Jump to content

El Eternauta - Ο Χρονοναύτης


DinoHajiyorgi

Recommended Posts

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Δεκεμβρίου 2007, #11 των Φανταστικών Χρονικών.

 

post-1004-1212136505_thumb.jpg

 

Θέλω να το πω. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θέλω να το γράψω αυτό το άρθρο κι ας μην έχει…ιστορικό αντίκρισμα στην ελληνική πραγματικότητα. Θέλω να γράψω για ένα από τα ωραιότερα κόμικ επιστημονικής φαντασίας που διάβασα ποτέ και που ζήτημα είναι αν είδαμε εδώ στην Ελλάδα το ένα τρίτο από το ολοκληρωμένο του έπος. Για το «Ετερνάουτα» ο λόγος, που ξεκίνησε τόσο δυνατά, δελεαστικά και αγωνιώδη και…έμεινε εκεί, ανολοκλήρωτο, να τυραννάει την μνήμη μου μέχρι σήμερα.

 

Εσείς, οι σημερινοί αναγνώστες, ζείτε την εποχή του internet, του amazon.com, των dvd, των δορυφορικών καναλιών και ενημερωμένων καταστημάτων όπως το Solaris με το έξοχο του προσωπικό. Είστε τυχεροί. Ραν-Ταν-Πλαν εκδότες και καναλάρχες δεν σας τρομάζουν.

 

Παιδί της εποχής «Χασάπη γράμματα!» και «Κι άλλο κάρβουνο!» (όσον αφορά το σινεμά), αν μας άφηνε ξεκρέμαστους τότε η τηλεόραση σε κάποιο σήριαλ, ή ένα κόμικ σχετικά με κάποια σειρά, καταπίναμε πικρή χολή – γαργάρα την κάναμε, ανίκανοι να βρούμε εναλλακτικούς οδούς για το πάθος μας, στερημένοι και στο να ξεσπάσουμε έστω στους φταίχτες σε κάποιο forum. Εντάξει, άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο έκαμναν φιλότιμες προσπάθειες για να μας φέρουν μια κάποια μαγεία σε δύσκολες εποχές, μετά όμως, στην συντριβή, εμείς που μέναμε στα κρύα του λουτρού τι έπρεπε να κάνουμε;!

 

Το Ετερνάουτα ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1980 στο περιοδικό Σκαθάρι, μια έκδοση που κράτησε μόλις 17 εβδομάδες, σταματώντας τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Αργότερα, με την εμφάνιση μιας άλλης απόπειρας, στο 10ο τεύχος του περιοδικού Σκορπιός, την 15 Νοεμβρίου του 1985, άρχισε να τυπώνεται πάλι από την αρχή, ξεπέρασε το σημείο στο οποίο είχε διακοπεί, μόνο όμως στο ελάχιστο, για να σταματήσει ξανά μαζί με το 28ο και τελευταίο τεύχος, την 15 Αυγούστου του 1986.

 

Ποιος και τι είναι όμως το ΕΤΕΡΝΑΟΥΤΑ;

 

Το Ετερνάουτα είναι μια σειρά κόμικ επιστημονικής φαντασίας, δημιούργημα του Αργεντινού σεναριογράφου Έκτορ Έστερχελντ σε σκίτσα του Φρανσίσκο Σολάνο Λοπέζ. Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Νότια Αμερική, μεταξύ των ετών 1957 και 1959.

 

Μαζί με τους ιταλούς Μάριο Φαουστινέλλι, Ούγκο Πρατ, Ίβο Παβόνε και Ντίνο Μπατάλια, ο Έστερχελντ αποτέλεσε μέρος αυτού που έγινε γνωστό σαν η Χρυσή Εποχή των Αργεντινών κόμικς, μια κίνηση που εξαπλώθηκε σε μια διεθνή σκηνή καλλιτεχνών και συγγραφέων που η δουλειά τους δημοσιεύτηκε σε όλον τον κόσμο.

