Jump to content

Μετα τον Αρχοντα, τι;


heiron

Recommended Posts

Λοιπον μου καρφωθηκε τωρα να μαθω ποτε διαβασατε τον Αρχοντα των δακτυλιδιων-οχι ημερομηνιες απλα ηλικια και σε ποια φαση αναγνωσης φαντασυ ησασταν τοτε.

Κυριως ομως θελω να κανω μια ερευνα για το ποιο ηταν το επομενο βιβλιο φαντασυ που διαβασατε.Δηλαδη ειπατε "ωραια διαβασα τη Βιβλο του φαντασυ,και τωρα ας διαβασω το...".Προσωπικα θυμαμαι που ψαχτηκα να δω τι αλλο καλο φαντασυ υπαρχει-περα απο τα υπολοιπα του Τολκιν-και ενω αρχικα επεσα πανω σε Kay και Σαλβατορε τελικα πηγα και πηρα Ελρικ και πορωθηκα. :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • RaspK

    3

  • Nienor

    3

  • Nihilio

    2

  • D'Ailleurs

    2

Μόλις που πρόλαβα να τελειώσω την "Συντροφιά του Δαχτυλιδιού" στα αγγλικά, μια μέρα περίπου πριν βγει η ταινία στην Αθήνα. Μετά (την πρώτη ταινία) διάβασα τα υπόλοιπα δύο βιβλία. Από περιέργεια για τον μύθο, και ορεξάτος, μετά τον Άρχοντα διάβασα το Silmarillion και το graphic novel του Hobbit.

 

Ο Άρχοντας με χόρτασε αρκετά και έκτοτε δεν διάβασα άλλο φάντασυ.

Link to comment
Share on other sites

Εμ, διάβασα το Χόμπιτ πολύ μετά την τρίτη ταινία, μου άρεσε, συνέχισα με τα δύο πρώτα του άρχοντα που με κούρασαν λιγάκι, την επιστροφή του βασιλιά δεν την έχω αρχίσει ακόμα. Μάλλον ανήκω στις εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα περίπου 18-19 χρόνων. Μετά διάβασα κάτι ψηλά από φάντασυ αλλά τα έχω ξεχάσει. Κυρίως διάβασα ε.φ. ως τότε. Το βιβλίο που με έκανε και φάντασυ φαν όμως ήταν το Mists of Avalon της Marion Zimmer Bradley λίγα χρόνια μετά.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Τα είχα διαβάσει στο λύκειο την εποχή που δεν κυκλοφορούσε πολυ φάντασυ πράγμα. Εκείνη την μακρινή εποχή είχαμε μόνο το "Lord of the rings", τον "Ιππότη" και τα βιβλία της Ωρόρα...

Link to comment
Share on other sites

Στα 10-11 (εκεί γύρω κάπου) θυμάμαι μια βόλτα στην αγορά με την μητέρα μου και να χτυπιέμαι (εντάξει τρόπος του λέγειν "χτυπιέμαι" ήταν εκείνη η επίμονη γκρίνια/παράπονο που κάνει τα νεύρα του γονιού τσατάλια) να μου αγοράσει τον Άρχοντα. Ανένδοτη η μήτηρ η σκληρή και άκαρδη (στα μάτια μου τότε...) Οπότε, το Άρχοντα κατάφερα να τον διαβάσω κάπου μια δεκαετία αργότερα.

 

Και μετά έπεσε στα κρινένια χεράκια μου η Τιγκάνα του Κay.

Link to comment
Share on other sites

Xμμμ... λοιπόν, τον Άρχοντα τον διάβασα σχετικά αργά (αν το συγκρίνω δηλ με το πόσο καιρό πριν το είχα σταμπάρει). Το διάβασα στο πρώτο έτος, άρα γύρω στα 19. Πριν από τις ταινίες πάντως, όπως και το Σιλμαρίλλιον και το Χόμπιτ. Μετά απ' αυτά... χμμμ.

 

Χμ. Δε θυμάμαι, το πιστεύετε; Θυμάμαι είχα πέσει στα τρόμου για ένα διάστημα... μετά έπεσα με τα μούτρα στον Ασίμοφ... χμμμ παίζει να είναι η Γεωθάλασσα το επόμενο. Ή αν όχι το αμέσως επόμενο, τουλάχιστον το επόμενο "μεγάλο", η επόμενη φάνταζυ πόρωση.

