Jump to content

Δον Κιχώτης

Sarabande

Recommended Posts

Δον Κιχώτης

Βαρύς χειμώνας έφτασε ξαφνικά,

απρόσκλητα

και η πόλη μας κοιμήθηκε νωρίς.

Οι δρόμοι έχουν πια ερημώσει

και τα παράθυρα, καλά σφραγισμένα,

αιχμαλώτισαν την αιώνια θλίψη

στα πέτρινα σπίτια.

Κι εγώ, ένας κουρασμένος Δον Κιχώτης,

μάχομαι ακόμα με ανεμόμυλους...

Τα χρόνια περάσαν,

τα ρούχα μου τρύπησαν,

οι σκέψεις μου θόλωσαν

και οι ανεμόμυλοι ακόμα γυρίζουν

πάνω από τον κόσμο

που δε θα αλλάξει ΠΟΤΕ!

Guest silversoldier

Φίλε μου θα σου κάνω μήνυση, έχω ένα με τον ίδιο τίτλο! (ζητάω πνευματικά δικαιώματα :bleh: )

Κατα τα άλλα πέρα απο την πλάκα, πολύ ωραίο κατα τη δική μου άποψη, ωραίες εικόνες, ωραίες σκέψεις απλά γνώμη μου είναι ότι στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο!

Και στο κατώ κάτω μόνο τους ανθρώπους και τις αποφάσεις του δεν μπορούμε να αλλάξουμε, με το εγώ μας είναι εφικτό νομίζω.

Καλή αρχή φίλε μου.

Όμορφο ποίημα, και ειδικότερα για μένα η εικόνα που δίνεις στην αρχή. Γενικότερα η γραφή σου μου αρέσει. Ως περιεχόμενο από τη μέση και μετά νομίζω ότι δεν έχει να μας πει πολλά καινούρια πράγματα, ωστόσο δεν θεωρώ ότι έχει κάποια ουσιαστική έλλειψη ή λάθος... Το μόνο που θα παρατηρήσω είναι ο τελευταίος στίχος και συγκεκριμένα η τελευταία σου λέξη, "ΠΟΤΕ!". Παραείναι έντονη νομίζω η γραφή με κεφαλαία, την οποία μάλιστα ενισχύεις και με θαυμαστικό. Στιγμιαία μου ήρθε στο μυαλό πανό σε διαδήλωση διαμαρτυρίας... Θέλω να πω πως, ενώ δίνεις να καταλάβουμε τον προβληματισμό σου, δε χρειάζεται να τον τονίζεις τόσο πολύ με τη στίξη σου, ο αναγνώστης καταλαβαίνει μια χαρά και χωρίς υπερβολή ;)

(Silversoldier νομίζω ότι πρέπει να σου κάνει κι εσένα μήνυση ο Θερβάντες αν το πάμε έτσι :bleh:

Για τον τίτλο μιλάω πάντα ε... :friends: )

Edited by Rhapsody

Guest silversoldier
(Silversoldier νομίζω ότι πρέπει να σου κάνει κι εσένα μήνυση ο Θερβάντες αν το πάμε έτσι :bleh:

Για τον τίτλο μιλάω πάντα ε... :friends: )

Ναι Ελένη, αλλά ο τίτλος του Θερβάντες είναι στα ισπανικά και έχει αποδημίσει εις Κύριον! Και επιπλέον εγώ εχω υπότιτλο! Αρα είμαι καλυμένος :bleh: :bleh: :bleh: .

Είμαι προνοητικός εγώ!

Καλώς όρισες Sarabande με το ωραίο nickname. Πώς και το διάλεξες, αλήθεια;

Μου άρεσε αυτό το ποίημα, αν και η επιλογή των κεφαλαίων στο "ποτέ" του τέλους μου χτυπάει πολύ, πολύ άσχημα. Τι θα έλεγες για italics αντί κεφαλαίων; Μια προτασούλα είναι μόνο...

Έχω και κάτι άλλες προτασούλες, για τη στίξη αυτή τη φορά.

[Είμαι δαιμόνιο της στίξης, θα με συνηθίσεις - και να φανταστείς πως υπάρχει κι ένα άλλο χειρότερο δαιμόνιο της στίξης από μένα, αλλά δεν τριγυρίζει πολύ συχνά εδώ λόγω υποχρεώσεων...]

Θα έβαζα άνω τελεία αντί τελείας στον έβδομο στίχο, εξυπηρετεί καλύτερα τη ροή, πιστεύω. Θ' άρχιζα βέβαια τον επόμενο στίχο με μικρό, και μάλλον μια γραμμή πιο κάτω, αλλά γι αυτό το τελευταίο δεν είμαι σίγουρη. Μετά [μετά τους ανεμόμυλους, δηλαδή] θ' 'αφηνα άλλη μια κενή γραμμή [σίγουρο αυτό], και θα συνέχιζα όπως εσύ μέχρι το τέλος, όπου θα επέλεγα italics αντί για κεφαλαία, κι ίσως αποσιωπητικά αντί για θαυμαστικό. Έχω μια δυσανεξία στα θαυμαστικά, δεν είναι τίποτε σοβαρό. :tongue:

Αυτά τα ολίγα και τεχνικά.

Το περιεχόμενο μ' αρέσει, η επιλογή θέματος είναι γλυκειά.

Δεν μου τραντάζει το σύμπαν, αλλά είναι ένα καθαρό ποίημα, δείχνει άνθρωπο με προοπτικές στην ποίηση, κι έχει μια συμπαθέστατη ειλικρίνεια - δεν προσπαθεί να γίνει κάτι που δεν είναι.

Και πάλι, καλως όρισες.

Αν είχα καπέλο κι ήμουν άντρας, θα το έβγαζα - κάπως χαριτωμένα πάντα. Τώρα που το σκέφτομαι, το βγάζω, κι ας είμαι γυναίκα.

[Να δούμε κι άλλα ποιηματάκια.]

^_^

Edited by Nienna

Νienna σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμά σου και για τα καλά σου λόγια γενικότερα.

Οι προτάσεις σου για το ποίημα μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές με βρίσκουν σύμφωνο.

Πρέπει να ξέρεις όμως ότι πολλές φορές τα σημεία στίξης τα χρησιμοποιώ, όχι τόσο προς εξυπηρέτηση γλωσσολογικών κανόνων, όσο για τον υπερτονισμό ενός συναισθήματος, ή στην προκειμένη περίπτωση της βεβαιότητας του ΠΟΤΕ! Μιας βεβαιότητας που έχει ριζώσει βαθειά μέσα μου με κεφαλαία και θαυμαστικό...

Να ξέρεις όμως ότι οι προτάσεις από ένα "δαιμόνιο της στίξης" είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Όσο για το Sarabande, το επέλεξα ως ψευδόνυμο γιατί αντιπροωπεύει ένα είδος χορού με ρυθμό και ύφος που με συγκινεί ιδιαίτερα. (Ισπανικός χορός με βαρύ τελετουργικό ρυθμό, ο οποίος υιοθετήθηκε μέσα στη σουίτα το 18 αιώνα, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα μέρη της).

[Ναι, κι εγώ αυτή τη Sarabande είχα στο μυαλό μου όταν σου είπα πως είναι ωραίο nick - αν και η σουΐτα με τη Sarabande της είναι σαφώς προγενέστερη, δεν είναι του 18ου αιώνα - κι ήθελα να διαπιστώσω αν κι εσύ αυτήν εννοούσες. Όμορφα, πολύ όμορφα.]

Μμ, κι εγώ τη στίξη γι αυτό τη χρησιμοποιώ, αυτή είναι η χρήση της στη γλώσσα [και στη μουσική, επίσης ;)], την ίδια χρήση εννοούμε κι οι δύο. Απλώς εγώ εδώ σαν αναγνώστης σου έδειξα πώς αντιλαμβάνομαι εγώ το νόημα, και σου πρότεινα τη στίξη που θα ταίριαζε στο νόημα που εισέπραξα εγώ, ή μάλλον στο νόημα που θα ήθελα να εισπράξω. Μπορεί το "ποτέ" αυτό να νοιώθεις εσύ την ανάγκη να το υπερτονίσεις έτσι, αλλά εγώ σαν αναγνώστης οφείλω να σου πω πως είναι από μόνο του βαρύ κι ασήκωτο, τονισμένο και δυνατό, και πως τα κεφαλαία μαζί με το θαυμαστικό είναι πραγματικά υπερβολικά, υπερβολικότατα.

Οι γλωσσολογικοί κανόνες [και η γλώσσα] φτιάχτηκαν ως εκφραστικά μέσα, μέσα επικοινωνίας. Αυτή είναι η δουλειά τους, αλλοιώς είναι για τον κάλαθο των αχρήστων...

Edited by Nienna