 

Το 1957, μαζί με τον αδελφό του Χόρχε, ο Έστερχελντ ίδρυσε την Ediciones Frontera, και συνέχισαν εκδίδοντας διάφορα περιοδικά κόμικ, το Hora Cero Semanal (εβδομαδιαίο) και το Hora Cero Mensual (μηνιαίο). Το 1958 άρχισε να γράφει το Ετερνάουτα, ίσως την πιο δημοφιλή και κριτικά αποδεκτή δουλειά του. Το κόμικ αφηγούνταν την συνάντηση του ίδιου με έναν ταξιδιώτη του χρόνου, ο οποίος είχε ζήσει πάνω από 100 ζωές και ταξίδευε τώρα στο παρελθόν για να τον προειδοποιήσει για κάποια μελλοντική καταστροφή. Το κόμικ έκανε την εμφάνιση του στο Hora Cero για 106 εβδομαδιαία επεισόδια και ήταν τεράστια επιτυχία. Ο εκδοτικός οίκος όμως έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα εξαιτίας ενός συνδυασμού της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Αργεντινή το 1960, με τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, και την φυγή Αργεντινών καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Ο Έστερχελντ συνέχισε να γράφει για άλλα περιοδικά σαν το Zig-Zag.

 

Σιγά-σιγά η δουλειά του απέκτησε μεγαλύτερη πολιτική έμφαση, με ιστορίες όπως το El Eternauta, Part II (1976) που περιγράφει μια μελλοντική Αργεντινή που υποφέρει κάτω από την καταπίεση μιας δικτατορίας. Η βιογραφία που έγραψε το 1968 για τον Ερνέστο -Τσε- Γκεβάρα, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Τσε, αποσύρθηκε από την κυκλοφορία με παρέμβαση της κυβέρνησης και όλα τα γνήσια χειρόγραφα καταστράφηκαν. Το 1970 έγραψε μια καθόλου κολακευτική βιογραφία της Εβίτα Περόν, αφιερωμένη στον Τσε. Το 1973 δημοσίευσε το «450 Χρόνια Πολέμου Ενάντια στον Ιμπεριαλισμό». Στην διάρκεια της χούντας του 1970, ακολουθώντας τις τέσσερις του κόρες, έγινε μέλος μιας αριστερής, αντάρτικης ομάδας, των Montoneros.

 

Το 1977 εξαφανίστηκε, και ένα χρόνο μετά, οι τέσσερις κόρες του συνελήφθησαν με τους συζύγους τους από τον στρατό, και εξαφανίστηκαν επίσης όλοι τους χωρίς ίχνος. Ένας εγγονός, ο Μάρτιν, γεννήθηκε στη φυλακή και ελευθερώθηκε στην φροντίδα της γιαγιάς του και χήρας του Έστερχελντ, Έλσα Σάντσες. Η Έλσα πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες των Μητέρων στην Plaza de Mayo και έγινε μία από τις επίσημες ομιλήτριες των Γιαγιάδων της Plaza de Mayo, που απαιτούσαν την επιστροφή των παιδιών των εξαφανισμένων στις βιολογικές τους οικογένειες.

 

Όταν ο ιταλός δημοσιογράφος Αλμπέρτο Ονγκάρο ζήτησε να μάθει για την εξαφάνιση του Έστερχελντ το 1979, έλαβε την εξής απάντηση: «Έπρεπε να τον εξαφανίσουμε γιατί έγραψε την πιο όμορφη ιστορία για τον Τσε Γκεβάρα που υπήρξε ποτέ.»

 

Το Ετερνάουτα ξεκινάει με μια εξωγήινη εισβολή στη Γη. Μια θανατηφόρα χιονόπτωση, έργο των εισβολέων, καλύπτει το Μπουένος Άιρες και εξαλείφει κάθε μορφή ζωής μέσα σε λίγες ώρες. Ο Χουάν Σάλβο, μαζί με μερικούς φίλους (Φαβάλι και Λούκας), την γυναίκα και την κόρη του, επιζούν στην κάλυψη του σπιτιού του, χάρη και στην διορατικότητα του Φαβάλι για το χιόνι. Αρχίζουν να οργανώνονται για την επιβίωση τους, φτιάχνοντας ειδικές στολές που τους προστατεύει από το χιόνι ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν προς αναζήτηση προμηθειών. Το σενάριο έχει έναν ίσως αργό ρυθμό για κάποιους, σε παγιδεύει όμως στο τρομακτικό του κλειστοφοβικό κλίμα, περιορισμένος καθώς είσαι με τους ήρωες, αντιμέτωπος με μια περίεργη απειλή. Ανά πάσα στιγμή γνωρίζεις ακριβώς όσα και οι κεντρικοί χαρακτήρες και όταν έρχεται η στιγμή για να βγουν έξω, στο χιόνι με τους νεκρούς…εκεί, τα χρειάζεσαι.

 

Σύντομα ανακαλύπτουν την πραγματική αιτία του παράξενου φαινομένου και λαβαίνουν μέρος σε μια πρόχειρη απόπειρα αντίστασης κατά των εισβολέων. Φθάνουν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας και αντιμετωπίζουν γιγάντια έντομα, ένα ανθρωποειδές είδος με δεκάδες δάχτυλα στο κάθε χέρι, γιγάντια παχύδερμα ικανά να γκρεμίζουν ολόκληρες πολυκατοικίες, ακόμα και άλλους γήινους οι οποίοι είναι τώρα σκλάβοι των εξωγήινων. (Κάπου εδώ στην ιστορία νομίζω μας είχε εγκαταλείψει το Σκαθάρι). Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, όλα αυτά τα πλάσματα είναι ελεγχόμενα πιόνια, με ειδικές συσκευές προσαρμοσμένες στον αυχένα τους, υποχείρια των αληθινών εισβολέων που παραμένουν κρυφοί, ελέγχοντας την κατάσταση από μακριά.

 

Μετά από κάποιες νίκες (εδώ κλατάρει και το περιοδικό Σκορπιός αφήνοντας μας να αιωρούμαστε νευροπαθείς), η αντίσταση πέφτει σε ενέδρα από την οποία μόνο λίγοι βγαίνουν ζωντανοί. Χωρίζονται και ο Χουάν Σάλβο προσπαθεί να δραπετεύσει με την γυναίκα και την κόρη του χρησιμοποιώντας ένα εξωγήινο σκάφος. Κατά λάθος όμως ενεργοποιεί μια μηχανή του χρόνου μέσα στο σκάφος. Σαν αποτέλεσμα οι τρεις τους μεταφέρονται σε διαφορετικές χρονικές διαστάσεις και ο Χουάν ξεκινάει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο για να βρει την οικογένεια του. Έτσι παίρνει και το όνομα του, Ετερνάουτα (ο Χρονοναύτης).

 

Το 1969, ο Έστερχελντ ξαναέγραψε το «El Eternauta», με μικρές αλλαγές στην ιστορία, με περισσότερες πολιτικές νύξεις και πολύ πιο βίαιο χαρακτήρα. Αυτή η εκδοχή είχε σαν σκιτσογράφο τον Αλμπέρτο Μπρέτσια που ζωγράφισε την ιστορία με ένα πιο πειραματικό και μοναδικό στυλ, διαχωρίζοντας την εικόνα του από το πρώτο. Άρχισε να τυπώνεται στο εβδομαδιαίο Gente στις 29 Μαίου του 1969. Τα επόμενα χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε πολλά Ευρωπαϊκά περιοδικά όπως τα Linus, El Globo, Alter Alter, Il Mago, Charlie Mensuel και Metal Hurlant.

 

post-1004-1212136584_thumb.jpg

 

Το Δεκέμβριο του 1975 το Eternauta II έκανε την εμφάνιση του στο περιοδικό Skorpio. Ο Έστερχελντ συνέχισε την ιστορία ξανά με την τέχνη του Σολάνο Λοπέζ. Παρακινούμενος από την δυσάρεστη πολιτική κατάσταση της εποχής του, το σενάριο έγινε ακόμα πιο φανερά επικριτικό της επικρατούσας δικτατορίας. Ο ίδιος ο Έστερχελντ έγινε αφηγητής μέσα στην ιστορία. Έχοντας γίνει μέλος της απαγορευμένης οργάνωσης Montoneros, ο Έστερχελντ έγραφε το κόμικ από κρυφές τοποθεσίες μέχρι την απαγωγή και εξαφάνιση του το 1977.

 

Το έπος όμως συνεχίστηκε από άλλους. Ένα τρίτο μέρος εκδόθηκε το 1983 με μέτρια επιτυχία. Κατηγορήθηκε πως ήταν απλώς άλλο ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας παρά μια πραγματική συνέχιση της σειράς. Μετέπειτα κεφάλαια όπως το «El mundo arrepentido and El Eternauta» και «El regreso» ήταν σε σκίτσα του Σολάνο Λοπέζ.

 

Και μόνο η ανάγνωση των ανωτέρω κάνει εμφανέστατο το πόσο φτωχοί μείναμε από την απαράδεκτη στέρηση αυτού του μύθου από την αναγνωστική μας δυνατότητα. Εύχομαι να είναι ένα λάθος που δεν θα μείνει παντοτινό. Έχει ήδη έναν αναγνώστη που τον περιμένει χρόνια τώρα. Υπάρχει άλλος κανείς;

 

post-1004-1212136638_thumb.jpg

Ο Έστερχελντ το 1957

 

Βιβλιογραφία:

Από τον Oesterheld:

El Eternauta (1957) by H.G. Oesterheld (script) and F. Solano López (art)

El Eternauta, second part (1976) by H. G. Oesterheld (script) and F. Solano López (art)

El Eternauta, remake (1969) by H. G. Oesterheld (script) and A. Breccia (art)

 

Από άλλους:

El Eternauta, third part (1983) by Alberto Ongaro (script), Mario Morhain and Oswal (art)

Eternauta, el mundo arrepentido (1997-1998) by Pablo Maiztegui (script) and Solano López (art)

El Eternauta, cosmic hatred (1999) by Pablo Muñoz, Ricardo Barreiro (script), Walther Taborda and Gabriel Rearte (art)

El Eternauta, the return (2003) Pablo Maiztegui (script) and F. Solano López (art)

Link to comment
Share on other sites

Έμαθα ότι Ο Χρονοναύτης πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Jemma Press.

Link to comment
Share on other sites

Α, ευχαριστούμε Ντίνο για τις πληροφορίες, και Φόιλ για το καλό νέο!

Link to comment
Share on other sites

Θενκς, Ντίνο. Έψαχνα εδώ και μήνες για τον τίλο (το θυμόμουν αμυδρά από τον Σκορπιό, το Σκαθάρι δεν το πρόλαβα μάλλον). Απ' ότι φαίνεται, δε μπορούσα να το βρω γιατί δεν είναι αγγλόφωνο.

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι καλα ρε Ντινο....

Το θυμωμουν και εγω και μου είχε κανει φόβερη εντύπωση.

Το είχα ανακαλύψει 1980 στην συλλογη παλαίων κόμικ ένος σχετικα νεου ξαδελφου της μητέρας μου που νομίζετε... Στην Στυλίδα.

Ειχα πάθει την πλακα μου με το σχέδιο. Ηταν απο τα πρώτα SF κομικ , (αν όχι το 1ο) που διάβαζα και ακόμα και τώρα όταν κλείνω τα μάτια μου βλέπω καθαρα τις είκονες του.

 

Δυστήχως η γιαγια , τα πεταξε όλα τα κόμικ! μετα απο κανα μήνα.

 

αλλα πλεον χάρις σε εσένα ξερω πως να το ψάξω στο ebay

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Χαράς ευαγγέλιον για τους αναγνώστες του απειροναύτη. Δείτε τις μας κρύβει ο φίλος μας Progressinve Art και η Jemma Press

 

http://progressiveartbooks.blogspot.com/20...12-02-2009.html

 

Υπέροχα νέα! (Αχ, τι τιμή να έχει;)

Link to comment
Share on other sites

Πω πω μας τσαλάκωσες Ντίνο Χατζηγιώργη...

 

 

 

Πώς μου καρφώθηκε σήμερα (όχι ότι ήταν η πρώτη φορά, αλλά πάνε χρόνια από την τελευταία), και άρχισα να ψάχνομαι για τον Eternauta online...

 

Διότι, είμαι και 'γω ένα από 'κεινα τα παιδιά που φθινόπωρο του '86 κοντέψαν να πάθουν εγκεφαλικό, όταν ο "Σκορπιός" δε φαινόταν να έρχεται - είχα μάλιστα κάνει το απενενοημένο να στείλω χρήματα μέσα σ' ένα απλό φάκελο ΕΛΤΑ, στη διεύθυνση έκδοσης του Σκορπιού, παρακαλώντας να μου στείλουν το τεύχος που εγώ φαντάστηκα ότι απλά σταμάτησε να διανέμεται στην επαρχία όπου βρισκόμουν...  :rolleyes:

 

(το παλληκάρι που επιλήφθηκε της επιστολής μου, ήταν τόσο κύριος μάλιστα που γύρισε το γράμμα μου με μια σημείωση "ο Σκορπιός σταμάτησε την έκδοσή του στο τεύχος 28, πάρτε πίσω τα χρήματά σας"   :lol: )

 

...Με σακάτεψε βέβαια με αυτά τα νέα για τον Σκορπιό, ΚΥΡΙΩΣ λόγω Εternauta... : Είχα ΛΑΤΡΕΨΕΙ όλη αυτή την ατμόσφαιρα που περιγράφεις, και διάβαζα στα τεύχη του Σκορπιού για χρόνια και χρόνια, ξανά και ξανά, την ιστορία αυτή.

 

(btw, βρε μήπως αυτό που εξέδιδε ο Σκορπιός, ήταν το Eternauta II ; Λίγο "περίεργα" τα λες στη δική σου περιγραφή, λες για "μια μελλοντική Αργεντινή", ενώ στη Wiki που είδα σήμερα - η οποία ήταν μάλλον και η κύρια πηγή σου - δεν αναφέρει αυτό...

 

Ενώ, στάνταρ -όπως ΚΑΙ εσύ άλλωστε-  λέει πως το Eternauta II ήταν ο επανασχεδιασμός του comic to '75, "με την προσθήκη του Osterheld ως αφηγητή", πράγμα που υπήρχε στην έκδοση του Σκορπιού... :blink: )

 

Aν τα έχεις ξεκαθαρισμένα, αποσαφήνισε pls...

 

 

 

...και κοίτα να δεις σύμπτωση... Έχει μόλις λίγες μέρες που ανασύρθηκε το τόπικ, για να δηλωθεί πως το Eternauta (επιτέλους!) εκδόθηκε στα ελληνικά σαν άλμπουμ !

 

ΓΙΟΥΠΙ !

Edited by washcloud
Link to comment
Share on other sites

(btw, βρε μήπως αυτό που εξέδιδε ο Σκορπιός, ήταν το Eternauta II ; Λίγο "περίεργα" τα λες στη δική σου περιγραφή, λες για "μια μελλοντική Αργεντινή", ενώ στη Wiki που είδα σήμερα - η οποία ήταν μάλλον και η κύρια πηγή σου - δεν αναφέρει αυτό...

 

Ενώ, στάνταρ -όπως ΚΑΙ εσύ άλλωστε-  λέει πως το Eternauta II ήταν ο επανασχεδιασμός του comic to '75, "με την προσθήκη του Osterheld ως αφηγητή", πράγμα που υπήρχε στην έκδοση του Σκορπιού... :blink: )

 

Νομίζω πως το Ετερνάουτα που γνωρίσαμε εμείς, σε Σκαθάρι και (ελληνικό) Σκορπιός, ήταν το πρώτο, με το κλασσικό σκίτσο.

 

Το remake, με άλλο σκιτσογράφο και πιο πολιτικό σενάριο, και τον Έστερχελντ ως αφηγητή (εκδοχή που δεν γνωρίζω) βγήκε στο ξένο, νοτιοαμερικάνικο Σκορπιός.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει νὰ ὁμολογήσω ὅτι δὲν εἶμαι φὰν οὔτε γνώστης τῶν κόμικ. Ἔχω διαβάσει λίγα καὶ ἔχω στὴν κατοχή μου ἀκόμη λιγότερα. Ὅμως μετὰ τὴν ὑπέροχη εἰσαγωγὴ τοῦ Ντίνου γιὰ τὸ Eternauta, μιὰ εἰσαγωγὴ ποὺ ξεχειλίζει ἀπὸ ἀγάπη γιὰ τὸ εἶδος καὶ τὸ συγκεκριμένο ἔργο, συγκινήθηκα μέχρι δακρύων καὶ σπεύδω νὰ τὸ ἀγοράσω καὶ νὰ τὸ διαβάσω. Σ' εὐχαριστοῦμε, Ντίνο, γιὰ τὶς πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το Ετερνάουτα που γνωρίσαμε εμείς, σε Σκαθάρι και (ελληνικό) Σκορπιός, ήταν το πρώτο, με το κλασσικό σκίτσο.

Το remake, με άλλο σκιτσογράφο και πιο πολιτικό σενάριο, και τον Έστερχελντ ως αφηγητή (εκδοχή που δεν γνωρίζω) βγήκε στο ξένο, νοτιοαμερικάνικο Σκορπιός.

...ξεκαθάρισε το τοπίο :

 

Το κόμικ υπάρχει στο ίντερνετ (στα Ισπανικά δυστυχώς...τα οποία και δεν κατέχω, αλλά με βοήθησαν οι εικόνες να καταλάβω ποιά έκδοση είναι ποιά), σε όλες τις "εκδοχές" του : την αρχική, το "remake" από Breccia, την συνέχεια πάλι με Lopez, και τέλος τους "επίγονους".

 

Το "Εl Eternauta II" λοιπόν, είναι η συνέχεια της αρχικής ιστορίας, και ξεκινάει έτσι

 

367573-sshot-2.jpeg

 

με φάτσα-κάρτα τον Oesterheld απ' το πενάκι του Lopez ως αφηγητή.

 

 

Kάπου εδώ είχε γίνει ένα "multi-μπέρδεμα"... : Προφανώς το αρχικό σου ποστ ήταν δική σου μετάφραση  από την Wiki, με θέμα τον Eternauta, και λίγο μάλλον τα έγραψες κάπως αλλιώς απ' ότι τα αναφέρει αυτή, σε κάποιο σημείο, κι έγινε αιτία να μπερδευτώ εγώ (λέω για το "δικτατορία σε μια μελλοντική Αρεντινή", ενώ η δεν το γράφει ακριβώς έτσι...Παρακάτω βέβαια στο κείμενό σου παραθέτεις "επακριβή μετάφραση" του αρχικού της Wiki, αλλά εγώ "κόλλησα" στο αρχικό). Δεύτερο στάδιο μπερδέματος, η αναφορά της Wiki για τον Osterheld να "συμμετέχει ως χαρακτήρας στο κόμικ", στο Eternauta II του 1975. Μα...και στο ΑΡΧΙΚΟ συμμετείχε...γι' αυτό αναρωτήθηκα εγώ αν του Σκορπιού η έκδοση ήταν το Eternauta II. Ξεκινάει το κόμικ, με τον Eternauta να "ξεφυτρώνει" εμπρός στα μάτια του...δημιουργού του... ;)

 

Πήγα να...ξαναμπερδευτώ σήμερα βλέποντας στο τελευταίο σου ποστ να λες "με τον Έστερχελντ αφηγητή - εκδοχή που δε γνωρίζω", κι αναρωτήθηκα "μα..πώς! δε θυμάται ότι στην ιστορία του Σκορπιού, υπήρχε αυτό το στοιχείο;"...αλλά οκ, δεν...μπερδεύομαι άλλο πλέον... :lol:

 

 

Πρέπει νὰ ὁμολογήσω ὅτι δὲν εἶμαι φὰν οὔτε γνώστης τῶν κόμικ. Ἔχω διαβάσει λίγα καὶ ἔχω στὴν κατοχή μου ἀκόμη λιγότερα. Ὅμως μετὰ τὴν ὑπέροχη εἰσαγωγὴ τοῦ Ντίνου γιὰ τὸ Eternauta, μιὰ εἰσαγωγὴ ποὺ ξεχειλίζει ἀπὸ ἀγάπη γιὰ τὸ εἶδος καὶ τὸ συγκεκριμένο ἔργο, συγκινήθηκα μέχρι δακρύων καὶ σπεύδω νὰ τὸ ἀγοράσω καὶ νὰ τὸ διαβάσω. Σ' εὐχαριστοῦμε, Ντίνο, γιὰ τὶς πληροφορίες.

 

adinol, ως λάτρης των κόμιξ (έχουν περάσει κυριολεκτικά άπειροι τίτλοι/είδη/και τεύχη από τα χέρια μου, από την ηλικία των 5-6), απλά να τονίσω ότι χάρηκα κατ' αρχάς τη δήλωσή σου για το αρχικό ποστ του DinoHajiyorgi, και να σου επισημάνω ότι ο "Κόσμος Των Χάρτινων Ηρώων" είναι ειλικρινά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ομορφιάς, "βάθους", και πηγή πολλών χαρών που σχετίζονται με την πολιτιστική υπόσταση του ανθρώπου...

 

 

Μέσο ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ δυνατό και πολυεπίπεδο, το κόμικ είναι μία πραγματικά ξεχωριστή τέχνη - κατηγορία από μόνο του. Και φυσικά το να εντρυφύσει κανείς στον κόσμο αυτό, είναι το ΛΙΓΟΤΕΡΟ, προτεινόμενο...Ας γίνει αφορμή ο Eternauta για να εμβαθύνεις πολύ περισσότερο από όσο ήδη έχεις... :)

 

 

 

367584-sshot-1.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δηλώνω και εγώ φαν του Ετερνάουτα και όπως είπε πολύ εύστοχα ο DinoHajiyorgi, είμαι στην κατηγορία των ανικανοποίητων αναγνωστών του

 

Με ιδιαίτερη χαρά διαβάζω ότι ξαναβγήκε, γιατί είναι πραγματικά μια ιστορία που μου είχε εντυπωθεί

 

Πολλές ιστορίες του Σκορπιού ήταν πολύ καλές. Ήταν μεγάλο πλήγμα που έκλεισε...

 

Εντύπωση μου έκανε το τέλος του δημιουργού, φυσικά δεν το ήξερα

 

 

 

- παιδί της εποχής χασάπη γράμματα χαχαχαχαχαχαχαχα

respect για τον χαρακτηρισμό !

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα αγόρασα τα δύο άλμπουμ της Jema Press (κάπου συνολικά 50 ευρώ - κλαψ) με όλο το original saga του Χρονοναύτη. Ένα μεγάλο κενό στην καρδιά αυτού του φαν έκλεισε ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. :)

Edited by DinoHajiyorgi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..