Jump to content

Ευχες στη θαλασσα

Guest silversoldier

Recommended Posts

Guest silversoldier

Σαν ξένες, οι λέξεις περιμένουν ανείποτες

αρθρώνονται και κατευνάζουν το μυαλό

σε καθετί πραγματικό και αιθέριο.

Αλυσίδα είναι ο χρονος και ελεύθερος ο νους

σε χρόνια και στιγμές να ταξιδεύει.

'Έτσι είναι και οι ευχές, Έτσι τα λόγια!

Τι και αν τα λόγια πνίγονται κάποιες στιγμές

και κυλάνε απ' το πρόσωπο, και πέφτουν

σχηματίζοντας ειρωνικό χαμόγελο στο στόμα.

Κανείς δεν νοιάζεται, πότε αυτό θα καταλάβω;

Πότε θα δω πως μονάχα η φυγή είναι ένα πέρας,

ότι οι άνθρωποι πάντα επιθυμούν να ξεφεύγουν απ' τη μνήμη;

Σιγά λοιπόν, και κάτι έγινε! Ένας ονειροπόλος ξιπασμένος

μονάχα αυτό είμαι, είτε μόνος είτε ο μοναδικός

ακόμα παραμένω και λυπάμαι τη ζωή μου!

Δάκρυ μου, συγχωρεσαι με!

Edited by silversoldier

Το νόημα μου φαίνεται πιο ειλικρινές απ' ότι συνήθως, αν και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κατέληξες σ' αυτά τα συμπεράσματα. Είναι μάλλον που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά με τον κόσμο γύρω σου... ακόμα και με τον κόσμο που νοιάζεται για πολλά θέματα, για την ψυχή του. Είναι και πάλι εγωιστικό το παράπονό σου, αλλά τουλάχιστον δεν αερολογείς, και φαίνεται όντως να πιστεύεις πως έτσι έχουν τα πράγματα, και να σ' ενδιαφέρει. Η συμβουλή μου σε προσωπικό επίπεδο είναι να πάψεις να ανάγεις τον εαυτό σου σε κάτι διαφορετικό και καταδικασμένο, και να αρχίσεις να προσπαθείς να επικοινωνείς με τον κόσμο. Αν οι προσπάθειες επικοινωνίας σου μαστίζονται από τα ίδια προβλήματα που μαστίζεται η ποίησή σου, είναι λογικό να μην μπορείς να επικοινωνήσεις. Ασχολήθηκα μ' αυτό το ποίημα διότι φαίνεται σαφώς ειλικρινέστερο από τα άλλα, αν και επηρμένο - ως συνήθως. Το ότι ζητάς συγγνώμη από το δάκρυ σου στο τέλος - ελπίζω πως η συγγνώμη αυτή έχει να κάνει με το ότι απολογείσαι για την εγωιστικότητα των παραπόνων σου, όχι τόσο αυτών που εκφράζεις σ' αυτό το ποίημα, κυρίως αυτών που εκφράζεις σε άλλα - είναι θετικό, μετράει υπέρ σου, υπέρ του ποιήματος.

Βέβαια, πάλι έχεις έναν τόνο λάθη:

Το ρήμα 'κατευνάζω' δεν χρησιμοποιείται έτσι. Δεν κατευνάζεις κάτι σε κάτι, αυτή η σύνταξη δεν έχει νόημα. Το ρήμα χρησιμοποιείται απλώς ως 'κατευνάζω κάτι', π.χ. κατευνάζω το θυμό μου, κατευνάζω τα πάθη, κατευνάζω τη φορτούνα κτλ. - η πρόταση "κατευνάζουν το μυαλό σε κάθε τι πραγματικό κι αιθέριο" δεν σημαίνει τίποτε. Έχεις δημιουργήσει ένα νοηματικό κενό εκεί, και οφείλεται στη χρήση του ρήματος.

Στη δεύτερη στροφή έχεις κεφαλαίο μετά από κόμμα στον τελευταίο στίχο.

Στην τρίτη στροφή θέλει ερωτηματικό στο τέλος, εσύ έχεις βάλει τελεία - δεν στέκει η στροφή με τελεία.

Στην τέταρτη στροφή η λέξη 'πέρας' είναι ατυχής επιλογή, ειδικά επειδή έχεις το 'ένα' από μπροστά της. Η λέξη 'τέλος' θα σε εξυπηρετούσε καλύτερα. Και τι πάει να πει εκείνο το 'ένα'; Αν είναι 'ένα' και όχι απλώς το τέλος, πάει να πει πως εκτός από αυτό το ένα υπάρχουν κι άλλα, οπότε δεν είναι 'μόνο' αυτό, όπως μας λες στον ίδιο στίχο λίγο νωρίτερα... Όπως και νά 'χει, υπάρχει και νοηματικό κενό εκεί, στον δεύτερο στίχο, κι είναι κρίμα διότι στον τρίτο τα πράγματα είναι πολύ καλά.

Στον τελευταίο στίχο έχεις ορθογραφικό, το 'συγχώρεσέ με' γράφεται με 'ε' στο τέλος, είναι προστακτική.

Αυτά.

Edited by Nienna

Θα συμφωνήσω κι εγώ με την Nienna , όσων αφορά την "επικοινωνία" ...Βέβαια, η Nienna είναι πάντα λίγο αυστηρή ;).

Δυστυχώς έχει και πάλι κάποια λάθη στη γραφή (πάντως λιγότερα από άλλες φορές),αλλά σαν σύλληψη και σαν θέμα το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. B)

Guest silversoldier

thanks για τα σχόλια κορίτσια! Απ' ότι βλέπετε είπα να τα ωριμάσω λίγο αλλά είναι λίγο ποιήματα του ποδαριού ακόμα.

Φαντάζομαι Αλίνα πως το επείδη συμβαίνουν σε όλους αυτά τα θεωρείς εγωιστικά, δεν έχεις άδικό΄. Παρόλο που ο καθένας μπορεί να τα εκφράζει και να λυπάται που νιώθει έτσι!

Το δάκρυ είναι τα λόγια που δεν είπα και ζητάω συγνώμη που πήγαίνουν χαμένα πέφτωντας στο χώμα.

Ευχαριστώ πάντως :)

Edited by silversoldier

Φαντάζομαι Αλίνα πως το επείδη συμβαίνουν σε όλους αυτά τα θεωρείς εγωιστικά, δεν έχεις άδικό΄. Παρόλο που ο καθένας μπορεί να τα εκφράζει και να λυπάται που νιώθει έτσι!

Όχι, silversoldier. Τα θεωρώ εγωιστικές κλάψες διότι είναι. Θλίψη εκφράζουν πολλοί άνθρωποι στην ποίησή τους επιτυχώς, δεν είναι η θλίψη το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι όταν η θλίψη πηγάζει από ένα υπεφυσικά διογκωμένο ΕΓΩ. ΕΓΩ ο καϋμένος, ΕΓΩ που δε με καταλαβαίνει κανείς, ΕΓΩ που η πο**ανα κοινωνία μ' εκδικείται, ΕΓΩ που με παρεξηγούν... Ε, δε γίνεται να φταίνε πάντα οι άλλοι. Πολλές φορές έχουν και δίκιο...

Και κόψε το 'Αλίνα'. Είναι υποκοριστικό, με τα υποκοριστικά αποκαλούμε τους φίλους μας.

Edited by Nienna

Guest silversoldier
Όχι, silversoldier. Τα θεωρώ εγωιστικές κλάψες διότι είναι. Θλίψη εκφράζουν πολλοί άνθρωποι στην ποίησή τους επιτυχώς, δεν είναι η θλίψη το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι όταν η θλίψη πηγάζει από ένα υπεφυσικά διογκωμένο ΕΓΩ. ΕΓΩ ο καϋμένος, ΕΓΩ που δε με καταλαβαίνει κανείς, ΕΓΩ που η πο**ανα κοινωνία μ' εκδικείται, ΕΓΩ που με παρεξηγούν... Ε, δε γίνεται να φταίνε πάντα οι άλλοι. Πολλές φορές έχουν και δίκιο...

Η απάντηση είναι απλή, όπως και να 'χει Αλίνα. Δεν θέλω να δικαιολογώ τον εαυτό μου. Απλά είναι όπως νιώθει κανείς. Δεν το παίζω ούτε είμαι καημένος απλά αίσθάνομαι πνιγμένος απο κάποια πράγματα. Κάποια στιγμή πρέπει να βγούνε. Αλλιώς θα σκάσω σαν μπαλόνι :rofl2:

'Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς.'

Σοφός ο λαός μας.