Tiessa Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Παρομοίως, και μόλις είχα τελειώσει την ανάγνωση κι ετοιμαζόμουνα να ρωτήσω ακριβώς το ίδιο με το Συνοδοιπόρο: Μια απορία μόνο μου έμεινε. Τί ήταν το ''το αντίστροφο έξι και το τέσσερα που είχε ζωγραφίσει εκείνος μέσα σε ένα κύκλο'' ; Ήταν ένα ευχάριστο διήγημα. Από την αρχή είχε γίνει η παρατήρηση ότι το τελειώνεις μ' ένα χαμόγελο και όντως έτσι είναι. Ασφαλώς όλη η ιστορία βασίζεται στην ανατροπή της. Να πω ότι πέρασε από το μυαλό μου νωρίς η φύση του πλάσματος, όχι επειδή είμαι τόσο υποψιασμένη, όσο επειδή μόλις λίγες μέρες πριν, σε άσχετη συζήτηση έμαθα αυτή τη μαύρη αλήθεια για τα καλοκαιρινά βαμπίρ, οτι δηλαδή μόνο το θηλυκό πίνει αίμα για να θρέψει τα παιδιά του. Είχα λοιπόν πολύ φρέσκια την πληροφορία και μου έκανε ένα περίεργο κλικ. Αυτό δε με χάλασε βέβαια, μάλλον με έκανε να διασκεδάσω περισσότερο, γιατί σε κάθε κίνηση έβλεπα και το υποτιθέμενο και το πραγματικό συμβάν και τον έξυπνο τρόπο που το έκρυβες μέχρι το τέλος. Και βλέποντας το θέμα από τη σκοπιά της άμοιρης Λίλιθ, πολύ φοβάμαι ότι από δω και μπρος θα έχω κι άλλα πράγματα να με γεμίζουν τύψεις το καλοκαίρι... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Λίλιθ. Πρωτότυπη προσέγγιση με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας τρόμου που με το τελικό εύρημα, χαράσσει χαμόγελα στα χείλη των αναγνωστών και σε αναγκάζει να την ξαναδιαβάσεις. Σε αυτή την δεύτερη ανάγνωση, διαπίστωσα ότι η συγγραφέας προσπάθησε να προσαρμόσει την ιστορία στο πλαίσιο αφήγησης του εντόμου, αλλά της ξέφυγαν αρκετά σημεία που εκ των υστέρων δείχνουν ότι είχε ακόμα περιθώρια για να βελτιώσει την αφήγηση και να αποφύγει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Λίλιθ_σ_όλια.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariposa Posted December 29, 2008 Author Share Posted December 29, 2008 Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας και τον χρόνο που αφιερώσατε στην Λίλιθ. @ synodoiporos & Tiessa Θα δώσω ένα κλου για να μην αποκαλύψω ακόμη τί είναι το ''το αντίστροφο έξι και το τέσσερα". Σκεφτείτε τι έβλεπε το ταίρι της Λίλιθ να την απειλεί, τι ερχόταν καταπάνω της... @khar Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση ήταν το "κόλπο" που θα οδηγούσε στην παρανόηση του κεντρικού χαρακτήρα. Από την άλλη ποιός μας λέει ότι μόνο εμείς έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 (edited) Δυστυχώς κατάλαβα τι συνέβαινε από τη μέση περίπου της ιστορίας κι έτσι μου χάλασα την έκπληξη... Ήταν όμως χαριτωμένο και αν διορθώσεις αυτούς τους ανθρωπομορφισμούς που επισημαίνει και ο khar (πάλι με πρόλαβε αυτός) θα εξυπηρετεί άψογα το σκοπό του. Επίσης: Μπορεί και να πέφτω εντελώς έξω, αλλά τι είναι τελικά αυτό το 6 και το 4; Το νούμερο της παντόφλας; Τα έγραψα ανάποδα σε ένα χαρτί αλλά δεν μου θυμίζουν κάτι. Και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλύτερα η τελευταία περίοδος να σταματάει στο «ήταν μια παντόφλα», το υπόλοιπο μου φαίνεται πλεονασμός, σαν μια υπερβολική εξήγηση για να σιγουρευτείς ότι ο αναγνώστης θα το πιάσει. Edited December 30, 2008 by aScannerDarkly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greenmist Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Δυστυχώς κατάλαβα τι συνέβαινε από τη μέση περίπου της ιστορίας κι έτσι μου χάλασα την έκπληξη... Ήταν όμως χαριτωμένο και αν διορθώσεις αυτούς τους ανθρωπομορφισμούς που επισημαίνει και ο khar (πάλι με πρόλαβε αυτός) θα εξυπηρετεί άψογα το σκοπό του. Επίσης: Μπορεί και να πέφτω εντελώς έξω, αλλά (Τι έπαθαν ρε παιδιά τα spoiler tags?) Ειλικρινά δεν υπάρχει κανένα σημείο που να προδίδει την ανατροπή στο τέλος της ιστορίας. Τώρα, αν έκανες μία "μαντεψιά" και πάλι δεν μπορεί να ήσουν σίγουρος, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο στην τελευταία πρόταση. Οι "ανθρωπομορφισμοί" είναι η ουσία της διήγησης σε αυτή την ιστορία. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε ούτε κλίμα, ούτε ανατροπή. Δεν θα ήταν δυνατό να γραφτεί αυτή η ιστορία χωρίς τους "ανθρωπομορφισμούς", οι οποίοι αποτελούν το βασικό συστατικό της. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Ειλικρινά δεν υπάρχει κανένα σημείο που να προδίδει την ανατροπή στο τέλος της ιστορίας. Τώρα, αν έκανες μία "μαντεψιά" και πάλι δεν μπορεί να ήσουν σίγουρος, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο στην τελευταία πρόταση. Νομίζω πραγματικά ότι, αν και μοιάζει οξύμωρο, αυτοί οι ανθρωπομορφισμοι ήταν που με οδήγησαν στο να πιστέψω ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, σαν να λειτούργησαν αντίστροφα από το σκοπό τους πάνω μου. Όπως και να έχει, γκαντεμιά από μέρους μου, θα μπορούσα να την είχα ευχαριστηθεί περισσότερο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greenmist Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Νομίζω πραγματικά ότι, αν και μοιάζει οξύμωρο, αυτοί οι ανθρωπομορφισμοι ήταν που με οδήγησαν στο να πιστέψω ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, σαν να λειτούργησαν αντίστροφα από το σκοπό τους πάνω μου. Όπως και να έχει, γκαντεμιά από μέρους μου, θα μπορούσα να την είχα ευχαριστηθεί περισσότερο. Εγώ μιλάω σε σχέση με το κείμενο και μόνο, οι γνώμες μπορεί να είναι διαφορετικές. Αν κάτι δεν σου πήγε καλά στην ιστορία είναι δικό σου θέμα σαφώς και είναι σεβαστό ως άποψη φυσικά. Όσον αφορά στο κείμενο, η τεχνική διήγησης και περιγραφής είναι άρτια, δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί διαφορετικά ο αναγνώστης στο τέλος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Ειλικρινά δεν υπάρχει κανένα σημείο που να προδίδει την ανατροπή στο τέλος της ιστορίας. Τώρα, αν έκανες μία "μαντεψιά" και πάλι δεν μπορεί να ήσουν σίγουρος, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο στην τελευταία πρόταση. Οι "ανθρωπομορφισμοί" είναι η ουσία της διήγησης σε αυτή την ιστορία. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε ούτε κλίμα, ούτε ανατροπή. Δεν θα ήταν δυνατό να γραφτεί αυτή η ιστορία χωρίς τους "ανθρωπομορφισμούς", οι οποίοι αποτελούν το βασικό συστατικό της. Εννοούσα τους χτυπητούς ανθρωπομορφισμούς, που μπορούν ν' αλλάξουν χωρίς να χάσει κάτι η ιστορία. Π.χ. Στο ένα μέτρο = πολύ ψηλά φρεσκοψημένο μπισκότο = ανθισμένο τριαντάφυλλο (ή όποιο φυτό προτιμούν τα κουνούπια) χαμόγελο = έκφραση ή πρόσωπο χείλη = πρόσωπο - βλέμμα Δεν είχαν ανταλλάξει λέξη = (απλά δεν χρειάζεται) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitsos Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 τι είναι τελικά αυτό το 6 και το 4; Το νούμερο της παντόφλας; Τα έγραψα ανάποδα σε ένα χαρτί αλλά δεν μου θυμίζουν κάτι. Και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλύτερα η τελευταία περίοδος να σταματάει στο «ήταν μια παντόφλα», το υπόλοιπο μου φαίνεται πλεονασμός, σαν μια υπερβολική εξήγηση για να σιγουρευτείς ότι ο αναγνώστης θα το πιάσει. "παρατηρώντας το αντίστροφο έξι και το τέσσερα" δοκίμασε αντιστροφα όπως λέει το κείμενο. όσο για το δεύτερο spoiler πιστεύω πως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι καλύτερα κανεις να το σιγουρεύει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Πάντως, δεν ξέρω: τελικά επιτρέπονται ή όχι οι σχολιασμοί; Με έχετε μπερδέψει, σαν καινούργια που είμαι! Θα ήθελα κι εγώ να πω τη γνώμη μου, καθώς ήταν μια από τις ιστορίες που διάβασα την πρώτη μέρα που γράφτηκα. Τη βρήκα πολύ του γούστου μου! Απλή, χωρίς φλυαρίες, περιγράφει συγκεκριμμένη δράση (ακολουθείς νοητά την τραγική πρωταγωνίστρια στην αναζήτησή της), με το κερασάκι/ανατροπή δοσμένο χωρίς προετοιμασία! Καλό, φαντασία και χιούμορ, αγαπημένος μου συνδυασμός! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowleaf Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Πάντως, δεν ξέρω: τελικά επιτρέπονται ή όχι οι σχολιασμοί; Με έχετε μπερδέψει, σαν καινούργια που είμαι! Εσυ μπορεις να λες οτι θελεις, κυριως γιατι δεν παιρνεις μερος στον διαγωνισμο (στον επομενο εννοειται οτι θα συμμετασχεις αλλιως θα πεσει ξυλο) Στον τρεχοντα απαγορευεται να μιλαω εγω, ο ρορικος και κατ'επεκταση ο τρεγκοριαν για να του την πει. Στον επομενο θα απαγορευονται τα σχολια μεχρι την τελικη φαση, δηλαδη αυτη που ειμαστε τωρα στον τρεχοντα. Τωρα με συγχωρεις, εχουμε αλλες 10 ιστοριες να μελετησουμε και ολες αξιζουν ισα ποσα προσοχης. /εντ οφ σπαμ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariposa Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 Στον τρεχοντα απαγορευεται να μιλαω εγω, ο ρορικος και κατ'επεκταση ο τρεγκοριαν για να του την πει. Ελπίζω να αστειεύεσαι... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowleaf Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Φυσικα αστειευομαι Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Αντε, δε το κατάλαβα... Και λέω, στράφι τα 150 σχόλια που έκανα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arachnida Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Ωραίο και λιτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν από την αρχή καταλάβεις ότι πρόκειται για κουνούπι χάνει αρκετή απ’ τη μαγεία του. Και εμένα δεν μου άρεσε η παρομοίωση με το μπισκότο. Αλλά γενικά μου άφησε καλή γεύση (η ιστορία) και θα τη θυμάμαι και αφού περάσει καιρός. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariposa Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 Και εμένα δεν μου άρεσε η παρομοίωση με το μπισκότο. 'Εχετε μυρίσει το λαιμό ενός μωρού; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Γενική εντύπωση; Στα άψογα κι αυτό! Τα καλά σημεία: απίθανος ο αποπροσανατολισμός και το ξεγέλασμα, απίθανη η γλώσσα που χρησιμοποιείς για να πετύχεις το σκοπό σου. Η περιγραφή του έρωτα, του κυνηγιού και του θανάτου ήταν το κάτι άλλο, το καθένα όσο έπρεπε προσεγμένο και τονισμένο. Τα κακά σημεία: Εμμμ… να σου πω… δεν ξέρω. Κάτι μου χαλάει την τέλεια εικόνα, αλλά είναι εντελώς ασαφές. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα του τι είναι αυτό, δε μπορώ να βάλω το δάχτυλο επάνω του και να σου πω «αυτό είναι». Ίσως να φταίνε οι άκαιροι ανθρωπομορφισμοί, όπως λένε και τα παιδιά στα υπόλοιπα σχόλιά τους. Ειλικρινά δεν ξέρω. Θα το αφήσω και θα επανέλθω κάποια στιγμή στο μέλλον. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JCoffey Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Noumero 46; pwpw, megalo podi eixe opoios tin forage tin pantofla... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celestial Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 ενω με ψύλιασε οτι ήταν κουνούπι απο τη 2η παράγραφο σχεδόν δε με χάλασε καθόλου, πολυ καλογραμμένο, η μόνη μου ένσταση ειναι το τέλος, ισως θα ήταν καλύτερα να φύγει απλά το κουνούπι και να πάει στο βάλτο του να γεννήσει τα αυγά του, η να το έτρωγε καμια νυχτερίδα η κατι τεσπα, το τζάμι και η παντόφλα ( παντοφλα για ενα κουνουπακι?? λιγο overkill ) το χαλάνε λιγο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greenmist Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Η ιστορία αυτή σίγουρα ξεχωρίζει, κατά την γνώμη μου. Είναι πολύ έξυπνα και άρτια δοσμένη σε κάθε της πρόταση. Η ανατροπή στο τέλος είναι πραγματικά ευφυέστατη και δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να προδικάζει το τέλος. Το κλίμα που δημιουργείται είναι πάρα πολύ καλό, σε ρυθμό, εικόνες, περιγραφή και ιδιαίτερα στους χαρακτήρες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να γραφτούν καλύτερα ώστε να φτάσουμε στην απόλυτη ανατροπή στο τέλος. Πιστεύω ότι ο μοναδικός τρόπος να μαντέψει κανείς τι γίνεται είναι να έχει διαβάσει τα σχόλια που προηγήθηκαν και μετά την ιστορία, γιατί το κείμενο δεν δίνει απολύτως κανένα clue! Μία πραγματικά πολύ καλή ιστορία, μπράβο σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nestor Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Όντως πολύ καλή ιστορία και με απροσδόκητη κατάληξη. Και μένα το μυαλό μου σε βρικόλακες πήγε, αλλά διαψεύστηκα.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Μαρία, τα 'σπασες! Όλο το κείμενο σ' ένα κλίμα βαμπιρισμού (κι εγώ να θυμάμαι το PHB του Vampire και τις ιστορίες του Αδάμ και της Λίλιθ και να λέω "πω, ποζεριά, γουστάρω") και μετά να πέφτει κυριολεκτικά παντόφλα!!! Μ' άκουσε ολόκληρος ο Γέρακας να γελάω. Respect, my lady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts