Arachnida Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 (edited) Όνομα Συγγραφέα:Γιάννης Πλιώτας Είδος: Ανάμεσα σε επιστημονική φαντασία και τρόμο Βία; Όχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Από παλιότερο διαγωνισμό των ΣΔ. Είχε περάσει απαρατήρητη, αλλά μου άρεσε και της δίνω μία δεύτερη ευκαιρία για σχόλια και παρατηρήσεις. Aspirine.pdf Edited January 3, 2008 by Arachnida Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Θυμόμουν πως την είχα ξαναδιαβάσει, γνώριμα τα σκηνικά, δεν θυμόμουν όμως πως τέλειωνε ή τι εντύπωση μου είχε προξενήσει την πρώτη φορά. Το διάβαζα περίεργος να δω που το πάει και όσο έβλεπα τις σελίδες να τελειώνουν έβλεπα επίσης πως δεν είχα κανένα στοιχείο περί τίνος πρόκειται. Τι μου έλεγε η ιστορία; Που το πήγαινε; Πράγμα που έκαμνε το επερχόμενο φινάλε ακόμα πιο δελεαστικό. Τώρα έλεγα θα ανοίξει η πόρτα και…με μία εικόνα ο συγγραφέας θα με αποζημιώσει! Θα με κάνει, έκπληκτο, να δω τι ήταν το όλο πράγμα εξαρχής που σαν αφελής αναγνώστης αγνόησα! Όχι όμως. Είναι πολλά που δεν κατάλαβα. Το πρόβλημα όμως του…διηγήματος δεν είναι εκεί. Μέχρι να φτάσει ο ήρωας στο δεύτερο ιατρείο, η ροή της αφήγησης είναι φυσιολογική. Μετρημένη και ατμοσφαιρική, σε πάει με τον ήρωα. Από την στιγμή που ξυπνάει «αλλού», νιώθω να μου περιγράφεις σε περίληψη τις επόμενες 90 σελίδες του μυθιστορήματος. Και με ξαφνιάζεις και με μπερδεύεις. Θα έλεγα, συνέχισε την αφήγηση στον ρυθμό που την ξεκίνησες μέχρι να έρθουν και να αποκαλυφθούν όλα στην κατάλληλη τους στιγμή, για να πιάσω κι εγώ τι τρέχει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetartos Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Καλά έκανες και το ξαναπόσταρες! Θα συμφωνήσω σε όλα με τον Ντίνο. Δεν μου είναι ξεκάθαρο το τέλος, σαν κάτι να μην κατάλαβα: θα παίρνει φάρμακα στο όνειρό του; Μια πτυχή της προσωπικότητας του καθηγητή τον συνάντησε στο όνειρό του; Λίγο μπερδεμένο μου φαίνεται... Το αρχικό, ατμοσφαιρικό κομμάτι είναι πολύ επιτυχημένο και engaging. Λάτρεψα τις περιγραφές των λεπτομερειών, όπως την πόλη έξω από το παράθυρο, τα ζάρια στο ταξί, το σπίτι στην βιομηχανική πόλη. Δε με χάλασε και τόσο η αλλαγή στο ύφος, αν χρειαζόταν για μια στέρεη εξήγηση της κατάστασης. Ο τίτλος του διηγήματος δεν μου είναι αυταπόδεικτος. Ελάχιστα ορθογραφικά ("δεν βρίσκεται";>βρίσκετε, "γιατί πρόκειται"> για τι) και ίσως μερικά θέματα ορολογίας (ιατρικό ή εξεταστικό κρεβάτι; ρόμπα ή ποδιά; κλινικά δείγματα ή εργαστηριακές ενδείξεις; τι είναι κατατονία;) Η ιδέα ωστόσο είναι ωραία και ο τρόπος που την προσεγγίζεις πολλά υποσχόμενος! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arachnida Posted January 4, 2008 Author Share Posted January 4, 2008 Ευχαριστώ για τα σχόλια, χρειάζεται κι άλλη δουλειά και ξέρω τώτα που να επικεντρώσω τη προσοχή μου. Η αλήθεια είναι ότι έχω μία σειρά λεπτομερειών, που είναι δυσδιάκριτες. Στο ταξί ο χαρακτήρας πληρώνει 88,88, δηλαδή όσο ήταν και η ένδειξη του χαλασμένου ρολογιού. Ο χαρακτήρας ζει δύο ζωές, μία όταν είναι ξύπνιος και μία όταν κοιμάται. Ο αρχικός γιατρός είναι αυτός που χρησιμοποιεί παράξενες μεθόδους στους ασθενείς τους. Για να βοηθήσει τον συγκεκριμένο περνάει σε μία κατάσταση υπνωτισμού και τον συναντά στο όνειρό του. Εκεί προσπαθεί να του εξηγήσει τι συμβαίνει με την κατάστασή του. Τελικά του λέει ότι όταν βλέπει κάποιο παράδοξο στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να πάρει ένα φάρμακο (πχ μια ασπιρίνη ή οτιδήποτε), το οποίο θα δράσει σαν αυθυποβολή και θα συνέλθει. Στην τελευταία σκηνή στο νοσοκομείο, ο ασθενής διαβάζει κατευθείαν το όνομα της Γιατρού μέσα απ' τον καθρέφτη. Παράδοξο, άρα και εκείνη τη στιγμή ζει μέσα σε όνειρο. Ναι ξέρω είναι μπερδεμένο. Η κατατονία είναι σύμπτωμα της σχιζοφρένειας ή κάτι τέτοιο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts