Jump to content

Ημέρα Γιορτής

Sarabande

Recommended Posts

Ημέρα Γιορτής

Σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια σου,

χτένισε τα όμορφα μαλλιά σου

και πες πως σήμερα είναι γιορτή μεγάλη.

Βάλτε στα ποτήρια μας κρασί

μεστό από αναμνήσεις.

Τον πρώτο μας έρωτα, το πρώτο μας γέλιο,

τον πρώτο μας φόβο.

Όλα εδώ βρίσκονται και μας περιμένουν

άντε και άσπρο πάτο...

Πρόσωπα παλιά, πρόσωπα θολά,

ακόμα κι αυτά που χάθηκαν τα περασμένα χρόνια,

ελάτε όλοι στη γιορτή μας.

Ελάτε να διώξουμε το θάνατο μακριά!

Τα χέρια ενώστε γύρω από τη φωτιά.

τη φωτιά που ζεσταίνει τις καρδιές μας,

τη φωτιά που δε θα αφήσουμε να σβήσει.

Και έτσι σφιχτά αγκαλιασμένοι,

θα ταξιδέψουμε στο άπειρο!

Guest silversoldier

Αν και φαντάζομαι πως έχεις κάποιο πρόσωπο στο μυαλό σου! Και δεν θα θεωρούσα σωστό να μπω σε θέματα νοήματος.

Απλά θα σου πω ότι είχε αρκετό συναίσθημα, ωραίο και στρωτό λόγο. Αλλά δεν έπιασα το τι θέλεις να πεις, με λίγα λόγια τι προσπαθείς να εκφράσεις. Κάτι αναγκαστικό ίσως???

Moυ άρεσε πάρα πολυ αυτό :) Όντως, μια τέτοια γιορτή διώχνει το θάνατο, και πολλά άλλα, και καλό είναι να γίνεται μια τέτοια απο καιρό σε καιρό, για τον καθένα προσωπικά...Και όχι μόνο τα "πρώτα", αλλά και τα ενδιάμεσα και τα τελευταία...

Το μονο τεχνικό που έχω να παρατηρήσω είναι αυτό το "άντε κι άσπρο πάτο", που δε μου κολλάει σαν έκφραση με το υπόλοιπο ποιημα. Θα μου ταιριαζε πολυ καλύτερα κάτι σαν "Στραγγίξτε τα ποτηρια σας" ας πουμε.

Πάντα τέτοια :)

Μ' αρέσει το θέμα της γιορτής, ειδικά όταν η γιορτή αυτή είναι τόσο ζεστή κι ανθρώπινη που μπορεί να κάνει αυτό που κάθε γιορτή σωστή θά 'πρεπε να κάνει: να διώχνει μακρυά το θάνατο.

Εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύμματος γύρω απ' το θέμα 'γιορτή' λοιπόν, και συνεπώς γύρω απ' το θέμα 'ανθρώπινη επικοινωνία' και 'αγάπη για τη ζωη και τις χαρές της'.

Όμορφα πράγματα.

Ας περάσουμε στα τεχνικά τώρα. Τα έχεις κάνει σαλάτα με τα πρόσωπα, σαλάτα ανεπίτρεπτη. Στον τέταρτο στίχο περνάς από το β' ενικό στο β' πληθυντικό έτσι απλά, μετά από μόνο μια τελεία. Μιας κι οι τρεις πρώτοι στίχοι είναι εισαγωγικοί, και μιας κι απευθύνονται σε άλλον άνθρωπο απ' ότι η συνέχεια, θα πρότεινα να γίνουν μια στροφή από μόνοι τους. Στον πέμπτο στίχο βάζεις μια τελεία χωρίς νόημα, μιας και ακολουθεί μια πρόταση που δεν είναι πρόταση, δεν έχει καν ρήμα [όχι πως αυτό απαγορεύεται, αλλά δεν έχει εδώ λόγο ύπαρξης αυτή η τελεία, γιατί να έχει κι η άμοιρη η πρόταση δίχως ρήμα;]. Κατά τη γνώμη μου φωνάζει πως θέλει άνω τελεία το τέλος του πέμπτου στίχου, αφού μετά απαριθμείς τις αναμνήσεις, ξεκάθαρα. Προτείνω άνω τελεία και ξεκίνημα με μικρό, έτσι για να είναι και πιο ενωμένα και ζεστά τα πράγματα. Ο άσπρος πάτος μ' αρέσει πολύ, οι ιδιωματισμοί κι οι καθημερινές εκφράσεις όταν είναι καλά τοποθετημένες μέσα σε ποιήματα μ' αρέσουν ιδιαίτερα. Μετά τον άσπρο πάτω πάλι μπουρδουκλώνεις τα πρόσωπα. Λες ουσιαστικά "πρόσωπα παλιά, πρόσωπα θολά, ελάτε στη γιορτή μας" - το "ακόμα κι αυτά που χάθηκαν τα περασμένα χρόνια" είναι σε λάθος πρόσωπο πάλι. Επεξηγείς, μας λες για τα πρόσωπα, αλλά αφού τους μιλάς σε β' πρόσωπο, πρέπει να το συνεχίσεις έτσι. Ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι "ακόμα κι εσείς που χαθήκατε τα περασμένα χρόνια", ή κάτι παραπλήσιο που να ταιριάζει καλύτερα. Στα πρόχειρα το μετέτρεψα έτσι, απλώς για να σου δείξω πως θα έστεκε καλύτερα η επεξήγηση στο σωστό πρόσωπο. Στον δέκατο τέταρτο στίχο έχεις πάλι μια τελεία χωρίς αιτία. Επεξηγείς, θέλει κόμμα ή άνω τελεία. Κατά τη γνώμη μου ούτε στον δέκατο έκτο στίχο θέλει τελεία, αλλά εκεί δεν είναι ακριβώς λάθος το όλο πράγμα, απλώς δεν μου ταιριάζει εμένα στη ροή του ποιήματος.

Και πάλι, όμορφο, συμπαθές, ζεστό ποιηματάκι. Θα το ήθελα λίγο πιο προσεγμένο μόνο, κρίμα είναι...

^_^

Edited by Nienna