Arela Posted October 30, 2006 Share Posted October 30, 2006 ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΑΓΑΛΜΑ Ξημέρωσε λοιπόν ξανά και ξύπνια ακόμα ψάχνω ονείρων σχήματα λες και γεμίζω τα κενά, με πλαστικές αισιοδοξίες και προσχήματα… ‘Εγινα από μάρμαρο που το πελέκησαν αργά αργά οι καιροί. Το σκάλισμά τους βάρβαρο, το πρόσωπό μου σμίλεψε της μοναξιάς σφυρί. Κάποια στιγμή που βράδιασε, είπα στη ζάλη μου απ’ το βάθρο να κατέβω, κι όταν η κούπα άδειασε, φώναξα αυθόρμητα για κείνα που πιστεύω. Κι άρχισα να τρικλίζω, περίγελος στων σάπιων καταστάσεων τ’αχνάρια κι έπειτα να σκαλίζω, της αγαλμάτινης ψυχής μου τα λιθάρια. Θυμάμαι μεσ’στην παραζάλη, οι πέτρινες αισθήσεις μου ιδρώτας να φαντάζουν, μετά να σκύβω το κεφάλι, και γύρω άλλα αγάλματα, νηφάλια να κοιτάζουν… Κάπου η στιγμή παγώνει ‘Ενιωσα η πέτρα στο κορμί να γίνεται κομμάτια, ο ιδρώτας άσπρη σκόνη, και κρύσταλλο το δάκρυ μεσ’στα μάτια… Κι έγιν’ η ζάλη αφορμή, να βρω παλμό μεσ’στην καρδιά για να ξεσπάσω, και την ανθρώπινη ορμή, να θέλω αυτό το βάθρο μου να τρέξω, να το σπάσω… Στη μέρα αυτή που χάραξε, η μνήμη μου είναι θολή για κείνο το μεθύσι και τίποτα δεν άλλαξε στο βάθρο που δεν έσπασε, η πέτρα έχει κολλήσει. copyright@βικυ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
month Posted November 4, 2006 Share Posted November 4, 2006 Περιγράφει την κατάσταση που είσα τώρα, ή γενικά συναισθήματα; Μου δημιούργησε μια περίεργη ιδέα, που δεν θα την μοιραστώ ακόμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vampirella_kk19 Posted November 4, 2006 Share Posted November 4, 2006 Ο πρώτος στίχος δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αλλά είναι καλό. Στενάχωρο βέβαια αλλά κατακλύζει απο συναισθήματα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 4, 2006 Share Posted November 4, 2006 (edited) Το διάβασα πολλές φορές για να μην αφήσω τη μορφή του, που ως γνωστόν δεν είναι του γούστου μου, να με πτοήσει. Η ιδέα, λοιπόν, είναι πολύ καλή, η ιστορία του ανθρώπου-αγάλματος έχει ενδιαφέρον, είναι καλός ο παραλληλισμός, και στέκει, δεν τον χάνεις κάπου. Είναι ωραίο που κυλάει το ποίημα υπό τη μορφή ιστορίας. Το νόημα φωτίζεται περισσότερο στη μέση του ποιήματος, από την τρίτη μέχρι την έκτη στροφή - είναι καλές στροφές αυτές, μας δίνουν την ιδέα σου, δείχνουν σε τι διαφέρει από άλλες παραπλήσιες ιδέες. Η πρώτη στροφή παραείναι 'κλισέ' στις εκφράσεις της, δεν νομίζω πως χρησιμεύει καλά ως εισαγωγή, περισσότερο διώχνει τον αναγνώστη παρά τον τραβάει - του κρύβει το γεγονός πως πιο πέρα έχει νόημα το ποίημα. Είναι καλό στο είδος του. Παρ' όλα αυτά θα το ήθελα να δω ν' αναπνέει, να δω την ιδέα αυτή ν' αναπνέει πέρα από τα στενά πλαίσια της ομοιοκαταληξίας και του μέτρου, γιατί όσο να 'ναι όλο και κάποιο ποσοστό βεβιασμένης ομοιοκαταληξίας υπάρχει ακόμα και στο καλύτερο ποίημα με ομοιοκαταληξία - ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό είναι απειροελάχιστο. [Να γράψεις τραγούδια, προτείνω, αφού σου αρέσει τόσο αυτός ο τρόπος γραφής.] Edited November 4, 2006 by Nienna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arela Posted November 5, 2006 Author Share Posted November 5, 2006 (edited) Περιγράφει την κατάσταση που είσα τώρα, ή γενικά συναισθήματα; Μου δημιούργησε μια περίεργη ιδέα, που δεν θα την μοιραστώ ακόμα. 'Oχι. Βιωματικό από κάποιο μεθύσι μου παλιά. Πίνω πολύ σπάνια, έως ποτέ. Το βίωμα χαράχτηκε μέσα μου και το'βγαλα σε στίχο.Θα μ'ενδιέφερε να διαβάσω την "περίεργη ιδέα" που σου δημιούργησε. Η πρώτη στροφή παραείναι 'κλισέ' στις εκφράσεις της, δεν νομίζω πως χρησιμεύει καλά ως εισαγωγή, περισσότερο διώχνει τον αναγνώστη παρά τον τραβάει - του κρύβει το γεγονός πως πιο πέρα έχει νόημα το ποίημα. 'Εχεις δίκιο. Κι εμένα δε με καλυπτει η πρώτη στροφή, ειδικά το "ξημέρωσε λοιπόν ξανά". Οι "πλαστικές αισιοδοξίες και προσχήματα", είναι πράγματα που σιχαίνομαι, αλλά τριπάκι στο οποίο έμπαινα και ενίοτε μπαίνω ακόμα δυστυχώς. 'Εχεις απόλυτο δίκιο όμως. Παρ' όλα αυτά θα το ήθελα να δω ν' αναπνέει, να δω την ιδέα αυτή ν' αναπνέει πέρα από τα στενά πλαίσια της ομοιοκαταληξίας και του μέτρου, γιατί όσο να 'ναι όλο και κάποιο ποσοστό βεβιασμένης ομοιοκαταληξίας υπάρχει ακόμα και στο καλύτερο ποίημα με ομοιοκαταληξία - ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό είναι απειροελάχιστο. Ευλογία και κατάρα αυτή η ομοιοκαταληξία που με "μαστίζει", αλλά δε μπορώ πια να κάνω αλλιώς... Δεν είναι κάτι που κάνω εσκεμμένα. 'Ετσι μου "βγαίνει", πραγματικά. Μόνο ένα πεζό έχω γράψει κι αυτό πριν 20 χρόνια, το νιώθω λίγο αποτυχημένο, αλλά θα το καταθέσω κάποια στιγμή. Σας ευχαριστώ όλους. Edited November 5, 2006 by Arela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted November 9, 2006 Share Posted November 9, 2006 Εγώ επιμένω ότι θέλω να μελοποιήσω αυτά που γράφεις... Πάει πολύς καιρός που έχω να γράψω μουσική, ή που έχω νιώσει κάτι να μου "μιλάει", να με παρακινεί να του δώσω ήχο, αλλά υπάρχει κάτι στη γραφή σου που πραγματικά μου τραγουδάει. Please, μην ανεβάσεις άλλα ποιήματα μέχρι να τελειώσει ο Νοέμβρης, γιατί με βλέπω να παρατάω το NaNoWriMo και τις 50.000 λέξεις του και να πιάνω το πεντάγραμμό μου κι αλήθεια, θέλω ΠΟΛΥ να τελειώσω το NaNoWriMo φέτος... Με το πέρας, όμως, του Νοέμβρη, ανταλλάζουμε asap μέσω pm τηλέφωνα κλπ και θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθούμε και να κουβεντιάσουμε για την μελοποίηση των ποιημάτων σου (στυλ, όργανα κλπ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arela Posted November 11, 2006 Author Share Posted November 11, 2006 (edited) Εγώ επιμένω ότι θέλω να μελοποιήσω αυτά που γράφεις... Πάει πολύς καιρός που έχω να γράψω μουσική, ή που έχω νιώσει κάτι να μου "μιλάει", να με παρακινεί να του δώσω ήχο, αλλά υπάρχει κάτι στη γραφή σου που πραγματικά μου τραγουδάει. Please, μην ανεβάσεις άλλα ποιήματα μέχρι να τελειώσει ο Νοέμβρης, γιατί με βλέπω να παρατάω το NaNoWriMo και τις 50.000 λέξεις του και να πιάνω το πεντάγραμμό μου κι αλήθεια, θέλω ΠΟΛΥ να τελειώσω το NaNoWriMo φέτος... Με το πέρας, όμως, του Νοέμβρη, ανταλλάζουμε asap μέσω pm τηλέφωνα κλπ και θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθούμε και να κουβεντιάσουμε για την μελοποίηση των ποιημάτων σου (στυλ, όργανα κλπ). 'Eλειψα λίγο λόγω εργασιακού φόρτου που με είχε "καπελώσει" και μπαίνοντας σήμερα... Τι να πω κοπέλα μου? Να το παίξω άνετη και δήθεν? Μπα είμαι της άλλης σχολής εγώ, και λίγο αλλόκοτο ύφασμα που σιχαίνεται τα δήθεν κι αποποιείται τα προσχήματα, οπότε θα στο πω απλά και όπως το'νιωσα. Μου'φτιαξες τη μέρα μου! Ξέρω και κατανοώ τους λόγους που το δικό μου στυλ γραφής "ξενίζει" (για να το πω ήπια χιχ) κάμποσα παιδιά. 'Ενας λόγος που μπήκα εδώ ήταν ακριβώς για να "σφυγμομετρήσω" τις αντιδράσεις όχι τόσο στο περιεχόμενο των κομματιών μου, αλλά κυρίως στη συγκεκριμένη "ιδιορρυθμία" της τεχνοτροπίας μου που "κολλάει" (αθέλητα πίστεψέ με) στη ρίμα. Την είδα και ομολογώ πως μ'άρεσε η εποικοδομητική κριτική των παιδιών και κυρίως το ότι ξεπέρασαν το σκόπελο αυτού που τους ξενίζει ή απλά δεν τους αρέσει και μπήκαν στην ουσία... Εσύ μου προέκυψες ως "απρόσμενο" και μάλιστα απρόσμενο που στέκεται στη γραφή μου κυρίως εξ αφορμής της .κατά τα άλλα ξενίζουσας τεχνοτροπίας μου, πράγμα που δεν είχα συνυπολογίσει. 'Οπως θα είδες και σε παλιότερη αντίδραση/απάντησή μου στην επιθυμία σου να μελοποιήσεις κομμάτι μου, είμαι απολύτως θετική και δεκτική. Σου λέω λοιπόν γλυκιά μου πως θα τηρήσω μια "σιωπή" εδώ μέχρι να ολοκληρώσεις την προσπάθειά σου για το NaNoWriMo... Σου εύχομαι καλή επιτυχία σ'αυτό, στο βαθμό που με αφορά δε θα σε "αποσπάσω". Εδώ είμαστε όταν τελειώσεις να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο και ξέχωρο "ταξίδι". Θα σου στείλω από τώρα σε ΡΜ το κινητό μου, για να επικοινωνήσεις όποτε θέλεις και μπορείς. Καλό Σ/Κ και να'σαι καλά Edited November 11, 2006 by Arela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts