PiKei Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 (edited) Όνομα συγγραφέα: Παναγιώτης Κούστας Είδος: ΕΦ Βία; Μόνον λεκτική (ελαφράς μορφής) Σεξ; Όχι, κάνει πολύ κρύο. Αριθμός Λέξεων : Ωχ, δεν τις μέτρησα, αλλά λίγες. Αυτοτελής; Αυτοτελής Σχόλια: Μάλλον όχι... ΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ Η μετοχή μας έχασε τέσσερα τα εκατό από το άνοιγμα μέχρι τώρα. Κάποια κουφάλα διέρρευσε τα προκαταρτικά που κάναμε για την έκθεση τρέχοντος τριμήνου, που τελειώνει σε μια βδομάδα, και προς το παρόν έχουμε ζημιές σαράντα εκατομμυρίων. Πώς να μην έχουμε, είναι κομμάτι της δουλειάς, είναι στη φύση της. Τεχνική εταιρεία είμαστε, και στον ωκεανό των τεχνικών εταιρειών το πιο γρήγορο ψάρι τρώει το πιο αργό. Το μέγεθος δεν έχει σημασία. Το πιράνχα τρώει την φάλαινα. Το χελιδονόψαρο τον καρχαρία. Όλα είναι ζήτημα ταχύτητας. Στο κάτω-κάτω όλη την δουλειά την κάνουν οι υπεργολάβοι με τις νανομηχανές. Καμιά κατασκευαστική δεν χτίζει πια, εμείς μόνο παίρνουμε το έργο. Πρέπει να παίρνουμε το έργο, ακόμα κι αν μας βάζει μέσα. Να δίνουμε ότι έκπτωση χρειάζεται, να λαδώνουμε αξιωματούχους, να προωθούμε βολικούς πολιτικούς, με δυο λόγια να είμαστε μπροστά απ’ τον ανταγωνισμό. Και να παίρνουμε το έργο. Άμα το πάρουμε, υπάρχει τρόπος να βγάλουμε κέρδη. Από τις αφανείς εργασίες, από τις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, από τα παρελκόμενα που δίνονται με απευθείας ανάθεση…αλλά κυρίως από τα δόκανα. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, πρέπει να πάρεις πρώτα το έργο. Και να σε βοηθήσει μετά - λίγο, τόσο δα - κι η πουτάνα η τύχη. Ή τουλάχιστον να μην σου πάει τελείως ανάποδα η γαμημένη… Όπως στο Νέο Βλαδιβοστόκ ας πούμε. Το τελευταίο μας έργο. Μια γραμμή μεταφοράς φορτίου από το ορυχείο μέχρι το διαστημοδρόμιο εκατόν σαράντα χιλιομέτρων. Κυκλική, αυτοματοποιημένη, τσακώνει τα ισότοπα από το σιλό του ορυχείου και τα φέρνει μέχρι τις φυσούνες των φορτηγών διαστημοπλοίων. Δεν είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό, το έργο ήταν ξερό, χωρίς παρελκόμενα, με λίγες αφανείς λόγω πολύ καλής γεωλογικής μελέτης, πολύ μικρό αρχικό προϋπολογισμό, άρα με χίλια ασύμφορο, μέχρι που κάποιος γάτος στην μητρική βρήκε την τρύπα στην προκήρυξη για το ύψος των πυλώνων. Πάνω εκεί στήσαμε το δόκανο, υπογράψαμε την σύμβαση και πήραμε το έργο… Και μπήκαμε τριάντα εκατομμύρια μέσα! Αναμενόμενο. Και τώρα χάνουμε τέσσερα τοις εκατό στην μετοχή μέσα σε λίγες ώρες γιατί το δόκανο δεν δούλεψε ακόμα. Καθόμαστε με τον πούλο στο χέρι, πληρώνουμε τους υπεργολάβους με τις νανομηχανές να μένουν στον πλανήτη, πενήντα χιλιάρικα την μέρα και περιμένουμε να χιονίσει… Γιατί το δόκανο είναι εκπληκτικά απλό. Στο Νέο Βλαδιβοστόκ το μέσο ύψος του χιονιού φτάνει τα δεκαέξι μέτρα. Φτιάξαμε τους πυλώνες με ύψος δεκαοχτώ. Κι από πάνω περνάει η γραμμή μεταφοράς. Συνολικό ύψος από το έδαφος είκοσι μέτρα και κάτι. Σε «επαρκές ύψος», όπως λέει άλλωστε και η προκήρυξη. Τέσσερα μέτρα πάνω από το μέσο ύψος του χιονιού. Μια καθαρότατη ερμηνεία της σύμβασης, κατά το άριστα αμοιβόμενο Νομικό μας Τμήμα. Αυτό που βρήκε ο Γάτος της μητρικής είναι πως το Νέο Βλαδιβοστόκ έχει και καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι, ένα τουλάχιστον μήνα, το χιόνι είναι μηδέν. Πράγμα που ευκόλως μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως για ένα τουλάχιστον μήνα το χειμώνα το χιόνι φτάνει τα τριάντα δύο μέτρα… δώδεκα μέτρα ψηλότερα από την γραμμή μεταφοράς. Ωραίο ε; Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας η γραμμή στα είκοσι και κάτι μέτρα δεν θα λειτουργεί από τον όγκο του χιονιού για τέσσερις έως πέντε μήνες. Και δύο εναλλακτικές υπάρχουν. Ή το ξήλωμα της και μια νέα γραμμή στα σαράντα – σαράντα πέντε μέτρα ή η κάλυψη της υπάρχουσας γραμμής μ΄ έναν ημιθόλο κατά μήκος της που θα αντέχει σε βάρος χιονιού δώδεκα έως δεκαπέντε μέτρων. Η τεχνική εταιρεία που θα έχει τις νανομηχανές και τους υπεργολάβους της στον πλανήτη, θα πάρει την δουλειά με απευθείας ανάθεση, μόλις αρχίσουν τα ζόρια. Συν τον καθαρισμό της γραμμής μεταφοράς με θερμικά ώσπου να μπει ο ημιθόλος. Ή να φτιαχτεί νέα γραμμή. Και φυσικά νέα γραμμή δεν πρόκειται να γίνει, θα σηκωθούν κι οι πέτρες για το λάθος της προκήρυξης, άρα θα κλείσουνε τις μύτες και θα πληρώσουνε «διορθωτικά» τον ημιθόλο. Σύνολο καμιά εκατοστή εκατομμύρια κέρδη… αρκεί να πέσει από τον ουρανό αρκετή άσπρη μαλακία, πριν απ’ το τέλος της βδομάδας. Γιατί αλλιώς μπορεί η μετοχή να πάει στο μηδέν και να τραβήξει άλλος τον λαγό από το δικό μας δόκανο… Edited January 4, 2007 by PiKei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 (edited) Αυτό που πρόσεξα αμέσως σε αυτό το κείμενο ήταν ο ίδιος ο λόγος. Ήταν στρωτός, χωρίς πολλές εξάρσεις ή φιοριτούρες, αλλά όχι στεγνός, με την έννοια του ότι κάτι λείπει. Εκτίμησα επίσης την ιδέα, όπου χρησιμοποιείς με άνεση το κλασσικό μάλλον μοτίβο της εμπορικής πονηριάς. Το μόνο που δε με ικανοποίησε όσο θα ήθελα ήταν το background. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, εκτός από το όνομα (Νέο Βλαδιβοστόκ) και κάποιους υπαινιγμούς εδώ κι εκεί, σχετικά κυρίως με τις κλιματικές συνθήκες, δε φαίνεται ξεκάθαρα το ότι μιλάς για άλλον πλανήτη. Εκτός αν όντως δε μιλάς για άλλο πλανήτη κι εγώ απλώς δεν το κατάλαβα. Εκεί θέλεις διορθωτικές κινήσεις. Να πείσεις και για το πού, έχοντας ήδη πείσει για το πώς και το γιατί. Είναι κρίμα ωραίες ιδέες ειπωμένες με ωραία γλώσσα να χάνουν από νοηματικά λάθη όπως αυτό. Edited February 1, 2007 by naroualis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
araquel Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 αυτή ήταν η πρώτη ιστορία που διάβασα, οπότε είναι και η πρώτη που σχολιάζω (όχι, δεν είμαι κανονικά τόσο ψυχαναγκαστικός...) η ιστορία σου είναι πολύ ωραία. είναι μικρή και περιεκτική. θέτεις την ιστορία ιδωμένη εκ των υστέρων (ως ένα βαθμό) και το καταφέρνεις άψογα. η γραφή είναι ωραία (δεν είμαι κατάλληλο άτομο να σχολιάζει γραφή, οπότε το αφήνω εκεί) υπάρχει ένα βιβλιαράκι του ασίμωφ, από κάτι ψιλοπαλιές-ψιλοπαρακμιακές εκδόσεις, στην τροχιά της τρέλας νομίζω λέγεται. εκεί έχει διάφορες ιστορίες (που η συνέχεια της μίας βρίσκεται στο έρχονται τα ρομπότ). τέλος πάντων, η ιστορία σου μου θύμισε την πρώτη ιστορία από εκείνο το βιβλιαράκι. οκ, διαφορετικό αντικέιμενο, διαφορετικό ύφος (ήταν από τις χιουμοριστικές το ασίμωφ), αλλά έχουν κάτι κοινό... παίρνεις ένα απλό θέμα και το βάζεις σε ένα καθημερινό πλαίσιο, αλλά με έναν τελείως επιστημονικοφανταστικό τρόπο. ψήθηκα, θέλω να με αλλάξουν πλευρά ;) *γκουχ γκουχ*, παρόλα αυτά, απορία: (γράφεις Γιατί το δόκανο είναι εκπληκτικά απλό. Στο Νέο Βλαδιβοστόκ το μέσο ύψος του χιονιού φτάνει τα δεκαέξι μέτρα. Φτιάξαμε τους πυλώνες με ύψος δεκαοχτώ. Κι από πάνω περνάει η γραμμή μεταφοράς. Συνολικό ύψος από το έδαφος είκοσι μέτρα και κάτι. Σε «επαρκές ύψος», όπως λέει άλλωστε και η προκήρυξη. Τέσσερα μέτρα πάνω από το μέσο ύψος του χιονιού. Μια καθαρότατη ερμηνεία της σύμβασης, κατά το άριστα αμοιβόμενο Νομικό μας Τμήμα. Αυτό που βρήκε ο Γάτος της μητρικής είναι πως το Νέο Βλαδιβοστόκ έχει και καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι, ένα τουλάχιστον μήνα, το χιόνι είναι μηδέν. Πράγμα που ευκόλως μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως για ένα τουλάχιστον μήνα το χειμώνα το χιόνι φτάνει τα τριάντα δύο μέτρα… δώδεκα μέτρα ψηλότερα από την γραμμή μεταφοράς. οκ, αυτό ισχύει προφανώς, αλλά είναι η μόνη περίπτωση? επειδή το θέτεις ότι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ευλόγως. τα μαθηματικά μου έχουν σκουριάσει και πέρα από μισή ώρα δεν το παίδεψα (ναι, έπιασα χαρτί και μολύβι και υπολόγιζα ) άμα πάρουμε ακέραιους αριθμούς οκ, βγαίνει (για 2-3 ζεύγη που πήρα εγώ) ότι η περίπτωση που αναφέρεις είναι η μόνη, αλλά γιατί να είναι σε ακέραιους; πόσο λογικό σου φαίνεται σε μια στατιστική μελέτη επερχόμενης επένδυσης να είναι τόσο γενικοί ώστε να χρησιμοποιούν μόνο ακέραιους; και έπειτα δεν το έψαξαν καθόλου περισσότερο? πολύ ψείρας, το ξέρω, γίνομαι σπασικλάκι, το ξέρω επίσης, αλλά προς υπεράσπισή μου (και γλειψιμό σου) σημειώνω ότι δεν θα το έκανα άμα δεν μου είχε αρέσει πολύ η ιστορία. άμα έχω κάνει κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου ή ξέρεις κάτι επιπλέον (εσύ την έγραψες άλλωστε), feel free to share it.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wpleftyboy Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 (edited) εξυπνη λιτη και με πολυ καλο ρυθμο μου αρεσε πολυ και σαν ιδεα (ισως λογω επαγγελματος την ενοιωσα πιο καλα ) ...η εργολαβικη πονηρια στα καλυτερα της (βρε μπας και η εταιρια ηταν ελληνικη ?) θα μπορουσε ισως να λειπει αυτο το εστω και περιορισμενο υβρεολογιο γιατι δεν προσθετει κατι αλλα παλι δεν ειμαι και σιγουρος γιατι φανταζομαι εναν τυπο σαν την αφεντια μου να αφηγειται (αλητες μηχανικοι κι εργολαβοι) και λεω οτι μπορει να εβριζα και περισσοτερο αν ψηφιζα και παρ' ολο που δεν δηλωνω φανατικος της ΕΦ, θα εριχνα την ψηφο μου εδω το υφος μου θυμισε arthur c clarke (που ειναι πολυ καλο γιατι τον γουσταρω) σε συντομη εκδοση (που ειναι πολυ καλο επισης γιατι δεν εχω και πολυ χρονο) επισης δε νομιζω οτι εχει ιδιαιτερη σημασια αν το νεο βλαδιβοστοκ ειναι στη γη καπου μακρυα στο μελλον ή σ'εναν μακρυνο πλανητη αν και οντως θα μπορουσε να το τονισει καπου ο συγγραφεας δινοντας μας ενα hint πιχι οτι τα διαστημοπλοια που εφευγαν απο κει μετεφεραν μεταλλευμα στη γη ...για μενα ομως δεν εχει και πολλη σημασια οπως ειπα και πριν τελειωνω λεγοντας μπραβο στον PiKei Edited February 1, 2007 by wpleftyboy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celestial Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 λοιπων κατ αρχην αυτη ειναι μια απο τις ιστοριες που μου κανε κλικ! σε αυτο το γυρο ειναι καταπληκτικη και θα μπορουσε καλλιστα να παρει την 1η θεση απο μενα αν δε με χαλαγε ενα μικρο πραγματακι και εδω παω στο μικρο μειονεκτηματακι που με χαλασε λιγο που τα λεει αυτα? ποιος? μηπως τα σκευτεται? και γιατι τα λεει ? αν ηταν εστω σε ενα μπαρ στο νεο βλαδιβοστοκ και τα λεγε στην αριανη γκομενιτσα που καθοταν διπλα του εστω θα ηταν πολυ καλυτερη! δηλαδη εχεις μια αφηγηση που δενει φανταστικα ενα γνωστο και καθημερινο θεμα που ισως καποιοι απο εδω να το εχουν βιωσει ( της αναληψης ενως εργου και των συνθηκων διεκπαιρεωσης ) με την επιστημονικη φαντασια και μαλιστα με εναν τροπο που το φερνει κοντα στην ελληνικη πραγματικοτητα και ενω ειναι ενα τοσο οικειο αλλα ταυτοχρονα μακρυνο θεμα το αφηνεις σκετο βαλτο σε ενα τοσο δα πλαισιακι ντε, μη το κρεμας! αυτα απο μενα ( παρα τη γκρινια μου μου αρεσε απιστευτα ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trillian Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 (edited) Tελικά όλοι έχουμε εμπειρίες με έργα μου φαίνεται! Γιατί κι εγώ από την (μικρή) εμπειρία που έχω με τεχνικές εταιρείες, συνδέθηκα απόλυτα με το concept και λύθηκα στα γέλια με την καλύτερη έννοια . Απολαυστικότατο! Πέρα απ αυτό, έχω κι εγώ να παρατηρήσω αυτό που είπε κι ο Araquel απο πάνω. Δεν βγάζει και πολύ νόημα αυτό που λέει ο τύπος...εκτός εάν αυτό που θες να πεις είναι ακριβώς το ότι δε βγάζει νόημα, και συνεπώς αυτός ο γάτος της μητρικής δεν ήταν και τόσο γάτος τελικά...Που υποθέτω ότι αυτό θέλεις να πεις, κι αν όχι, τότε θα πρέπει να το πεις ούτως ή άλλως, γιατί προσθέτει απίστευτα στην ειρωνία της κατάστασης ;) Και πέρα κι απ αυτό, έχω κι εγώ να παρατηρήσω κάτι παρόμοιο μ' αυτό που λέει κι ο Celestial πιο πάνω: Είναι μικρή ιστορία, δεμένη, αλλά...δεν είναι ακριβώς ιστορία έτσι όπως είναι, είναι περισσότερο τσιτάτο κατά κάποιο τρόπο. Ιδιοφυές τσιτάτο βέβαια! Αλλά τσιτάτο παρολ' αυτά, και όχι τόσο ιστορία. Νομίζω όμως ότι αυτό το ξέρεις ήδη, καθώς απ' ότι είδα και στο blog σου γράφεις πολλά τέτοιου είδους flash fiction (όλα τους υπέροχα btw ;) ) και προφανώς κι εσύ ο ίδιος δεν είχες μεγαλύτερες βλέψεις για το συγκεκριμένο. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί τόσο το ύφος σου όσο και η ιστορία η συγκεκριμένη τούς αξίζουν μια ανάπτυξη, μια σύντομη ιστορία ολοδικιά τους ;) Και μια off topic παρατησησούλα: wpleftyboy, σαφώς και μπορούσες να ψηφίσεις! Δεν ψηφίζουν μόνο οι συμμετέχοντες, τουναντίον θέλουμε να ψηφιζουν όσοι περισσότεροι μη συμμετέχοντες γίνεται ;) Εκτός αν εννοείς ότι δεν πρόλαβες ή δεν ήθελες, οπότε οκ Edited February 1, 2007 by trillian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted February 2, 2007 Share Posted February 2, 2007 Αυτό εδώ το "τσιτάτο" (μου άρεσε η λεξούλα της Άλεξ) είναι και η πρώτη δική σου ιστορία που διαβάζω. Εδώ δε μπορώ να πω πολλά. Το κείμενο είναι ώριμο, ενήλικο, χωρίς λάθη, φιοριτούρες, υπερβολές ή ελλείψεις. Και μάλιστα σε πρώτο πληθυντικό! Εντάξει θα μου πεις "το ίδιο με το πρώτο ενικό δεν είναι?" όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Το βρίσκω το δυσκολότερο από όλα προς επεξεργασία κι αυτός ήταν κι ο πρώτος λόγος για τον οποίο μου έκανε εντύπωση. Κανονικά δε μ'αρέσουν αυτού του είδους οι ιστορίες. Η ίδια η ιστορία δε μου πολυάρεσε ούτε και σε αυτή την περίπτωση. Όμως μου άρεσε πολύ η γραφή σου. Ο ρυθμός κι ο τρόπος που περνάς τις παραγράφους και με αφήνεις με την εντύπωση πως έχω διαβάσει μόνο μία. Η σφικτή δομή του και η αναλογία της αρχής με τη μέση και το τέλος (τρεις φρασούλες, ναι, αλλά το κείμενο ειναι έτσι κι αλλιώς μικρό). Η τελευταία φράση δε -είναι η μοναδική περίπτωση που ίσως το πω αυτό- όφειλε να είναι αθυρόστομη γιατί είναι το ζουμί σου και η εντύπωση που μένει. Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως πως δεν χρειαζόντουσαν τα μπινελίκια, συμφωνώ πως θα προτιμούσα να ήξερα που τη λέει την ιστορία, αν και, για να είμαι ειλικρινής, ξέρω: σε μένα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiKei Posted February 2, 2007 Author Share Posted February 2, 2007 Αγαπητές και αγαπητοί, Κατ' αρχήν ευχαριστώ για όλες τις παρατηρήσεις. Ναι, παραδέχομαι πως το Δόκανο ήθελε τα περισσότερα απ' αυτά που λέτε για να γίνει διήγημα. Και τα πράγματα που "χάθηκαν" μέσα στην ταχύτητα της αφήγησης του ήρωα είναι πως το Νέο Βλαδιβοστόκ είναι πλανήτης εξόρυξης μεταλλευμάτων για την Γη, η έδρα της Μητρικής Εταιρείας είναι στην Γη όπως και η Υπηρεσία που εκδίδει τις Προκυρήξεις Ανάθεσης Έργων επίσης στην Γη. Νόμιζα ότι τα είχα βάλει. Όπως φαίνεται από τα σχόλια σας, τελικά δεν "καθάριζαν" αρκετά. Στο θέμα του ύψους του χιονιού. Εκεί πραγματικά δεν ξέρω αν έχω κάνει πατάτα, ομολογώ πως δεν το έψαξα με κάποιον ειδικό (π.χ μετεωρολόγο). Η ιδέα ήταν πως το ετήσιο μέσο ύψος του χιονιού είναι μια απλή διαίρεση του ανώτατου ύψους δια δύο με στρογγυλοποίηση στον κοντινότερο ακέραιο αριθμό (εφόσον δεχόμαστε ότι υπάρχει καλοκαίρι με χιόνι μηδέν). Και ότι ο συντάκτης της προκήρυξης (που στην αρχή σκέφτηκα να δωροδοκηθεί για να αλλάξει το "ανώτατο ύψος" με "μέσο ύψος", αλλά μετά σκέφτηκα πως θα περιπλέξει την αφήγηση, ίσως όμως τελικά να χρειαζόταν) άφησε απλώς μια διατυπωτική ασάφεια ("επαρκές ύψος") από παραδρομή ή και κλασσική αδιαφορία για κάτι που γίνεται αρκετά μακριά του και με λεφτά που δεν είναι δικά του, πάνω στην οποία στήθηκε η (αναγκαία για την επιβίωση της κατασκευαστικής) κομπίνα. Ενώ η πρόταση για ένταξη της αφήγησης σε κάποιο περιβάλλον (μπαρ, κλπ) είναι 105% σωστή, η απόπειρα εδώ είναι ένας ξεκρέμαστος μονόλογος που απευθύνεται στον αναγνώστη. Αυτό είναι το ζητούμενο μου, ένα προσωπικό παραλήρημα, μια σειρά σκέψεων του ήρωα, που σιγά-σιγά φτιάχνει ένα flash fiction. Πιθανόν να έπρεπε να αποδομηθεί κι άλλο, τώρα μάλλον είναι πολύ συγκροτημένο για να διαβάζεται έτσι... απλώς αυτό μπορεί να θολώσει ακόμα πιο πολύ την κατανόηση. Θα το δω... Ειδικά για τον Araquel : Καθόλου σπασικλάκι δεν γίνεσαι, κι αυτό είναι το νόημα του σχολιασμού. Αν υπάρχει τρύπα εκεί, η ιστορία δεν πατάει πουθενά, είναι ανύπαρκτη... και πάει καρφί για πέταμα. Thanx all of you for all! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted February 2, 2007 Share Posted February 2, 2007 (edited) Διευκρινίσεις από κάποιον που έκανε διπλωμάτική στη κλιματολογία. Το μέσο ύψος χιονιού υπολογίζεται αν προσθέσεις το συνολικό ύψος χιονιού κάθε μήνα του χρόνου και το διαιρέσεις δια τους μήνες. Αν βέβαια αναφέρεσαι στη μέση μηνιαία τιμή. Το μέσο ετήσιο ύψος σημαίνει ότι παίρνεις όλο το χιόνι που έπεσε μέσα στο χρόνο, αθροίζεις τις τιμές για όσα χρόνια έχεις (πάνω από τριάντα) και μετά διαιρείς το ποσό με τον αριθμό των ετών. Μια μελέτη για την ανάθεση έργου θα διευκρίνιζε για το ποια τιμή χρησημοποιεί. Και πιο πιθανόν να μιλούσε για μέση μηνιαία. Τότε θα ήσουν έντάξει, γιατί αν μιλάμε για ένα πλανήτη τύπου γης, από τους 15-20 μήνες του χρόνου θα είχες τους πέντε τουλάχιστον καλοκαίρι, άρα μηδενικό υψος χιονιού. Βέβαια θα έπρεπε να διασφαλίσεις ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες θα περνούσες από το 0 στο +18, για να έχεις τις δραματικές διαφορές από την στατιστική στην πραγματική εικόνα. Μάλλον πλατιάζω βέβαια και διυλίζω την κάμηλο, αλλά το έκανα εντελώς διευκρινιστικά. Και τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι η μελέτη του έργου θα προέβλεπε να αναφέρει την μέγιστη τιμή του ετήσιου ύψους χιονιού κι όχι τη μέση μηνιαία. Oh well, άρχισα να γίνομαι λίγο σπαστική, οπότε το κόβω. Edited February 2, 2007 by naroualis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celestial Posted February 2, 2007 Share Posted February 2, 2007 χμ βασικα οσες προκυριξεις εχω δει εγω παντα τη μεγιστη αναφερουν παντως αλλα δεν εχει σημασια... γιατι εχω δει και να συντασουν προκυρηξη εργου στον ελληνικο στρατο και ητο πραγματικα οτι να ναι :P τωρα πισω στο θεμα μα και ως ξεκρεμαστος μονολογος δεν ειναι μονολογος ... δηλαδη οκ ας το σκευτοταν ενω ητο στη τουαλετα και διαβαζε το playmartian η ας το ελεγε στον εαυτο του πηγαινοντας απο το κοντεινερ - γραφειο του στο εστιατοριο η κατι.. οτιδηποτε δε ξερουμε ποιος το μονολογει ειναι το υπερ AI της εταιριας που κοιταει να τη κρατησει ανοικτη? ο εργολαβος? μετοχος? μερος του ΔΣ? εργατης? τι ειναι ο μονολογων? η αν ειναι απλα σκεωες ενως αδιαφορου οντως θα πρεπε οντως να ειναι ποιο αποδομημενο ( πολυ ποιο αποδομημενο ) και ισως θα χανε... παντως επιμενω οτι ειναι μια πολυ καλη ιδεα και μου βγαζει μια απιστευτη sci fi film noir ιλα Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiKei Posted February 2, 2007 Author Share Posted February 2, 2007 Naroualis, καθόλου σπαστική, εγώ θα σου τα σπάσω όταν ξενερώσω ( γιατί απόψε έχω πιεί) για λεπτομέρειες. Thanx! Celestial, no AI, real stuff meat is the guy! Yet don't know what the fuck the mistake was... Thanx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
araquel Posted February 2, 2007 Share Posted February 2, 2007 Eνώ η πρόταση για ένταξη της αφήγησης σε κάποιο περιβάλλον (μπαρ, κλπ) είναι 105% σωστή, η απόπειρα εδώ είναι ένας ξεκρέμαστος μονόλογος που απευθύνεται στον αναγνώστη. Αυτό είναι το ζητούμενο μου, ένα προσωπικό παραλήρημα, μια σειρά σκέψεων του ήρωα, που σιγά-σιγά φτιάχνει ένα flash fiction. Πιθανόν να έπρεπε να αποδομηθεί κι άλλο, τώρα μάλλον είναι πολύ συγκροτημένο για να διαβάζεται έτσι... απλώς αυτό μπορεί να θολώσει ακόμα πιο πολύ την κατανόηση. Θα το δω... προσωπικά μου άρεσε που δεν ήταν ενταγμένο σε ένα γενικότερο πλαίσιο, άφηνε μια ωραία αοριστία τριγύρω από αυτά που συνέβαιναν. όχι ερωτήματα, αοριστία. σαφώς και σε ένα πιο οριοθετημένο πλαίσιο θα ήταν πιο ... ποια είναι η λέξη? ιστορία? όχι ακριβώς, τέλος πάντων, κατάλαβες. παρόλα αυτά, θα έχανε την αμεσότητα που έχει τώρα ως κείμενο. επιπλέον, το γενικότερο πλαίσιο θα το φυλάκιζε χρονικά, ενώ έτσι κάθε φορά που το διαβάζω είναι σαν να τον έχω απέναντι μου τον τύπο και μου τα λέει. άμα εντάξεις σε κάποια μελλοντική στιγμή σε ένα γενικότερο πλαίσιο ιστοριών, προσωπική γνώμη άφησε το έτσι. μικρό, περιεκτικό (στο δεν πάει άλλο σχεδόν) και πολύ πολύ άμεσο. άμα το έχεις ήδη εντάξει, δώσε και τις άλλες ιστορίες :Ρ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted February 3, 2007 Share Posted February 3, 2007 Έχεις δίκιο η Νίενορ (και ο Araquel). Σε μας τη λέει την ιστορία ο τύπος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts