνεσαι]. Όποιος και να 'ναι αυτόν στον οποίο απευθύνεσαι, η λευκή σκιά είναι "δική του", το λες: "ψάχνω ακόμα τη λευκή σου σκιά".

Μετά αλλάζεις πάλι το β' πρόσωπό σου. Απευθύνεσαι ξεκάθαρα στο φως. Δεν θα μπορούσες να απευθύνεσαι και πριν στο φως, γιατί το φως δεν μπορεί να είναι του φωτός... Εκτός αν όλα αυτά συμβολίζουν τον Κόσμο και το θείο γενικά, τον όποιο Θεό, διότι μόνο έτσι θα μπορούσε να 'ναι μαζί και ήλιος, και κόσμος, και φως. Αν ισχύει αυτό, καλόν θα είναι να προσπαθείς να διευκρινίζεις πως συνεχίζει αυτός/αυτό στο οποίο απευθύνεσαι να είναι το ίδιο σε όλο το ποίημα. Αν δεν ισχύει αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσεις καλύτερα σε ποιον/τι απευθύνεσαι, γιατί αλλοιώς το νόημα ξεγλιστρά και χάνεται.

Προχωράω παραπέρα. Λίγο αργότερα εγκαταλείπεις τον ενεστώτα σου, και χρησιμοποιείς μετοχή, λες: "Ψάχνοντας ένα γυαλί στην αμμουδιά". Γιατί; Εγώ ξέρω πως είσαι εσύ που ψάχνεις, αλλά το διάβασα παρακάτω, αλλοιώς θα νόμιζω πως η λευκή σκιά είναι αυτή που ψάχνει στην αμμουδιά!

Βλέπεις λοιπόν; Όλα αυτά τα συντακτικά προβληματάκια κρύβουν το νόημά σου από τον κόσμο.

Η τελευταία στροφή με τις ομοιοκαταληξίες δεν είναι διόλου κακή [αν και θα είχε καλύτερο μέτρο αν έλεγες "κι όλο τον κόσμο πια θα δω", αντί για "και τον κόσμο πια θα δω", κατά τη γνώμη μου - θα μπορούσες να το αφήσεις κι έτσι. Καμμία δεν είναι κακή αν φύγουν τα προβληματάκια. Σου παραθέτω μια δική μου εκδοχή. Έχω κάνει τη στίξη πιο καθαρή, κι έχω αλλάξει ελαφρά τη σύνταξη ώστε να κυλάει σωστά το νόημα. Το ποίημα είναι συμβολικό, και λιγάκι κρυπτογραφικό, δεν χρειάζεται την έλλειψη στίξης και λανθασμένη σύνταξη για να δώσεις την αίσθηση αυτή του αινίγματος. Επίσης, έχω βγάλει τα διάφορα "σου" από τις πρώτες στροφές, έτσι ώστε η αρχή να μην απευθύνεται σε κανέναν, να είναι εισαγωγή, και να απευθύνεσαι σε κάποιον [στο Φως, που μπορεί κάλλιστα να συμβολίζει όλα τα παραπάνω] από τον στίχο "Φως!" και μετά. Έχω κάνει και κάτι διασκελισμούς. Νομίζω πως θα συμφωνήσεις πως το νόημα είναι πιο ξεκάθαρο έτσι. [Κάποια πράγματα που άλλαξα είναι δικές μου υποκειμενικές αισθητικές επιλογές, κάποια άλλα όμως ήταν όντως λάθη.]

Ρίξε μια ματιά:

Τι ακριβώς πρέπει να κάνω τώρα;

Στην χαραμάδα τούτης της πόρτας κρυφοκοιτώ

με το φως να διαπερνάει την κόρη μου –

μα είμαι κουρασμένος, και τα παρατώ.

Μαραμένος από τα χρόνια που με διαπερνούν

ψάχνω ακόμα την λευκή σκιά,

σαν αντίθεση στον κόσμο.

Φως!

Φως λευκό...

Βρίσκω τα χρώματα σου χώρια,

μόνα.

Θα υπάρξεις ποτέ, λευκή σκιά;

Ψάχνω ένα γυαλί στην αμμουδιά

μα πάντα με πλανεύεις, πάντα με κοροϊδεύεις,

πάντα κρύβεσαι στις πλάνης τα σκοτάδια –

μα κάποτε γυαλί θα βρω

κι όλο τον κόσμο πια θα δω

γιατί ηλιαχτίδες θα κρατώ

και θα φεγγοβολώ.

-----

Αν το είχα διαβάσει έτσι [και πίστεψέ με, κι έτσι δικό σου είναι, δεν είναι πραγματικά πολλές οι αλλαγές, η ιδέα σου είναι εκεί, οι εικόνες σου είναι εκεί], θα σου έλεγα μπράβο. Πάντα αυτό το πρόβλημα είχαν αυτά που γράφεις. Έχουν κάτι να πουν, αλλά το χάνουν λόγω γλώσσας [ασυνταξίας, κυρίως], δομής και στίξης.

Edited by Nienna

Nihilio ρε συ πάντα συνέβαινε αυτό, ίσως κάνω τα ίδια λάθη πάντα, που δεν τα βλέπω, νομίζω ότι κάποια στιγμή πριν τα ποστάρω θα πρέπει να τα δίνω σε κάποιον να ρίχνει κάνα βλέφαρο για να μου λεει και έτσι να αρχίσω να τα μαθαίνω και να τα αποφεύγω.

Νιεννα...

:o WoooW! Tι γίνεται εδω; Χαμός, τι ανάλυση είναι ατή καλέ; Τι κατεβατό...με εντυπωσιάζεις! Σπατάλησες τόσο χρόνο για αυτό το ποίημα; Χιχι, με κακομαθαίνετε κύρια πρέσβειρα!!!...χμμμ, πω πω... έγραψες και το ποίημα, χμμμ....καλά ε; Δεν έχω λόγια να περιγράψω... :worshippy:

σας ευχαριστω :beerchug: Με κάνετε καλυτερο ποιηματιστη καθε φορα :)

Edited by The_Knight_who_says_Ni!