Jump to content

Ωρίωνας

trillian

Recommended Posts

Καθότι είμαστε σε χειμωνιάτικο κλίμα, και καθότι αυτή τη στιγμή χιονίζει έξω από το παράθυρό μου και το θυμήθηκα, είπα να βάλω και εκτός εργαστηρίου αυτό που είχα ξεκινήσει να γράφω για το Sffwrimo, και τελικά κόλλησα κι έμεινε στα δύο πρώτα κεφάλαια.

Αν το διαβάσετε - και please do :) - θα ήθελα ό,τι παρατηρήσεις θέλετε να κάνετε και αν θέλετε, να μου πείτε που περιμένετε να πάει η ιστορία. Έχω κολλήσει είναι η αλήθεια, κι επειδή λέω να το ξαναπιάσω θέλω να δω τι αίσθηση αφήνει η ιστορία μέχρι στιγμής.

Για να σας δελεάσω, σας λέω ότι έχει σχέση με το χιόνι - είναι εντός κλίματος :tongue:

Ωρίωνας.doc

Αγαπητή trillian, είδα το διήγημα σου εκεί κάτω λίγο μοναχικούλη και ασχολίαστο και είπα να το διαβάσω.

Πρέπει να έχεις καταλάβει πως δεν είμαι καλός στις κριτικές και τους σχολιασμούς, αντιπαθώ μάλιστα να το κάνω (όχι να τα διαβάζω), και συγνώμη αν δεν φανώ αρκετά διεξοδικός για τα γούστα σου.

Δεν ξέρω γιατί, μάλλον είναι ένα από τα «τικ» μου, όση ώρα το διάβαζα είχα μεγάλη ανάγκη να ξέρω σε ποια εποχή βρισκόμουν, κι αν η εποχή αυτή ανήκε στον δικό μας χωροχρόνο. (Γιατί ποιος ονομάζει το παιδί του Ωρίωνα και σε ποιο χωριό). Μέχρι δηλαδή να ξεκινήσουν για το σχολείο όπου είδα την λέξη «ποδήλατο» φανταζόμουν πως μπορεί ο Ωρίωνας να είναι βασιλόπουλο. Το σπίτι τους, με καμαριέρα, τρεις ορόφους, prive δώματα και βιβλιοθήκη, σαν κάστρο μου κάνει. Είχα ανάγκη μιας διευκρίνησης του σκηνικού για να καταλάβω και να δικαιολογήσω συμπεριφορές και δεισιδαιμονίες.

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεις την πλοκή με προϊδεάζει για μυθιστόρημα, σίγουρα όχι διήγημα.

Το βιβλίο που διαβάζει το παιδί, αυτό που ανακάλυψε στο τζάκι, έχει μάλλον την σημασία του. Έπρεπε να αναπτύξεις την σημασία του νωρίς, από τις πρώτες σελίδες που το ξεφύλλιζε. Το περνάς κάπως στο φλου και μέσα από την οπτική του Ωρίωνα. Είναι τόσο φυσιολογικό για εκείνον να βρει ένα βιβλίο κρυμμένο στο τζάκι; Θέλω να πω, στο άνοιγμα της ιστορίας, πριν ακόμα δει το χιόνι, έπρεπε να αναρωτιέται για το εύρημα και την σημασία του. (Όλο του το ταξίδι το βράδυ για να πάει στην βιβλιοθήκη, να το βάλει πίσω στην κρυψώνα του, και να ξαναγυρίσει στο κρεβάτι του, μου ήρθε κάπως δραματουργικά ανεκμετάλλευτο. Δηλαδή ενώ ήμουν σίγουρος πως κατεβαίνοντας κρυφά στην βιβλιοθήκη θα μάθαινε και κάτι καινούργιο, κρυφακούγοντας τον πατέρα του να μιλάει με κάποιον πχ, απλώς βάζει το βιβλίο στη θέση του και γυρνάει πίσω.)

Όπως είπα, δεν γνωρίζω το υπόβαθρο του κόσμου στον οποίο λαβαίνει μέρος η ιστορία σου, και γιατί κάποια παιδιά δείχνουν να ξέρουν ή να δέχονται γιατί είναι κακό να δει παιδί το πρώτο χιόνι, και άλλα παιδιά όπως ο Ωρίωνας έχουν μαύρα μεσάνυχτα, φρόντισε όμως να το καλύψεις στην συνέχεια. [Μαντεύω μια κατάρα από μια σατανική μάγισσα… «Το πρώτο παιδί που θα δει το πρώτο χιόνι…θα το κάνω φρικασέ» ή κάτι τέτοιο.]

Αυτά τα ολίγα. Εύχομαι να βοήθησα…κάπως.

Χμμμ όχι, μπορώ να πω ότι ήδη βοήθησες! :D.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ ήξερα αρχιζοντας σε τι κόσμο ακριβώς θα το έβαζα. Θυμάμαι ειδικά στη σκηνή που λες, ότι είχα σταματήσει μια ολόκληρη μέρα γιατί δεν ήξερα αν θα έπρεπε να βάλω ποδήλατο ή άλογο :tongue:

Ο κόσμος γενικά είναι λίγο απ όλα. Είναι χωριό, και ο πατέρας του Ωρίωνα είναι σημαντικό πρόσωπο και μένει στην έπαυλη πάνω στο λόφο. Και τα ονόματα είναι επίτηδες μπερδεμένα, σχεδίαζα να δώσω στο τέλος μια εξήγηση για το τι ακριβώς παίζει με το χωριό αυτό.

Για το βιβλίο που λες, η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί αυτό που λες και σ' ευχαριστώ! Kαι μόνο το σχόλιο μου ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα :). Το βιβλίο για τον Ωρίωνα είναι απλά ένα μυστήριο, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει κάτι από τις σελίδες. Κι έτσι όπως είναι η σχέση με τον πατέρα του, δε θα τον ρώταγε ποτέ τι παίζει με το βιβλίο. Το οποίο βιβλίο σαφώς και είναι σημαντικό για την ιστορία, αλλά ο ίδιος ο Ωρίωνας δεν το ξέρει - αυτό ήταν που προσπάθησα να δείξω, αλλά μάλλον έχεις δίκιο ότι το παράκανα.

Υποτίθεται ότι δεν είναι κακό να δεις το πρώτο χιόνι, κακό είναι να πέσει μέρα (καταρχάς) και να το δει κάποιο παιδί (δευτερευόντως). Ελπίζω αυτό να φάνηκε...Τα παιδιά το πιστεύουν γιατί το πιστεύουν οι γονείς τους. Οι μεγάλοι όμως; γιατί το πιστεύουν, εκεί είναι το θέμα, κι εκεί είναι που ξέμεινα από ιδέες. Δηλαδή είχα κάποιες ιδέες, οι οποίες όμως δε δένουν ακόμα μεταξύ τους ώστε να βγάλουν πλοκή...γι αυτό και έμεινε εκεί που έμεινε.

Και ναι, κάποιου είδους φρικασέ υπάρχει στον ορίζοντα, απλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τί είδους φρικασέ είναι ακριβώς ;)

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που το διάβασες και το σχολίασες! :)

Ντίνο, έχω προσωπικό γνωστό που τον λένε Ωρίωνα. Πριν από τριάνταχρόνια, apparently, η ονοματοδωσία τέκνων τε και κυώνων ήτο ιδιαζόντως εξωφρενική.

Edited by naroualis

• 2 months later...

Μου φαίνεται ότι εσύ είσαι χειρότερη από εμένα! Έχω αφήσει στην μέση ένα σωρό ιδέες.

Πρέπει να το συνεχίσεις. Μου κέντρισε την περιέργεια. Οι εικόνες είναι δυνατές, νόμιζα ότι έβλεπα κι εγώ νιφάδες να πέφτουνε.

Λοιπόν:

1. Πρέπει να συνεχίσεις την Έρρασο.

2. Πρέπει να συνεχίσεις τον Ωρίωνα.

Περιμένουμε.

Παρένθεση: το Ωρίωνας είναι εκπληκτικό όνομα! Από τα πιο ωραία που έχω ακούσει. Βέβαια τα περισσότερα αρχαιοελληνικά ονόματα είναι όμορφα. Τα χριστιανικά, ιδίως τα περισσότερα γυναικεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι χάλια. Π.χ. το δικό μου, Παρασκευή, δεν μου αρέσει καθόλου. Μακάρι να με βαφτίζανε κάτι σε Δανάη ή Νεφέλη.

μολις διαβασα το αποσπασμα σου και μου αρεσε παρα πολυ:p

μιας και ζητας να σου πουμε που πιστευει ο καθενας οτι θα παει η ιστορια να η δικη μου αποψη...

μαρεσουν πολυ τα fantasy και γενικα τα διηγηματα με μαγειες κλπ. θα μπορουσες να το κανεις πολυ "παραπερα"...

ας πουμe:θα μπορουσε να ειναι γραπτο πχ. ο πρωτος που θα βλεπει το χιονι μετα απο καποια χρονια να εγκαταλειπει τελειως τον κοσμο πισω του γιατι μια δυναμη τον διαλεξε να διοικησει ενα αλλο βασιλειο....η ιστορια σου λοιπον θα διαφερει απο ολες τις αλλες γιατι εσυ(εαν φυσικα σου αρεσει η ιδεα και αν καταλαβα καλα...)θα βαλεις τον ωριωνα να προσπαθει να αποφυγει εκεινο το βασιλειο γιατι δεν θελει να ζει σε αυτο.θελει να μεινει με τον πατερα του και μ την αναμπελα...

• 2 years later...

Το ρούφηξα στην κυριολεξία...Υπέροχο..αναμένω τη συνέχεια..Το μόνο που με προβλημάτισε είναι τα ονόματων των φίλων του σε σχέση με το υπέροχο όνομα, Ωρίωνας