Βάρδος Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Δεν ξέρω αν εσείς το λέτε ποίηση. Πάντως, δεν έχει τίποτα το ποιητικό. Δύο κομμάτια flash fiction που έγραψα το καλοκαίρι. Αναμένω σχόλια, καθώς και ποιο σας άρεσε περισσότερο και γιατί. Επίσης, μια ερώτηση: Πιστεύετε ότι το ένα από το άλλο έχει μεγάλη χρονική απόσταση συγγραφής ή μικρή; flash_fiction.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oberon Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Ψήφισα το πρώτο το Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον αλλά είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Οχι για τεχνικούς η άλλους λόγους δηλαδή. Χμμμ τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως ένας λόγος είναι πως το ΠΠΜ είναι πιό fantasy από το Σκοτάδι και το Ονειρο το οποίο είναι πιό ας πούμε mainstream έστω κι αν αναφέρεται εν μέρει στην ανάγκη του ονείρου. Δεν είμαι σίγουρος ποιό θα έλεγα πως γράφτηκε πιό πρόσφατα. Αυτό δεν ρώτησες Βάρδε. Νομίζω πάντως πως το πιό πρόσφατο είναι το ΠΠΜ. Dain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μελδόκιος Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Μου άρεσαν και τα δυό, μα ψηφίζω το Σκοτάδι και το Όνειρο κι εγώ για καθαρά προσωπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, μίσησα τις μεγάλες στρόγγυλες λάμπες που φωτίζουν τους δρόμους τις πόλης. Μου θύμησαν αυτό το πορτοκαλί φως της πόλης, που με κάνουν να την απεχθάνομαι τη νύχτα. Δεν ξέρω αν εσείς το λέτε ποίηση. Πάντως, δεν έχει τίποτα το ποιητικό. Δηλαδή πώς ακριβώς εσύ ορίζεις το ποιητικό; Απο ποιά άποψη; Ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν ελεύθερη ποίηση αλλά όντως δεν είναι τόσο λυρικό όσο συνηθίζεται στα ποιήματα. Ίσως η διαφορά του flash fiction και της ποίησης να έγκειται στο ότι στο flash fiction δε συναντούμε τα κλασσικά γνωρίσματα της ποίησης, δηλαδή εκφραστικές εικόνες, παρομοιώσεις και μεταφορές. Αλλά πάλι δύσκολο να καταλάβουμε που ακριβώς σταματάει το ένα και αρχίζει το άλλο... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Αν και δε μου άρεσε κανένα από τα δυο, ψηφίζω το ΠΠΜ. Μ'αρέσει να διαβάζω τελείως ψυχεδέλεια στα ποιήματα. Να ανοίγει ο άλλος τον εσωτερικό του κόσμο. Μη νομίζεις δηλαδή πως δεν ήταν ωραία. Απλά εγώ είμαι παράξενος Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted August 28, 2004 Author Share Posted August 28, 2004 Μου άρεσαν και τα δυό, μα ψηφίζω το Σκοτάδι και το Όνειρο κι εγώ για καθαρά προσωπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, μίσησα τις μεγάλες στρόγγυλες λάμπες που φωτίζουν τους δρόμους τις πόλης. Μου θύμησαν αυτό το πορτοκαλί φως της πόλης, που με κάνουν να την απεχθάνομαι τη νύχτα.Δηλαδή πώς ακριβώς εσύ ορίζεις το ποιητικό; Απο ποιά άποψη; Ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν ελεύθερη ποίηση αλλά όντως δεν είναι τόσο λυρικό όσο συνηθίζεται στα ποιήματα. Ίσως η διαφορά του flash fiction και της ποίησης να έγκειται στο ότι στο flash fiction δε συναντούμε τα κλασσικά γνωρίσματα της ποίησης, δηλαδή εκφραστικές εικόνες, παρομοιώσεις και μεταφορές. Αλλά πάλι δύσκολο να καταλάβουμε που ακριβώς σταματάει το ένα και αρχίζει το άλλο... <{POST_SNAPBACK}> Έχεις δίκιο, Μελδόκιε. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ποίηση. Αλλά είναι αυτό που λες κι εσύ στην αρχή: νομίζω ότι χρειάζεται κάτι το πιο λυρικό, για να ονομαστεί κάτι "ποίημα", αλλιώς ποίημα είναι σχεδόν το οτιδήποτε μικρό και ψυχεδελικό κείμενο. Δηλαδή, για μένα, το ποίημα πρέπει να εμπεριέχει και κάποιον "ήχο", αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ευχαριστώ για τα σχόλια. Αναμένω κι άλλα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iced-Archon Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 μου άρεσε περισσότερο το σκοτάδι και το όνειρο γιατί απλά το δεύτερο με έπιασε περισσότερο απο το πρώτο σαν αναγνωστή το πρωτό δεν μπ'ορω να π'ω οτι μου άρεσε τόσο όσο το δευτερό Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anomantaris Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Εγώ ψηφίζω Το Σκοτάδι, και το Όνειρο διότι απαντάει με έμμεσο τρόπο πως μπορεί ένας νέος άνθρωπος, ένας αναγνώστης του Φανταστικού (γιατί μόνο αυτοί μπορούν εύκολα να κλείσουν τα μάτια και να ονειρευτούν) να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, τον κόσμο που κάποιοι άλλοι έχουν χτίσει για αυτόν έναν κόσμο χωρίς φως ίσως και χωρίς ελπίδα ‘‘Σκοτάδι’’. Και κλείνει τα μάτια και ονειρεύεται άλλους κόσμους διαφορετικούς, απ΄ τα χέρια του πλασμένους, όμορφους για αυτόν ‘‘Όνειρο’’. Ο καθένας σίγουρα το αντιλαμβάνεται διαφορετικά αυτή είναι η ομορφιά της ποίησης! Εμένα πάντως αυτό μου άρεσε...! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Management RObiN-HoOD Posted August 28, 2004 Management Share Posted August 28, 2004 Λοιπόν, Καταρχήν καλώς ήρθες από τις διακοπές σου, Μέγα Βάρδε και τρανέ. Αυτό το γραφώ για να σε καλοπιάσω ;)2 Προσωπικά μου άρεσε το πρώτο περισσότερο από το δεύτερο γιατί πολύ απλά το δεύτερο μοιάζει σαν μισό. Για την ακρίβεια είναι σαν ξεκομμένο από κάποιο υπόλοιπο που ή δεν υπάρχει καν ή απλά δεν «βγήκε στον αέρα» ποτέ. Επίσης το πρώτο είναι, αν και μικρό, ολοκληρωμένο σαν σκέψη. Βέβαια εδώ μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία ότι το δεύτερο ερμηνεύεται όπως θέλει ο καθ’ ένας αλλά δε πιστεύω στην τόση ελευθερία της ποίησης. Όλα έχουν τα όρια τους, άσε που για να φτάσεις να φτιάξεις κάτι που ερμηνεύεται τόσο περίπλοκα είναι πολύ προχωρημένο πράγμα που δεν πιστεύω ότι συμβαίνει εδώ. Τελικά, ψηφίζω το πρώτο και πιστεύω ότι γράφτηκαν μαζί ή πολύ κοντά χρονικά. My2cents, robin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malleus Posted August 29, 2004 Share Posted August 29, 2004 Το Σκοτάδι, και το Όνειρο. Γιατί καταλαβαίνω τι θέλει να πει, ή καλύτερα γιατί μπορώ να δώσω σε αυτό νόημα δικό μου και να το κάνω κτήμα μου κατά ένα τρόπο. Με άλλα λόγια μιλάει σε μένα (με αναπάντεχα αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους). Τα κομμάτια μου θυμίζουν κάτι μεταξύ αστικής και μπιτνικ ποίησης (με μικρότερη έκταση βέβαια). Είναι ποίηση! Και αν όχι με τη στενή έννοια που μπορεί να αποδίδουν οι φιλόλογοι, είναι με την έννοια της "δημιουργίας". Τα δύο κομμάτια μοιάζουν να έχουν συνέχεια και συνοχή (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου) αν και δεν μπορώ να πω πόσος χρόνος πέρασε μεταξύ της συγγραφής τους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Management RObiN-HoOD Posted July 11, 2005 Management Share Posted July 11, 2005 Το topic επανέρχεται μετά από καθαρισμό με Azax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Χε,χε...Ηταν απαραιτητη η λογοκρισια! Τεσπα,αυτο που θελω να ρωτησω ειναι γιατι κανει αυτο το γκαλοπ ο Βαρδος.Καλλιστεια διηγηματων του?Προτιμω το υφος του πρωτου-δεν ειμαι φαν της ποιησης.Η χρονικη διαφορα ειναι μικρη.Στις διακοπες και τα δυο!Α,το "άκριες" ειναι σωστο? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arachnida Posted July 15, 2005 Share Posted July 15, 2005 Μου άρεσαν πολύ και τα δύο όμως έχω δύο παρατηρήσεις. Νομίζω το πρώτο το ανέφερε και κάποιος άλλος: Ποιος ο λόγος να γίνει ψηφοφορία; Και αφού αποφασίστηκε να γίνει, τότε γιατί μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο ποιο από τα δύο μας άρεσε πιο πολύ; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted July 15, 2005 Share Posted July 15, 2005 Το σκοτάδι και το όνειρο, όχι μόνο για προσωπικούς λόγους αλλά και γιατί δε μου άρεσε το "Μέλλον", δεδομένου πως η πόλη θα ξαναγενηθεί χωρίς όμως πράγματα ουσιαστικά να αλλάξουν, γιατί όπως λες χαρακτηριστικά: Κάποια πράγματα θα μένουν πάντα σταθερά στην πόλη Προτιμώ τη ριζική αλλαγή μέσα από την αναγέννηση, αλλιώς μην την κάνεις καθόλου (την αναγέννηση that is)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts