Jump to content

Ερωτικό Κάλεσμα

Sarabande

Recommended Posts

Ερωτικό κάλεσμα

Ξύπνα μικρή μου,

ήρθε η ώρα να ζήσουμε!

Κοίταξε γύρω σου,

ο κόσμος μας φλέγεται...

Βάλε κι εσύ μια ακόμη εστία φωτιάς

σε τούτη την πύρινη εκδίκηση.

Δώσε κι εσύ ένα ακόμη ουρλιαχτό

στο χείμαρρο αυτόν που κραυγάζει.

Ξύπνα μικρή μου,

ήρθε η ώρα να ζήσουμε!

Κοίταξε γύρω σου,

η πόλη μας πλημμύρισε αίμα...

Ρίξε κι εσύ μια ακόμη γροθιά

στον τοίχο που δε λέει να σπάσει.

Κόψε κι εσύ ένα ακόμη κεφάλι

από το τέρας που σκόρπισε θάνατο.

Ξύπνα μικρή μου,

ήρθε η ώρα να ζήσουμε!

Κοίταξε γύρω σου,

ένας άλλος ήλιος γεννιέται...

Σπρώξε κι εσύ τον τροχό,

η άμαξα αυτή πρέπει να πάει πιο πέρα.

Χύσε κι εσύ ένα δάκρυ ακόμη,

τούτη η γη πρέπει ν' ανθίσει.

Ξύπνα μικρή μου,

ήρθε η ώρα να ζήσουμε!

Guest silversoldier

Κάνω σχόλιο μετά απο αρκετό καιρό, αλλά αυτό το ποιημα έχει πλάκα!

Δεν θέλω να σε προσβάλω με αυτό φίλε μου. Το ποίημα σου έχει αρκετό συνάισθημα αλλά δεν έχει κάτι να πει. Αλλιώς απλά δεν το ξεκαθαρίζεις.

Ασχετο, αλλά πρόσεχε τις επαναλήψεις στο μικρή! Μην σε παρεξηγήσουνε (κρυο αστείο... :rofl2: )

Ξαναγράψτο άμα θες καλύτερα! :thmbup:

Edited by silversoldier

Κάνω σχόλιο μετά απο αρκετό καιρό, αλλά αυτό το ποιημα έχει πλάκα!

Δεν θέλω να σε προσβάλω με αυτό φίλε μου. Το ποίημα σου έχει αρκετό συνάισθημα αλλά δεν έχει κάτι να πει. Αλλιώς απλά δεν το ξεκαθαρίζεις.

Ασχετο, αλλά πρόσεχε τις επαναλήψεις στο μικρή! Μην σε παρεξηγήσουνε (κρυο αστείο... :rofl2: )

Ξαναγράψτο άμα θες καλύτερα! :thmbup:

Αγαπητέ silversoldier

σε ευχαριστώ πολύ για το "θερμό" σου καλωσόρισμα στο site αυτό!

Έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις οποιαδήποτε κριτική (καλή η κακή), αρκεί η κριτική αυτή να μην είναι στοιχείο ειρωνείας ή "κρύου αστείου" όπως χαρακτηριστικά ανέφερες.

Μια ταπεινή συμβουλή : Η ποίηση αλλά και η τέχνη γενικότερα δε μπορεί αλλά και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως "μασημένη τροφή". Με αυτήν την έννοια έχεις κάθε δικαίωμα να λες ότι το ποίημα που κατέθεσα νωρίτερα "δεν έχει κάτι να σου πει".

Καλωσόρισες, sarabande. (τέλειο το άβαταρ)

Το ποίημα, προσωπικά, ούτε εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα όμως δεν πιστεύω πως δεν έχει θέμα. Βεβαίως και έχει και νομίζω πως είναι ξεκάθαρο.

Οι επαναλήψεις δεν είναι πρόβλημα, ίσα ίσα που ενισχύουν το στοιχείο της αφύπνησης που προσπαθεί να βγάλει ο λόγος προς τα έξω και το κάνουν να μας μιλάει άμεσα. Σαν ένας ψίθυρος στο αφτί από τα χείλη αγαπημένου.

Αυτό που με ενοχλεί στη γραφή είναι ο συνδυασμός λέξεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "κοινές" με άλλες πιο λόγιες και εκφράσεων άγριων και τετριμένων μαζί με τη γλύκα που έχει η φράση "Ξύπνα, μικρή μου".

Μου δίνει μια αίσθηση προχειρότητας αυτό, ότι δηλαδή δεν έχεις ψάξει τις λέξεις σου αρκετά ώστε να βρεις τις κατάλληλες που θα δώσουν ακριβώς το νόημα που θέλεις χωρίς να ηχούν παράταιρες στο αφτί ανάμεσα στις υπόλοιπες.

Επειδή το θέμα του είναι τίμιο, ασχέτως με το αν είναι πολυφορεμένο ή λιγότερο -είναι κάτι που ποτέ δε με απασχολούσε- θεωρώ πως θα του άξιζε να το κοιτάξεις ξανά, να το χτενίσεις και να το διορθώσεις ώστε να το κάνεις όσο καλύτερο μπορείς και να το χαίρεσαι κι ο ίδιος.

Σου εύχομαι καλή διαμονή εδώ και δημιουργική συνέχεια :)

Δε θέλω, ούτε μπορώ να εστιάσω στην τεχνική σου, γι'αυτό και θα σεβαστώ τον σχολιασμό της τεχνοτροπίας σου στη γραφή, όπως τοποθετήθηκε από τους έχοντες γνώση κι επίγνωση προλαλήσαντες.

Εγώ θα σταθώ στο τι "εισέπραξα" απ'αυτό που εξέφρασες, το οποίο έχει για μένα και τη μεγαλύτερη σημασία σ'ένα στιχούργημα- τουλάχιστον ως προς αυτό που κάποιοι από μας θέλουμε να επικοινωνήσουμε κι όχι να παρουσιάσουμε αποκλειστικά και μόνο ως τέχνη στην στιχοπλοκή.

Δεν μου είναι εύκολο να το δω σαν αμιγώς "ερωτικό κάλεσμα" όπως υποδηλώνει ο τίτλος σου, κι αν είναι τέτοιο, "καπελώνεται" από άλλα πιο σύνθετα ίσως απ'το καθαρά ερωτικό στοιχείο, πράγματα στην ευρύτερη έννοια της ύπαρξής σου, που σε ταλανίζουν και για τα οποία αγωνιάς και προφανώς μάχεσαι στην στιγνή πραγματικότητα της καθημερινότητάς σου.

Και μέσα απ'τη γραφή σου ακόμα, δίνεις τις μάχες σου. Βλέπω τη ρωμαλεότητα του έντιμου πολεμιστή, που θέλει να τιθασέψει βλαπτικά πάθη, να "κάψει ένα κεφάλι απ'το τέρας-Λερναία Υδρα- που σκόρπισε το θάνατο", να ΖΗΣΕΙ κάτω από έναν ήλιο πιο φωτεινό, κάτω από ουρανό πιο ξάστερο. Δεν είσαι φυγόπονος και δε φοβάσαι να δουλέψεις γι'αυτό (σπρώχνοντας τον τροχό...). Αυτά είναι τα κομμάτια ψυχής σου που εγώ "είδα" μέσα απ'τις γραμμές, σ'αυτά στέκομαι και γι'αυτά θα υποκλιθώ. :worshippy:

ΚαλωςΗρθες, από μια επίσης "φρέσκια" σ'αυτόν τον όμορφο τόπο :D

Πολύ όμορφο ποίημα Sarabande :)

Οι εικόνες του είναι πανέμορφες. Γενικότερα και η γλώσσα του μ αρέσει, αν και θα συμφωνήσω πως στην αρχή το "Ξύπνα μικρή μου" το βρήκα κι εγώ λίγο αταίριαστο. Ξαναδιαβάζοντας το δε με πείραξε τόσο όμως.

Ειλικρινά, μου έφτιαξε τη μέρα :D

Keep it up, έχεις πολλές δυνατότητες ;)

α, και φυσικά, καλωσήρθες στο forum!

Να σου πώ την αλήθεια, το διαβάζω μετά απο ένα τριήμερο αφιερομένο στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και το στλ του ποιήματος σου μου θύμισε το ποίημα του

Θέοντεν όταν ορμάνε οι Ροχίριμ

"Στην Γκόντορ, στην Γκόντορ, καλπάστε γοργά!" τελειώνει το άλλο ποίημα, και μια παρόμοια δυναμική πάει να δώσει και το δικό σου πιστεύω. Θα συμφωνήσω με την Νίενορ για το ξαναχτένισμα. Αν και καλό, καλύτερο απο τα ποιήματα του Αυγούστου, θέλει ακόμα κάποια δουλειά. Καλωσήρθες και απο εμένα.

Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμά σας.

Πρέπει μα ομολογήσω ότι έχετε φτιάξει μια πολή όμορφη και δυνατή συντροφιά.

Είναι στ' αλήθεια πολύ σπουδαίο να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα πονήματά σου με άλλους ανθρώπους.

Εύχομαι η συντροφιά αυτή να αποκτήσει ολοένα και περισσότερα μέλη, έτοιμα να εκμυστηρευτούν ο ένας στον άλλον.

• 2 weeks later...

Είναι όντως περισσότερο κάλεσμα για ζωή, παρά καθαρό ερωτικό κάλεσμα, αλλά μιας και αυτά τα δυο στο δικό μου μυαλό ταυτίζονται, ουσιαστικά, αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον, όχι λιγότερο.

Το "ξύπνα μικρή μου" και οι επαναλήψεις του μου αρέσουν πολύ, πάρα πολύ. Ίσως να φταίει που λατρεύω αυτή την προσφώνηση, αλλά και να μην ήταν έτσι νομίζω πως θα μου άρεσε, δίνει έναν ζεστό, προσωπικό τόνο. Θα ήθελα πάντως να έχει κόμμα στο "ξύπνα", όχι επειδή τυπικά στις προσφωνήσεις μπαίνει κόμμα, αλλά γιατί του πάει - κυρίως. Από την άλλη βέβαια τώρα που το ξανακοιτάω, στέκει μια χαρά και χωρίς.

Μερικά πράγματα μου χτυπάνε άσχημα [νομίζω πως κι η Κιάρα - Nienor - το ίδιο πράγμα λέει πάνω-κάτω], βέβαια, παρ' όλο που συμπαθώ και το σύνολο, και αυτό που θέλεις να πεις. Ο ήλιος, ο τροχός, το αίμα που πλυμμήρισε, η γη που πρέπει ν' ανθίσει, όλα αυτά θυμίζουν "Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' την Ελλάδα..." κι ανατριχιάζω, και δεν μπορώ να σταματήσω να το παθαίνω, και δεν τα θέλω εκεί γιατί η θέση τους είναι αλλού... Καταλαβαίνεις; Δε λέω πως κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα σύμβολα στην ποίησή του, αλλά όλα μαζί, και σ' ένα ποίημα-προτροπή... Δεν ξέρω, με διώχνουν. Ενώ τα αγαπώ ως σύμβολα, με διώχνουν. Θέλω να μου τα δώσεις κάπως αλλοιώς, έχω δει ήδη αυτή την προτροπή διατυπωμένη έτσι σχεδόν, για κάτι άλλο, κάτι κοντινό μα άλλο [μιας κι η ελευθερία με τον έρωτα και τη ζωή κοντά είναι...].

Κάτι ακόμα, καθαρά προσωπικό και πάνω στο περιεχόμενο. Το νοιώθω το νόημά σου, αλλά είναι στ' αλήθεια "εκδίκηση" το πύρινο αυτό πράγμα; Εγώ θα έλεγα πως είναι απλά "επανάσταση". Γιατί αλλοιώς τι εκδίκηση; Ποιον εκδικούμαστε; Την εντροπία, με τη ζωή; Δεν σηκώνει εκδίκηση... Επανάσταση σηκώνει, επανάσταση είναι η ζωή μας, αυθάδικο φαινόμενο ειν' η ζωή μας, βγάζει τη γλώσσα...

Χμ.

Σκέψου τα αυτά.

[Πάντως συμφωνώ κι ελπίζω πως φαίνεται, συμφωνώ, να ξυπνήσει η μικρή σου, να πάει η άμαξα πιο πέρα, ν' ανθίσει ο κόσμος. Απλώς το τέρας που σκορπά το θάνατο το τρέφει η ίδια καστανή γη που ανθίζει λογιών λογιών λουλούδια...]

• 1 month later...

Δεν ξέρω αν είσαι απ' αυτούς που απαντούν στα σχόλια, κι έτσι δεν περιμένω για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου.

Γιατί δεν έχεις χωρίσει στροφές; Είναι συνειδητή επιλογή; Κατ' εμέ, αν θέλεις να το κάνεις 'σα χείμαρρο' πρέπει να το δουλέψεις πιο πολύ τη ροή του, να τρέχει πιο πολύ από στίχο σε στίχο (και ίσως να τους κάνεις ακόμη λιγότερους, ίσως) για να έχει νόημα αυτή η ασφυκτική μορφή.

Αν όχι, χρειάζεται (προφανώς) να δώσεις λίγο αέρα στην ξεκάθαρη μορφή του (Α-Β1-Α-Β2-Α-Β3-Α).

Κατ' αρχήν, εφ' όσον στο Α χρησιμοποιείς κόμμα και θαυμαστικό, γιατί να μη χρησιμοποιήσεις στα Β1-3, και συγκεκριμένα στο πρώτο δίστιχό τους, διαφορετικό συνδυασμό; Απλώς μία πρόταση, ένας τρόπος για να κάνεις τη διαφορά μεταξύ τους λίγο πιο έντονη.

Για παράδειγμα, παύλα αντί κόμματος:

Κοίταξε γύρω σου –

ο κόσμος μας φλέγεται...

Γενικά η στίξη σου πιστεύω θα μπορούσε να είναι λίγο 'πιο πολύπλοκη', καθώς καμμιά φορά μου φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν λίγο λιγότερο νόημα απ' αυτό που χρειάζεται εκεί που τα βάζεις.

(Προσωπικά θα έβαζα [στα Β] πιθανότατα [ : / ... / – / · / – / . ] αντί [ , / ... / , / . / , / . ] που βάζεις εσύ.)

Ίσως κάποιες φορές θα μπορούσε επίσης να υπάρχει λίγο περισσότερη συνοχή μεταξύ του α και των β (όπως π.χ. στο

Κοίταξε γύρω σου,

η πόλη μας πλημμύρισε αίμα...

Ρίξε κι εσύ μια ακόμη γροθιά

στον τοίχο που δε λέει να σπάσει.

όπου δεν εντοπίζω σύνδεση μεταξύ του αίματος και του τοίχου – τουλάχιστον όχι τόσο όσο συνδέεται το αίμα με το τέρας αμέσως μετά).

Όσο για την πύρινη εκδίκηση, συμφωνώ με την Αταλάντη. To "χύσε κι εσύ ένα δάκρυ ακόμη" μου φαίνεται ίσως λίγο υπερβολικό (κι εσύ+ακόμη), αλλά δεν θα έλεγα ότι χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα με την πρώτη ανάγνωση (ίσως και καθόλου, δεν είμαι σίγουρος).

Κατά τα άλλα, πολύ όμορφες εικόνες, που (ίσως λόγω των περιορισμένων μου βιωμάτων) μου φαίνεται ότι στέκουν (και δουλεύουν) μια χαρά – μου φαίνονται μάλιστα όμορφες, καθαρές και δυνατές.

Δεν έχω χρόνο για άλλα σχόλια, ίσως ούτε και άλλα σχόλια να κάνω αν είχα χρόνο.

Οι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Edited by Orpheus