Jump to content

Νεφέλη Περιφλεγής

Tiessa

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Βάσω Χρήστου

Είδος: Φαντασία

Βία; Ναι

Σεξ; Όχι επί σκηνής

Αριθμός Λέξεων: 3399

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Η ιστορία αυτή γράφτηκε για το διαγωνισμό, αλλά άντλησε το υλικό της από ένα σχέδιό μου, το οποίο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, να γράψω ιστορίες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη των Λαξευτών. Ελπίζω να μην έχω πέσει στην παγίδα να πω πιο πολλά ή πιο λίγα απ' όσα πρέπει για το συγκεκριμένο διήγημα.

Burning_cloud.doc

• Like 3

Λοιπόν, λοιπόν αγαπητή... Μ' άρεσε η ιστορία σου! Το τέλος ήρθε ωραία χωρίς να το περιμένεις και αρκετά ομαλά. Μ' άρεσε που τιμωρήθηκε ο κακός βασιλιάς αλλά και η πόλη του, αλλά με στεναχώρησε λίγο που την πλήρωσαν και άλλοι που δεν έφταιγαν. Αλλά μάλλον εδώ πάει το: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Ήταν λίγο περίπλοκη η γλώσσα για μένα αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν κατάλαβα τι γινόταν. Αυτό το θέμα με τη στοίχιση πλανητών είναι στην επικαιρότητα τελευταία, γιατί κάτι τέτοιο θα γίνει το 2012 και πολύ λένε πως θα έχουμε προβλήματα. Φυσικά παίζει και το θέμα του τέλους του κόσμου, σιγά μην δεν έπαιζε! Αυτό μου ήρθε λίγο στο μυαλό από αυτή την ιστορία. Με μπέρδεψε λίγο η εξέλιξη του φαινομένου με τη φλεγόμενη νεφέλη. Νομίζω όμως πως έχω στο μυαλό μου το πως περίπου και τι έγινε.

Πάντως εν κατακλείδη, την θεωρώ απ' τις καλές ιστορίες μέχρι τώρα του διαγωνισμού, η οποία έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί πιθανών και περισσότερο! Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία! :thumbsup:

Guest roriconfan

Καλή φάση. Απο εκφραστικότητα σκίζει. Για να πω την κακία μου, μου θύμισε τους μύθους για τον βυθισμό της Ατλαντίδας, που τους πήρε στο έργο του ακόμα και ο Τόλκιν με το νησί των Νούμερορ. Καλό σαν ιστορία πάντως.

μου θύμισε τους μύθους για τον βυθισμό της Ατλαντίδας, που τους πήρε στο έργο του ακόμα και ο Τόλκιν με το νησί των Νούμερορ. Καλό σαν ιστορία πάντως.

Δεν είχε παει ο νους μου στην Ατλαντίδα, αν και κάτι τέτοια θέματα έχουν 'εγγραφεί' πια αρχετυπικά στα κύτταρά μας.

Ομολογώ πάντως (και μερικοί που ξέρουν κάτι παραπάνω, θα χαμογελάνε λίγο σαρδώνεια τώρα) ότι μπήκα στον πειρασμό να ονομάσω τη Σαντάρια Κνωσσό και το νησάκι Στρογγύλη, και να περιστραφεί όλη η φάση γύρω από τη Μεσόγειο. Θα έχανα όμως το εφέ με τα διπλά φεγγάρια και προ παντός την κόκκινη πανσέληνο, συν το γεγονός ότι θα έμπλεκα με το αν υπήρχε ή όχι συζυγία τον καιρό της έκρηξης, συν το γεγονός ότι οι σεληνιακές εκλείψεις δεν είναι τόσο σπάνιες στη Γη.

τη Σαντάρια Κνωσσό και το νησάκι Στρογγύλη

Ως κατά το ήμιση Σαντορινιός, όταν το διάβαζα, ομολογώ ότι πήγε το μυαλό μου! Μάλιστα ήθελα να το αναφέρω και στα σχόλια μου, αλλά το ξέχασα! Γενικά νομίζω όμως πως δεν έχει σχέση, καθώς υπάρχουν αρκετές ουσιαστικές διαφορές!

• 2 weeks later...

Σε ένα ή δύο σημεία γράφεις "συστοιχία" αντί του σωστού συζυγία.

Ευτυχώς δεν είχα προσέξει/θυμηθεί την αντιστοιχία

Σαντάρια/Σαντορίνης, οπότε δεν είδα και το τσουνάμι να μου έρχεται -όχι πριν σηκωθούν τα πλοία στον ορίζοντα (ωραία εικόνα)

.

Δυστυχώς, η πλοκή του διηγήματος απαιτεί τα κίνητρα και το παρελθόν της Νιρμάν να μας γίνουν γνωστά πολύ αργά, κάτι που δυσκολεύει τη συμμετοχή του αναγνώστη στη μάχη της με το μάγο. Κατά τα άλλα, και λόγω ενός σχετικά πρόσφατου overdose περίπου 700.000 λέξεων (όπως έδειξε η νεκροψία) λέω αυτή τη φορά να μην σχολιάσω περαιτέρω καθότι ο γιατρός μου με έχει προειδοποιήσει ότι άμα σπάσω την αποτοξίνωση θα ξανακυλίσω.

Edited by mman

Κατά τα άλλα, και λόγω ενός σχετικά πρόσφατου overdose περίπου 700.000 λέξεων (όπως έδειξε η νεκροψία) λέω αυτή τη φορά να μην σχολιάσω περαιτέρω καθότι ο γιατρός μου με έχει προειδοποιήσει ότι άμα σπάσω την αποτοξίνωση θα ξανακυλίσω.

Τι; Δεν πάμε καλά! Αποτοξίνωση; Κι εγώ που σου ετοιμάζω το νέο πακετάκι των 150,000 (και μάλιστα sf, που έχεις και τις τοπ επιδόσεις σου) τι θα κάνω τώρα; :rolleyes:

Κι εγώ που περίμενα να με βάλεις κάτω και να με πατήσεις για να τηρηθεί η μεταξύ μας παράδοση του σχολιασμού των κειμένων μου αυτές τις άγιες μέρες...

Edited by Tiessa

Βάσω, νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι σχόλια για το στυλ της γραφής σου ή για την γλώσσα, την ορθογραφία κλπ. Είσαι επαγγελματίας (με την έννοια του εξαιρετικού γνώστη του αντικειμένου του κι όχι με την έννοια ξεπετάω τέσσερις ιστορίες για πρωινό κι έχω ένα κινητό μόνο για τον ατζέντη μου), εξάλλου, κι αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Οπότε, στα της ουσίας (ξέρεις ότι δεν διαβάζω σχόλια άλλων κλπ κι επίτρεψέ μου να είμαι "αυστηρή" μαζί σου, ακριβώς επειδή είσαι επαγγελματίας): μια ολόκληρη μυθοπλασία ενός κόσμου μέσα σε λίγες γραμμές. Το καταφέρνεις ικανοποιητικά αυτό, δεδομένου ότι οι περιγραφές σου είναι ολοζώντανες, όμως είναι ολοφάνερο πως είσαι μυθιστοριογράφος κι όχι διηγηματογράφος (ελπίζω να υπάρχει τέτοια λέξη :Ρ). Εξηγώ: όπως και η Ευθυμία, έτσι κι εσύ, προσπαθείς σε πολύ περιορισμένο χώρο να δώσεις έναν ολόκληρο κόσμο, το οποίο απλά δεν χωράει. Θέλει ανάπτυξη (την οποία ξέρω ότι θα κάνεις) κι έτσι δεν μπορώ παρά να το δω σαν ένα κομμάτι ή ένα προσχέδιο μιας πολύ μεγαλύτερης ιστορίας. Επίσης, θα ήθελα να έχω λίγο περισσότερο απ' την θυσία της κοπελιάς κι όχι ένα απλό "την σκοτώσαμε, τέλος". Θα ήθελα μια μεγαλύτερη επικέντρωση στο βλέμμα της, στην τελευταία της ανάσα, σε μια σιωπηλή κατάρα. Ψειρίζω, αλλά ξέρω σε ποιον το κάνω. :)

Στα θετικά: η ανατροπή δούλεψε πολύ καλά, ομολογώ πως δεν την περίμενα. Δεν προετοιμάζεις για κάτι τέτοιο, παρά το ότι θα είχες την δυνατότητα να το κάνεις μέσω της θυσίας (ξέρεις, μια αινιγματική κουβέντα απ' την γριά, κάτι τέτοιο). Όμορφο. Εγώ θα υπέκυπτα στον πειρασμό και θα έλεγα μια κουβέντα, όμως χαίρομαι που δεν το έκανες. Η ψυχολογία δουλεύει επίσης εξαιρετικά, με τον μάγο και την συνεργάτιδα. Δεν έχω κουβέντα να πω ούτε για την γλώσσα, ούτε για την ανάπτυξη, και τα δύο είναι υπέροχα. Ο τίτλος είναι απ' τους πιο όμορφους που έχω συναντήσει ποτέ κι ελπίζω να τον κρατήσεις και την ολοκληρωμένη νουβέλα. :)

[...] είναι ολοφάνερο πως είσαι μυθιστοριογράφος κι όχι διηγηματογράφος

:lol: Μα γιατί το λες αυτό; :thmbup: Βρε, κοίτα πώς τα λέει αυτό το κορίτσι... :rofl2:

:lol: Μα γιατί το λες αυτό; :thmbup: Βρε, κοίτα πώς τα λέει αυτό το κορίτσι... :rofl2:

Α χαθείς! :lol: :tease:

Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Έχω καταλάβει ότι είσαι από τους αυστηρούς κριτές και χάρηκα πολύ που σου άρεσε η ανατροπή. Είχα την εντύπωση ότι έριξα ένα πολύ μικρό hint στο σημείο που μιλάει με τη σκλάβα:

«Απόμεινα έναν αιώνα τώρα σταθερή στο σκοπό μου, Νινγκάντε του Βορρά», αποκρίθηκε χαμηλόφωνα η γριά. «Κι εξηγήσεις θα δώσω μόνο στους δαίμονες».

αλλά φαίνεται ότι παραήταν μικρό για να φανεί μέσα στη συνολική εικόνα.

είναι ολοφάνερο πως είσαι μυθιστοριογράφος κι όχι διηγηματογράφος (ελπίζω να υπάρχει τέτοια λέξη :Ρ).

Δεν θα μπορούσες να πέφτεις περισσότερο μέσα, όπως καλά ξέρει και ξεκαρδίζεται λίγο παραπάνω και ο mman!

Εξηγώ: όπως και η Ευθυμία, έτσι κι εσύ, προσπαθείς σε πολύ περιορισμένο χώρο να δώσεις έναν ολόκληρο κόσμο, το οποίο απλά δεν χωράει.

Και φυσικά, κάνω κι εγώ το ίδιο σφάλμα για το οποίο γκρίνιαξα στην Ευθυμία. Πολλά ονόματα, πολλές τοποθεσίες, άγνωστο σύστημα μαγείας... but I can't help it.

Επίσης, θα ήθελα να έχω λίγο περισσότερο απ' την θυσία της κοπελιάς κι όχι ένα απλό "την σκοτώσαμε, τέλος".

Κι εγώ θα το ήθελα, αλλά τόσο που απλώθηκα δεν με έπαιρνε από λέξεις... :whistling:

Δεν ξέρω αν θα ήθελα να κάνω τη συγκεκριμένη ιστορία νουβέλα. Είχα υπόψη μου μια σειρά σχετικά συνδεδεμένων διηγημάτων πάνω στις ηπείρους του πλανήτη. Οι επόμενες εμπνεύσεις θα δείξουν.

Νεφέλη περιφλεγής. Πολύ καλή γραφή. Η ιστορία είχε δυναμικό και μερικά πολύ καλά σημεία, όπως οι αναφορές στους πρόσφυγες, τα σημάδια από τα βραχιόλια και το τέλος με τα φώτα των πλοίων να ακουμπούν τ’ άστρα. Νομίζω, όμως, ότι η συγγραφέας δεν επέλεξε τον καλύτερο τρόπο για να μας την διηγηθεί. Ξεκινάει με την Νιγκάντε, στη συνέχεια αλλάζει μερικές φορές ο αφηγητής, ενώ, στα μισά της ιστορίας, η Νιγκάντε πεθαίνει. Αυτός ο θάνατος μου προκάλεσε μια ελαφριά αμηχανία, μέχρι τελικά να εντοπίσω σε ποιο πρόσωπο εστίαζε η ιστορία. Επίσης ο διάλογος μάγου και ερμηνεύτριας δείχνει υπερβολικά φτιαχτός. Θα προτιμούσα να είναι εσωτερικός μονόλογος της ερμηνεύτριας και ο μάγος να παραμένει ανυποψίαστος για το τι τον περιμένει μέχρι την τελευταία σκηνή με τα πλοία που ανυψώνονται από το κύμα. Υ.Γ. Δεν μου άρεσε ο τίτλος.

Burning_cloud_σ_όλια.doc

Κώστα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Δεν είχα αντιληφθεί ότι φαινόταν σαν να έπαιζε και η οπτική γωνία της Νινγκάντε. Είχα την πρόθεση να είναι μόνο δυο οι οπτικές γωνίες. Φαντάστηκα ότι ήταν σαφές πως παίζουν μάγος και Νιρμάν μονάχα. Θα το φροντίσω με το πέρας του διαγωνισμού, γιατί πράγματι, αν υποθέσει κανείς ότι οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, τον χαλάει πολύ να πεθάνει τόσο απότομα και άδοξα ο ένας.

Υ.Γ. Δεν μου άρεσε ο τίτλος.

Εχμ... δεν θέλω να το παίξω ξεροκέφαλη,

αλλά η μόνη περίπτωση ν' αλλάξει ο τίτλος είναι αυτή: :camper: (Κι ακόμα κι έτσι δεν είμαι πολύ σίγουρη).

Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ ο τίτλος Βάσω! Για μένα, μην τον αλλάξεις ποτέ! Εκτός βέβαια και αν το κάνεις μεγαλύτερο, όπου μπορεί να μην ταιριάζει...

Δεν μου άρεσε ο τίτλος.

Ρε συ Κώστα, μια φορά βρήκε κι η Βάσω έναν αξιοπρεπή τίτλο και πας να της τον χαλάσεις; Όσο θυμάμαι εκείνο το αμίμητο

"Μια ωραία πεταλούδα"

που ευτυχώς το μαζέψαμε τελευταία στιγμή πριν δημοσιευτεί το διήγημα στο "9"...

(Δεν πιστέυω κανείς να διάβασε αυτό που κάλυψα για να μην την εκθέσω... :rofl2: )

Κρατάω το μαγευτικό τίτλο και τη γλώσσα. Επίσης το εύστοχο σχόλιο που διάβασα: «…προσπαθείς σε πολύ περιορισμένο χώρο να δώσεις έναν ολόκληρο κόσμο, το οποίο απλά δεν χωράει.»

Μετά έρχεται το ερώτημα πόσο χρόνο θέλει να αφιερώσει ο καθένας για να γίνει μέρος του διηγήματος.

Και φυσικά, κάνω κι εγώ το ίδιο σφάλμα για το οποίο γκρίνιαξα στην Ευθυμία. Πολλά ονόματα, πολλές τοποθεσίες, άγνωστο σύστημα μαγείας... but I can't help it.

Οχι. Δεν κανεις το ιδιο λαθος, εσυ καταφερνεις να τα στριμωξεις ολα μια χαρα και στρωτα σε πιο manageable chunks of info. Ισως ενα ξαλαφρωμα με τα φεγγαρια να μενανε πιο γηινα, δεν αλλαζει και κατι τραγικο.

Το χιντ στην φαση της θυσιας υπηρχε, αλλα οπως λεω στα σχολια μου, ενας αντρας λογικο ειναι να παρασυρεται απο το αλλο σχολιο της γριας και να το παραβλεπει. Τωρα, δεν θελω να πω τιποτα, αλλα το οτι την πατησε και η Sonya ειναι υποπτο... γκουχου γκουχου...

Οριστε και ενα ολοκληρο αρχειο με σχολια, κυριως φλυαριες μου γιατι ηταν το μονο διηγημα που με συγκλονισε. Δεν θα δειτε συντομα αλλο attachment σαν αυτο, οχι οτι χανετε και τιποτα.

Burning_cloud_sxolia.doc

Edited by Glowleaf

Η γενική εντύπωση ήταν μια νοσταλγία για τέτοιου είδους ιστορίες… έτσι, απόλυτα φάνταζυ, απόλυτα μαγικές, με τον αρχετυπικό μάγο, την αρχετυπική γριά και την αρχετυπική μανία για δύναμη. Μου θύμισε ιστορίες της C.L.Moore.

Τα καλά σημεία: η κοσμοπλασία που μοιάζει αρκετά σφιχτή, η περιγραφή του χαρακτήρα του μάγου, καθώς κι εκείνη του σκηνικού, με τα φεγγάρια και τις συζυγίες και τις εκλείψεις.

Τα κακά σημεία: δεν ήταν απαραίτητο να δώσεις στην σκλάβα που πεθαίνει τόση σημασία. Κάποια στιγμή ακολουθούμε τις σκέψεις τις κι αυτό προσωπικά με αποπροσανατόλισε, σκέφτηκα ότι θα είχε κι άλλη συμμετοχή στο μύθο. Αντίθετα η Νιρμάν δεν είχε τόση συμμετοχή όση θα ήθελα, για να μας δείξεις πως ότι παιχτεί θα παιχτεί ανάμεσα στο μάγο και τη γριά.

@Glowleaf:

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που διέθεσες για όλα αυτά τα σχόλια πάνω στην ιστορία μου. Με χαροποίησε αφάνταστα. (Για να μην πω τίποτα φυσικά για τα καλά σου λόγια! Αισθάνθηκα κάτι εκατοστά ψηλότερη όταν τα διάβασα).

Έχεις απόλυτο δίκιο σε ό,τι αφορά τη θυσία αλλά και την προσδοκία του μάγου. Έπρεπε να είναι πιο αναλυτικά και ειδικά για τη θυσία το ανέφερε και η Sonya. Είναι γεγονός ότι κι εγώ ήθελα να γράψω περισσότερα, αλλά δεν με έπαιρνε από λέξεις. Αφενός έφαγα πολύ χρόνο με την κοσμοπλασία. Θα μπορούσα να μην είχα ίσως τόσες λεπτομέρειες για το σμιλεμένο χάρτη και να εκμεταλλευόμουνα τις λέξεις μου διαφορετικά, αλλά ήταν τόσο μαγική η σκηνή μέσα στο μυαλό μου, που δεν θέλησα να την πετσοκόψω για να γράψω άλλα πράγματα.

@Naroualis:

Ναι, έχεις δίκιο, μερικές φορές λατρεύω το παλιομοδίτικο, απόλυτο φάντασυ. Ήταν πολύ ψυχολογημένη η παρατήρηση.

Επίσης ευχαριστώ και για τα καλά και κυρίως για τα κακά σημεία που υποδεικνύεις.

Ως φαίνεται και από τα προηγούμενα σχόλια, κάπου μου ξέφυγε ο ρόλος της σκλάβας. Στο μυαλό μου ήταν εξαρχής ένας δευτερεύων χαρακτήρας, χρήσιμος για να δούμε ορισμένα πράγματα (θυσία, απομύζηση ψυχής, σκλάβοι/πρόσφυγες και πώς τους αντιμετωπίζει η πόλη) αλλά κυρίως για να υπάρχει το περιθώριο να καταλάβουμε τη Νιρμάν. Προφανώς αυτό το κομμάτι δεν δούλεψε τόσο καλά όσο ήθελα και χρήζει βελτιώσεων.

@Glowleaf:

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που διέθεσες για όλα αυτά τα σχόλια πάνω στην ιστορία μου. Με χαροποίησε αφάνταστα. (Για να μην πω τίποτα φυσικά για τα καλά σου λόγια! Αισθάνθηκα κάτι εκατοστά ψηλότερη όταν τα διάβασα).[...]

Εμμ... ναι. Φαντάσου με τώρα να διαβάζω τα σχόλια του Glowleaf και να κουνάω το κεφάλι μου σκεπτόμενος πώς θα ήταν τα αντίστοιχα δικά μου. Μετά από ώριμη σκέψη, και αφού θυμήθηκα ότι αυτές τις χρονιάρες μέρες έχεις και τη γιορτούλα σου, αποφάσισα να μη σε... ξανακοντύνω. :D

(Υπερβολές βέβαια. Το διήγημα γενικά είναι μια χαρά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είχα πάνω από καμμιά τριανταριά παρατηρήσεις αν πραγματικά το επιχειρούσα, απλώς, όπως ξέρεις, φυλάω τις δυνάμεις μου για εκεί που πραγματικά θα μετρήσουν.)

Πολύ όμορφη ιστορία με ανατροπή, ωραίους διαλόγους και περιγραφές. Βέβαια ήταν πολύ μικρή για τόση ανάλυση που είχες κάνεις στους χαρακτήρες και στον κόσμο. Και κατά την ταπεινή μου άποψη της αξίζει να μεγαλώσει και να μπούν και άλλα στοιχεία μέσα, του παρελθόντος κυρίως.

Η περιγραφή των προσφύγων από τον μάγο, απλά τέλεια και διαχρονική, αδιάψευστη αλήθεια.

Ο χαρακτήρας της γριάς απίθανος... μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που έπλεξε την εκδικησή της, που τελικά αυτή ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ηταν μια από τις όμορφες ιστορίες του διαγωνισμού αυτού.

Εντυπωσιάστηκα από το πώς μέσα σε ένα τόσο μικρό κείμενο καταφέρνεις να μας μπάσεις πλήρως σε έναν ολόκληρο κόσμο. Εκφραστικά είναι απλώς τέλειο. Ειπώθηκε σε άλλο σχόλιο (τι να κάνουμε, άργησα), αλλά δίνεις μεγάλο βάρος στη σκλάβα, ξεκινώντας μάλιστα την αφήγηση από αυτήν, με τρόπο που περιμένεις ότι θα έχει κάποιον ενεργό ρόλο στην πλοκή, αλλά τελικά, απλώς θυσιάζεται. Μια μικρή «ασυμμετρία» λοιπόν κι εδώ. Πολύ μικρή όμως , σχεδόν ασήμαντη.. Ένα παράπονο έχω: Ποιος θα μου κάνει κάποτε τη χάρη να γράψει μια ιστορία που ο κακός μάγος (ή οποιοσδήποτε παρόμοιος) θα κερδίζει επιτέλους; Όχι τίποτε άλλο, για τούτο δω έτρεφα και βάσιμες ελπίδες.

Ποιος θα μου κάνει κάποτε τη χάρη να γράψει μια ιστορία που ο κακός μάγος (ή οποιοσδήποτε παρόμοιος) θα κερδίζει επιτέλους; Όχι τίποτε άλλο, για τούτο δω έτρεφα και βάσιμες ελπίδες.

I accept the challenge, but it's going to be messy.

Ποιος θα μου κάνει κάποτε τη χάρη να γράψει μια ιστορία που ο κακός μάγος (ή οποιοσδήποτε παρόμοιος) θα κερδίζει επιτέλους;

Βασικά, πολύ συχνά κερδίζει ο κακός μάγος, Scanner. Απλώς μετά τον λένε Θεό και η ιστορία ξαναγράφεται με :worshippy: και όλα τα σχετικά...

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τα σχόλια.

Βασικά, πολύ συχνά κερδίζει ο κακός μάγος, Scanner. Απλώς μετά τον λένε Θεό και η ιστορία ξαναγράφεται με :worshippy: και όλα τα σχετικά...

OK! Από τα πιο εύστοχα που έγω ακούσει/διαβάσει τον τελευταίο καιρό, Tiessa! :hi: