Deodonus Posted October 31, 2006 Share Posted October 31, 2006 (edited) Ήρθες απόψε απρόσκλητος επισκέπτης -έτσι απλά, ο δρόμος σε έφερε κατά ‘δω είπες- και μου χάρισες για μία ακόμα φορά την λάμψη από τα μάτια σου την ηλιαχτίδα από την αγκαλιά σου τον ήλιο μέσα στην καρδιά σου αλλά μόνο για λίγο. Τώρα σε βλέπω πάλι να φεύγεις για άλλη μια φορά και δεν ξέρω πότε ξανά τα βλέμματά μας θα σμίξουν. Λίγο ακόμα λαχταρώ λίγο φως απ’ την ματιά σου. Λίγο ακόμα λαχταρώ λίγη αγάπη. Αντίο για άλλη μια φορά περίεργε ταξιδιώτη. Οι δρόμοι μας για άλλη μια φορά σμίξανε αλλά και πάλι χωριστά πηγαίνουν. Σε βλέπω να χάνεσαι μέσα στην νύχτα. -Αντίο περίεργε επισκέπτη- Θα ξανασμίξουμε, μου είχες πει και ποιος ξέρει το πότε, σε ποια ζωή… Αντίο και στο επανειδήν. Κρύα η νύχτα μου απόψε και εγώ ακόμα σε προσμένω. «Πότε θα σε ξαναδώ;», σε είχα ρωτήσει. «Δεν ξέρω, όταν ο δρόμος με φέρει πάλι.» Ω άστρα της νυχτός χειμωνιάτικο αγέρι ψιχάλες της βροχής εσείς και όμορφο φεγγάρι. Δείξτε για άλλη μια φορά στον περίεργο ταξιδιώτη τον δρόμο για το σπίτι μου και ας μην ξαναγυρίσει. Λίγο ακόμα, να του δείξω με ένα τρυφερό φιλί πόσο ακόμα τον αγαπώ και τον θυμάμαι. «Και εάν πεθάνω και το σώμα μου θαφτεί βαθιά στα έγκατα της σπλαχνικής μητέρας Ή καώ και γίνω στάχτη και σκορπίσω σε καταπράσινα λιβάδια και απλωμένες θάλασσες Ή εάν σιωπηλά διαλυθώ κάτω από τ' αστέρια Ποτέ δεν θα ξεχάσω την μέρα εκείνη που με την ήρεμη ανάσα του, την ζεστή του αγκαλιά και την απαλή καρδιά του Ξύπνησα αλλά το όνειρο συνέχισε.» ----- Το πόημα γράφτικε στις 31/10/2006, εκτός από το τελευταίο κομμάτι στα εισαγωγικά, που είναι ποίημα της 23 Μαίου 2005 (τότε το καταχώρισα στο Σουφουφού, πότε ακριβώς γράφτικε δεν ξέρω). Οτιδήποτε σχόλιο τεχνικό ή ήφους, είναι ευπρόσδεκτο. Παρακαλώ όχι σχόλια επί του θέματος και πλάκες. Ευχαριστώ πολύ. Edited October 31, 2006 by Deodonus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 1, 2006 Share Posted November 1, 2006 (edited) Λοιπόν, Θοδωρή, το περιεχόμενο του ποιήματος με κάνει να θέλω να σε ταρακουνήσω κάπως [π.χ. να σε χτυπήσω με κάτι που κάνει θόρυβο αλλά δεν πονάει στο κεφάλι, όπως ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι], μήπως και πάψεις να αρνείσαι την ευτυχία σου και να της κλείνεις την πόρτα. Είσαι όμως πανύψηλος και τεράστιος, και δεν νομίζω να το κάνω, τελικά. [:tongue:] Σοβαρά τώρα, δεν είναι αυτό 'πλάκα επί του θέματος', η γνώμη μου είναι. Γράφεις όλα αυτά τα τόσο συναισθηματικά, και μετά σαν ν' απαγορεύεις στον εαυτό σου να αφεθεί σ΄αυτά... Μην το κάνεις αυτό γκοντάμιτ. [:tongue:] Σαν ποίημα δεν με ενθουσίασε [πέραν των εισαγωγικών που μου αρέσουν πολύ, απορώ γιατί δεν τα είχα σχολιάσει τότε που τα πρωτοπόσταρες...], το τεχνικό κομμάτι δηλαδή. Έχει μερικές εκφράσεις που ακροβατούν, θα μπορούσαν να είναι γραφικές κι έτσι να μην θεωρούνται κλισέ, αλλά δεν είναι τόσο έντονη η γραφικότητα [μιλάω για γραφικότητα με την καλή έννοια], κι έτσι πάνε προς το κλισέ, ή προς το πολύ απλό, και η απλότητα δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται ως εκφραστικό μέσο, οπότε κάνει τον αναγνώστη να αναρωτιέται γιατί να υπάρχει εκεί, γιατί τόσο απλοϊκές εκφράσεις σ' ένα ποίημα που τελειώνει μ΄αυτά τα λόγια στα εισαγωγικά... Δεν ζητάω περιττά στολίδια και φτιασιδώματα, απλώς όταν ένα ποίημα έχει εκφράσεις πιο παιδικές και απλές από τον απλό καθημερινό λόγο, θέλω να έχουν λόγο ύπαρξης, να είναι εκφραστικά μέσα... Χμμ. [Κάτι εκφράσεις όπως "κρύα η νύχτα μου απόψε/κι εγώ ακόμα σε προσμένω" μου θυμίζουν απλοϊκό κλισεδιάρικο καψουρολαϊκό, και με ενοχλούν, π.χ.] Βασικά, βλακείες. Δεν είναι παντού έτσι. Έχει σημεία που η απλότητα δεν είναι καθόλου απλοϊκή, είναι πανέμορφη. Εκεί στο "λίγο ακόμα λαχταρώ/λίγη αγάπη" αυτή η απλότητα και αυτή η επανάληψη του "λίγο" είναι τόσο μα τόσο όμορφη, με αφοπλίζει... Δεν ξέρω, ίσως απλά να θέλει κι άλλη δουλειά, να θέλει προσοχή. Έχει τρία στιλ μέσα στο ίδιο ποίημα. Άλλο στιλ στην αρχή, άλλο στιλ εκεί γύρω απ' τη στροφή με το φεγγάρι, άλλο στιλ στα εισαγωγικά. Θέλει δουλειά για να δέσει όλο μαζί. Μερικά σημεία φαίνονται απλά και πανέμορφα, μερικά απλοϊκά και ρηχούτσικα, και μερικά περίτεχνα και βαθειά. Πάντως, με απασχόλησε, το πρόσεξα. Πιστεύω πως αξίζει να το δουλέψεις κι άλλο γιατί δίνει ένα "σπίτι" σ' αυτά τα όμορφα λόγια στα εισαγωγικά, τα κάνει να ανήκουν κάπου - αξίζει, και όχι μόνο γι αυτό. Συγγνώμη αν το σχόλιο είναι ένα χάος, ήρθα από Χάγη και βάλθηκα να σχολιάσω ό,τι μου τράβηξε την προσοχή και δεν μπόρεσα να το σχολιάσω όσο ήμουν εκεί. Edited November 1, 2006 by Nienna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts