Jump to content

Η τελευταία νύχτα

Adinol Doy

Recommended Posts

Όνομα: Παναγιώτης Ζερβός

Είδος: Τρόμου (φυσικά - τί άλλο;)

Βία: Όχι (ή μήπως ναι;)

Σεξ: Μπα!

Αριθμός λέξεων: 1412

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Αν και δεν είναι ιστορία που θα έγραφα εξ αρχής, με ιντρίγκαρε το γεγονός πως, εφόσον μπήκα στη διαδικασία του διαγωνισμού, έπρεπε να γράψω κάτι με δεδομένο θέμα, περιορισμένο αριθμό λέξεων και, ταυτόχρονα, το ύφος του διηγήματος να θυμίζει το δικό μου. Ως ιστορία καθ' εαυτή έχει ελλείψεις, παραλείψεις και σφάλματα. Ελπίζω, ωστόσο, να αφήσει μια παγερή αίσθηση στον αναγνώστη τελικά - που είναι και η πρόθεσή μου.

Ιδού το αποτέλεσμα. Διαβάστε και κρίνετε ιδιοίς όμμασιν.

Η_ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ_ΝΥ_ΤΑ.pdf

Edited by Nienor

• 3 weeks later...

Εφιαλτικό κείμενο. Σε όλη του τη διάρκεια κάτι φαίνεται λάθος. Το τέλος, χωρίς να έχει κάποιο μεγάλο σοκ, λειτουργεί απίστευτα ανατριχιαστικά. Πολύ καλό κομμάτι.

Θα συμφωνήσω πως η ιστορία έχει κάτι το εφιαλτικό με την κυριολεκτική έννοια. Όπως προχωρά σου αφήνει και την εντύπωση πως θα μπορούσε ο γέρος να ονειρεύεται και επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες κάτι που προσωπικά με ενθουσιάζει πολύ στα κείμενα.

Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! :rose:

• 11 months later...

«Ἡ ἀγέλη σταματ ν ορλιάζει. Τὰ ἀγόρια στρέφονται πρς τ μέρος μου κα μ κοιτον. Διακρίνω στ βλέμμα τους τν περιφρόνηση. Ὁ ἀρχηγς τς γέλης λέει: «Χά! Καλ κουμάσι εσαι κα το λόγου σου» κι ποχωρον θριαμβευτικά. Τί ννοοσε ραγε;»

-Ίσως μία άλλη, πιο τρομαγμένη αντίδραση των παιδιών και κάποια άλλη ατάκα, να μπορούσαν να δυναμώσουν κι άλλο αυτή τη σκηνή.

«Τ φς τς μέρας πομακρύνεται καθς προσεγγίζω τν κυριούλη.»

-Αυτό το «τον κυριούλη» χάνει λίγο. Μιας και το φως της μέρας απομακρύνεται, ίσως θα ήταν ευκαιρία για κάτι πιο βαρύ ή έστω «τον άνθρωπο».

«Ὅλ’ ατ τὰ ἀσήμαντα πράγματα, λες τοτες οἱ ἀνέκφραστες ρωτήσεις, μ βάζουν σ σκέψεις καί, γι κάποιον νεξερεύνητο λόγο, μο δημιουργον στν ψυχ κάτι πο μοιάζει μὲ ἀνησυχία.»

-Holly…

«δ μένεις;» ρωτ, χωρς ν πάρω πάντηση.

Κι στερα, φοῦ ἀφήνω τν μία τσάντα μ τ ψώνια, φεύγω βιαστικά, σχεδν τρέχοντας, σο ἡ ἡλικία καὶ ἡ κατάσταση τς γιείας μου τὸ ἐπιτρέπουν.»

-…shit!

«ργ τν νύχτα, προσπαθώντας ν κοιμηθ, στριφογυρίζω στ κρεββάτι. Ἡ Ἀνθή, γυνακα μου, κοιμται ροχαλίζοντας...»

-Από εδώ και πέρα και με βάση τη σπουκιά που νόμιζα πως καραδοκούσε, έπεσα λίγο.

«Δν ξέρω ν εναι ατς λόγος, λλ τ πρόσωπο το γεράκου πιμένει ν τυρανν τ μυαλό μου.»

-Το «...αλλά το πρόσωπο του γέρου επιμένει να...» δεν ακούγεται πιο μοχθηρό; Γενικώς η λέξη «γεράκος» χρησιμοποιείται πολύ στο κείμενο.

«Ἂν μ’ κουγε κανείς, θ μοῦ ἔρριχνε ντομάτες»

-Με σκοτώνεις αδερφέ... κράτα με τρομαγμένο σου λέω!

«Θυμμαι τν

γυι κα τν κόρη μου, ταν σαν μικρά, ν μο λένε γι τν τρομερ γέρο στ σπίτι μ τ πεθαμένα φυτ κα τ σχεδν περφυσικὰ ἀγριόχορτα. Κα θυμμαι, τέλος, τὰ ἐγγονάκια μου ν μο μιλνε γι τν διο γέρο κα ν μν τ πιστεύω, γιατὶ ἡ λογικ τοῦ ἐνήλικα μοῦ ὑπαγόρευε πς εναι δύνατον νας νθρωπος ν μένει διος κι παράλλαχτος γι τόσα πολλ χρόνια.»

-Εδώ ανεβαίνει πάλι η αδρεναλίνη.

«Σκέφτομαι τι τολάχιστον πάρχει κάτι γι ν φάω, τώρα πο μι φύσικη πείνα χει ρχίσει ν μ’ ξουσιάζει

-?

Ο συμβολισμός, νομίζω, είναι πιο έντονος από τον τρόμο, πράγμα που από μόνο του δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, μιας και μία ιστορία μπορεί να πάρει 100 διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό που συγκρατώ όμως, είναι ότι τα τρομακτικά σημεία δε δένουν ομοιόμορφα με το υπόλοιπο κείμενο και τις σκέψεις που δημιουργεί. Πχ, νομίζω ότι η παράγραφος σχετικά με την παρουσία αυτού του γέρου επί τόσα χρόνια, αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη και του βάζει στο μυαλό τρομακτικά πράγματα (όπως έγραψα πριν, του ανεβάζει την αδρεναλίνη), τα οποία στη συνέχεια εμφανίζονται πολύ εξασθενημένα, κρυμμένα πίσω από τους συμβολισμούς και τις διάφορες ερωτήσεις που θέτει ο ήρωας στον εαυτό του. Θέλω να πω, ότι ίσως να μη χρειάζεται καν το κλασσικό τρομακτικό στοιχείο στην «τελευταία νύχτα».

Πάντως, υπάρχει μια έντονα στενάχωρη (για μένα και μελαγχολική) διάθεση, που συγκρατεί τις σκέψεις σε δυσάρεστα μονοπάτια... και αυτό, μερικές φορές, δεν είναι άσχημο.

Σε χαιρετώ και ελπίζω να μη σε δυσαρέστησα.

Σκοτεινη ιστορια, οσο σκοτεινα μπορει να ειναι τα ... γεραματα. Απο μονο του αυτο τρομαζει αρκετους. Ουσιαστικα για μενα δεν εχει ... τελος αφου μπορει ο καθενας με τη φαντασια του να το προεκτεινει οσο και προς όποια κατευθυνση θελει.

Δεν μου αρεσαν καποιες λεξεις οπως το "γερακος" ή το "κυριουλης" , καθως και καποιες εκφρασεις του τυπου "θα μου εριχναν ντοματες" ομως νομιζω οτι κι αυτες κανουν πιο "προσιτο" το ολο στορι, δηλαδη το φερνουν πιο κοντα στον πραγματικο κοσμο, με αποτελεσμα η κορυφωση να τρομαζει περισσοτερο. Μια κορυφωση που παντως δεν ερχεται, αλλα ακομα κι ετσι το διηγημα σε κραταει σε αγωνια.

Οποτε οι λεξεις που πιθανον ξενισαν εμένα, να αρεσαν σε καποιον αλλο, αρα δεν τιθεται θεμα γι' αυτες. Ομολογω παντως οτι μου αφησε μια αισθηση "ανολοκλήρωτου" για ιστορια τρομου.