Link to comment
Share on other sites

Τον Άρχοντα τον δίαβασα γύρω στα 18, το 94-95. Εξαιρώντας κάποια Κόναν και 1-2 Μούρκοκ (από τα οποία δεν θυμάμαι τίποτα οπότε θα τα ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή), ήταν το πρώτο fantasy που διάβασα. Το πήρα σχεδόν τυχαία καθώς δεν ήξερα τότε την φήμη του, απλά είχε τύχει να διαβάσω μια-δυό φορές στο Pixel σε review κάποιου RPG ή adventure για τον "περίφημο Άρχοντα των Δακτυλιδιών" οπότε το όνομα μου ήταν οικείο και είπα "ας το διαβάσω". Το επόμενο fantasy που διάβασα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ήταν το... Χρώμα της Μαγείας του Pratchett! Εκείνη την εποχή άλλωστε διάβαζα ακόμα αποκλειστικά στα Ελληνικά και μεταφρασμένο fantasy πλην του Άρχοντα και του Discworld δεν υπήρχε. Πολύ μετά πλέον (κοντά 10 χρόνια), κι αφού είχα διαβάσει Σιλμαρίλιον, Unfinished Tales και ότι άλλο μπορούσα να βρω από Discworld, με την μεσολάβηση και του Internet ανακάλυψα τους Jordan, Martin κλπ κι άρχισα να διαβάζω συστηματικά fantasy, αν και το ratio μου παραμένει περίπου στο 2 βιβλία ΕΦ για κάθε βιβλίο φάνταζυ που διαβάζω.

Link to comment
Share on other sites

Άρχισα το φάντασυ με Χάουαρντ και Μπάρροους, συνέχισα με Μούρκοκ, Λορδο Ντάνσανυ και κάτι Ιντιάνα Τζοόυνς νουβέλες και έφτασα ασθμαίνοντας στον Άρχοντα έξι μήνες μετά που βγήκε η πρώτη ταινία... Είχα βέβαια διαβάσει πρώτα το Χόμπιτ και μετά το Σιλμαρίλιον, οπότε λέξεις όπως Δαχτυλιδοκουβαλητής και Νασγκουλ ήρθαν κι εξηγήθηκαν χωρίς πολλά ζόρια πια. Το επόμενο που διάβασα ήταν η Τιγκανά (μα σε όλα να μοιάζουμε βρε Φαία; Μόνο στη φάτσα να διαφέρουμε;)

Link to comment
Share on other sites

10-14 Χόμπιτ και Άρχοντας, μετά το Σιλμαρίλλιον, ο Ιππότης, Ατέλειωτες Ιστορίες, Ροβεράντομ και το καλύτερο βιβλίο του Τόλκιν, ο Γεωργός ο Γίλης απ' το Χάμ, η Νάρνια (11-12) και και κάποιες συλλογές φανταστικών διηγημάτων από Terra Nova και Αρχέτυπο (Leiber, Howard, etc). Μετά Elric στο 1ο - 2ο έτος (18-19), καθώς και Μάρτιν, Γεωθάλασσα και πρόσφατα Erikson.

Link to comment
Share on other sites

Παρότι ήξερα την ύπαρξή του από τα 19 μου, αξιώθηκα να τον διαβάσω μετά από αρκετά χρόνια. Τέλειωσα το πρώτο βιβλίο πριν βγει η πρώτη ταινία, (κατά τύχη!) το δεύτερο πριν τη δεύτερη κ.ό.κ. Στο ενδιάμεσο διάβαζα και την τριλογία του Κόσμου του Phillip Pullman. Μετά, πωρωμένος ων, διάβασα το Σιλμαρίλλιον, το Χόμπιτ και το Γεωργό τον Γίλη, με τη σειρά αυτή. Μετά (δεν είχαν βγει τα παιδιά του Χούριν) διάβασα... το Sellamillion - μια παρωδία του Σιλμαρίλιον. Από τότε... μόνο Χάρυ Πότερ! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Είχα ήδη διαβάσει το Χόμπιτ και κανένα άλλο του Τόλκιν και θέλησα να διαβάσω τη συνέχεια του βιβλίου... Τότε πρέπει να ήμουν, αν δεν απατώμαι, 16 ετών. Την ίδια περίοδο διάβαζα Αγκάθα Κρίστυ, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Άιζακ Άσιμοφ, Άρθουρ Κλάρκ, Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ, Έντγκαρ Άλλαν Πω, καθώς και συγκεκριμένα κλασικά έργα, όπως τον Οδηγό για το Γαλαξία, το Φρανκενστάιν και το Δράκουλα.

 

Το επόμενο μετά τον Άρχοντα, αν δεν απατώμαι, ήταν το Φρανκενστάιν.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το χόμπιτ παιδί ανάμεσα σε παραμύθια, γύρω στα 10-12 κι αισθάνομαι τυχερή γιαυτό, κάνα δυο χρόνια αργότερα τον άρχοντα κι ύστερα Σιλμαρίλλιον. Την ίδια εποχή διάβαζα κι εγώ τους κλασικούς του τρόμου μανιωδώς και πιο πολύ διήγημα παρά νουβέλα/μυθιστόρημα. Κάπου εκεί άρχισα να βρίσκω τους παλιούς φαντασάδες Ντανσανυ στυλ. Το επόμενο φαντασοειδές τεσπά πρέπει να ήταν τα rpgοβιπεράκια Σαλβατόρε και σία, ο τροχός του χρόνου και διάσπαρτα διάφορα από δω κι από κει που δεν ανήκαν σε σειρές. Λίγο πιο μετά ανακάλυψα τη Λεγκέν, τον Beagle και το Μάρτιν, αυτό που θα λέγαμε "καλό φάντασυ" και κάπου εκεί συνειδητοποίησα και τι μου αρέσει σε αυτό. Ήμουν νομίζω κάπου στα 20-22. Δε θυμάμαι περισσότερα κι αλπίζω να σε έχω καλύψει σοφέ Κένταυρε. :p

Link to comment
Share on other sites

Και μετά έπεσε στα κρινένια χεράκια μου η Τιγκάνα του Κay.

 

ελπίζω να έπλινες τα κρινένια χεράκια σου αφού άφησες αυτό το έκτρωμα...

 

Λίγο πιο μετά ανακάλυψα τη Λεγκέν, τον Beagle και το Μάρτιν, αυτό που θα λέγαμε "καλό φάντασυ" και κάπου εκεί συνειδητοποίησα και τι μου αρέσει σε αυτό. Ήμουν νομίζω κάπου στα 20-22. Δε θυμάμαι περισσότερα κι αλπίζω να σε έχω καλύψει σοφέ Κένταυρε. :p

 

Οταν θα διαβάσεις Κόναν θα καταλάβεις τι είναι το "καλό φάντασυ"

Link to comment
Share on other sites

Χα! Μα τον ξέρω τον κύριο μίστερ από τα κόμιξ μια χαρά. Αλλά οκ, είναι στα υπόψην των αγορών για μόλις γυρίσω ;) οπότε μπορεί και να καταλάβω :p

Link to comment
Share on other sites

Χα! Μα τον ξέρω τον κύριο μίστερ από τα κόμιξ μια χαρά. Αλλά οκ, είναι στα υπόψην των αγορών για μόλις γυρίσω ;) οπότε μπορεί και να καταλάβω :p

Όχι, δεν τον ξέρεις... Πίστεψέ με, δεν τον ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το Μιχάλη: τα λίγα που έχω δει από τα βιβλία είναι... απλά απίστευτα, και οι περισσότερες εικονογραφήσεις πάσχουν απίστευτα μπροστά τους, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του έργου είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα βιβλία της σειράς.

 

Να μην ξεχάσουμε ν' αναφέρουμε ότι στα έργα με τον Κόναν εμπλέκεται και η μυθολογία Κθούλου. ;)

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το θέμα των βιβλίων, μου φάνηκε σχεδόν αδύνατον να διαβάσω οτιδήποτε γραμμένο από τον Kay, και μπορώ να πω με άνεση ότι μου άρεσε πολύ η Le Guin, αλλά τα μετέπειτα βιβλία της, όπως και αυτά της Robin Hobb (πολύ περισσότερο, ίσως), κάπου το κούραζαν...

Edited by Nihilio
μεταφέρθηκε απόσπασμα σε άλλο τόπικ
Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ότι χάθηκε για λίγο η μπάλα, αλλά θα επαναφέρω αυτή την έρευνα στο σωστό της δρόμο.

 

Τον Αρχοντα τον διάβασα στα 12 (πριν αρκετά χρόνια δηλαδή) :tease: και μου είχε αρέσει πολύ, εκτός από τα κεφάλαια με τον Τομ Μπομπαντίλ- μου είχαν φανεί πολύ παιδικά. Μετά συνέχισα με το Χόμπιτ, μπόλικο Μίχαελ Εντε και λίγο από Νάρνια. Λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψα τις ελληνικές μεταφράσεις του Πράτσετ και όπως λένε τα υπόλοιπα is geography.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest roriconfan

Εγώ μόνο Κόναν είχα διαβάσει μέχρι που ξεκίνησα τον Άρχοντα πριν 10 χρόνια και έπαθα την πλάκα μου. Έχω πλέον όλα τα βασικά βιβλία της Middle Earth. Όταν αποφάσισα να διαβάσω και κάτι άλλο, βρήκα το Υφαντό της Φιονοβάρ. Καλό ήταν αν και τόσο σεξ με ξενέρωσε τελικά. Επίσης η μοιρολατρία που απέπνεε δεν με κέρδισε σε σχέση με τον Άρχοντα.

Edited by roriconfan
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τον Αρχοντα τον διαβασα στα 18-19 πρωτη φορα. Εχοντας μεγαλη πορωση με τον Κοναν σε κομικ μορφη ηρθε ο Ελρικ μετα και μου ανατιναξε το μυαλο με την καταραμενη τυχη του. Μετα πρεπει να ηταν οι Κορουμ και ΣΙΑ αλλα για να πω την μαυρη αληθεια νομιζω πως ο Ελρικ ακομα και σε πρωιμο σταδιο ειχε μια ποιοτητα που ο Μιχαλακης δεν μπορεσε να ξαναπιασει. Μετα επαιξε Kay, Simmons, Martin, King, Gaiman και αλλα καλα παιδια. Μεχρι στιγμης μονο δυο φορες εχω απογοητευθει χοντρα. Μια με την υπερδιαφημισμενη μουφα Το σπαθι των Σαναρα (ο τυπος γραφει σαν παιδακι του δημοτικου) και με το Υφαντο της Φιοναβαρ το οποιο εκανα το λαθος να διαβασω αφου ειχα διαβασει τα υπολοιπα βιβλια του Kay στα οποια και ειχε διαμορφωσει το στυλ που με εντυπωσιασε. Το συγκεκριμενο δεν ειχε κανενα απο τα χαρακτηριστικα που γουσταρα. Δεν περιλαμβανω τον Σαλβατορε στην μουφολιστα γιατι τα ηθελε ο κωλος μου. Ηθελα εξεπιτουτου φτηνο trashy fantasy. Δεν ξερω αν πρεπει να συμπεριλαβω το imperium του Σπεγγου. Προσπαθω να απωθησω απο την μνημη μου την στιγμη της αγορας του και ανακυρησσεται επισημα συνοδευτικο αναγνωσμα τουαλετας...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Βασικά, Fantasy ξεκίνησα με τα κόμικ του Κόναν (Ας είναι καλά ο μπαμπάς που τα έφερνε σπίτι... :D)

Τον Άρχοντα τον διάβασα.... μετά την ταινία... (Όχι οτί υπήρχε και σε βιβλιοπωλείο στην Κέρκυρα πριν την ταινία!) Φυσικά πήρα τα βιβλία στα αγγλικά (μόλις είδα την μετάφραση της inscription [πρέπειο να αρχίσω να ξαναδιαβάζω ελληνικά μου φαίνεται] έκατσα και τα διάβασα στα αγγλικά.... μου πήρε παραπάνω αλλά άξιζε.) Μετά, (αρκετά μετά) διάβασα το Χόμπιτ...

Την ίδια εποχή μια φίλη με έβαλε στον κόσμο του Χάρυ Πότερ.... ε... μετά δεν ήθελα και πολύ αν και τελευταία είμαι περισσότερο στο Urban Fantasy.... Περιμένω από το Αμαζον 2-3 παραγγελίες με Τόλκιν και Νάρνια.... και λέω να αρχίσω τα Παιδιά του Hurin κάποια στιγμή.... το έχω σπίτι και κάθετε.... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το Χόμπιτ όταν ήμουν 12 και τον άρχοντα των δαχτυλιδιών μέσα στον επόμενο χρόνο. Το 1998, και το θυμάμαι πολύ καλά γιατί μόλις είχαμε φέρει στο σπίτι την Ήρα, το σκυλάκι μας και ως φανατική ρεαλίστρια και μεγάλη πολέμια του fantasy, ξέσκισε τους "2 πύργους" όταν το άφησα για περίπου δέκα λεπτά στο μπαλκόνι. Έχω ακόμη το μασημένο βιβλίο δίπλα στα ελληνικά και τα αγγλικά βιβλία. Μετά το LOTR και τα υπόλοιπα του προφέσορα, διάβασα άρκετά από fantasy αλλά μπορώ να σημειώσω τον Salvatore μιας και διάβασα τα περισσότερα βιβλία του με ευχαρίστηση για 2 χρόνια, και μετά ήρθε ο Pratchett που τα σήκωσα όλα και τα διάβασα περισσότερες φορές απο 2 το καθένα (με εξαίρεση το maskerade που ήταν το μόνο που δεν μου άρεσε αν και φαν του phantom of the opera).

Link to comment
Share on other sites

Τον άρχοντα τον τέλειωσα πριν από ένα χρόνο το βιβλίο που ακολούθησε μετά δεν το θυμάμαι .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..