Guest Dune Posted July 7, 2007 Share Posted July 7, 2007 (edited) Πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς κατα καιρούς έχουν γράψει Τρωικούς πολέμους με σατιρικούς στίχους. Υποθέτω το έκαναν γιατί ο Ομηρος ήταν ο ποιητής "παγκόσμιο στάνταρντ" και η φήμη του προκαλεί τους νεώτερους να τον ανταγωνιστούν (ή να τον ξεφτιλίσουν;) Το παρακάτω ποιηματάκι δεν είναι της κλάσης των σατιρικών που έγραψαν αυτοί, όμως είναι ολόφρεσκο και σπιτικό. Το έγραψα για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, από την διάθεση της λογοτεχνικής τελειότητας στην οποία πλέουμε (ευτυχώς) όλοι εδώ. Καλη διασκέδαση ΡΑΨΩΔΙΑ Ι Είναι γνωστό σ'όλη τη γή , κι όλη την οικουμένη Πως έγινε ένας πόλεμος για μια ξεμυαλισμένη, Που είχε μια πέτρα για καρδιά και για μυαλο κουκούτσι Κι όλη τη μέρα έψαχνε, το πιο μακρύ μαρκουτσι Όμως δεν έγινε το πατατράκ, για το δικό της χάλι, Κι ας λένε τωρα οι στορικοί πως ήτανε ρεμάλι, Ο λογος για τον πόλεμο, και όλη αυτή τη βία Ήτανε πως την εκοίταξε ο άντρας της μ'αηδία Πώς τώρα έγινε αυτό, πού ήταν τόσο ωραία Κι ο κόσμος όλος έλεγε πως τα χε όλα σπουδαια Να γ ίνει αυτό το μπάχαλο ενεκα του αντρός της Που αγάμητη την άφησε, γαμώ το κέρατό της Αυτό ήταν το μυστήριο, που τώρα θα ξαδιαλύνω Και των ηρώων το χαμό λίγο θα απαλύνω Που πήγανε όλοι και σφάχτηκαν σε κάποια παραλία Για εναν που δεν άξιζε ουτε μια μαλακία Η Ελένη είχε πόδια ατέλειωτα, και τορνευτά βυζάκια Και κωλαράκι σηκωτό, που έκανε όλο ναζάκια Το πρόσωπο της χάιδευαν τα όμορφα μαλιά της Που πέφτανε ενίοτε, κτυπώντας τα μεριά της Ξανθά μαλιά σαν χείμαρος, και βλέμα όλο νάζι, Περνούσε ο Μενέλαος και ολα τα έκανε χάζι, Όμως δεν τα'απόφασιζε να παει να τηνε πάρει Κι εκείνη όλο νευρίαζε, τον πούστη μα τον Αρη Ωστόσο το ειδύλλιο κι όλη την πέριξ πλάνη, Τα ξέρασε εις την αυλη ένα κακό τσογλάνι, Το μάθανε όσοι δεν έπρεπε, μαζί μ'όλους τους άλλους Και τότε του Μενέλαου του πάτησαν τους κάλους Τι κάνεις βρέ μαντράχαλε και τηνε ζαχαρώνεις Αφού μύγα στον πούτσο σου δεν ξέρεις να δολώνεις Του λέγανε οι κολλητοί κι οι αγαπητικοί του Που ήταν όλως δυστυχώς, οι ίδιοι οι αυλικοί του Τώρα που την διπλάρωσες πρέπει και να την πάρεις Αφού είναι ζήτημα μηνών πότε θα μας τουμπάρεις Γιατί εκείνη θα το δεί, στο λέει όλη η παρέα Πως είσαι ενας πούσταρος με περικεφαλαία Σε δίλημμα ευρέθηκε ο βασιλιάς Μενέλαος Και η ζωή του έγινε μεγάλος ένας δαίδαλος Τα βίτσια από την μια πλευρά και όλα τα ωραία Ηδη το ήξερε αυτός, η Ελένη ήταν μοιραία Γιατί του έτυχε αυτού μέσα σε όλους τους άλλους Να μην αρκούν οι ορέξεις του μόνο για τους πασσάλους, Και έτσι όλο έριχνε ματίές και στα κορίτσια, Και τα όνειρά του αρμένιζαν σε άλλου είδους βίτσια Οι φίλοι του φοβήθηκαν πώς ίσως τους προδώσει Η Ελένη αν δεν φρόντιζε πρώτα λόγο να δώσει Εντάξει είπαν Μενέλαε, προχώρα στο καμάκι Μα φύλα και τα νώτα μας απ το κακό το μάτι Ετσι τα συμφωνήσανε και αυτός αντί καμάκι Της έκανε την πρόταση να έρθει στο παλάτι Την έκανε γυναίκα του, με λόγους και φανφάρες Κι οι φίλοι χαχανίζανε, με τις πολλές παπάρες Ετσι για λίγο διάστημα, όλο χαρές και χύσια Ελένη και Μενέλαος χαθήκαν στα γαμήσια Μ'αυτός όποτε έβρισκε, χρόνο μετά το πόλο Στις σκονεινιές στηνότανε στους φίλους με το κωλο Όμως να που ήτανε γραφτό από την ιστορία Να μπερδευτεί το ζήτημα, να γίνει φασαρία Γιατι η Ελένη αχόρταγη ήθελε όσο δεν πάει και σύντομα ανακάλυψε ο άλλος π'ήταν μπάι Λύσσαξε τότε κι αστραψε με όλη την απάτη Και είπε πως θα το λεγε σε όλο το παλάτι Εκτός και αν ο Μενέλαος φρονούσε διχως άλλο Να μην φιλήσει πιά ξανά πούτσο κανέναν άλλο Του κάκου παρακάλαγε, για μέρες ο Μενέλαος Να δώσει τόπο στην οργή, να δείξει λίγο έλεος Πώς ήτανε αδύνατον οι φίλοι θα θυμώσουν, Προδότη θα τον έλεγαν, πως θα τον παλουκώσουν Η Ελένη ήταν ανένδοτη, κι είχε δίκιο εν μέρει Τα'αρχίδια π'απειλούσε πως, θα του δινε στο χέρι Γιατί πώς ήταν δυνατόν, αυτήν να αγαπάει Κι ύστερα ενας άντρακλάς τρανά να τον γαμάει; Ηταν ένα ερώτημα , βαθιά φιλοσοφία Που αυτός όλο σκεφτότανε βαρώντας μαλακία Μέχρι που τα'αποφάσισε δεν ήθελε ιστορίες Στους άντρες ήταν το ζουμί, τα άλλα ήταν αηδίες Μα πρίνανακοινώσει πώς, θα ήταν πλέον γκέυ Πίστός στους φίλους τους καλούς χαμένος μες τα πέη Θα οργάνωνε ένα σχέδιο πρίν πέσει μες τη πούτσα Γιατι θα του την έφερνε αλλιώς αυτή η μούτζα Οπότε στην γυνάικα του εδήλωσε πιστός Και μυστικά στους φίλους του το νέο καθεστώς Μεχρι να βρούν το σχέδιο για να βγει από τη μέση Η Ελένη του που ήθελε, την παρέα να χαλάσει Η ευκαιρία φάνηκε όταν ήρθαν στην πόλη Δυο πριγκιπες πανύψηλοι και όμορφοι σαν ζάλη, Με λίγη τύχη είπανε όλοι οι πουσταραίοι, Το κέρατο θα έπεφτε, μα τι κατεργαραίοι Και όντως έτσι έγινε, μ'αυτόν τον νέο τον Πάρη Που όπως όλοι έλεγαν είχε μακρύ παπάρι Ενεκα η ψυχρότητα στ΄αρχοντικό το ζεύγος Σύντομα την ατμόσφαιρα εγέμισε το ψεύδος Κι όπως ήταν αγάμητη, πνιγμένη στην οδύνη, Κι ο Πάρης με τα μάτια του τα στήθια της να πίνει Κι ο πούστης ο Μενέλαος να κάνει το κορόιδο Εγένετο και το κακό και πήγαν όλα ρόιδο. συνεχίζεται... (μόλις βρούμε το κέφι) Edited August 12, 2007 by Dune Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 (edited) Ανάλαφρο ποιηματάκι για να δροσίζει τους δύστυχους εναπομείναντες μπροστά στα πι σι. Παρακαλώ θερμά για καθε κριτική σας. Edited August 6, 2007 by Dune Link to comment Share on other sites More sharing options...
month Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Χμμμ, Άμα σου πώ ότι είναι καλύτερο απο τοπ σενάρια της ταινίας Τροία, τι θα πείς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 (edited) Χμμμ, Άμα σου πώ ότι είναι καλύτερο απο τοπ σενάρια της ταινίας Τροία, τι θα πείς; Τα τοπ σενάρια γίνονται ταινίες. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γινοταν ποτέ ταινία για την Τροία χοχοχο Κατα τα άλλα; Η γραφή, η ποιητική πλοκή, ο λυρισμός, η ομοιοκαταληξία, το ύφος, το χιούμορ; Πως σου φάνηκαν; Edited August 7, 2007 by Dune Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodonaura Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Αγαπητέ φίλε Dune, σε συνέχεια της χθεσινής ιδιωτικής μας επικοινωνίας και αμέσως μόλις μου δόθηκε η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη ποίησης, σπεύδω να παραθέσω δημόσια το κομμάτι του πμ που αφορά στον "Τρωικό πόλεμο" : "...Είμαι ωστόσο υποχρεωμένη να δεχτώ την "πρόκληση", ορμώμενη από την έντονη επιθυμία να σας εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την πολύ ευχάριστη διάθεση που μου προκάλεσε η ανάγνωση του δημιουργήματός σας. Δυστυχώς, δεν διαθέτω την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να ασκήσω κριτική που θα σας φανεί χρήσιμη, αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι είναι μια πολύ καλή προσπάθεια αποκατάστασης της "ιστορικής αλήθειας" ενός πολυδιαβασμένου μύθου, η οποία έχει σαφώς αριστοφανικές επιρροές, είναι καλά γραμμένη, το μέτρο -με λίγες εξαιρέσεις - σωστό, η ομοικαταληξία προσεγμένη και η χιουμοριστική διάθεση εντελώς μεταδοτική! Ευχαριστώ για το χρόνο σας, αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια." Όσο για το εάν θα μπορούσε να γίνει ταινία η εκδοχή του μύθου που παρουσιάζεις, επίτρεψέ μου να πω (επηρεασμένη σαφώς από τη δική σου χιουμοριστική διάθεση) ότι θεωρώ κάτι τέτοιο πολύ πιθανό, αν και "φοβάμαι" ότι θα είναι μια παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού, ο παραγωγός πιθανά να είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας (εφόσον διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, χαχαχα), ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πρωταγωνίστρια θα ξεπερνάει σε ομορφιά και χάρη ακόμη και την ωραία Ελένη! ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Αγαπητέ φίλε Dune, Ευχαριστώ για το χρόνο σας, αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια." Ευχαριστώ, ευχαριστώ (βαθιά υπόκλιση). Το τοπικ έχει αρκετές αναγνώσεις ομως είστε οι πρώτοι που τόλμησαν να το κριτικάρουν. Αν έχω τέτοια ανταπόκριση θα προσπαθήσω να γράψω όλη την Ιλιάδα εδώ έτσι. λολ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 (edited) ΠΡός χάρη του Month που έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια κι αυτός αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας (μου εστειλε ενα πολυ π ροσεγμένα ποίημα-συνέχεια με ΡΜ) δημοσιεύω όπώς υποσχέθηκα την επόμενη Ραψωδία. Ραψωδία ΙΙ Οι πρίγκιπες τρωγόπιναν στα ελληνικά παλάτια Κι ο Πάρης της Ελένης μας της πέταγε τα μάτια Και ήτανε χαρούμενοι γιατί όλοι νομίζαν Τους αλλους πως κορόιδευαν και ψόφια τους ταίζαν Μενέλαος και κολλητοί είχανε σχέδιο τώρα Στα πράσα να τους πιάσουνε όταν θα έρθει η ώρα Και τότε θα την έλεγαν καριόλα την Ελένη Κι από του κόσμου την οργή ποιος τότε τη γλυτώνει Οι δύο όμως εραστές προσέχανε πολύ Και όλο καταστρώνανε να φύγουν την αυγή, Μα οι αυλικοί τους ζήταγαν κι άλλο λίγο να κάτσουν Και δεν θα ήτο ευγενικο εκείνο να το σκάσουν Για μια βδομάδα το λοιπόν παίζαν όλοι το κούκο Κι η Έλενα δεν χόρταινε του Πάριδος τον πούτσο Κι εκείνος όλο γαμαγε χωρίς να τονε νοιάζει Το μόνο που της ζήταγε ήταν να μην φωνάζει Κι εκείνη βασανιστικά κρατιόταν η καημένη Που όλη τη μέρα έχυνε η χιλιογαμημένη Όμως το ήξερε πώς αν ξεσπούσε την ηδονή της Θα τους ανακαλύπτανε παραυτα οι δικοί της Μια μέρα ο άλλος πρίγκιπας ομορφο παλικάρι Τα πήρε στο κρανίο πιά , να τους κρατάει φανάρι Αν δεν γαμήσω και εγώ, εδήλωσε στον Πάρη Φεύγω με το καράβι μας κι εσείς άντε στον Άδη Λογικό ήταν το αίτημα, γιατί άλλο οι καριόλες Που του πλασσάραν φιλικα, τις είχε σκίσει όλες Γιατί το αδερφάκι του πριγκίπισσα να έχει Που ήταν και μικρότερος μ'αυτόν να τον προσέχει; Αν ήτανε λοιπόν γραφτό να συνεχίσει ετούτο, Θα έπρεπε η Ελένη μας να του τον φάει τον πουτσο Μπορεί να ήταν άθλιο, πρόστιχο και χυδαίο O Πάρης όμως θα παυε να κάνει τον σπουδαίο Ο Πάρης το συζήτησε με την ωραία Ελένη Κι εκείνη λεν πως έδειξε λιγάκι να χωλαίνει Μα τότε εκείνος δήλωσε πώς θα την συγχωρούσε Εκείνη κι αν δεν το ξερε, αυτός την αγαπούσε Η Ελένη που δεν ήθελε πολύ ν'αποφασίσει Και με δυο πρίγκιπες μαζί ν'αρχίσει το γαμήσι Εδέχτηκε και στήθηκε κι ανοίξανε όλοι οι κώλοι Ο δικος της και του άντρα της που τον γαμούσαν όλοι Τότε μες τον παροξυσμό και την τρελή την καύλα Που οποίος δεν κρατιότανε θα πλήρωνε τα ναύλα Πρώτη η Ελένη έσπασε και άρχισε να φωνάζει Μα αρχικά νομίζανε βοσκος αρνί πως σφάζει Γρήγορα ο Πάρης έσπευσε πρίν πάρουν ολοι πρέφα Και πίπα της τον έδωσε να σκάσει πιά η σκρόφα Όμως περα στ'ανάκτορο κάτι πήρε ταυτί τους Και κατά εκεί κοιτάξανε κρατόνας το καβλί τους Εκεί ήταν όμως π'εσπασε κι ο βασιλιάς κι οι άλλοι Και όπως φώναζαν αυτοί, δεν σκουζαν δέκα γάλοι Οπότε όλοι στραφήκανε να πάνε στη μεριά Που οι φωνές ακούγονταν πολύ πιο δυνατά Πρέπει να πουμε τώρα εδώ πώς πριν οι συνωμότες Τους πάντες προετοίμαζαν να πιασουν τους προδότες Και ολο σουσουράγανε πώς όργια τάχα κάναν Κι οι αποδείξεις θα φταναν τρανές όταν τους πιάναν Ετσι όταν ακούστηκαν της καύλας τις φωνές Η ώρα είπαν ήρθε πια ν' αποδοθούν ποινές Και τρέξαν ανελέητοι και όλοι καυλωμένοι Πιστεύοντας πως θα βρισκαν ποιος ξέρει τι οι βλαμένοι Όμως σ'αυτή τη κάμαρα, πίσω απ'τους πέρα στάυλους Βρισκοταν μόνο ο βασιλιάς, παρέα με δυό μαύρους Τον ένα τον πιπίλαγε κι ο άλλος από πίσω Συμπλήρωνε το σκηνικό που θα εξιστορήσω Οι μαύροι ήταν σκλάβοι πώς, από Μαυρυτανία Και δεν επιτρεπότανε να παίξουν στην ταινία Κι οι αυλικοί θυμωσανε που αντί για την Ελένη Βρήκαν τον βασιλέα τους την βρώμα να ξεπλένει Τι είναι αυτά που κάνεις βρέ τρελέ ξεμυαλισμένε; Εμείς ρε δε σου φτάναμε βρε πούστη γαμημένε Που πάς με τους αράπηδες, τους δούλους, τους παρίες Και θα το μάθει ο λαός, θα γινουν φασαρίες Βρε ηλίθιε, βρε κόπανε κι έχουμε εδώ τους Τρώες Που αν μας πάρουν μοιρωδιά, θα βγάλουν τηλεβόες Και ύστερα αντε κράτα τους που έχουν και την Ελένη Κι όλοι πλέον θα μάθουνε πώς κάποιος μας τον χώνει Μην μου ταράζεστε αδερφές, χλιδάτες του ελέους Από την καλοπέραση και την σπουδή του πέους Απλά θα προχωρήσουμε νωρίτερα στη λύση Και όλα τα υπόλοιπα θα τα'αναλάβει η φύση Ο Μενέλαος ξεβράκωτος με κώλο που πονούσε Παρ'όλ'αυτά τους δήλωνε μόνο εκείνους αγαπούσε Και με διαύγεια πνεύματος καθόλα θαυμαστή Εξήγησε το σχέδιο στου στάυλου την αυλή Όλοι το ξέρανε τώρα πώς η Ελένη το γλεντούσε Και με τους δυο τους πρίγκιπες χατίρι δεν στερούσε Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν, ενταλμα κι εξηγήσεις Θα ορμούσαν να τους πιάσουνε πανω στις περιπτύξεις Κι αφού κι αυτός το άκουσε και όλο το παλάτι Πως φώναζε η αθεόφοβη με καύλα και ραχάτι Θα ήταν πλέον η θέση τους πολύ προβληματική Και προθυμα θα δέχονταν λύση διπλωματική Θα τους εζήταγαν λοιπόν να πάρουν την Ελένη όμως στο κόσμο θα λεγαν πώς βγήκε λυπημένη Και μές τη νύχτα χάθηκε και θρήνος και αηδίες Χωρίς να πουνε στο λαό τις άλλες ιστορίες Αυτοί αντί να κάτσουνε δω πέρα να σφαχτούνε Που τύχη δεν θα έχουνε αν μας αντισταθούνε Κι όπως την θέλουνε πολύ κι οι δυο τους τη καριόλα Θα το μασήσουν το σκατό, και θα τα κάνουν όλα Κι από την ντροπή που πρόδωσαν τέτοια φιλοξενία Να δείτε που θα φύγουνε και μέσα στη βλακεία Θα πουν πως την γλυτώσανε φτηνά το δίχως άλλο Πώς έληξε το ζήτημα και δεν κινδυνεύουν άλλο Θα πάνε στην πατρίδα τους θα κάνουν τα κορόιδα Κι όταν τους την πέσουμε θα είναι σαν τα βόδια Γιατί όπως θα νομίζουνε πως όλα λήξαν τώρα Θα είναι απροετοίμαστοι, οι αφελείς, τα ζώα Γιατί όταν θα φύγουν φυσικά μέσα στη μαύρη νύχτα Οσαν τους κλέφτες κλέφτικα, σαν μαύρη χαρτορίχτρα Εγώ στον κόσμο μας θα πώ πως θα τους εγαμίσω Και πόλεμο θα κάνουμε να έρθει η Ελένη πίσω Συγνώμη ζήτησαν ευθύς που τον κακολογούσαν Κι αν ήθελε τώρα ξανά όλοι θα τον γαμούσαν Πω πω μεγάλε μίλησες, του φίλαγαν τον πούτσο Τέτοια πουστιά μόνον εσύ, τι πνέυμα είναι τούτο; Καλά καλά τους έλεγε με μετριοφροσύνη Τραβάτε τώρα κάντε το, μην μας χαθεί η βιασύνη Και αν τώρα πάνε όλα καλά θα παίρνανε την Τροία Δικιά τους θα την έκαναν θα γράφαν ιστορία Μέσα στην νύκτα έτρεξαν ευθύς όλοι οι ρουφιάνοι Να πιάσουνε τους εραστές να βγάλουν το φιρμάνι Να στήσουν την παγίδα τους να πουν το ναι οι άλλοι, Κι ύστερα την πατρίδα τους να φάνε οι μεγάλοι Όμως με τοσο πήδημα, όλες αυτές τις μερες Η Ελένη ήταν μυστήριο είχ' άποκτήσει χάρες Έτσι παρότι όρθια, μ' ένα πούτσο στο κώλο Μπορούσε τρέχοντας να πάει μέχρι τον πέρα μώλο Μόλις λοιπόν τους άκουσαν πως κόντευαν να ρθούνε Και δεν την βγάζαν καθαρή κι όλοι θα γαμηθούνε Κινήσανε πιλαλιτοί χωρίς καν να ντυθούνε Ούτε που σταματήσανε πρίν το γιαλό να βρούνε Έτσι δεν συμφωνήσανε αφού ούτε κάν μιλήσαν Και μ'εντυπώσεις άσχημες για την Τροία κινήσαν Ο βασιλιάς Μενέλαος δεν ήθελε ειρήνη, Και ήταν για όλους τους γραφτό πόλεμος πιά να γίνει Edited August 13, 2007 by Dune Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faia de Wolf Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Μετά από κάποια προβληματάκια που ξεπεράστηκαν νάμαι (ταραμ! ταραμ!) γεμάτη σοφία (ουγκ?) να σε σχολιάζω (η παλιοκουτσομπόλα!) Να δηλώσω ξανά και εξ αρχής ότι είμαι της γνώμης πως η ποίηση δεν υπάρχει για να υπόκειται σε κριτικές αλλά για να τέρπει και να ψυχαγωγεί. Και μετά τα βαρυσήμαντα έχουμε και λέμε: ως προς την μορφή θα συμφωνήσω απόλυτα με την Ρόδαυρη. Ακολουθείς κλασσικό σχήμα με μέτρο, ρίμα και ισοσύλλαβους στίχους. Ένα-δυο σημεία μόνο που έχω συγκρατήσει και δεν μου κάθονται καλά: α) εκεί που λες στην ραψωδία β "Κι η Ελένη δεν τον χόρταινε..." τί συνοστισμός φωνιέντων είναι αυτός στην αρχή με τον τόνο να το ψάχνω μετά από 3-4 συλλαβές; Θα μου ερχόταν καλύτερο αν ήταν "Κι η Έλενα δεν χόρταινε..." Μπορείς να χρησιμοποιείς τις λέξεις που κατεβάζουν τον τόνο για να φένεις τους στίχους στο σωστό μέτρο (ιαμβικό δεκαπενασύλλαβο δεν ακολουθείς;) ή να μην χρησιμοποιείς την χρονική αύξηση στα ρήματα αν αυτό εξυπηρετεί (π.χ. σπάσαν αντί έσπασαν -δεν ήταν ακριβώς αυτό το ρήμα αλλά δεν το βρίσκω τώρα, όμως καταλαβαίνεςι τί εννοώ). Έτσι θα αποφεύγεις και τις παραπανήσιες συλλαβές. Ένα άλλο σημείο είναι εκεί που ο άλλος πρίγκηπας τους λέει "...κι εσείς άντε στον Άρη". Ο Άρης είναι θεός του πολέμου. Τί δουλειά έχει εδώ; Αργότερα θα τον χρειαστούν. Ίσως ήταν καλύτερα να τους έλεγε "... κι εσείς άντε στον Άδη" αφού ουσιαστικά να τους διαολοστείλει θέλει. Αυτά τα ολίγα, προς το παρόν. Συνέχισε εσύ με το... σενάριο και θα αναλαβουμε εμείς το κάστινγκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 (edited) α) εκεί που λες στην ραψωδία β "Κι η Ελένη δεν τον χόρταινε..." τί συνοστισμός φωνιέντων είναι αυτός στην αρχή με τον τόνο να το ψάχνω μετά από 3-4 συλλαβές; Θα μου ερχόταν καλύτερο αν ήταν "Κι η Έλενα δεν χόρταινε..." "...κι εσείς άντε στον Άρη". Ο Άρης είναι θεός του πολέμου. Τί δουλειά έχει εδώ; Αργότερα θα τον χρειαστούν. Ίσως ήταν καλύτερα να τους έλεγε "... κι εσείς άντε στον Άδη" αφού ουσιαστικά να τους διαολοστείλει θέλει. Αυτά τα ολίγα, προς το παρόν. Συνέχισε εσύ με το... σενάριο και θα αναλαβουμε εμείς το κάστινγκ. Οι αλλαγές που υποδείξατε έγιναν. Σκέφτηκα και το Κι η Ελένη μας δεν χόρταινε..." και το "κι ο διάολος να σας πάρει" για να ταιριάζει με το από πάνω πάρη όμως πέφτουν ίδια τα πάρη και στο τέλος θα γίνει παπαρι-ζου η φάση. Αναρωτιέμαι πώς σας ακούγεται το στον Άδη, το δ δηλαδή αντί το "ρ". Τώρα φυσικά μετά από τέτοια όμορφη κριτική έχω υποχρέωση να ανασκουμπωθώ για την Ραψωδία ΙΙΙ όπως υποσχέθηκα. Εντιτ: Σημείωση.Όσοι χρήστες θέλουν να σχολιάσουν τον Τρωικο πόλεμο, πρέπει να γραφτούν πρώτα στο εργαστήρι ποιησης, αλλιώς δεν θα σας επιτρέπεται να σχολιάσετε. Δεν είναι δική μου επιλογή αυτό, όμως αν επικοινωνήσετε με τον Νταίην θα έχετε άμμεσα την πρόσβαση νομίζω Edited August 13, 2007 by Dune Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faia de Wolf Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 Νομίζω πώς από την στιγμή που το όλο εγχείρημα έχει σκοπό την διασκέδαση μπορείς να είσαι λίγο πιο χαλαρός στην ρίμα. Εξάλλου το μέτρο που χρησιμοιποιείς θα σου επέτρεπε ακομα και καθόλου ομοιοκαταλήξια (π.χ. άπό το σχολείο θυμάμαι την πλέον κλασσική μετάφραση "τον άντρα τον πολύτροπο πες μου θεα που χρόνια/της Τροίας επαράδερνε να πάρει τ' άγιο κάτρο..." και συνεχίζει έτσι ολόκληρη η Οδύσσεια σε μετάφραση Ζ. Σιδέρη χωρίς σχεδόν ούτε ένα δίστυχο να ομοικαταληκτεί.) Αυτά και περιμένουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 Λυπάμαι αν με αυτό το μήνυμα στενοχωρήσω τον ποιητή, αλλά προτιμώ να είναι ειλικρινής. Καλύτερα για εκείνον, καλύτερα για μένα, καλύτερα για τη βιβλιοθήκη. Ο Τρωικός Πόλεμος λοιπόν είναι κακογραμμένος, αδιάφορος και δεν υπηρετεί τους στόχους για τους οποίους έχει γραφεί (που υποθέτω ότι ήταν να διασκεδάσουμε). Όσον αφορά το κακογραμμένος, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία. Πάρτε για παράδειγμα: >Όμως δεν έγινε το πατατράκ, για το δικό της χάλι, >Κι ας λένε τωρα οι στορικοί πως ήτανε ρεμάλι, >Ο λογος για τον πόλεμο, και όλη αυτή τη βία >Ήτανε πως την εκοίταξε ο άντρας της μ'αηδία Ή λίγο παρακάτω >Η Ελένη είχε πόδια ατέλειωτα, και τορνευτά βυζάκια >Και κωλαράκι σηκωτό, που έκανε όλο ναζάκια >Το πρόσωπο της χάιδευαν τα όμορφα μαλιά της >Που πέφτανε ενίοτε, κτυπώντας τα μεριά της Δεν "ρέει" καν. Δεν βγαίνουν οι λέξεις. Φυσικά για να ένα καλό ποίημα δεν αρκεί η στρωτή ροή. Χρειάζεται ιδέες και εικόνες που γεννούν συναισθήματα. Αυτά τα πρόσθετα, ούτε κατά διάνοια... Μήπως, κακογραμμένο ή όχι μας διασκεδάζει; Τι να πω; Όσο διάβασα δεν γέλασε το χειλάκι μου. Τέτοιου είδους ποιήματα έχουν γραφεί και στο παρελθόν. Έρχονται σε μας είτε ανώνυμα από τη λαϊκή παράδοση (βλ. πχ. στη Νεοελληνική Αθυροστομία της Μαίρης Κουκουλέ) ή ως νεότερα συγγραφικά έργα (βλ. πχ. Βουκολική Παρτούζα των Νάρκισσου Προβοκάτση και Περίκαλλου Νουνεχή, ψευδώνυμα φυσικά, που εκεί στο βάθος των 20 ετών μου, μου είχε φανεί έξυπνο, διασκεδαστικό, με ενδιαφέρουσα πλοκή και τελικά πολύ γέλιο. Τίποτα από αυτά δεν βρήκα στον Τρωικό). Αν σήμερα έχει νόημα να γράψεις κάτι ανάλογο, είναι για να παρουσιάσεις κάτι καλύτερο. Κάτι πιο διασκεδαστικό, ανατρεπτικό, ευφάνταστο. Όχι ένα κακέκτυπο εκείνων. Υποθέτω ότι στόχος του Ντιουν ήταν να δημιουργήσει αυτό ακριβώς, κάτι δηλ. έξω από τα καθιερωμένα, έξω από τα συνηθισμένα για αυτόν έργα, να δοκιμάσει σε κάτι καινούργιο τις δυνάμεις του. Στόχος θεμιτός. Αποτέλεσμα αρνητικό. Αν αυτό ήθελε, δεν το πέτυχε. Μήπως με ενοχλεί η συνεχής σεξουαλική βωμολοχία; Με ενοχλεί αισθητικά, ναι. Αλλά προσοχή εδώ. Με ενοχλεί γιατί και αυτή είναι εκτός κλίμακας και κακογραμμένη και όχι επειδή είμαι πουριτανός. Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να μαζεύουμε τις τσόντες από τα περίπτερα, γελώ με τους υποκριτές που καταφέρονται ενάντια στην πορνεία, την πορνογραφία κλπ. αφάνταστα καταπιεσμένοι οι ίδιοι, εκτιμώ αντίθετα ότι η πορνογραφία έχει παίξει θετικό ρόλο στην κοινωνία (αλλά παρακαλώ, δεν είναι το θέμα της συζήτησής μας αυτό). Αλλά όπως κάθε τι, υπάρχει καλή και κακή πορνογραφία. Τον Τρωικό τον εντάσσω στην πορνογραφία και κυρίως τον εντάσσω στην κακή πορνογραφία. Αποσπάσματα όπως αυτό, αναδεικνύουν τι εννοώ: >Για μια βδομάδα το λοιπόν παίζαν όλοι το κούκο >Κι η Έλενα δεν χόρταινε του Πάριδος τον πούτσο >Κι εκείνος όλο γαμαγε χωρίς να τονε νοιάζει >Το μόνο που της ζήταγε ήταν να μην φωνάζει >Κι εκείνη βασανιστικά κρατιόταν η καημένη >Που όλη τη μέρα έχυνε η χιλιογαμημένη Αν πουλιόταν σε ένα περίπτερο, μέσα σε ένα τσόντο-περιοδικάκι, με γεια του με χαρά του. Όλο και κάποιο 15χρονο θα είχε διασκεδάσει, θα είχε φανταστεί την Ελένη γυμνή να... μη χορταίνει τον πούτσο και να χύνει όλη μέρα, μπορεί και να μάθαινε κάτι έμμεσα για την Τροία και τους ήρωες του Ομήρου, μπορεί ακόμα και να άνοιγε λίγο το μυαλό του. Μπορεί. Αλλά στη βιβλιοθήκη μας, σε ένα κόσμο ώριμο, που διαβάζει και γράφει φαντασία... Νομίζει αλήθεια ο δημιουργός του Τρωικού ότι μπορεί και να διασκεδάσουμε με αυτά τα στιχάκια; Να μας προκαλέσει έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον; Κάτι τελευταίο για διευκρίνιση: Δεν είμαι της άποψης ότι ο "πούτσος" ή το "έχυνε" δεν πρέπει να αναφέρονται στη βιβλιοθήκη μας, ως κανόνας. Όλα μπορεί να έχουν τη θέση τους, αν εξυπηρετούν το διήγημα ή το ποίημα που γράφουμε. Όχι όμως να είναι το επίκεντρο. Αν είναι το επίκεντρο και κυρίως αν το έργο είναι τόσο αδιάφορο, δεν βλέπω τη θέση τους εδώ. Γενικότερα μιλώντας, και επειδή ακριβώς έχουμε ένα μηχανισμό για τη βιβλιοθήκη που λίγο - πολύ λειτουργεί (και καλώς λειτουργεί έτσι), προτείνω στους μοντ της βιβλιοθήκης να εξετάσουν αν θέλουν ο Τρωικός να παραμείνει (και να συνεχίσει ως τη ραψωδία 24!!!) ή να κλείσει ή διαγραφεί, προκειμένου να διαφυλαχτεί το περιεχόμενό της. Αυτά φίλε Ντιουν. Μην το πάρεις στραβά. Μπορείς κάλλιστα να συνεχίσεις την προσπάθειά σου για τον Τρωικό, αλλά σε άλλο κοινό. Εδώ συμβουλεύω να συνεχίσεις με πράγματα πιο δημιουργικά και ποιοτικά, όπως τα διηγήματα που έχεις παρουσιάσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkchilde Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 Αγαπητέ Dune, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Νίκο. Ούτε εγώ είμαι πουριτανή ή οτιδήποτε άλλο, αλλά έχω διαβάσει πολύ καλύτερα παρόμοια ποιήματα και παραλλαγές, και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια σεξουαλική παραλλαγή τόσο της Ιλιάδας όσο και της Οδύσσειας. Δεν πρωτοτυπείς εδώ και εαν είχες ψάξει λιγάκι θα το έβλεπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 Υποθέτω ότι στόχος του Ντιουν ήταν να δημιουργήσει αυτό ακριβώς, κάτι δηλ. έξω από τα καθιερωμένα, έξω από τα συνηθισμένα για αυτόν έργα, να δοκιμάσει σε κάτι καινούργιο τις δυνάμεις του. Τους στόχους μου για το ποίημα τους ξέρουν όσοι έχω ανταλλάξει ΡΜ μαζί τους. Εσύ είναι βέβαιο ότι δεν έρχεσαι κάν κοντά με τις υποθέσεις σου. Όσο για τις ντρίπλες σου εν συνεχεία σχολιάζω. Αρχικά λές: Μήπως με ενοχλεί η συνεχής σεξουαλική βωμολοχία; Με ενοχλεί αισθητικά, ναι. .............Κάνε την ψυχανάλυσή σου και ύστερα έλα να εκφράσεις την γνώμη σου. Ωστόσο παροτι προσπαθείς να φανείς "ανοικτό" μυαλό στην συνέχεια ξεσπαθώνεις .............Τον Τρωικό τον εντάσσω στην πορνογραφία και κυρίως τον εντάσσω στην κακή πορνογραφία. Αποσπάσματα όπως αυτό, αναδεικνύουν τι εννοώ: >Για μια βδομάδα το λοιπόν παίζαν όλοι το κούκο >Κι η Έλενα δεν χόρταινε του Πάριδος τον πούτσο >Κι εκείνος όλο γαμαγε χωρίς να τονε νοιάζει >Το μόνο που της ζήταγε ήταν να μην φωνάζει >Κι εκείνη βασανιστικά κρατιόταν η καημένη >Που όλη τη μέρα έχυνε η χιλιογαμημένη Ωστε αυτό το στοιχάκι αναδεικνύει την κακή πορνογραφία. Υποθέτω γνωρίζεις καλά την καλή πορνογραφία για να έχεις τοση άποψη. Ενα ποιημα είναι βρε κακόμοιρε άχαρε άνθρωπε, ενα ποίημα για να γελάσουμε. Nothing more nothing less. Δεν θέλεις να γελάσεις; Με γεια σου με χαρά σου. Αντε διάβασε αυτά που σε κάνουν να γελάς. Αν πουλιόταν σε ένα περίπτερο, μέσα σε ένα τσόντο-περιοδικάκι, με γεια του με χαρά του. Όλο και κάποιο 15χρονο θα είχε διασκεδάσει,Δεν γράφεται για να διασκεδάσει ο Μαθουσάλας στο Αγιο όρος. ..............Νομίζει αλήθεια ο δημιουργός του Τρωικού ότι μπορεί και να διασκεδάσουμε με αυτά τα στιχάκια; Να μας προκαλέσει έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον; Μας; Πόσοι είσαστε οι "μας"; Εχω σε τόσο λίγο διάστημα τόσες αναγνώσεις και θετικότατα σχόλια, μάλιστα δύο από γυναίκες. Τρείς πέντε είσαστε εσύ και οι μας σου, και το εμφανίζεις σαν να εκφράζεις την πλειοψηφία; Κάτι τελευταίο για διευκρίνιση: Δεν είμαι της άποψης ότι ο "πούτσος" ή το "έχυνε" δεν πρέπει να αναφέρονται στη βιβλιοθήκη μας, .........Όχι δεν είσαι, αλίμονο, γι'αυτο ξεσπάς τόσο πουριτανικά παραπάνω. Ή μήπως αυτό είναι που αποδεικνύει ότι οι λεξούλες αυτές απλά εξυπηρετούν τον σκοπό σου; ;) ..........Όλα μπορεί να έχουν τη θέση τους, αν εξυπηρετούν το διήγημα ή το ποίημα που γράφουμε. Αλλά φυσικά κι αυτό θα το καθορίσεις εσύ. Όχι όμως να είναι το επίκεντρο. Αν είναι το επίκεντρο και κυρίως αν το έργο είναι τόσο αδιάφορο, δεν βλέπω τη θέση τους εδώ. Γενικότερα μιλώντας, και επειδή ακριβώς έχουμε ένα μηχανισμό για τη βιβλιοθήκη που λίγο - πολύ λειτουργεί (και καλώς λειτουργεί έτσι), προτείνω στους μοντ της βιβλιοθήκης να εξετάσουν αν θέλουν ο Τρωικός να παραμείνει (και να συνεχίσει ως τη ραψωδία 24!!!) ή να κλείσει ή διαγραφεί, προκειμένου να διαφυλαχτεί το περιεχόμενό της.Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνει και τα δικά σου γραπτά ξέρεις. Ή μηπως αυτό που έγραψες εδώ τώρα δά εξυπηρετεί το φορουμ ή τη βιβλιοθήκη; Πιάνεσαι από μιά δυό λέξεις όπως πουτσος και έχυνε, (που όπως λές παραπάνω δεν σε ενοχλούν) για να ξεκινήσεις επιχειρηματολογία εναντίον μου. Να με πείς πορνογράφο αποτυχημένο κλπ κλπ. Για το "καλό της βιβλιοθήκης" δεν θα επρεπε να σχολιάζεις έτσι ΝΙκοσάλ. Ή αφού θές τόσο να τα πείς, γράψε τουλάχιστον την αλήθεια "Αυτος ο μ.... ο γ....λης ο Ντίουν, κατάφερε να συγκεντρώσει 300 και αναγνώστες σ'αυτόν τον %$#$@#!!@!###@!! Τρώικό του πόλεμο. Την ώρα που όλοι μαζί εμείς σε ολόκληρο write off που ξεδιπλώνουμε αχαλίνωταα την μεγαλοφυία μας, δεν προεσλκύσαμε ούτε διακοσιους καλά καλά" Αυτό μάλιστα, θα ήταν εντός θέματος. Αυτό πόυ κάνεις όμως δεν είναι για το καλό της βιβλιοθήκης; Ενα σκέτο flame είναι όλο σου το ποστ. Αυτά φίλε Ντιουν. Μην το πάρεις στραβά. Μπορείς κάλλιστα να συνεχίσεις την προσπάθειά σου για τον Τρωικό, αλλά σε άλλο κοινό. Εδώ συμβουλεύω να συνεχίσεις με πράγματα πιο δημιουργικά και ποιοτικά, όπως τα διηγήματα που έχεις παρουσιάσει. Το θέμα είναι πως θα το πάρουν αυτοί που θα σε διαβάσουν. Κατα τά άλλα ναι, το φορουμ είναι σε θέση να αναφέρει λέξεις τέτοιες, χωρίς να γελοιοποιείται. Αυτό αποδεικνύεται εδώ, εσένα δεν σου αρέσει; Υπάρχουν παρα πολλές αναγνώσεις και θετικότατα σχόλια, εκ διμέτρου αντίθετα από τα δικά σου. Μάλιστα τα δύο ειναι από γυναίκες. Γιατί λοιπόν από όλους αυτούς στους οποίους προφανώς το ποίημα επιτέλεσε το σκοπό του, να τους διασκεδάζει επιτυχημένα, ολόκληρο το φορουμ να πραγματοποιήσει μόνο την δική σου επιθυμία; Τί προσπαθείς να πείς Νικοσάλ; Ότι το φορουμ εδώ σου ανήκει; Ότι είσαι ο νταής, ο αόρατος λογοκρίτης, ότι εδώ συμβαίνει και γράφεται μόνο ότι αρέσει σ'εσένα. Αυτό θα μας βοηθήσει όλους σ'αυτο το φόρουμ πάρα πολύ; Πρίν γράψεις οτιδήποτε Νικοσάλ σκέφτηκες άραγε ότι τα ποιήματα στην Βιβλιοθήκη παίρνουν έγκριση πρίν ανέβουν; Ότι αντίθετα με σένα, δεν ενεργώ καθόλου αυθαίρετα, τσαμπουκά και δικό μου το φόρουμ; Κι ότι με το ποστ σου αυτό προσβάλλεις πάρα πολλούς εκτός από μένα; Και να ήταν μέχρι εκεί ότι κάνεις παει στα κομάτια. Όμως πάω στοίχημα ότι διάβασες κι εσύ και διασκέδαζεις με το ποίημα τόσο καιρό. Απλά εδώ γράφεις άλλα, γιατί απλούστατα στοχεύεις σε άλλα. Το δικό σου ποστ βρίσκω προσωπικά να δυσφημεί πολυεπίπεδα τόσο τους μόντ πόυ το ενέκριναν κα εγκρίνουν σο φαρ, όσο και την βιβλιοθήκη και φυσικά εμένα και το ποίημα μου. Θα παρακαλούσα λοιπόν να διαγραφεί το ποστ σου από τον Τρωικο και να λήξει εδώ το flame story που άνοιξες για... το καλο του φόρουμ και της βιβλιοθήκης. :r2d2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dune Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 Αγαπητέ Dune, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Νίκο. Ούτε εγώ είμαι πουριτανή ή οτιδήποτε άλλο, αλλά έχω διαβάσει πολύ καλύτερα παρόμοια ποιήματα και παραλλαγές, και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια σεξουαλική παραλλαγή τόσο της Ιλιάδας όσο και της Οδύσσειας. Δεν πρωτοτυπείς εδώ και εαν είχες ψάξει λιγάκι θα το έβλεπες. Επαναλαμβάνω μιάς κα το ποστ του Νικου πιστεύω ότι θα διαγραφεί. Δεν γράφω το Τρωικο για να πάρω κανένα βραβείο σε διαγωνισμό παρόμοιων ποιημάτων. Ούτε υπαινίχθηκα ποτέ ότι κάνω καμία καινοτομία. Όπως δηλώνω στην αρχή αρχή, το γράφω για να διασκεδάσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 (edited) Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις σε αυτό το topic, το μισό forum διασκεδάζει, και το άλλο μισό ενοχλείται. [Κοινώς, έχουμε δυο χρηστες που σχολιάζουν θετικά, και δυο άλλους χρήστες που σχολιάζουν ενοχλημένα.] Γνωρίζω πως αυτό δεν είναι ικανό δείγμα για... στατιστικές, αλλά μιας και ως moderator αυτής της βιβλιοθήκης δεν κρίνω αυτή τη συγγραφική απόπειρα αρκετά σημαντική [για εμάς, για το forum μας - αυτή τη στιγμή δεν κρίνω το επίπεδο της γραφής σου, Dune, δεν μπαίνω σε αυτά τα χωράφια] ώστε να δικαιολογείται τέτοιος χαμός για χάρη της, ή ώστε να κάνω κάποιο poll για να δω πόσοι ακριβώς διασκεδάζουν και πόσοι ενοχλούνται, αποφασίζω [ως γνωστόν είναι στη δικαιοδοσία μου ως mod, και σύμφωνο με τους κανόνες και της Β.Π., και του forum, τους οποίους δέχεται ο καθ' ένας πριν ζητήσει πρόσβαση και πριν γραφτεί αντίστοιχα] πως το topic αυτό θα κλειδωθεί, σίγουρα προς το παρόν, και ίσως και διά παντός. Είναι καθήκον μου να προστατεύω και να προωθώ αυτήν τη βιβλιοθήκη, όπως είναι και υποχρέωσή μου να προστατεύω το υπόλοιπο forum από αυτήν, όταν χρειάζεται. Υπενθυμίζω επίσης πως στο forum δεν επικρατεί πνεύμα ανταγωνισμού, πως τα views ενός topic δεν έχουν να κάνουν με το πόσες ουσιαστικές αναγνώσεις/πόσους ουσιαστικούς αναγνώστες έχει αυτό [αν και μιας και δεν επικρατεί τέτοιο πνεύμα το όλο θέμα δεν μας αφορά], και ότι η ευγένεια είναι κάτι που πρέπει να διέπει όλους τους χρήστες του forum, ακόμα και όταν δέχονται αρνητικές κριτικές, ή όταν συμβαίνει κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν. Χαρακτηρισμοί όπως "κακόμοιρε άχαρε άνθρωπε" δεν είναι αποδεκτοί εδώ μέσα, το έχουμε αποφασίσει εδώ και καιρό, για το καλό όλων. Αν αυτό δεν φαίνεται δημοκρατικό σε κάποιους, είναι επειδή δεν είναι, όπως και το forum δεν είναι κράτος. Όλα τα fora του κόσμου έχουν κανόνες, οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται από τους λίγους, οι πολλοί αποδέχονται τους κανόνες πριν γραφτούν επειδή συμφωνούν μαζί τους. Αν διαφωνούν, πάει να πει πως δεν θέλουν να βρίσκονται σε αυτό το συγκεκριμένο forum... .- Edited August 17, 2007 by Nienna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts