Galactic Patman Posted June 7, 2008 Share Posted June 7, 2008 Διαβάστε το και πείτε μου τη γνώμη σας! Συγνώμη για τα κεφαλαία αλλά έγραψα το διήγημα πριν αρχίσω να εξηκοιώνομαι με το τονίκο σύστημα. Η_ΜΕΤΑΛΑΞΗ.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted June 8, 2008 Share Posted June 8, 2008 Galactic καλωσήρθες στο φόρουμ και ελπίζουμε να μείνεις με περισσότερα διηγήματα και σχόλια δικά σου στα διηγήματα των υπολοίπων. Αλλά να διαβάσω, εγώ τουλάχιστον, ένα διήγημα σε κεφαλαία, μου είναι αδύνατο. Θα με πιάσει πονοκέφαλος. Αν θες να το διαβάσει ο κόσμος και να στο σχολιάσει, νομίζω ότι πρέπει να κάνεις προσπάθεια, αν τώρα πια έχεις εξοικειωθεί με... τους τόνους, να το ξαναγράψεις. Φιλική συμβουλή αυτό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted June 8, 2008 Share Posted June 8, 2008 Το 'ίδιο θα έλεγα κι εγώ. Και είναι πολύ εύκολο με το word, επιλέγεις όλο το κείμενο και μετά πας Format-->Change case... και διαλέγεις lower case. Τόνος και τέτοια μπορεί πολύ εύκολα να στα βγάλει ο αυτόματος ελεγκτη΄ς ορθογραφίας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted June 8, 2008 Share Posted June 8, 2008 Κι αν δεν βαζεις τονους σε μερικες λεξεις δεν θα πειραζει τοσο οσο το ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥ. Κι εγώ βαριόμουν να βάζω τόνους αλλά δεν είναι δύσκολο.Απλά βάζεις τόνο στο γράμμα που προφέρεται πιο δυνατά.Μόλις φτάσεις στο γράμμα που θες να τονίσεις πατάς πρώτα το κουμπί δεξιά του Λ κι έπειτα το γράμμα.Αν πατήσεις κενό ή κάποιο σύμφωνο θα σου βγει κάτι τέτοιο: ΄ !Επίσης μπορείς να απλά να διορθώνεις τις λέξεις που έχεις αφήσει χωρίς τόνο με τον Ορθογραφικό έλεγχο του word.Σου κοκκινίζει τις λέξεις που είναι λάθος. Α,και όποια ιστορία στέλνεις εδώ στο φόρουμ να τη βάζεις στη Βιβλιοθήκη και στο αντίστοιχο μέρος.Αν είναι ιστορία Επιστημονικής φαντασίας,εδώ.Αν είναι Τρόμου ή Fantasy στα ομώνυμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galactic Patman Posted June 8, 2008 Author Share Posted June 8, 2008 Ευχαριστώ για τις συμβούλες.Διόρθωσα το κείμενο οπότε αν θέλετε διάβάστε το και πείτε γνώμες. Η_ΜΕΤΑΛΑΞΗ.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted June 8, 2008 Share Posted June 8, 2008 Φίλε Galactic Patman καλώς ήρθες στο φόρουμ. Διάβασα το διήγημα σου, μέχρι το τέλος, κυρίως γιατί σαν ιστορία είχες μια καλή ιδέα. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα τριπλάσιο κείμενο, και βάλε, για να σου δείξει συντακτικά λάθη, περί παραγράφων, διαλόγων, ύφος κλπ. Διαλέγω να μην μπω σε αυτόν τον κόπο. Παραμένω στην ιστορία σου και θα αναφερθώ σε κάποιες απορίες / ενστάσεις: Η κατάσταση στο μέλλον λοιπόν έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, όσον αφορά την μόλυνση του πλανήτη, που ευτυχώς που οι άνθρωποι έχουν την τεχνολογία να μεταβιβάζουν το μυαλό τους σε ρομποτικά σώματα. Και φυσικά λέω «ευτυχώς», γιατί όπως μας το γράφεις και ο ίδιος, παραμονεύουν ένα σωρό κίνδυνοι σε βάρος του θνητού μας εαυτού. (Σου ξεφεύγει βέβαια το γεγονός πως αν οι άνθρωποι είχαν τέτοια τεχνολογία διαθέσιμη, θα την εφάρμοζαν μόλυνση ή μη-μόλυνση. Μία μόνο λέξη: Αθανασία!) Άρα, ένας οποιοσδήποτε γήινος θα περίμενε πως και πως για την μέρα της μετάλλαξης αντί να τη φοβάται τόσο. Ποιος ο λόγος του ήρωα να φοβάται; Αν είναι θέμα «ανθρωπιάς» από ηθική άποψη, αυτό δεν αναλύεται ως πρέπει. Μας παρουσιάζεις όμως σαν αιτία, την γνώση εναλλακτικής επιλογής με ζωή σε έναν άλλο καλύτερο πλανήτη. Αυτό όμως αποδυναμώνει την λογική της ιστορίας σου. Αν υπάρχει τέτοια «άλλη» ζωή γιατί δεν την διαλέγουν αυτή περισσότεροι. Και έρχομαι στο πιο περίεργο σημείο του διηγήματος σου. Το ντεκόρ! Εξελιγμένη Γη. Υψηλή τεχνολογία. Μετάλλαξη, προστασία και μακροβιότητα. Ως εδώ καλά. Αλλά…γιατί η μαυρίλα, το μισοσκόταδο, τα τρεμάμενα φώτα, η δυσοσμία;! Είναι της μόδας το film noir look; Σαν να πήγε σε κάποιο παράνομο οίκο για ιατρική επέμβαση όπως έκαμναν κάποτε τις αμβλώσεις στα κρυφά. Αφού μας λες αυτή είναι η επίσημη πρακτική του κράτους. Γιατί να μην είναι ένα καλοφωτισμένο, λουξ νοσοκομείο; Και με πολύχρωμα μπαλόνια και κάρτες που εύχονται «καλή μετάλλαξη»; Αυτά από μένα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galactic Patman Posted June 8, 2008 Author Share Posted June 8, 2008 Σχετικά με το ύφος, τις παραγράφους κ.λ.π. έχεις δίκιο,διότι δεν έχω ακόμα την εμπειρία για ένα σωστό κείμενο.Όταν το εγραψα ήμουν μόνο 14. Σχετικά με τις απορίες. Για το θέμα αθανασία σου θυμίζω ότι μιλάμε για ένα δεκάχρονο, πίστευα λοιπόν ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία θα έχει κάποιες φοβείες εφοσον θα χάσει την ανθρώπινη του υπόσταση, και σίγουρα δεν είναι όλοι fan της αθανασίας.Η αθανασία όμως έρχεται και απαντά στο ερώτημα σου 'γιατι δεν διαλέγουν τη ζωη σε άλλο πλανήτη'. Και τέλος σχετικα με το νοσοκομείο πιστεύω ότι κάποιος στο παρελθόν που θα φανταζόταν τα νοσοκομεία της εποχής μας θα τα φανταζόταν χλιδάτα και λούξ. Όμως δεν νομίζω πως τελικά έτσι είναι.παρόλα αυτά έχεις δίκιο και πιστεύω πως το παράκανα με το ντεκόρ. Μεγαλώνοντας και γράφωντας και άλλα διηγήματα θα προσπαθήσω να έχω περισσότερη λογική στη φαντασία μου. Ευχαριστώ για την άποψη σου πάντως! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetartos Posted July 30, 2008 Share Posted July 30, 2008 Αυτό που έλειψε σε μένα, ως αναγνώστη, ήταν η ανάπτυξη του τι είναι ακριβώς αυτό που χάνουν, όταν γίνονται "ρομπότ". Προφανώς η μεταφορά δεν είναι "πλήρης". Θα έχει κάποιες επιπτώσεις, τις οποίες και φοβάται ο πρωταγωνιστής. Ποιες όμως είναι αυτές; Επίσης, δεν κατάλαβα την φράση "χάρη στην ενέργεια που παρείχε το πλάσμα το οποίο συσσωρευόταν ως φόρος από κάθε πολίτη του πλανήτη Γη" Πέραν αυτών, μου άρεσε η ιδέα με τις παραισθήσεις στον ανελκυστήρα καθώς και ο πλανήτης Ωκεανός. Επίσης, μου αρέσει ο τρόπος που περιγράφεις τα συναισθήματα του Μόρφιν και τον τρόπο που με κάνεις να ταυτιστώ μαζί του. Περιμένουμε την επόμενη ιστορία σου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts