Guest roriconfan Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 (edited) Είδος: Κωμικοτραγικό Φαντασίας Σεξ: Όχι Βια: Ναι, αλλά είναι καρτουνίστικη. Σχόλια: Το εμπνεύστηκα από την πρόσφατη εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Αναφέρω τις απόψεις μου περί φασισμού, που δεν περιορίζονται μόνο στους Γερμανούς. Αυτό το διήγημα προσπαθεί επίσης να προσφέρει συνδετικό κρίκο μεταξύ των κεφαλαίων της Αισώπειας, μιας και πολλοί παραπονεθήκανε ότι δεν είχε εξέλιξη. Θα ήτανε καλύτερα να έχετε διαβάσει τα προηγούμενα για να καταλάβετε πολλούς όρους και για να αποφύγετε κάποια σπόιλερ του τι έγινε εκεί. ΓΚΡΡΡμανία (τα χρονικά της Αισώπειας, κεφάλαιο 4) -Νομίζω ότι είδα έναν γατούλη. (ο φύλακας με το πέλμα του έτριψε τα μάτια του και ξανακοίταξε). Πράγματι! Πράγματι είδα έναν γατούλη! Στους κυνόδοντες!1 Εισβολέας! ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ! (Έτσι απλά με συλλάβανε στα σύνορα της ΓΚΡΡΡμανίας2 και με πήγανε στο αρχηγείο ανακρίσεων της ΓΚΡΡΡ-ΣΤΑΠΟ3. Περίμενα στην αίθουσα ανάκρισης, ενώ με φυλάγανε ένας πελώριος Μολοσσός με λυπημένο βλέμμα και ένα μικρούλι Τσιουάουα με ορθάνοιχτα χαζούλικα μάτια. Μετά από λίγο, άκουσα κάποιους από έξω να πλησιάζουνε λέγοντας: ) -…και ήδη κάναμε τις πρώτες τροποποιήσεις στην γλώσσα μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Χαζί4. Η αλφαβήτα πλέον θα ξεκινάει με Γ-Α-Β, το αβγό θα γράφεται γαβό και ο μήνας Αύγουστος θα μετονομαστεί σε Γάβουστος. -Μπράβο, συνεχίστε έτσι. Πρέπει να δείξουμε την ανωτερότητα μας ακόμα και στην ομιλία μας. Σας αφήνω τώρα για να ανακρίνω έναν κατάσκοπο. (από την πόρτα μπήκε μέσα ένα βλοσυρό Ντόπερμαν. Οι δύο φρουροί και το Ντόπερμαν σηκωθήκανε στα δύο πόδια και υψώσανε υπεροπτικά την μουσούδα τους φωνάζοντας: ) -Χάιλ Πόιντερ!5 (έκανε το Ντόπερμαν με επιβλητική φωνή.) -Χούιλ Πούιντιρ! (έκανε ο Μολοσσός με μια άγαρμπη, χοντροκομμένη φωνή.) -Χίιλ Πούιτιρ! (έκανε το Τσιουάουα με μια ξεψυχισμένη φωνή και παραλίγο να πέσει κάτω με τα δύο αδύναμα πόδια που στηριζόταν). (Με κοίταξε απορημένος και είπε: ) –Πορτο-γάλη είσαι εσύ ή κάνουνε τα μάτια μου πουλάκια; -Πορτο-γάλη είμαι, που με στέλνειΟΥ ένα πουλάκι. (απάντησα με ένα ηλίθιο χαμόγελο.) -Αχά! Αρά παραδέχεσαι ότι είσαι κατάσκοπος των ΤΣΙΟΥνέζων! -ΌχιΟΥ, είμαι απόστολος της Αθώας Περιστέρας, που ήρθαΟΥ να σας μεταδώσω το μήνυμα της παγκόσμιας αγάπης και συνύπαρξης που… -ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ! Σκασμός! (με διέκοψε απότομα.) -ΓΙΦ ΓΙΦ ΓΙΦ! Σκασμούς! (συμπλήρωσε το Τσιουάουα και παραλίγο να λιποθυμήσει από το αίμα που ανέβηκε απότομα στο τεράστιο κεφάλι του. Ο Μολοσσός κοιτούσε ακίνητος στο υπερπέραν.) -Τι βλακείες είναι αυτές; Αγάπη και συνύπαρξη;! Εδώ προσπαθούμε να απαλλάξουμε την Αισώπεια από τις κατώτερες ράτσες και μας λες εσύ άλλα; -ΚατώτερεΟΥς; Ποιες κατώτερεΟΥς; -Όσες δεν ανήκουνε στην ΠΑΠ-άρια6 φυλή φυσικά! Ο κόσμος γέμισε με σιχαμερούς μιγάδες και βδελύγματα που καταστρέφουνε την καθαρότητα μας και τρώνε το φαγητό μας! Πρέπει να τους αφανίσουμε όλους! Όλους!!! -ΣυγνώμιΟΥ, με αυτά που ξέρω, απλά θέλετε να εκδικηθείτε τις ράτσες που σας νικήσανε στον προηγούμενο πόλεμοΟΥ. Όλη αυτή η φασαρίαΟΥ περί ανωτερότητας είναι απλώς δικαιολογία για να … -ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ! Σκασμός! -ΓΙΦ ΓΙΦ ΓΙΦ! Σκασμούς! (ξαναείπε το Τσιουάουα και έπεσε στα πίσω του πόδια, από την απότομη αλλαγή κέντρου βάρους του σώματος του. Ο Μολοσσός απλώς έβγαλε την γλώσσα του και λαχάνιαζε στάζοντας σάλια.) -Επαναλαμβάνεις ψέματα που λένε οι βρωμο-Σημύδες7. Ήρθες να διαδόσεις κακίες και να σπείρεις την αμφιβολία για την επιστημονικά αποδεδειγμένα ανώτερη ράτσα μας. -ΜΙΑΟΥ; Εννοείτε την ξανθότριχηΟΥ, γαλανομάτα ανώτερη φυλή σαΟΥς; -Ναι, αυτήν! Δυστυχώς έχουμε γεμίσει με μιγάδες όπως Λυκόσκυλα, Τσοπανόσκυλα και Μπουλντόγκ8 και πλέον είναι λίγοι οι καθαροί. -Μα κανείς από εσάΟΥς δεν είναι κάτι από αυτά. Με την λογική σας, ακόμαΟΥ κι εσείς πρέπει να εξοντωθείτε. -Ψέματα! Ψέματα! Είσαι συκοφάντης! (απάντησε απλά το Ντόπερμαν, όπως προέβλεπε η πλύση εγκεφάλου που του είχανε κάνει τόσα χρόνια.) Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας πρέπει να εξοντωθεί! (συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας σαν ρομπότ ότι το προγραμματίσανε να λέει δίχως να σκέφτεται ποτέ από μόνο του.) Στείλτε τον να κάνει παρέα στους Σημύδες συμμάχους του. Στείλτε τον στο ΑΟΥΟΥΟΥ-ΣΒΙΤΣ!9 Και από εκεί στους φούρνους των Soylent Greens10. Θα περάσει καλά εκεί ο κατώτερος! (Προσωπικά δεν φοβόμουν, μιας που πλέον ήμουν αθάνατος με την ευλογία της Περιστέρας11. Θα με καίγανε σε φούρνο; Σιγά, been there, done that. Θα έβγαινα περδίκι και θα τους έπειθα όλους ότι η ανωτερότητα τους φτάνει μέχρι ενός σημείου. Ξανθότριχοι εσείς; Άτρωτος εγώ. Ίσως με αυτόν τον άκομψο τρόπο τους έδειχνα το λάθος τους. Σίγουρα πάντως, με λογική και ρητορεία δεν θα έπειθα κανένα από αυτά τα ζωντανά που μισούσαν τα πάντα.) …………… (Αλλά τίποτα δεν έγινε όπως τα είχα σχεδιάσει. Όχι πολύ αφού με βγάλανε από την αίθουσα, ακουστήκανε παντού εκρήξεις. Ένας Άγιος Βερνάρδος έτρεξε και άρχισε να φωνάζει.) -Οι Συμμαχικές Αγέλες! Έρχονται οι Συμμαχικές Αγέλες! Κάνανε ξαφνική απόβαση στην Νορμαλδία12 και καταφτάνουνε εδώ! -Τι;! (έκανε το Ντόπερμαν και χλόμιασε, πλησιάζοντας περισσότερο έτσι στο αρεστό χρώμα της φυλής του.) Μήπως ήπιες όλο το βαρελάκι που κουβαλάς και τα έχεις τσούξει13; -Όχι, αλήθεια είναι! Και είναι μιλιούνια! Ατελείωτοι! Πολλές φορές περισσότεροι από εμάς! -Μη φοβάστε! (είπε καταϊδρωμένος) Θα τους νικήσουμε γιατί είμαστε καλύτεροι! Η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα! Στους κυνόδοντες! Για την ΓΚΡΡμανία! Χάιλ Πόιντερ! «ΧΡΑΠ!» «ΜΙΑΟΥ!» (μου χώσανε στα γρήγορα έναν κυνόδοντα στον λαιμό και φύγανε σίγουροι ότι ψόφησα. Δε θέλανε να αφήσουνε πιθανούς κινδύνους πάνω στην ύστατη μάχη βλέπεις. Φύγανε όλοι τρέχοντας και γαβγίζοντας. Όλοι … εκτός από το Τσιουάουα που έπεσε όταν το έσπρωξε ο Μολοσσός και το ποδοπάτησε δίχως να το καταλάβει ο Βερνάρδος καθώς φεύγανε. Το καημενούλι σηκώθηκε ζαλισμένο λίγα λεπτά αργότερα … μαζί με εμένα.) -Ιχ! Ζεις ακούμι ισύ; ΓΙΦ! ΓΙΦ! Θα σι νικίσου ιγού! (Δάγκωσε την ουρά μου (γιατί μόνο αυτήν έφτανε) και έβαλε τα δυνατά του να με τραβήξει. Μετά βίας κουνήθηκα.) -Μα σε παρακαλώ, άσε με ήσυχο. Δε μπορείς να μου κάνεις κακό … κι ας μπορούσες. (Άρχισα τα «βρε καλό μου, βρε χρυσό μου» αλλά τίποτα, στο κόσμο του αυτό. Έκανε ότι γρύλιζε και ήταν σε μια κατάσταση μεταξύ τραβήγματος και σκουντουφλίσματος. Μετά από λίγο άρχισα να εκνευρίζομαι και σταμάτησα τα παρακάλια.) -Ε, δε τρώγεσαι εσύ. ΚΧΧΧ! (του έριξα μια γραπατσωνιά στη μύτη και αμέσως έφυγε κάνοντας «ΚΑΗ ΚΑΗ ΚΑΗ!». Που να έβαζα και δύναμη, στον τόπο θα το άφηνα. Ανώτερη ράτσα σου λέει μετά!) ……………… (Βγήκα έξω και αντίκρισα την μεγαλύτερη μάχη που είχα δει ποτέ στην ζωή μου!) (Βασικά ήταν η πρώτη … αλλά σίγουρα ήταν πολύ παραπάνω από ότι μπορούσε κανείς να βιώσει και να ζήσει για να το διηγηθεί.) (Από τα μήκη και τα πλάτη της Αισώπειας, ζώα κάθε λογής είχανε αφήσει στην άκρη τις διαφορές τους και είχανε συμμαχήσει ενάντια σε έναν κοινό εχθρό που ήθελε να τους αφανίσει, δίχως εξαιρουμένου. Είδα ΚΡΙΚΡΙτικούς14 από την ΜΠΕΕΕλλάδα να ορμάνε δίχως φόβο με μαχαίρια στο στόμα και να τσαλαπατάνε το μικρούλι Τσιουάουα (αιωνία του η μνήμη). Είδα ΤΣΙΟΥνέζους πετώντας να ρίχνουνε πέτρες πάνω στον Μολοσσό. Πήγε να καλυφθεί σε ένα ανάχωμα, μόνο για να πέσει πάνω σε Λαγούς που τον δαγκώνανε και για κάποιο λόγο τον αποκαλούνε «Κούνελο». Είδα ΑΠΑΙτεινούς να ραμφίζουνε αλύπητα τον Βερνάρδο, που καθώς υποχωρούσε έπεσε πάνω σε ΑμεΛΥκάνους ΓΚΡΡΡναδόρους και έγινε παϊδάκια από τις ΓΑΒόμβες τους. Είδα και πολλά άλλα ζωά που τα ονόματα τους δεν ήξερα15, να έχουνε πάρει στο κατόπι το Ντόπερμαν. Οι ΓΚΡΡΡμανοί αντιστέκονταν σθεναρά αλλά το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο…) …………………………… (Η μάχη κράτησε πολύ ώρα αλλά τελικά οι υπεράριθμες συμμαχικές αγέλες νικήσανε. Οι περισσότεροι Χαζί ηγέτες προτιμήσανε να αυτοκτονήσουνε πίνοντας Κυνιούχο δηλητήριο16 αντί να αντιμετωπίσουνε σαν ζώα τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Πρώτος, πρώτος, ήταν ο υπέρτατος ηγέτης τους ο Πόιντερ, που του ήταν εύκολο να διατάζει την σφαγή χιλιάδων αγελών αλλά το να νοιώσει ο ίδιος την ποιητική δικαιοσύνη, του πήγαινε «να». Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ηγέτες, ήταν και το Ντόπερμαν που με ανάκρινε. Έμαθα ότι τον λέγανε ΓΚΡΡΡινγκ17 και ήταν από τους πιο φανατικούς και υψηλόβαθμους Χαζί.) (Ακολούθησε αμέσως μετά η δίκη του, στην ΝΙΑΟΥΡεμβέργη18. Αποκαλύφθηκε ότι στο ΑΟΥΟΥΟΥ-ΣΒΙΤΣ υπήρχανε μηχανές που μετατρέπανε ζώα σε σκυλοτροφές. Εκατομμύρια Σημύδες καταλήξανε στα μπολ των ΓΚΡΡΡμανών κατοίκων, που εν άγνοια τους τρώγανε τους χειρότερους εχθρούς τους. Και μετά υποτίθεται ότι το κρέας των κατώτερων ράτσων δεν τρωγόταν! … Αυτό εξόργισε την κοινή γνώμη και οδήγησε στον σχηματισμό νέας κατηγορίας, αυτής του εγκλήματος κατά της Πανίδας19.) (Η πρώτη μου προσπάθεια να πείσω τα ζώα να ζήσουνε ειρηνικά μεταξύ τους απέτυχε οικτρά. Αν ήμουν ακόμα θνητός, θα είχα σκοτωθεί κυριολεκτικά για το τίποτα κι ας είχα τις καλύτερες προθέσεις. Μα πόσο πια δύσκολο είναι να κάνεις τα ζώα να καταλάβουνε ότι μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουνε με τα καμώματά τους; Αποφάσισα να παρευρεθώ στην δίκη για να βρω την ευκαιρία να μιλήσω στα άλλα ζώα για την τρέλα του μίσους και της αδιαλλαξίας, που πρώτα την γνώρισα στους ΧΡΥΣΗανούς, και τώρα στους Χαζί.) (Στο ειδώλιο στεκότανε στα δύο του πόδια το Ντόπερμαν. Απέναντι του κάθονταν οι δικαστές, όλοι τους Σίτερ20.) -Κατηγορούμενε, τι δηλώνεις για όλα αυτά τα φριχτά πράγματα που έκανες; -Αθώος φυσικά. Δεν έκανα και τίποτα κακό. -Τίποτα;! Αποκαλείτε τον φόνο εκατομμυρίων αθώων ζώων «τίποτα»; -Σιγά, δεν ήταν καν ζώα. Βδελύγματα ήταν που κακώς υπήρχαν. -Μα δε νοιώθετε κανέναν οίκτο για ότι κάνατε; Λίγες ενοχές, μια μικρή μεταμέλεια; -Όση θα δείχνατε κι εσείς για μια κουτσουλιά που πατήσατε. (Η αίθουσα γέμισε από γκαρίσματα και τσιτσιρίσματα ζώων που θέλανε να τον ξεσκίσουνε εκεί που στεκόταν. Νόμιζα ότι βρήκα την ευκαιρία να πεταχτώ και να μιλήσω για το που καταντάει η έλλειψη συμπόνιας. Αλλά τότε το Ντόπερμαν συμπλήρωσε τα λόγια του και τα χάλασε όλα.) -Αυτή η δίκη είναι μια παρωδία. Δε θέλετε δικαιοσύνη, θέλετε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψετε τα δικά σας καμώματα. -Κατηγορούμενε, παρεκτρέπεσαι. -Όπως τους ΜΠΕΕλληνες που τρώνε οι ΑμεΛυκάνοι σαν φόρο υποτελείας. -Κατηγορούμενε, συμμορφώσου. -Ή τους Κούνελους που σφάζονται ως κατώτεροι από τους Λαγούς. -Κατηγορούμενε, δε κρίνουμε τα άλλα ζώα αλλά εσένα. -Ή τα ζώα που καίγονται στην πυρά από τους ΑΠΑΙτεινούς, στο όνομα της αγάπης της Αθώας Περιστέρας. -Η δίκη έληξε. Στείλτε τον στον μπόγια να τελειώνουμε. - (το τελευταίο πράγμα που πρόλαβε να πει ο ΓΚΡΡΡινγκ πριν τον φιμώσουνε τσιμπώντας τον κάτι θεόρατοι ΑΠΑΙτεινοί ήταν: ) Ψεύτες! Υποκριτές! Όλοι τα ίδια με εμάς κάνετε. Θα έρθει και η σειρά σας! Κάποτε εσείς θα είστε αυτοί που θα στέκονται στο ειδώλιο για τους ίδιους λόγους. Κάποτε θα… -Σ-ΚΟΚΟΚ-άσε κακούργε! ΚΟΚΟΚ-υνόδοντα έδωκες, ΚΟΚΟΚ-υνόδοντα θα λάβεις. (Τα ζώα άρχισαν να φεύγουνε από την αίθουσα χαρούμενα, βέβαια ότι η δικαιοσύνη είχε αποδοθεί. Από δίπλα μου πέρασε ένας χοντρός ΑμεΛΥκάνος, μασουλώντας αργά ένα μπούτι. Με άκρως ειρωνικό ύφος και σπαστή προφορά είπε: ) -Akou na ginoume ki emeis misitoi. We are AmeLYkans, we have GABombs. If kaneis mas kounithei, tha ton kanoume kommatakia. Because we are AmeLYkans, panta exoume dikio. (Δεν ήθελε πολύ για να καταλάβω ότι η τραγωδία θα επαναλαμβανόταν σύντομα σε άλλες χώρες. Το ταξίδι μου μόλις ξεκίνησε. Συνέχισα να προχωράω προς το ηλιοβασίλεμα, ελπίζοντας να βρω πιο λογικά ζώα για να μιλήσω. Πέρασα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του μπόγια. Έκλεισα την μύτη μου για να μην εισπνέω τον πυκνό καπνό που έβγαζε το φουγάρο και αύξησα το βήμα μου…) ////////////////////////////////////////////// Υπόμνημα 1: Στους κυνόδοντες!: Ζωική εκδοχή της φράσης «Στα όπλα!» 2: ΓΚΡΡΡμανία: Παραποίηση της λέξης Γερμανία. Από την ηχητική λέξη για το γρύλισμα και την λέξη «μανία», που αναφέρεται στην τρέλα που τους είχε πιάσει τότε με την ανωτερότητα. 3: ΓΚΡΡΡ-ΣΤΑΠΟ: Παραποίηση της λέξης Γκεστάπο, της Χιτλερικής αστυνομευτικής οργάνωσης. 4: Χαζί: Παραποίηση της λέξης Ναζί. 5: Χάιλ Πόιντερ: Μια μάλλον απλή παραποίηση του hail Hitler. Τα Πόιντερ είναι παρεμπίπτοντος και ράτσα κυνηγόσκυλων. 6: ΠΑΠ-άρια φυλή: Παράφραση της Άριας φυλής. 7: Σημύδες: Παραποίηση της λέξης Σημίτες. Σημύδα είναι το ξύλο των δέντρων αλλά εμπειρικά αναφέρεται στον πληθυντικό και στα σκουλήκια / κάμπιες που θρέφονται από αυτό. 8: Λυκόσκυλα, τσοπανόσκυλα, μπουλντόγκ: Μισά λύκοι, μισά τσοπάνοι και μισά ταύροι. Ε, καλά, λογοπαίγνιο είναι, μη χαλιέστε. 9: ΑΟΥΟΥΟΥ-ΣΒΙΤΣ: Ολοφάνερο, έτσι; Από το Άουσβιτς, το στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων και την ηχητική λέξη για το ουρλιαχτό. 10: Soylent Green: Όνομα παλιάς ταινίας. Αν την ξέρετε, θα καταλάβετε τον συνειρμό. 11: (σπόιλερ!) Βλέπε προηγούμενο κεφάλαιο. 12: Νορμαλδία: Οι Σύμμαχοι είχανε κάνει απόβαση στην Νορμανδία. Ένωσα το όνομα της χώρας με την λέξη νορμάλ και βγήκε αυτό. Το νορμάλ το βάζω σαν αναφορά στο ότι δεν το παίζουν ανώτεροι αλλά είναι φυσιολογικά πλάσματα. 13: Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου είναι γνωστά για το βαρελάκι με λικέρ που μεταφέρανε σε άτομα που παγώνανε στα βουνά. 14: ΚΡΙΚΡΙτικοί: Ένωση των λέξεων Κρητικοί και Κρικρί, ενός είδους κατσικιού της Κρήτης. Βλέπετε, οι ΜΠΕΕΕλληνες είναι αιγοπρόβατα και χρειαζόταν ένας τέτοιος συσχετισμός. 15: … γιατί ο συγγραφέας δεν έχει ακόμα σκαρφιστεί τα ονόματά τους … J 16: Κυνιούχο: Από το Κύνιος, που σημαίνει σκυλίσιος. Οι Ναζί αυτοκτονούσανε με Κυανούχο Κάλιο. 17: ΓΚΡΡΡινγκ: Πραγματικά, ο πιο υψηλόβαθμος Ναζί που πιάστηκε ήταν ο Γκέρινγκ, του οποίου το όνομα κάνω παραποίηση. 18: Η δίκη των Ναζί έγινε στην Νυρεμβέργη. 19: Πραγματικά, πρώτη φορά αναφέρθηκε η κατηγορία εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας στην δίκη των Ναζί. 20: Σίτερ: Ράτσα σκυλιών και χαζό Αγγλικό λογοπαίγνιο. Edited November 3, 2008 by roriconfan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondbrained Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Έχμ...κάτσε, ξαφνιάστηκα τώρα! Ξαφνιάστηκα πολύ, και θετικότατα! Να τα κάνω σε λίστα καλύτερα, γιατί με την πολυλογία μου θα γράψω εδώ τις 50,000 λέξεις και κρίμα είναι: 1. Πρωτότυπον σενάριον! Η ιστορία είναι καταπληκτική. Η Αισωπεία ήδη έχει εικόνα μέσα μου! Αυτό με ένα διήγημα/κεφάλαιο, μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, και μάλιστα δεν είναι κάν το πρώτο κεφάλαιο ε; Ναι, θα τα διαβάσω τα υπόλοιπα, αλλά μόνο γιατί ξεκαρδίστηκα μ'αυτό, κι όχι γιατί κάτι έχασα. 2. Σε γενικές γραμμές μ'αρέσουν πολύ οι λέξεις που αποδίδουν ήχους στον γραπτό λόγο, πχ αυτό το γαβ, το γκρ, κι όλα τα σχετικά. Το χρησιμοποιώ συχνά στα δικά μου γραπτά, και δεν ξέρω αν θεωρείται γενικώς καλό ή κακό, σίγουρα εξαρτάται απο το πού μπαίνει και το πώς χρησιμοποιείται! Σ'αυτό το έργο είναι κινητήριος άξονας της γλώσσας, ακόμα και του ίδιου του νοήματος, είναι βασικό στοιχείο της ίδιας της σάτυρας που κάνεις, κι αυτό το κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό σαν τέχνασμα, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια (βέβαια εγώ παλιμπαιδίζω κιόλα', οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να με πάρεις στα σοβαρά, αλλά το λέω...γνώμη μου τέλος πάντων) 3. Κάνεις σύτυρα πολύπλευρη, αναγνώρισα μέσα ακόμα και τον γνωστό σφάχτη της πιο σύγχρονης ιστορίας. Έχουμε λοιπόν μία πολιτικο-κοινωνική σάτυρα που χρησιμοποιεί τα ζώα για ν'απευθυνθεί σε ζώα, πολύ έξυπνη, πολύ φρέσκια, και παρόλο που έχει γραφτεί κάτι παρόμοιο και μεγαλειώδες (βλ Φαρμα των Ζώων) δεν το θυμίζει σε τίποτα, κάτι που είναι υπέρ του. ίσως είναι η γλώσσα, ίσως η πλοκή που δεν έχει την σκληρότητα της Φάρμας... Εμένα με κέρδισε η Αισωπεία σου. Και ο Αίσωπος ήταν/είναι ο αγαπημένος μου παραμυθάς Πάμε και στα μείον τώρα: 1. Δεν ξέρω τί εξυπηρετεί, και ίσως το καταλάβω διαβάζοντας τα άλλα κεφάλαια, αλλά γιατί πρέπει να γεμίσεις παρενθέσεις αυτό το κείμενο? 2. Παρομοίως για τα σχόλια/επεξηγήσεις στο τέλος, που θα ήθελα να τις βάλω κάτω και να τις πατήσω! Αυτό δείχνει οτι δεν εκτιμάς την αντιληπτική ικανότητα των αναγνωστών σου! Όποιος δεν σε καταλαβαίνει, δεν έχασες και τίποτα σαν συγγραφέας, έναν αναγνώστη που δεν είναι για σένα, δεν έιναι όλοι οι αναγνώστες για όλους τους συγγραφείς. Όποιος σε καταλαβαίνει όμως είναι κρίμα να του πετάς ένα: "μωρέ, μπάς και δεν έπιασες εκέινο το αστείο εκεί, ή το άλλο παραπέρα, δνε λέω οτι είσαι χαζός, αλλά για να μην το χάσεις γιατί είναι και γαμώ τα αστεία"... ΈΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ για την πλοκή και τον απώτερο στόχο σου, αυτά τα σχόλια? Αν όχι, ΚΑΨΤΑ!!! ΓΑΒ και ΜΙΑΟΥ!!!! Me pians' bro'? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondbrained Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Αγαπητέ συγγραφεύ....δώστε ένα λίνκιο για τα υπόλοιπα κεφάλαια της Αισωπείας, διότι απο το προφίλ σας που είναι ωραιότατο, και πολύ σας πάει ο φωτισμός αυτός, βλέπουμε μόνον το τρίτο κεφάλαιο. Εϊμαστε και ολίγον άχρηστοι μερικοί στα τερτίπια της τεχνολογίας και των προφιλακίων (1) ευχαριστούμε τα μάλα Υπόμνημα: (1 και μοναδικό): λογοπαίγνιο με το προφίλ και το προφυλακτικό και το φιλάκι και το φίλοι σε ένα δεύτερο επίπεδο. Βασικά είναι ένα απο τα πιο υπεροχότατα λογοπαίγνια που μπορεί να σκεφτεί άνθρωπος, εξ ου και το υπο(μνη)μονεύω (και υπονομεύω, άλλο λογοπαίγνιο έκανα εδώ) γιατί σιγά μην το καταλάβει κανείς!!!! ΥΓ Με νοείς τώρα τί εννοώ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Σχόλια πάνω στα σχόλια. Όλο μου την τσαπουνάνε αυτήν την φάρμα των ζώων που ποτέ μου δεν την διάβασα και ποτέ μου δεν την είδα. Σας παρακαλώ, σταματήστε να την αναφέρετε γιατί νοιώθω λες και πήγα να φτιάξω κάποια υπερβολική απομίμηση της ή κάτι τέτοιο. Οι παρενθέσεις υπάρχουν κατά κύριο λόγο για να ξεχωρίζει ο αφηγηματικός από τον λεκτικό διάλογο. Οι σημειώσεις υπάρχουν γιατί ναι, θεωρώ τον μέσο αναγνώστη ανίκανο να πιάσει τα μισά από τα αστεία. Και μιλάω εκ πείρας σαν κάποιος που μεγάλωσε σε χωριό όπου δεν ξέρουνε καν ποιος είναι ο Τόλκιν, πόσο μάλλον τι είναι η Νυρεμβέργη ή τι παίζει με τα Σίτερ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondbrained Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 (edited) Όλο μου την τσαπουνάνε αυτήν την φάρμα των ζώων που ποτέ μου δεν την διάβασα και ποτέ μου δεν την είδα. Σας παρακαλώ, σταματήστε να την αναφέρετε γιατί νοιώθω λες και πήγα να φτιάξω κάποια υπερβολική απομίμηση της ή κάτι τέτοιο. Mα είναι αναπόφευκτο να έρχεται στο μυαλό του αναγνώστη, γιατί κι εκεί τα ζώα μιλάνε και πράττουν,κι έχουν δημιουργήσει μία ανθρωποφανή κοινωνία. Σε καμμία περίπτωση δεν θεώρησα (και δεν νομίζω να το θεωρεί και κανείς) αυτό το έργο απομίμηση της Φάρμας, γιατί όπως έγραψα κι εδώ: δεν την θυμίζει σε τίποτα (παρά μόνο στο μέσον που χρησιμοποιήθηκε για να ειπωθεί η ιστορία, δηλαδή τα ζώα....συμπληρώνω). Μην τσαντίζεσαι λοιπόν, είναι ΚΑΛΟ σχόλιο αυτό που έκανα για την Φάρμα, είναι δύσκολο να χρησιμοποιείται ένα μέσον που έχει χρησιμοποιηθεί απο κάποιον άλλον με τέτοια επιτυχία, κι όμως να στέκεται το έργο σου αυτόνομο και υπέροχο και δυνατό μόνο του, χωρίς να γίνεται σύγκριση επι της ουσίας, παρά μόνο επι του μέσουν...καταλαβαίνεις? Οι παρενθέσεις υπάρχουν κατά κύριο λόγο για να ξεχωρίζει ο αφηγηματικός από τον λεκτικό διάλογο. προσωπικά με κούρασαν λίγο, αλλά μπορεί να είναι επειδή δεν έχω συνηθίσει. Ίσως αν έκανες πλάγια τις σκέψεις, γιατί σε κάποια σημεία, έχεις πολλές φράσεις στην σειρά που μπαίνουν όλες σε καινούργιες παρενθέσεις? Δεν είναι και σημαντικό, απλά με κούρασαν. Οι σημειώσεις υπάρχουν γιατί ναι, θεωρώ τον μέσο αναγνώστη ανίκανο να πιάσει τα μισά από τα αστεία. Και μιλάω εκ πείρας σαν κάποιος που μεγάλωσε σε χωριό όπου δεν ξέρουνε καν ποιος είναι ο Τόλκιν, πόσο μάλλον τι είναι η Νυρεμβέργη ή τι παίζει με τα Σίτερ. Όλοι απο χωριό είμαστε βρε παιδί μου, και καλά το Σίτερ να το καταλάβω, οτι δεν πειράζει να κάνεις και μία επεξήγηση, αλλά το Χαζί! Λές στο χωριό να μην καταλάβουν, να μην γίνει ο συνειρμός? γιατί όλα αυτά λειτουργούν συνειρμικά. Και είναι καταπληκτικός ο συνειρμός: οι χαζοί Ναζί. Οπότε, απο αυτό που λές, επέτρεψέ μου, αλλά μάλλον βάζεις τα σχόλια για να νιώσεις εσύ πιο ασφαλής οτι σε καταλαβαίνουν όσο γίνεται περισσότεροι, κάτι που δεν υπάρχει λόγος να το νιώθεις, έιναι παντελώς περιττό...μιλάς για πράγματα που είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά στο σύνολο σχεδον του ελληνικού πληθυσμού (και όχι μόνο), και έχουν τόσο γερές βάσεις μέσα μας, που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση για να λειτουργήσουν συνειρμικά. Το λίνκιο για τα υπόλοιπα θα το βάλεις? έκανα διπλοποστάρισμα για να το δείς! Edited October 31, 2008 by Blondbrained Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Electroscribe Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Είχε την καλύτερη ροή ως τώρα, το τέλειωσα χωρίς να το καταλάβω. Κι άλλο τόσο να ήταν, στο ίδιο ύφος, δε θα με χάλαγε καθόλου. Αν έχει κάποια αδυναμία άξια αναφοράς, είναι η ακρίβεια με την οποία παρουσιάζεις τους Ναζί. Για να καταλάβεις, όταν έγραψες για την Ιερά Εξέταση, εννοούσες την ιδέα της λογοκρισίας, δεν έβαλες συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα ή συγκυρίες. Έπαιξες με τη γενική ιδέα της Ιεράς Εξέτασης που έχουμε όλοι στο μυαλό. Εδώ, έγινες τόσο συγκεκριμένος, ώστε όπου (2-3 σημεία) αποκλίνεις από τις πραγματικές ιστορικές καταστάσεις χτυπάει λίγο άσχημα. Π.χ., στο φινάλε, οι Ναζί φορτώνονται τα πραγματικά τους εγκλήματα, ενώ τα άλλα ζώα είναι ένοχα όχι για τα αντίστοιχα δικά τους, μα για τα "φανταστικά" που διέπραξαν στις άλλες ιστορίες της Αισωπείας. Κι εμένα μου φάνηκαν υπερβολικά επεξηγηματικές οι σημειώσεις αυτή τη φορά, αλλά με τα δικά μου μέτρα. Αν θες να τις κρατήσεις, καλό είναι να προσθέσεις αντίστοιχες και στις 3 προηγούμενες. [άσχετο: εγώ δεν είχα δει καμία ομοιότητα με τη "Φάρμα των Ζώων", αλλά μου φαίνεται πως έχεις μια εμμονή με το "1984" του ίδιου συγγραφέα] Και μερικές διορθώσεις επιφανειακού τύπου: - σημείωση 1: Η Γκεστάπο δεν ήταν κατασκοπευτική, αλλά αστυνομευτική οργάνωση - προέβλεπε η πλύση εγκεφάλου, όχι ΕΠΕβλεπε - σημείωση 7: σου ξέφυγε ο τόνος στο Σημίτες - "Δε μπορείς να μου κάνεις κακό … κι ας μπορούσες.", καταλαβαίνω το αστείο, αλλά νομίζω πως θέλει λίγο δουλειά η φράση - Ο Γκέρινγκ ήταν διάσημος για το πάχος του, άρα θα ήταν πιο εύστοχο να τον κάνεις κάτι πιο χοντροκομμένο από Ντόμπερμαν. - ΚυνΟδοντα έδωκες... (λείπει το 'ο') Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Έκανα τις αλλαγές που μου είπες electro, thanks. Τον ΓΚΡΡΡινγκ θα τον αφήσω Ντόπερμαν γιατί είναι επιβλητική ράτσα και έτσι τον είχα φανταστεί από το πρώτο δευτερόλεπτο. Το αστείο που θέλει δουλειά επίσης δε το δουλέυω γιατί δε βλέπω τι να αλλάξω. Είναι μικρό και άμεσο και μου αρέσει έτσι. Τυχών αποκλίσεις από την πραγματική ιστορία είναι ποιητική άδεια και κακώς κάθεσαι και το κάνεις θέμα. Επικεντρώθηκα πολύ σε ονόματα και τοποθεσίες γιατί όλη η ιστορία βασίζεται σε συγκεκριμένη χώρα και συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στην ΠΑΠΑΓΑΛΗα αυτό δε φαινόταν γιατί εκεί η κατάσταση γινόταν σε όλη την δυτική Ευρώπη για 700 χρόνια και έτσι χάνεται η ταύτιση με συγκεκριμένα πρόσωπα και μέρη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts