Jump to content

Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ (Robert Van Gulik)


D'Ailleurs
 Share

Recommended Posts

Ηθελα να κάνω ένα τόπικ για τον Δικαστή Τι, και τα βιβλία του Ρόμπερ Βαν Γκούλικ.

 

Ευτηχώς βρήκα αυτό το κείμενο του Φίλλιπου Φιλλίπου που είναι αρκετά κατατοπιστικό:

 

Ο κίτρινος Μεγκρέ

Μέσα από τις ιστορίες του δικαστή Τι, που υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, λαμπρός ντετέκτιβ και πολιτικός άνδρας του 7ου μ.Χ. αιώνα, ο Ολλανδός Βαν Γκούλικ μας δίνει ένα μοναδικό πανόραμα της Κίνας.

 

Η Κίνα γοήτευε τους πολίτες του δυτικού κόσμου και δη τους διανοουμένους πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τον Μάο και τον επαναστατικό του στρατό, πριν ακόμη από την εξαγγελία της Πολιτιστικής Επανάστασης, το περιβόητο κίνημα το οποίο έχει αμφισβητηθεί έντονα από τους ίδιους τους Κινέζους που συμμετείχαν σε αυτό, είτε μέσω της λογοτεχνίας («Αγριόκυκνοι, τρεις κόρες της Κίνας» της Γιουνγκ Τσανγκ, Εστία, 1997, και «Αφήστε τα εκατό λουλούδια ν' ανθίσουν» του Φεγκ Τζι Τσε, Θεμέλιο, 1997) είτε μέσω της μαρτυρίας («Η ιδιωτική ζωή του προέδρου Μάο» του Σούι Λι Ζι, Καστανιώτης, 1995). Ο εξωτισμός, οι μανδαρίνοι, ο μυστικισμός, η κομφουκιανή διδασκαλία, η γλώσσα, τα ιδεογράμματα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνιστούν το μέγα φάσμα γοητείας της μακρινής αυτής χώρας.

 

Στην Ελλάδα, παρά τις σποραδικές εκδόσεις βιβλίων από την Κίνα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τη λογοτεχνία της ­ μικρή γεύση από αυτήν είχαν πάρει παλαιότερα οι αναγνώστες της Επιθεώρησης Τέχνης (αρ. 23-24, 1956) στο αφιέρωμα για τον κινεζικό πολιτισμό. Επομένως, είναι μάλλον άγνωστη η άνθηση στην Κίνα ενός είδους αστυνομικής φιλολογίας τον 13ο αιώνα και η εμφάνιση δημοφιλών μυθιστορημάτων τον 17ο, δηλαδή πολλά χρόνια πριν από την έκδοση των αστυνομικών διηγημάτων του Εντγκαρ Αλαν Πόε και τις περιπέτειες μυστηρίου του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. Σε αυτή τη λογοτεχνική παράδοση, σε μελέτες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Κίνα και σε στοιχεία αντλημένα από παλαιές πηγές στηρίχθηκε ο Ολλανδός Ρόμπερτ βαν Γκούλικ (1910-1967) για να γράψει τη μεγάλη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του ­ πάνω από 20 ­ με ήρωα τον δικαστή Τι, τον γενειοφόρο ντετέκτιβ, ο οποίος ως πρώιμος Σέρλοκ Χολμς εξιχνιάζει εγκλήματα την περίοδο της δυναστείας των Τανγκ. Ηδη από το 1949, προτού γράψει τις δικές του ιστορίες με αυτόν τον ήρωα, ο Βαν Γκούλικ μετέφρασε τρεις περιπέτειες του δικαστή Τι.

 

Ο συγγραφέας υπήρξε διαπρεπής σινολόγος, ασχολήθηκε δε ιδιαιτέρως με την ιστορία, τη λογοτεχνία και την καλλιγραφία. Το 1934 μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία και εκπροσώπησε τη χώρα του στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία και στην Ουάσιγκτον, ως γραμματέας και σύμβουλος πρεσβείας. Η τελευταία θέση του ήταν στο Τόκιο, όπου υπηρέτησε ως τον θάνατό του.

 

«Το μυστηριώδες παραβάν» (αγγλικός τίτλος «The lacquer screen») είναι μία από τις περιπέτειες του δικαστή Τι στην περιφέρεια Πενγκλά, το 665 μ.Χ., όπου είχε διορισθεί επίτροπος. Ηταν τότε που διοικούσε την απέραντη αυτοκρατορία η δυναστεία των Τανγκ (618-907 μ.Χ.), που έμεινε στην Ιστορία ως η χρυσή εποχή της κλασικής κινεζικής ποίησης. Η φήμη του δικαστή Τι ως ενθέρμου ανιχνευτή εγκλημάτων και ταυτόχρονα ειδήμονα των γραμμάτων ­ έγραψε και ποιήματα εγκωμιαστικά της χρησιμότητας της γεωργίας ­ είχε φθάσει στις τέσσερις γωνιές της αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως της επαρχίας Σαντούνγκ, απέναντι από την κορεατική χερσόνησο. Ταξιδεύοντας ως τουρίστας μαζί με τον βοηθό του, τον υπαστυνόμο Τσιάο Τάι, έναν πρώην ληστή ταξιδιωτών, ο Τι αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία της συζύγου τού Τενγκ Καν ­ επιτρόπου της περιφέρειας Γουέι-πινγκ ­, της επονομαζομένης Ασημένιος Λωτός.

 

Σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό ­ θυμίζει όμως περισσότερο τον αστυνόμο Μεγκρέ του Σιμενόν ­ θέτει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του και ανακαλύπτει τον δολοφόνο του Ασημένιου Λωτού, η οποία μαζί με τον σύζυγό της είναι εξαιρετικοί ποιητές, πασίγνωστοι στους φιλολογικούς κύκλους της κινεζικής πρωτεύουσας. Εξιχνιάζει επίσης και ένα δεύτερο έγκλημα ­ είχε φανεί ως αυτοκτονία ­, τη δολοφονία ενός εύπορου επιχειρηματία, του συζύγου της ωραίας γυναίκας που αποκαλείται Φθινοπωρινό Τριαντάφυλλο. Για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης αυτών των υποθέσεων συναντά σε σπίτια και δημόσιους χώρους τους βασικούς μάρτυρες και υπόπτους. Επισκέπτεται πανδοχεία, ταβέρνες, καπηλειά, τεϊποτεία και συνομιλεί με χαρτοπαίκτες, ζητιάνους, νταβατζήδες, πόρνες, κλέφτες, διαρρήκτες, ανθρώπους του υποκόσμου αναμεμειγμένους σε μυστηριώδεις υποθέσεις μοιχείας, απάτης, βιασμού, εκβιασμού και εξαφάνισης, όπου πρωταγωνιστούν ζωγράφοι, τραπεζίτες, μεταξέμποροι και άλλα επίλεκτα μέλη της καλής κοινωνίας.

 

Ο Ρόμπερτ βαν Γκούλικ έχει γράψει ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα με όλα τα βασικά γνωρίσματα του είδους ­ μόνο τα κινεζικά ονόματα ξενίζουν αρχικά τον αναγνώστη ­ χωρίς να στέκεται σε ασήμαντες λεπτομέρειες, οι οποίες κουράζουν και ίσως αποπροσανατολίζουν. Το βάρος της αφήγησης πέφτει στη δράση των ηρώων που διανθίζεται από στιγμές της καθημερινότητας στην Κίνα ­ το 1961 ο ίδιος δημοσίευσε την κλασική μελέτη «Η σεξουαλική ζωή στην αρχαία Κίνα» ­ και περιγραφές του οικογενειακού βίου, των ερωτικών σχέσεων, της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, της ενδυμασίας, των διασκεδάσεων, του φαγητού και των διαφορών στον τρόπο ζωής ανάμεσα στις ανώτερες τάξεις, στους φτωχούς και στους λούμπεν.

 

Οι πληροφορίες που μας παρέχει ο συγγραφέας είναι πολλές και ποικίλες. Μαθαίνουμε ότι στην αρχαία Κίνα οι φτωχοί πατέρες πωλούσαν τις κόρες τους σε σωματέμπορους, οι οποίοι τις προωθούσαν σε πορνεία. Ωστόσο η αγνότητα και η πίστη των γυναικών ήταν τα θεμέλια της κοινωνικής τάξης, γι' αυτό ο νόμος επέβαλλε ποινή θανάτου στους μοιχούς. Το παράνομο ζευγάρι στην περίπτωση σύλληψης επ' αυτοφώρω κινδύνευε από επί τόπου εκτέλεση ενώ, αν περνούσαν από δίκη, ήταν βέβαιη η καταδίκη τους σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Η θέση της γυναίκας δεν ήταν προνομιακή, αν κρίνουμε από τη συνήθεια δύο ή περισσότερες σύζυγοι και παλλακίδες να υπηρετούν τον ίδιο άνδρα - αφέντη. Η γυναίκα - πόρνη συνήθιζε να περπατά στον δρόμο μπροστά από τον πελάτη της ενώ, αντιθέτως, η γυναίκα - σύζυγος, όταν έβγανε έξω, έπρεπε να βαδίζει λίγα βήματα πίσω από τον άνδρα της.

 

Αναφορικά τώρα με τη διατροφή του πληθυσμού, μαθαίνουμε ότι, ενώ στα πανδοχεία οι φτωχοί έτρωγαν κατά κανόνα χυλό από αλεύρι φασολιών, οι εύποροι απολάμβαναν ένα μενού που περιλάμβανε φρέσκο ποταμίσιο ψάρι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με σάλτσα πιπερόριζας, ψητές μπεκάτσες, καπνιστό χοιρομέρι, σούπα από αβγά ορτυκιών και άλλες εκλεκτές σπεσιαλιτέ.

 

Αλλη εξαιρετική πληροφορία είναι εκείνη που αφορά ορισμένες πλευρές της κινεζικής φιλολογικής ζωής. Επί δύο χιλιάδες χρόνια στην Κίνα όποιος ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία σε δημόσια υπηρεσία έπρεπε να επιτύχει στους σχετικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπου μπορούσαν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από ταξική καταγωγή. Αυτό προσέδιδε στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μια δημοκρατική χροιά και εξομάλυνε κάπως τις αντιθέσεις της κινεζικής κοινωνίας. «Οι φιλολογικές δραστηριότητες έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική ζωή», σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ανάμεσά τους η καλλιγραφία κατείχε σημαντική θέση αφού τα ιδεογράμματα ζωγραφίζονται μάλλον παρά γράφονται. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα ζευγάρια αντήλλασσαν μεταξύ τους στίχους με αφιερώσεις και σχέδια παιδαγωγικού χαρακτήρα που υπαινίσσονταν το ιερό νόημα της έγγαμης ζωής. Αλλά και οι λόγιοι που επισκέπτονταν πόρνες σε οίκους ανοχής ή σε κρυφά σπίτια πολυτελείας συνήθιζαν να σκαρώνουν στιχάκια και να κάνουν σκίτσα σε πρόχειρη μορφή. Ας σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της τυπογραφικής τέχνης στην Κίνα ­ πολλούς αιώνες προτού ο Γουτεμβέργιος επινοήσει το τυπογραφικό του πιεστήριο ­ είχε δώσει μεγάλη ώθηση στην ποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στα σπίτια κομψές βιβλιοθήκες από λουστραρισμένο μπαμπού και τόμοι δεμένοι με «ακριβό μπροκάρ» από ακριβό χαρτί, «γυαλιστερό σαν λευκός νεφρίτης».

 

Ο δικαστής Τι ήταν ιστορικό πρόσωπο. Εζησε από το 630 ως το 700 μ.Χ. και υπήρξε λαμπρός ντετέκτιβ και σημαντικός πολιτικός άνδρας. Γεννήθηκε στην Τάι-γουάν της επαρχίας Σαν-σι. Επέτυχε στις τοπικές φιλολογικές εξετάσεις και αργότερα στις ανώτερες. Απέκτησε μια Πρώτη και μια Δεύτερη σύζυγο, ενώ εργάστηκε στα αυτοκρατορικά αρχεία ως τον διορισμό του ως επιτρόπου περιφέρειας και στη συνέχεια ως προέδρου δικαστηρίου. Οι περιπέτειες όμως που γράφει ο Ρόμπερτ βαν Γκούλικ είναι εξ ολοκλήρου φανταστικές, μολονότι πολλά επεισόδιά τους έχουν ληφθεί από ιστορικά αρχεία.

 

«Το μυστηριώδες παραβάν», έξοχα μεταφρασμένο από την αγγλική γλώσσα ­ έχουν όμως χρησιμοποιηθεί οι τίτλοι κεφαλαίων της γαλλικής έκδοσης ­, περιλαμβάνει χρονολόγιο των ερευνών του δικαστή Τι μέσα από τα μυθιστορήματα του Βαν Γκούλικ, ένα υστερόγραφο του συγγραφέα και 14 εικόνες του ίδιου με κινεζική τεχνοτροπία. Από το Θεμέλιο έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία με ήρωα τον δικαστή Τι ενώ η Αγρα έχει εκδώσει το «Δολοφόνοι και ποιητές».

 

 

 

 

---------------

 

 

Να πώ και εγώ την γνώμη μου, τα βιβλία του Βάν Γκούλικ είναι απο τα οραιότερα ιστορικά αστυνομικά μυθηστορήματα που έχουν εκδοθεί. Αυτό που τα κάνει συναρπαστικά είναι η παρουσία τριών εγκλημάτων με τα οποία ασχολείται ο Δικαστής Τι κάθε φορά αλλα και το πώς συσχετίζονται τα εγκλήματα μεταξύ τους. Επίσης μας δείχνει την αντίληψη που είχαν οι Κινέζοι για το έγκλημα αλλα και το νομοθετικό-δημοσιουπαλληλικό σύστημα στην Κίνα που ελάχιστα διαφέρει απο το σημερινό. Επιπλέον ενα άλλο στοιχείο που δίνει περισσότερο ενδιαφέρον είναι η δυναμική ομάδα του Δικαστη Τι όπου αποτελείται απο τους δύο μεγαλόσωμους, φωνακλάδες, πυγμάχους τον Τσιάο Ταί και τον Μά Γιουνγκ πρώην ληστές που αποφάσισαν να ακουλουθήσουν τον Δικαστή Τί ως υπαστηνόμοι, τον Χούνγκ Λιάνγκ, εναν γέρο αστυνομο που συμβουλευει τον Δικαστή Τί και τον Τάο Γκάν έναν πρώην, λοποδύτη με ικανότητες κλέφτη και χαρτοπαίχτη. Τα βιβλία της σειράς έχουν κυκλοφορίσει απο τις εκδόσεις Θεμέλιο:

 

Δολοφονία στο καράβι των λουλουδιών

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Δολοφόνοι και ποιητές

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Δολοφόνοι και χρυσάφι

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Σκελετός στην καμπάνα

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Τα φέρετρα του Αυτοκράτορα και άλλες ιστορίες

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το αίνιγμα του κινέζικου καρφιού

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το κόκκινο περίπτερο

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το μαργαριτάρι του αυτοκράτορα

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το μυστήριο του λαβύρινθου

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν

Το μυστηριώδες παραβάν

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το περιδέραιο της πριγκίπισσας

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το στοιχειωμένο μοναστήρι

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το σχέδιο με τις ιτιές

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Το φάντασμα του ναού

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν Φόνος στην Καντώνα

Συγγραφέας: Γκούλικ, Ρόμπερτ Βαν

Edited by Darkchilde
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Τον Ιούλιο & Αύγουστο που μας πέρασε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα, νομίζω πως ήταν το βήμα, έδωσε μερικά από τα παραπάνω βιβλία. Το κόκκινο περίπτερο έπεσε στα χέρια μου στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου και πρόλαβα στα πεταχτά ένα-δυο κεφάλαια. Μου φάνηκε πολύ καλογραμμένο βιβλίο και σίγουρα αν το πετύχω πουθενά θα το ολοκληρώσω.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Η Ελευθεροτυπία άρχισε να δίνει κάθε Σάββατο βιβλία του Ρόμπερ Βαν Γκούλικ. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε το στοιχειωμένο μοναστήρι και αύριο έχει το μυστηριώδες παραβάν. Ελπίζω να συνεχίσει και με τα άλλα βιβλία. (Τιμή: 1,5 ευρώ το βιβλίο + την τιμή της εφημερίδας).

Edited by asxeth
Link to comment
Share on other sites

Τον Ιούλιο & Αύγουστο που μας πέρασε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα, νομίζω πως ήταν το βήμα, έδωσε μερικά από τα παραπάνω βιβλία. Το κόκκινο περίπτερο έπεσε στα χέρια μου στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου και πρόλαβα στα πεταχτά ένα-δυο κεφάλαια. Μου φάνηκε πολύ καλογραμμένο βιβλίο και σίγουρα αν το πετύχω πουθενά θα το ολοκληρώσω.

 

 

Διάβασε αυτές τις ιστορίες οπωσδήποτε!! Είναι σούπερ. Ο Ηρακλής Πουαρό στην αρχαία Κίνα. Με μερικά πιο action στοιχεία.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Για τους λάτρεις των αστυνομικών είναι καλή αυτή η σειρά.

Αλλιώς, σε κάνει να ψιλοχασμουριέσαι.

 

Είναι καιρός τώρα που δεν εμφανίζεται κάτι ουσιαστικά διαφορετικό στην αστυνομική λογοτεχνία και αμφιβάλλω ότι σύντομα θα δούμε κάτι συναρπαστικό.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Για εκεινους που ασχολουνται με αρχαια Κινα τα βιβλια αυτα ειναι καλα,εγω ειχα παρει μερικα αλλα καποια στιγμη βαρεθηκα να διαβασω και αλλα απο αυτο το ειδος αλλα πραγματικα σε μεταφερει σε αλλο πολιτισμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Χάρις αυτό το ενδιαφέρον τοπικ έμαθα, πριν πολλά χρόνια, για την ύπαρξη του Δικαστί Τι. Κι όμως μου πήρε  κοντά   πέντε χρόνια προτού δώσω  μία ευκαιρία σε αυτόν τον Κινέζο Εξιχνιαστή Μυστηρίων. Εν τέλει, όπως  κάμποσες άλλες φορές στο παρελθόν,  τελικώς απεδείχθη ότι είχα άδικο, πάρα πολύ άδικο.

 

Διάβασα, λοιπόν, το Στοιχειωμένο Μοναστήρι.

 

Ιστορία: Μία βροχερή μέρα η άμαξα που μεταφέρει τον Δικαστή μεταξύ άλλων παθαίνει βλάβη και σταματάει λίγο έξω από ένα Ταοϊστικο Μοναστήρι. Εν τέλει, μην έχοντας εναλλακτική, αποφασίζουν να  ζητήσουν βοήθεια στο μοναστήρι, όπου γίνονται ευπρόσδεκτοι. Και όλα πάνε καλά μέχρι που ο δαιμόνιος Δικαστής Τι   κοιτάζει απέναντι  βλέπει  στο άλλο παράθυρο έναν Αρχαίο Πολεμιστή αγκαζέ με μία  μονόχερη γυναίκα... Και που είναι το παράξενο, σωστά; Ε, λοιπόν, το απέναντι δωμάτιο δεν έχει παράθυρα! Και αυτό είναι μόνο η αρχή μιας ιστορίας που ανακατεύει  ηθοποιούς,  ποιητές,  πίνακες ζωγραφικής, φαντάσματα,αυτοκτονίες, μπόλικο θανατικό  και μία ...αρκούδα!

 

 Πολύ ωραίο ανάγνωσμα,  σύντομο ώστε να μην κουράζει, σε μεταφέρει  στην Κίνα του 6ου-7ου μ.Χ αιώνα. Χαλαρό όσο χρειάζεται,  χωρίς αχρειάστο πλάτιασμα ή  περιγραφές που τραβάνε εις μάκρος, μερικές φορές, μάλιστα,  έχει και την πλάκα του.

Η ιστορία του είναι καλή και μάλιστα μπορείς να την μαντέψεις, αν προσπαθήσεις λίγο. Παρ'αυτά σε κάνα δύο σημεία, ομολογώ ότι, μου την έφερε ο συγγραφέας!

  Επίσης,  η ιστορία έχει αρκετά δυνατό φινάλε. Ίσως αξίζει  κανείς να διαβάσει το βιβλίο μόνο και μόνο για το προτελευταίο κεφάλο όπου γίνεται το  λεγόμενο denouncement, όπου ο Δικαστής  Τι  αποκαλύπτει τι έχει συμβεί.

 

Αναμφίβολα το  αναγνωστικό μου μέλλον θα  περιέχει περισσότερο Τι!

 

Τέλος,  πρέπει πιστεύω όλο το thread  να μεταφερθεί  στην κατηγορία 'Αστυνομικά Μυθιστορήματα'. Όποιος mod μπορεί να το κάνει ευπρόσδεκτος!!!

Thank you Blade!!!

Edited by jjohn
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Διάβασα το 'Δολοφόνοι και Ποιητές.

 

Θα έλεγα ότι μου άρεσε λιγότερο από το 'Στοιχειωμένο Μοναστήρι'.  

 

Ο Δικαστής Τι επισκέπτεται έναν φίλο του επίτροπο για  μία εκδήλωση  και αντί να απολαμβάνουν την εκδήλωση ως ειθισται,    αναγκάζονται να  ερευνήσουν τον θάνατο ενός νεαρού σπουδαστού. Όπως θα ανακαλύψουν γρήγορα,  τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν. Στην υπόθεση εμπλέκονται διανοούμενοι-ποιητές, νόθα παιδιά,   αλεπούδες και γενικά, παρά το μικρό του μέγεθος, έχει αρκετό ψωμί.

   Ωραία η γραφή το Γκούλικ, η ατμόσφαιρα που χτίζει σε μεταφέρει στην Κίνα εκείνων των χρόνων.  Βέβαια, ίσως κάποια  σημεία  ανάμεσα στα αστυνομικά κομμάτια του βιβλίου να  είναι λίγο πιο φλύαρα απ'οτι πρέπει, αλλά σε γενικές γραμμές η γραφή ούτε  περίπλοκη είναι  ούτε θα σας κουράσει ιδιαίτερα.

  Όσον αφορά την υπόθεση,  όπως φαίνεται και από πάνω, ανακατεύει πολλά πράματα μέσα. Δεν με έπεισε πάντως. Το φινάλε μου φάνηκε αρκετά αδύναμο. Και το τελικό κομμάτι του βιβλίου μου θύμισε λίγο  το αντίστοιχο τελευταίο κεφάλαιο του Μοναστηριού.  

 

Γενικά, όμως,  πρόκειται για ένα χαλαρό ξεκούραστο βιβλιαράκι.

 

Βαθμολογία: 6.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Χρειάστηκε να περάσουν   δύο  χρόνια και κάτι ψηλά για να ξαναδιαβάσω κάτι από τον Van Gulik. Χθες ξεκίνησα λοιπόν το Δολοφόνοι και Χρυσάφι  που το είχα βρει και σε μία λίστα με αγαπημένα βιβλία ενός blogger που παρακολουθώ.

Η υπόθεση είναι η πρώτη χρονικά για τον Δικαστή Τι ο οποίος τοποθετείται ως επίτροπος στην πόλη Πένγκ-λάι. Εκεί  θα κληθεί να διαλευκάνει τον φόνο του προκατόχου του που βρέθηκε δηλητηριασμένος σε μία κλειδωμένη βιβλιοθήκη και άλλες δύο παράλληλες υποθέσεις  και βεβαίως  κάπου πίσω-πίσω απ'όλα θα διαφαίνεται και κάποια συνωμοσία.

Γενικά  μία ευχάριστη ιστορία πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τα παραπάνω. Πέρασα καλά,  η γραφή ζεστή και ξεκούραστη, ο δικαστής Τι είναι μία συμπαθητική φιγούρα και η πλοκή δεν ήταν άσχημη.

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο βιβλίο που  έχω διαβάσει φέτος, αλλά μου προσέφερε κάποιες λίγες ώρες διασκέδασης.

7.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Πρώτο του Γκούλικ που διαβάζω με ''Το Περιδέραιο της πριγκίπισσας''.

Αντιεμπορικός τίτλος αλλά δεν με χάλασε καθόλου. Ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε ασιατικό φόντο. Όταν μάλιστα έχει να κάνει με την αρχαία Κίνα έχοντας ως κεντρικό χαρακτήρα υπαρκτό πρόσωπο, είναι ένα έξτρα πλεονέκτημα. Δικαστής Τι ο λεγάμενος, έχοντας ως επιθυμία να αποσυρθεί λίγες μέρες σε παραποτάμια χωριό για ψάρεμα και χαλάρωση. Που όμως; Η μοίρα έχει άλλα σχέδια με δολοφονία και κλοπή τιμαλφούς από τα αυτοκρατορικά ανάκτορα. Μην έχοντας λοιπόν επιλογή θα αναλάβει δράση και τα γρανάζια θα αρχίσουν να γυρίζουν.

Καλό ήταν, μου άρεσε. Ωραίο μέσα στην απλότητα του. Είχε σπαθιά, τσάγια, ίντριγκες, διεφθαρμένους αξιωματούχους και γενικά τα στοιχεία εκείνα που θα περίμενε κανείς. Μικρό και εύπεπτο, έφυγε ευχάριστα και γρήγορα. Έχω δύο- τρία ακόμη, θα τα τσεκάρω κάποια στιγμή. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δεύτερο του με ''Το μυστηριώδες παραβάν''.

Υπόθεση παραπλήσια. Διακοπές ινκόγκνιτο για τον δικαστή Τι με τον ''πληθωρικό'' του βοηθό. Στόχος και κατάληξη με τα άνωθεν. Λίγες μέρες ηρεμίας, λίγες μονάχα. Εις μάτην όμως μιας και θα βρεθεί στη μέση δολοφονίας. Στυγερής, με βιασμό. Θύμα η γυναίκα του -για λίγο- σπιτονοικοκύρη του, ένα είδος τοπικής διασημότητας. Δικαστής και αυτός, με ποιητική φλέβα. Δεν θα μπορέσει φυσικά να μείνει άπραγος και θα καταδυθεί στα άδυτα της πόλης. Πορνεία, έλη και πανδοχεία, και συναναστροφές με κάθε λογής παλιόμουτρο. 

Ωραίο και αυτό, ένα κλικ καλύτερο από το προηγούμενο. Γινόταν όμως εκτενή αναφορά σε κατάποση τσαγιού. ok, καταλαβαίνω ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης, από ένα σημείο όμως και μετά άρχισε να με κουράζει. Αλλά ναι, σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι πέρασα καλά. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

495340769_.thumb.jpg.2db30ec9c5948b4cadc351d9f95681d7.jpg

Διάβασα ''Το Σχέδιο με τις Ιτιές''.

Κάπως διαφορετικού ύφους εξαιτίας της πανούκλας που μαστίζει την πόλη δημιουργώντας έτσι ένα πνιγηρό, κλειστοφοβικό περιβάλλον. Ποιος άραγε είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από κάθε κλειστή πόρτα; Σε παράγκα ή αρχοντικό; Η αριστοκρατία έχει αποχωρήσει αφήνοντας τον δαιμόνιο δικαστή να τα βγάλει πέρα. Συνεπικουρούμενος από τους άξιους, συνταγματάρχες βοηθούς του. 

Ένα ηλικιωμένο, σεβαστό μέλος της κοινωνίας θα δολοφονηθεί οπότε και θα αναλάβουν δράση. Ή μήπως τελικά ήταν ατύχημα και τα φαινόμενα απατούν; Ισχύει ότι και με τα άνωθεν, πέρασα καλά. Στα συν περνάει και μία σύντομη πλην όμως δυνατή σκηνή μάχης που προσέδωσε ξεχωριστό χρώμα στο όλο αστυνομικό φόντο. Ενδιαφέρον και το παράρτημα στο τέλος αναφορικά με το κεραμικό σχέδιο που ονοματίζει την ιστορία. Έμεινε ένα ακόμη, θα το πιάσω από την καινούργια χρονιά. 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

1325302_.thumb.jpg.6476754e9f72e61afe6b442dbf7d6a32.jpg

Φόνοι στον δρόμο του μεταξιού

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ με ήρωα τον Δικαστή Τι που διαβάζω και μπορώ να πω ότι με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχουν καλή φήμη τούτα τα βιβλία και όσο να 'ναι είχα τις προσδοκίες μου για το συγκεκριμένο (που αγόρασα από το φετινό παζάρι βιβλίου), και χαίρομαι πολύ που αποδείχθηκε ένα άκρως ψυχαγωγικό και ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στην Κίνα του 7ου αιώνα μ.Χ. Χρονολογικά μάλιστα, είναι από τις πρώτες υποθέσεις του Δικαστή Τι, οπότε νομίζω ότι έκανα και την καλύτερη αρχή με αυτόν. Ωραία η πλοκή, με όλες τις απαραίτητες δόσεις μυστηρίου, δράσης και εκπλήξεων, εξαιρετική η ατμόσφαιρα και πολύ ωραίες οι περιγραφές της Πενγκ-λάι - η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Η γραφή είναι απλή, άκρως ευκολοδιάβαστη και με τον τρόπο της εθιστική, αν μη τι άλλο βοηθάει τα μέγιστα στη γρήγορη και ευχάριστη ανάγνωση του βιβλίου. Αντικειμενικά, τίποτα το φοβερό και το τρομερό, όμως πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με το οποίο η ώρα περνάει εξαιρετικά ευχάριστα και γρήγορα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαβάσω και άλλα βιβλία με τον Δικαστή Τι (έχω δυο ακόμα στη συλλογή μου και θα αγοράσω και ορισμένα άλλα).

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ (Robert Van Gulik)
  • 2 months later...

αρχείο λήψης.jpg

Διάβασα ''Το στοιχειωμένο μοναστήρι'', τελευταίο μιας και τελείωσε το απόθεμα. Και έμελλε να είναι και το καλύτερο.

Νεροποντή που ξεσπά στη μέση του πουθενά, θα αναγκάσει τον εύστροφο δικαστή Τι και την συνοδεία του, να αναζητήσει καταφύγιο σε κοντινό μοναστήρι. Στο οποίο btw πριν από λίγο καιρό τρεις νέες γυναίκες είχαν πεθάνει με άσχημο τρόπο. Ευκαιρία λοιπόν να κάνει και την έρευνα του :) Θεατρική ομάδα που βρίσκεται εκεί για ένα είδος γιορτής, δίνει ξεχωριστό τόνο. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως δείχνουν. Και με αφορμή την προηγούμενη τραγωδία, θα αρχίσει να καταδύεται στα άδυτα του μοναστηριού. Καλό ήταν όπως ανέφερα, ίσως επειδή ήταν και λίγο διαφορετικού ύφους. Μία ιδέα πιο σκληρό, από τα προηγούμενα πιο ανάλαφρα. Είχε μία- δύο δυνατές σκηνές, όπως επίσης και φιλοσοφικές όσο και θρησκευτικές προεκτάσεις. Μου άρεσε και το περιστατικό που τον έκανε να ξετυλίξει το νήμα. Ταπεινό όπως π.χ. το σπάσιμο ενός μικρού πιάτου. Και μία γραμμή που δεν ήταν κάθετη ως όφειλε, αλλά ευθεία. 

Καλός λοιπόν ο Γκούλικ, ωραίος. Αυτά τα έστω λίγα του που διάβασα, μου άρεσαν όλα. Προτείνεται για όποιον ενδιαφέρεται για μικρές, εύπεπτες ιστορίες με ανατολίτικο φόντο. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

1500478401_.jpg.96044ba46e589ac152d7bb6369af8e0f.jpg

Το μυστηριώδες παραβάν

Δεύτερο βιβλίο του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ με ήρωα τον Δικαστή Τι που διαβάζω φέτος (αλλά και γενικά), μετά το πολύ καλό "Φόνοι στον δρόμο του μεταξιού" που διάβασα τον Φεβρουάριο, και δηλώνω ξανά ιδιαίτερα ικανοποιημένος. "Μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο Επαρχείο, ο Δικαστής Τι, έχοντας άδεια μιας εβδομάδας, κατευθύνεται στο Γουέι-πινγκ. Η γνωριμία του με τον τοπικό επίτροπο θα τον βάλει σε σκέψεις ενώ πίστευε ότι ο συνάδελφός του θα τον υποδεχόταν θερμά, ο Τι συναντά έναν άνθρωπο πολύ θλιμμένο... Και τότε μαθεύεται ότι η γυναίκα του επιτρόπου απήχθη και θανατώθηκε με μαχαίρι, ενώ ο ίδιος χάνει σιγά σιγά τα λογικά του". Αυτά τα ολίγα γνώριζα για την πλοκή πριν το πιάσω στα χέρια μου και αποδείχτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα μυστηρίου, με όλα τα καλούδια που προσέφερε ο βαν Γκούλικ και στο προηγούμενο βιβλίο του. Και αυτή τη φορά μου άρεσε πολύ η απλή και ξεκούραστη γραφή, η όλη ατμόσφαιρα της Κίνας του 7ου αιώνα μ.Χ. που παρουσιάζεται με ωραίο και ευχάριστο τρόπο από τον συγγραφέα, τα σκηνικά, οι χαρακτήρες, ουσιαστικά τα πάντα. Εντάξει, δεν μιλάμε και για τίποτα φοβερές ιστορίες μυστηρίου με απίστευτες ανατροπές και αγωνιώδη ατμόσφαιρα, σίγουρα όχι, όμως διάολε περνάει τόσο ωραία, ευχάριστα και γρήγορα η ώρα, που δεν καταλαβαίνεις πότε το άρχισες και πότε το τελείωσες... και μετά θέλεις κι άλλο. Πλέον έχω σκοπό να διαβάσω όλα τα βιβλία του βαν Γκούλικ που κυκλοφορούν στα ελληνικά.

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..