Jump to content

Άπειροι Διάδρομοι

Oberon

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Διονύσης (Dain) Τζαβάρας

Είδος: Σουρεαλιστικό flash fiction

Βία; Όχι. Όπως το δει κανείς κιόλας.

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 336

Αυτοτελής; Ναι. Αυτοτελής... επ'άπειρον.

Σχόλια: Ίσως ήταν η χτεσινή έκλειψη και πανσέληνος, ( :atongue2:  ) αλλά μου ήρθε σαν φλασιά να γράψω την ιστοριούλα αυτή, σχεδόν σαν.. άσκηση. Μακάρι να ήξερα γιατί... Είναι "κουφό" να γράψω κάτι τέτοιο, αν και είχε πολλή πλάκα να το "χτίζω" και, δεν ξέρω, κάτι μου είπε οπτικά και νοητικά το φλασάκι αυτό. Αλλά δεν ξέρω τι. Απλά το ένιωσα "right" εκείνη τη στιγμή.

Ευχαριστώ τον Τέταρτο για τη βοηθειά του με το formatting που είναι και η μισή ιστορία τελικά. Οπτικά τουλάχιστον. ;)

Apeiroi_Diadromoi.doc

Υ.Γ. Κατεβάστε πάλι το αρχείο, αν θέλετε. Ανακάλυψα ένα λαθάκι, που δημιουργούσε πρόβλημα, και δεν το είχα δει ως τώρα. 

Το διόρθωσα και επανασυνάπτω το αρχείο.

Edited by Dain

Μια και είχα την τιμή να το διαβάσω πρώτος, θα το σχολιάσω και πρώτος!

Μου άρεσε πραγματικά πολύ σαν ιδέα και αναρωτιέμαι από που τις κατεβάζεις! Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θύμισε λίγο Μπόρχες (είχε και εκείνος μια μανία με τους διαδρόμους και τους λαβυρίνθους). Η επιλογή των προτάσεων είναι καλή και "δένει" το αέναο της ιστορίας. Θα είχε ενδιαφέρον αν... συνέχιζε και λίγο παρακάτω! Ξέρεις, μετά από καναδυό στροφές καταλήγεις πάλι στο ίδιο σημείο αλλά από διαφορετικό τρόπο. Παραζητάω πολλά, ε; :p

Και για το formatting τα παραλές. Έτοιμο ήταν, απλώς πρόσθεσα καναδυό πλαίσια!

Η τιμή είναι δική μου που το διάβασες. :)

Ίσως υπάρχουν "Μπορχεσικές" επηροές, μια που μ'αρέσει ο Μπόρχες αν και έχω πολλά χρόνια να διαβάσω ή να ξαναδιαβάσω βιβλίο του.

Οι διάδρομοι που επαναλαμβάνονται είναι ένα μοτίβο σε όνειρα που βλέπω συχνά - τώρα που το σκέφτομαι στο φως της μέρας και όχι στο φως της πανσελήνου σε εκλειψη χτες τη νυχτα - απαράλλαχτοι πάντα, αλλά κάθε φορά που βλέπω αυτό το "άπειρο" τετράγωνο κτίριο και περπατάω στους διαδρόμους του, μια λεπτομέρεια, ένα "deviation point" υπάρχει πάντα, που διαφοροποιεί κάπως τα πράγματα.

Και στην ιστοριούλα υπάρχει ένα τέτοιο deviation point, που έβαλα με bold letters ώστε να είναι σαν "κλειδί". Η ανοδική ανάγνωση της δεξιάς στήλης καταλήγει πάλι στο αρχικό κείμενο (μετά το deviation point των λέξεων "της είπε"), οι προτάσεις του οποίου μπορούν να διαβαστούν από την τελευταία ως την πρώτη (αν και με ανάγνωση απο αριστερά προς δεξιά αλλά η όλη αριστερόστροφη ανάγνωση σε όλο το κείμενο, καταλήγει πάλι σε ένα deviation point που ξεκινά πάλι τους "διαδρόμους" από την αρχή.

Μια που το deviation point ήταν τυχαίο, θα μπορούσα να είχα κι άλλα που θα κατέληγαν σε εναν διαφορετικο "διάδρομο" που όμως τελικά θα έφερνε πάλι το ίδιο τέλος και την ίδια αρχή. Οπότε, όχι, δεν "ζητάς πολλά", απλά είναι θέμα ποσο περίπλοκο θέλω να κάνω το όλο κείμενο. Είναι ομως μια ωραία πρόκληση... ;)

Edited by Dain

Άψογο! Και σαν ιδέα και σαν υλοποίηση! Θα σου έκανα καναδυό ερωτήσεις, αλλά τις απάντησες στο προηγούμενο ποστ! Μα πού σου ήρθε η ιδέα; Είσαι γεμάτος από πρωτότυπες ιδέες πάντα! Kudos!

Πολύ έξυπνο, κι όντως πολύ ονειρικό. Ένα όμορφο illusion. Μου θύμισε λίγο τον κύκλο που κάνει ένα διήγημα από το βιβλίο "Λάθος Οδηγίες" του Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά εκεί ξεκινάς το διήγημα διαβάζοντας μια παράγραφο μετά την άλλη και όταν φτάσεις σε ένα σημείο ξαναδιαβάζεις τις παραγράφους, αλλά με αντίστροφη σειρά μέχρι να φτάσεις την αρχή. Και έτσι μετά ξαναδιαβάζεται άπειρες φορές. Οκ δεν έχει και τόσο σχέση :p

Edited by twocows

Eυχαριστώ και τους δύο για τα σχόλια. :)

Η ιδέα ήρθε ως "φλασιά" όπως έρχονται και οι φλασιές για τα GNN. Απλά αυτή ήταν εντελώς ασυνήθιστη φλασιά!

Δεν έχω διαβάσει μεν το βιβλίο του Παπαδόπουλου, Άλεξ, αλλά ούτως ή άλλως σκόπευα να το πάρω και μια που μ'αρέσουν, εμφανώς, αυτά τα περίεργα και πρωτότυπα στον τρόπο ανάγνωσης μιας ιστορίας, και στο φόρματ της, σίγουρα θα απολαύσω την ιστορία που λες, αλλά και τις άλλες.

Νομίζω του Αλέκου Παπαδόπουλου ήταν και κείνο το πολύ παράξενο, και άριστα γραμμένο, διήγημα που διαβάστηκε στη Σύρο, που ήταν μια λογιστική αναφορά γραμμένη σε γλώσσα λογιστικής, αλλά συγχρόνως ήταν - φυσικά - και ένα ωραίο διήγημα ε.φ.! Ή κάνω λάθος? :hmm:

Στο μεταξύ ανακάλυψα αλλα δυό λαθάκια στο κείμενο και τα διόρθωσα στο αρχικό. Ένα "και" που έλειπε, και μια ακόμα περιττή λεξούλα. Τι στα κομμάτια? Ένα-ένα τα βλέπω? Τεσπα... :amad:

Edited by Dain