Jump to content

Μαγεία


RaspK

Recommended Posts

Η μαγεία είναι από τα βασικά στοιχεία της λογοτεχνίας φαντασίας, ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική η εμφάνισή της, ενώ έχει παίξει έναν κάποιο ρόλο και στη λογοτεχνία τρόμου (η κοινή γνώμη διατείνεται ότι, από τη στιγμή που έχουμε μαγεία, μπορούμε να έχουμε μέχρι και science fantasy, αλλά παύουμε να έχουμε science fiction [η space opera, από την άλλη, μένει σιωπηρή επ' αυτού]).

 

Κι όμως, η ίδια η μαγεία έχει τόσες μορφές σαν παράδοση στον πραγματικό κόσμο που δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί κανείς πως το να λέμε απλά «μαγεία» καταντάει λίγο τουρλού - ειδικά όταν σα συγγραφείς θα καλεστούμε να σκεφτούμε τη χρήση της μαγείας σε κάποιες ιστορίες (κάποιοι έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει λίγη ή πολύ απ' αυτήν στις ιστορίες μας, άλλωστε).

 

Έτσι, καλούμαστε να κάνουμε έναν πρώτο διαχωρισμό: πρέπει η μαγεία να κάνει μια προσπάθεια ταξονόμησης και ορθολογικής προσέγγισης, ή οφείλει να είναι τόσο μυστηριακή που να μη μας απασχολεί να βάλουμε και πολλούς κανόνες εξ αρχής;

 

Δεύτερο ερώτημα: αν κι εφόσον θεσπίσουμε κανόνες ή βάσεις, τί είδους μαγείες υπάρχουν στον κόσμο; Επί παραδείγματι, οι γητείες, οι μαντείες, οι ψευδαισθήσεις, ο έλεγχος του καιρού, οι κατάρες και οι ευλογίες, οι συμφωνίες, τα φυλαχτά και οι μεταμορφώσεις είναι τα βασικότερα μοτίβα που απαντώνται στις παραδόσεις και τους θρύλους γύρω από τη μαγεία. Τώρα, και μόνο τις μαντείες να λάβουμε υπόψει μας, έχουμε την παρατήρηση του νερού, των πτηνών και ειδικά των κορακιών, τη μελετή των εντοσθίων των θυσιών, την επικοινωνία με τους νεκρούς, τη μελέτη των άστρων, αλλά και των ονείρων, την παρατήρηση της διάταξης των φύλλων του τσαγιού ή των κατακαθιών του καφέ μετά από την κατανάλωση του ροφήματος, τη μελέτη των γραμμών του χεριού, την ανάγνωση των ρούνων, και, φυσικά, τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Κι αυτά δε συμπεριλαμβάνουν μικρές μαντείες, όπως τ' ότι θα έχεις καλή τύχη αν ένα φύλλο τσαγιού επιπλεύσει στην επιφάνεια της κούπας σου...

 

Σε ποιές μορφές μαγείας επικεντρώνεστε; Δίνεται βάση στις μορφές που παρουσιάζονται στους θρύλους και τις παραδόσεις; Αν ναι, τί διαχωρισμό κάνετε μεταξύ High Magic (τη μαγεία που ξεχωρίζει στις νουβέλες για την υπερβάλουσα ισχύ της), True Magic (παραδοσιακές μορφές, αλλά με μεγάλη ισχύ, όσο έμμεσες ή αργές κι αν είναι αυτές οι μέθοδοι) και Hedge Magic (τις διάφορες μαγείες των «γριών γυναικών» και των «γέρων του βουνού,» ας πούμε); Σε τι βαθμό τις διαχωρίζεται με τις μαντείες και τις υπόλοιπες υπερφυσικές, πιθανόν πιο επιστημονικοφανείς, ικανότητες που μπορεί να διαθέτουν κάποιοι χαρακτήρες (π.χ. Psionics).

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση έμμεσα σχετιζόμενη. Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο της φιρεμπόλας στη μαγεία του πραγματικού κόσμου(δε μιλάω για ιδιότητες θεών ή τεράτων);

Προσωπικά προτιμώ τη μαγεία του αρχαίου κόσμου ,κυρίως της ελληνιστικής εποχής στη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, τη Ρώμη,την Ελλάδα και την Αίγυπτο, θα ήθελα να αποδόσω κάτι παρόμοιο σε ιστορίες. Επίσης ανιμιστικές παραδόσεις διάφορων λαών(νεκρομαντεία, λιθολατρεία, άμεση λατρεία των ζώων και των φυτών ),μαγεία στους Άραβες του Μεσαίωνα,στην Άπω Ανατολή και ορισμένες παραδόσεις σχετικές με επίκληση πλασμάτων(άγγελοι,δαίμονες, άρχοντες,θεοί) που εξελίσσονταν και στην Ευρώπη με επιρροές από Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και "Ειδωλολατρεία". Δρυϊδικές παραδόσεις (λατρεία διάφορων θεοτήτων με χαρακτηριστικές ιδιότητες και σφαίρες επιρροής και θυσίες διάφορων πλασμάτων με πρωτόγονους αλλά συμβολικούς τρόπους σε αυτές, λατρείες κάποιων δέντρων) και Σκανδιναυικές(θυσίες ποικίλου τύπου, αλλά κυρίως το Blot(με το αντίστοιχο της δασείας) , δηλ μια έννοια που περιλαμβάνει και αυτοθυσία).

Λιγότερο έως καθόλου με ενδιαφέρουν τα μαγικά συστήματα του 19ου και 20ου αιώνα (Crowley και άλλοι) που τα θεωρώ κάπως επιτηδευμένα και οφθαλμοφανώς τεχνητά(με έντονες δόσεις απάτης).

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση έμμεσα σχετιζόμενη. Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο της φιρεμπόλας στη μαγεία του πραγματικού κόσμου(δε μιλάω για ιδιότητες θεών ή τεράτων);

 

 

επιτελους καποιος που λει τη φιρεμπολα με το ονομα της :p

 

παραδοξως η πυρομαντεια ( οπως ονομαζεται εις την ελληνικην ) ειταν πολυ διαδεδομενη μορφη "μαγειας" στην ευρυτερη περιοχη της μεσης ανατολης και βορειου αφρικης, οι δε μεγαλοι μαγοι του ειδους φτυναν φωτιες και της καταπιναν ( οπως κανουν και πολλοι ταχυδακτυλουργοι σημερα ) και ελεγετο οτι μπορουσαν να τυλιξουν σε φλογες τα οπλα τους αλλα και τους ιδιους τους εχθρους τους (ναι οκ το πιο πιθανο ειναι οτι τους ριχναν καποιο ειδος μολοτοφ με ναφθα παρα φιρεμπολα αλλα.... ) απο κει και περα υπαρχει και μεγαλη παραδοση πυρομαντειας στην κινα οπου προφανως μιλαμε για χρηση της πυριτιδας πριν γινει διαδεδομενη ευραιως, παρ ολλα αυτα ακομα και μετα τη τυποποιηση της την αναγενησιακη περιοδο ως και σημερα, πολλες υπερφυσικες ιδιοτητες αποδιδονται σε αυτην και τις φλογες της

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν ήξερα πως έκαναν τέτοια οι πυρολάτρες Πέρσες και λοιποί. :juggle:

Link to comment
Share on other sites

Από την Άπω Ανατολή έχουμε και διάφορες παραδόσεις πυρομαγείας που εξασκούν, υποτίθεται, κάποιοι μοναχοί.

 

Η έκφραση είναι πυρομαγεία - η πυρομαντεία είναι άλλη μία από τις παραφράσεις που επικράτησαν μετά την έλευση της νεκρομαντείας στη θέση της λέξης για τη μαύρη μαγεία (negromagus ~ necromancer), παρότι οι δύο λέξεις απλά έχουν μια κάποια σχέση και τίποτα παραπάνω. Έκτοτε, οι φράσεις που λήγουν σε -μαντεία ή -μάντης συγχέονται με τις αντίστοιχες λέξεις για τη μαγεία και το μάγο.

 

Η πυρομαντεία είναι άλλη μία μαντική τέχνη, στην οποία διαβάζεις το μέλλον στις φλόγες.

Link to comment
Share on other sites

βασικα ειναι καθαρα μεταφραστικο θεμα μιας και τα εις -mancy τα μεταφραζουμε ως -μαντια.

Αν θελουμε να ειμαστε σωστοι ως προς την αποδοση του ακριβους ορου θα ειναι μαλον πυρογητεια η πυροπλασια ( το δευτερο δε μου αρεσει παντως γιατι μου φερνει στο μυαλο αναπτηρα :p )

Edited by Celestial
Link to comment
Share on other sites

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι ο όρος ξεκινάει ήδη από τη λατινικοποίηση της ελληνική λέξης νεκρομαντεία. Επειδή βολεύουν τα links στο δίκτυο, παραθέτω τα, σχεδόν ίδια, πορίσματα που δίνουν και λέξικα που και μερικά από τα πλέον αξιόπιστα λεξικά που έχω ψάξει για να επιβεβαιώσω το ετυμολογικό συμπέρασμα που παρέθεσα πιο πάνω: http://dictionary.reference.com/browse/necromancy

 

Πρόσεξε το πως εξηγεί ότι η λέξη για το μαύρο αντικατέστησε την ελληνική ρίζα για το νεκρό, και πως η λέξη μαντεία έγινε μαγεία.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..