Jump to content

Nύχτα...

Arela

Recommended Posts

night.jpg

ΝΥΧΤΑ… (ΜΕΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑ)

Νύχτα…Σιωπή…Οι θόρυβοι κοπάσανε…

Κοιμούνται όλοι γύρω μου ανύποπτοι.

Μόνο στ’αυτιά μου υπαρχει η αντάρα…

Σκέφτομαι πόσα πράγματα περάσανε,

κι αυτά που θα’ρθουνε με κάνουνε καχύποπτη…

Και ψαχουλεύω…Διάβολε, τελειώσαν τα τσιγάρα…

Νύχτα…Μοιάζει με μάνα για ορφανά,

κι εγώ ξανάγινα μωρό και με θηλάζει

γάλα πικρό, που μου θυμίζει δηλητήριο…

Κι ενώ λέω δε θα ξαναπιώ, πίνω ξανά,

κι αργοπεθαίνω έτσι κάθε που βραδιάζει.

Μοιάζει δική μου επιλογή ετούτο το μαρτύριο…

Όμως, δεν είναι. Ουσιαστικά δεν έχω επιλογή…

Εκεί που μία έμμονη ιδέα βασιλεύει,

Βάναυσες σκέψεις με χτυπάνε…Τις ανέχομαι…

Βέβαια σαν έρθει το πρωί, σπάνια κανείς ομολογεί

πως κάποιες νύχτες η ψυχή του αγριεύει.

Εγώ πρωί το γράφω αυτό. Πρωί το παραδέχομαι.

copyright @ βίκυ

(η πρώτη μου κατάθεση εδώ. 'Αντε, καλή μου αρχή )

Φίλτατη Βίκυ,

τα συγχαρητήρια μου για τούτο εδώ το ποίημα...

προσωπικά μου άρεσε ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολύ!

δέν είμαι ο πιο κατάλληλος να σου πω για τεχνικά και λοιπά θέματα,

αλλα σαν αναγνώστης μπορώ να σου πώ οτι εντυπωσιάστηκα...

το έχεις μέσα σου !!!

Καλωσόρισες, Αρέλα (δε θυμάμαι να στο πει πιο πριν).

Το ποίημα είναι πολύ όμορφο. Έχει την προσωπική νότα ενός ανθρώπου που θέλει να μοιραστεί τις εικόνες και τα συναισθήματα εκείνης της Νύχτας, της ιδιαίτερης αιώνιας νύχτας, και το καταφέρνει με έναν σταθερό τρόπο, συγκεκριμένο. Στροφή στροφή διαβάζοντάς το ερχόμουν πιο κοντά στον άνθρωπο μέσα στο ποίημα και μέρα (τώρα) ομολόγησα μαζί του στο τέλος του.

Στα τεχνικά με ενοχλεί λίγο η εικόνα των πολλών (...) που του σπάει το σφιχτό ρυθμό. Δηλαδή εκεί που υπήρχαν δεν έπαιρνα την μεγάλη ανάσα που τους αναλογεί, παρά συνέχιζα να διαβάζω αγνοώντας τα.

Πολύ καλή δουλειά. Η πρώτη σου κατάθεση εδώ είναι μία πολλά υποσχόμενη κατάθεση. :)

Edited by Nienor

Πολύ καλό. Έχει σίγουρα έναν πολύ ωραίο ρυθμό ως ποιήμα και εικόνες οικίες αλλά όχι εντελώς προβλέψιμες ή πολυφορεμένες.

Συνέχισε.

Για μένα ήταν μέτριο. Δεν μου έκανε τόση εντύποωση. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ, ότι είναι ποίημα σωστά δεμένο.

Eυχαριστώ πολύ φίλοι μου, που με τιμήσατε διαβάζοντάς με και καταθέτοντας σχολιασμούς.

Balidor

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κι εγώ δεν έχω "τεχνική κατάρτηση" αν θες, άρα θα υποθέσω ότι κάπου συγκλίνουμε βιωματικά σ'αυτό που "έβγαλα" εδώ, γι'αυτό και σ'άρεσε.

Nienor

Στα τεχνικά με ενοχλεί λίγο η εικόνα των πολλών (...) που του σπάει το σφιχτό ρυθμό. Δηλαδή εκεί που υπήρχαν δεν έπαιρνα την μεγάλη ανάσα που τους αναλογεί, παρά συνέχιζα να διαβάζω αγνοώντας τα.

Η αλήθεια είναι ότι γράφω μάλλον παρορμητικά, (καμιά φορά δε και παροξυσμικά), με κύριο υποσυνείδητο στόχο να "βγει" από μέσα μου αυτό που θέλει να βγει ή είναι έτοιμο να εκραγεί- συνεπώς δεν έδωσα ποτέ μου μεγάλη σημασία στο τεχνικό κομμάτι των στιχουργημάτων μου, εκτός βέβαια απ'την πεισματική επιμονή μου να γράφω με ρίμα, πράγμα που απ'τη μια με περιορίζει, απ'την άλλη είναι για μένα πρόκληση, να καταφέρω κάποια στιγμή να εκφράζω πολλά, μέσα σε λίγες, λιτές απέριττες αράδες με ρίμα... Απέχω πολύ ακόμα απ'αυτό, το ξέρω.

Κατανοώ πιο πολύ ενστικτώδικα αν θες, παρά λογικά, αυτόν τον σχολιασμό σου κι επειδή θα'θελα να ερευνήσω και τα τεχνικά μονοπάτια κάποια στιγμή, θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να επεκταθείς και να αναπτύξεις λίγο περισσότερο αυτή την επισήμανσή σου.

Nihilio

'Οντας απρόβλεπτη και άναρχη, θα με δεις ακριβώς έτσι και σ'άλλα κομμάτια μου (που θα βάλω εν καιρώ.)

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)

month

Εκτιμώ πολύ την ωμά ειλικρινή τοποθέτησή σου. Επειδή όπως προείπα, γράφω όπως μου βγει και ορμώμενη πάντα από ένα συγκεκριμένο βίωμα (συνήθως της στιγμής), το βρίσκω λογικό, να μην αγγίζει αυτό το στιχούργημα σχεδόν καθόλου, κάποιον που δεν προσέγγισε ποτέ στην προσωπική του διαδρομή, βίωμα ανάλογο με το δικό μου. Να'σαι καλά.

ΥΓ- Αλήθεια, το'βαλα στη σωστή ενότητα, παιδιά? Αν όχι, παρακαλώ να μου πείτε που πρέπει να γράφω στιχουργήματά μου- ή να μ'ενημερώσετε αν υπάρχει τόπος για κάτι τέτοιο σε protected forum, γιατί θα προτιμούσα να τα βάζω σε τέτοιο. Είμαι πολύ φρέσκια εδώ και δεν έχω εγκλιματιστεί ακόμα. Ευχαριστώ.

Μου αρέσει πάρα πολύ και με αγγίζει, καθώς πόσα βράδυα δεν έχουμε περάσει ξαγρυπνώντας αφού τελικά δεν μπορούμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Λες και θέλουμε να δοκιμάζουμε τις αντοχές μας. Πολύ οικείο με ωραίο ρυθμό και πανέξυπνο.Συνέχισε έτσι...

Arela καλωσήλθες στο forum :D

Όσον αφορά το ποίημα σου τώρα, είχε κάποια πολύ καλά σημεία που του δίνουν ένα προσωπικό στίγμα. Βέβαια σε γενικές γραμμές νομίζω ότι χωράει βελτίωση ακόμα. Πρόσεχε λίγο που βάζεις αποσιωπητικά, όπως είπε και η Nienor, το κόβουν σε λάθος σημεία. Πρέπει να ταιριάζουν και με το περιεχόμενο και να βοηθάνε στην ανάγνωση. Τα αποσιωπητικά γενικά δίνουν στον αναγνώστη να καταλάβει ότι κάτι υπονοείται, ότι κάτι συμβαίνει ίσως πέρα από αυτά που γνωρίζει ή ότι ο ποιητής/συγγραφέας βυθίζεται σε σκέψεις και συναισθήματα, κάτι που κάνει συνήθως να υπάρχει μια μεγάλη παύση στην ανάγνωση (σίγουρα πάντως πιο μεγάλη από κόμμα, τελεία ή άνω τελεία). Ένα απλό κόμμα θα έκανε ίσως καλύτερη δουλειά σε κάποια σημεία. Επίσης, από τη μία το ποίημα έχει κάποιες πολύ όμορφες εικόνες, που βγάζουν πολλά και έντονα συναίσθημα, από την άλλη σε κάποια σημεία χάνει κάπου αυτή του τη δύναμη και οι εικόνες του γίνονται πολύ πιο απλές και ίσως κοινότυπες. Ίσως πάλι είναι και θέμα προσωπικού γούστου αυτό το τελευταίο... και τέλος ας μην ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα τόσο τετριμμένο όσο τα συναισθήματα που γεννά η νύχτα χωρίς να επαναλάβεις πράγματα που έχουν ήδη πολλές φορές ειπωθεί.

Αυτά από μένα.

Και πάλι καλωσόρισες, περιμένουμε να δούμε κι άλλες δουλειές σου σύντομα :)

Edited by Rhapsody

Rhapsody

Πρόσεχε λίγο που βάζεις αποσιωπητικά, όπως είπε και η Nienor, το κόβουν σε λάθος σημεία.

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. 'Οντως βάζω αχρείαστα αποσιωπητικά.

Σ'ευχαριστώ για το καλωσόρισμα αλλά και για τις επισημάνσεις σου γενικότερα που με βοήθησαν αρκετά.

Να'σαι καλά :)

Edited by Arela

O πλανήτης sff μπορεί να σε ενημερώσει ότι, πλην λίγων εξαιρέσεων, δεν είμαι φαν της ποίησης, αλλά αυτό το ποίημα είναι μία απίστευτη πραγματικότητα, είναι μια βραδιά με ποτό και τσιγάρο και σκέψεις που δεν μπορούν να βγουν. Θέλω να το μελοποιήσω και ζητώ την άδειά σου γι αυτό. Μπορώ ν' ακούσω την κιθάρα να το χαϊδεύει και το πιάνο να μετράει το βάθος του και μια ορχήστρα από νύχτα να το φέρνει στη μέρα κι αν δεν το μελοποιήσω θα σκάσω, συνεπώς, σε παρακαλώ, δώσε μου την άδεια.

Και βρίσκομαι πάλι στη γραμμή του τερματισμού τελευταίος, να πρέπει ν απείσω τον κόσμο για το πόσο καλά το παίρνω... :(

In any case, που λένε, το κείμενο είναι πάρα πολύ καλό. Ο τόνος και η διάθεσή του είναι φανερά προσωπικός σου, δηλαδή δε φαίνεται ν' απορρέει κάποιου ερεθίσματος ή σκεπτικού που σου είναι ξένα, αλλά δεν παύει να μπορεί ν' αγγίξει τον άλλο. Για να είμαι ειλικρινής, φαντάζει στ' αυτιά μου σαν ένα τραγούδι που παίζει κάποιος στην κιθάρα ένα νυχτέρι.

Welcome aboard. ;)

Sonya

'Οχι μόνο έχεις την άδειά μου, το θεωρώ και τιμή μου που κάποιος επιτέλους θα κάνει απόπειρα να μελοποιήσει έστω κι ένα στιχούργημά μου :) Παρ'το, τραγούδησέ το, χόρεψέ το, "ντύσε" το χαϊδευτικά με τις νότες σου, και στείλε μου μετά ένα ΡΜ, για να'χω τη χαρά να το ακούσω... Να'σαι καλά.

RaspK FOG

Σ'ευχαριστώ. Καλώς σας βρήκα :D