Jump to content

H Mάγισσα των Κορακιών.

Oberon
Mesmer
Message added by Mesmer

Νικήτρια ιστορία στον 7ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Διάβασα και εγώ την ιστορία σου και ήταν πολύ καλή. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα, είναι ο περίεργος τρόπος με τον οποίο έχει γραφτεί. Π.χ. λες ''Έβαλε το κεφάλι της μέσα στην κουφάλα του δέντρου η Μάγισσα των Κορακιών και μύρισε βαθιά'', αντί για το πιο σύνηθες ''Η Μάγισσα των Κορακιών έβαλε το κεφάλι της μέσα στην κουφάλα του δέντρου και μύρισε βαθιά''. Το παράξενο αυτό στυλ μου άρεσε, θα έλεγα ότι ταιριάζει με το όλο ύφος. Μπορεί όμως κάλλιστα να αποτελέσει και το αδύναμο της σημείο, ότι υπήρξε δηλαδή για 'μένα πλεονέκτημα, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μειονέκτημα. Επίσης είχες ένα- δύο ορθογραφικά, ''μύρισε βαθειά'' και ''έξη αδελφές''. Και σ' αυτό το σημείο να πω ότι αν λέω πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί, είναι επειδή γράφω πρώτα τα δικά μου σχόλια, προτού διαβάσω αυτά των άλλων μελών.

Ένιωθα ότι διάβαζα dark fantasy (συμφωνείς ότι το διήγημα σου μπορεί να νοηθεί ως τέτοιο;) που είναι άλλο ένα συν, μιας και το συγκεκριμένο υποείδος μου αρέσει πολύ. Ωραία τα ονόματα των αδελφών, με ωραιότερο αυτό της Νεφελάστρα. Εύστοχη η σκέψη το ότι η Μάγισσα των Κορακιών δεν θυμόταν το δικό της, η σημασία του οποίου της ταιριάζει πολύ ;-)

Η αποκάλυψη

με την έκτη αδελφή

δίνει τα εχέγγυα για ένα ικανοποιητικό τέλος, το οποίο και παρουσιάζεται με την πλέον ικανοποιητική εξήγηση

που θέλουν τα πάντα στην ζωή να κάνουν κύκλο. Να έχουν μία αρχή και ένα τέλος

Εν κατακλείδι μία όμορφη ιστορία που μπορεί να μην είναι κανένα αριστούργημα, άξιζε όμως και με το παραπάνω την ώρα που της αφιέρωσα.

Edited by Δημήτρης

Διάβασα και εγώ την ιστορία σου και ήταν πολύ καλή. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα, είναι ο περίεργος τρόπος με τον οποίο έχει γραφτεί. Π.χ. λες ''Έβαλε το κεφάλι της μέσα στην κουφάλα του δέντρου η Μάγισσα των Κορακιών και μύρισε βαθιά'', αντί για το πιο σύνηθες ''Η Μάγισσα των Κορακιών έβαλε το κεφάλι της μέσα στην κουφάλα του δέντρου και μύρισε βαθιά''. Το παράξενο αυτό στυλ μου άρεσε, θα έλεγα ότι ταιριάζει με το όλο ύφος. Μπορεί όμως κάλλιστα να αποτελέσει και το αδύναμο της σημείο, ότι υπήρξε δηλαδή για 'μένα πλεονέκτημα, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μειονέκτημα. Επίσης είχες ένα- δύο ορθογραφικά, ''μύρισε βαθειά'' και ''έξη αδελφές''. Και σ' αυτό το σημείο να πω ότι αν λέω πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί, είναι επειδή γράφω πρώτα τα δικά μου σχόλια, προτού διαβάσω αυτά των άλλων μελών.

Ένιωθα ότι διάβαζα dark fantasy (συμφωνείς ότι το διήγημα σου μπορεί να νοηθεί ως τέτοιο;) που είναι άλλο ένα συν, μιας και το συγκεκριμένο υποείδος μου αρέσει πολύ. Ωραία τα ονόματα των αδελφών, με ωραιότερο αυτό της Νεφελάστρα. Εύστοχη η σκέψη το ότι η Μάγισσα των Κορακιών δεν θυμόταν το δικό της, η σημασία του οποίου της ταιριάζει πολύ ;-)

Η αποκάλυψη

με την έκτη αδελφή

δίνει τα εχέγγυα για ένα ικανοποιητικό τέλος, το οποίο και παρουσιάζεται με την πλέον ικανοποιητική εξήγηση

που θέλουν τα πάντα στην ζωή να κάνουν κύκλο. Να έχουν μία αρχή και ένα τέλος

Εν κατακλείδι μία όμορφη ιστορία που μπορεί να μην είναι κανένα αριστούργημα, άξιζε όμως και με το παραπάνω την ώρα που της αφιέρωσα.

Ευχαριστώ πολύ και για την ανάγνωση και για το σχόλιο, Δημήτρη! Χρησιμοποίησα κάπως "παραμυθιακή" γλώσσα με μια ελαφριά δόση ποιητικότητας, κάτι που ομολογουμένως μπορεί να αρέσει ή να ξενίσει κάποιους αναγνώστες.

Φυσικά και μπορεί να εννοηθεί σαν dark fantasy η ιστορία, ή και σαν αλληγορία, ή και σαν παραμύθι (συχνά τα παραμύθια σε πιο παλιές εκδοχές τους έχουν περισσότερα σκοτεινά στοιχεία από τις πιο ευρύτερα διαδεδομένες παραλλαγές τους).

Τα διάφορα ορθογραφικά είχαν διορθωθεί σε μια version της ιστορίας αυτής αλλά δεν έχει μπει στο φόρουμ.

Αφού άξιζε η ώρα που της αφιέρωσες τότε η ιστορία μου έχει πετύχει το σκοπό της! :)

Ναι, ο τρόπος γραφής σου είναι όντως δίκοπο μαχαίρι. Εγώ ευτυχώς δεν κόπηκα. Διαβάζοντας και τα άλλα σχόλια είδα ότι είχες μεγάλη πίεση χρόνου, εξού και τα ορθογραφικά. Αυτό όμως δεν σε εμπόδισε να πρωτεύσεις ;-) Και φυσικά δεν γίνεται να μην σταθώ στην πολύ σωστή επισήμανση της Nienor, μου ξέφυγε και μένα αυτό :doh:

Ναι, ο τρόπος γραφής σου είναι όντως δίκοπο μαχαίρι. Εγώ ευτυχώς δεν κόπηκα. Διαβάζοντας και τα άλλα σχόλια είδα ότι είχες μεγάλη πίεση χρόνου, εξού και τα ορθογραφικά. Αυτό όμως δεν σε εμπόδισε να πρωτεύσεις ;-) Και φυσικά δεν γίνεται να μην σταθώ στην πολύ σωστή επισήμανση της Nienor, μου ξέφυγε και μένα αυτό :doh:

Kαι γω έχω την εντύπωση (ίσως λανθασμένη) πως η πλειoψηφία των Ελλήνων αναγνωστών φάνταζυ δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα παραμύθια και ειδικά τα παραδοσιακά. Ούτε και στην ανάλογη γλώσσα και "αίσθηση". Γι'αυτό και η γλώσσα αυτή είναι πράγματι ρίσκο. Αντίθετα αυτό δεν ισχύει και πολύ στις Αγγλόφωνες χώρες. Η mythic fiction είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αρκετές φορές γραμμένη με παραμυθιακή γλώσσα, και οι σύγχρονες μεταφορές και παραλλαγές παλιών παραμυθιών και θρύλων είναι από τα υποείδη της φάντασυ που συνεχίζουν να ανέρχονται. Βέβαια η Μάγισσα των Κορακιών είναι κάτι μεταξύ παραμυθιού και θρύλου οπότε μπορεί κανείς να τη δει άνετα σαν dark fantasy αν θέλει. Ούτως ή άλλως πολλά υποείδη της λογοτεχνίας του φανταστικού αν και έχουν χαρακτηριστικά που είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ώστε να μπορούν να αποδοθούν με τον όρο "υποείδη", ουσιαστικά αλληλοκαλύπτονται σε σημαντικό βαθμό.

Πράγματι η επισήμανση της Nienor ήταν το πρώτο που διόρθωσα στην ιστορία αυτή. :)

Edited by Oberon
  • Like 1

• Mesmer featured this topic