Jump to content

Και ήρθαν οι μέρες οι ζαβές

kitsos

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Κώστας

Είδος: Μύθος

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 1717

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Για το διαγωνισμό σουφουφίτικης ιστορίας Δεκεμβρίου 2008.

Και_ήρθαν_οι_μέρες_οι_ζαβές.pdf

• 2 weeks later...

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι Δεκεμβρίου το οποίο παρόλο που βασίζεται σε έναν γνωστό χριστουγεννιάτικο μύθο κρύβει μια μεγάλη ανατροπή.

Διαβάζεται εύκολα και φαίνεται γραμμένο απλά αλλά κρύβει μεγάλες αλήθειες θα έλεγα.

Μου άρεσαν τα διάφορα αστειάκια που ήταν σκόρπια μέσα στο κείμενο, οι ήρωες ήταν "καλοδομημένοι" και ο γέρο-σοφός όλα τα λεφτά.

Ξέρω ότι ο χρόνος σε πίεζε και σου έχουν "φύγει" μια δυο λέξεις. Ένα χτενισματάκι πλιζζζζ.

Και ήρθαν οι μέρες οι ζαβές. Ευχάριστο ανάγνωσμα, αν και πολύ παιδικό για τα γούστα μου. Αξιαγάπητος ο μικρός καλικάντζαρος που προσπαθεί να κόψει το δέντρο του κόσμου. Ειλικρινά, δεν κατάλαβα γιατί επέλεξες σαν τέλος την πτώση του δέντρου και όχι τη διαδοχή του γέρου από τον τζαναμπέτη. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ πιο ταιριαστό στην ιστορία και θα ενίσχυε το μήνυμα ότι αυτός που παραβαίνει τους κανόνες είναι τελικά ο μόνος που μπορεί να καταλάβει την αξία τους.

Υ.Γ. Δεν υπάρχει αρχείο με σχόλια γιατί δεν ξέρω πώς γίνεται, αν γίνεται, να σχολιάσεις πάνω σε κείμενο .pdf

Ήταν πολύ επίκαιρο το κείμενο, ειδικά στο πρώτο μου διάβασμα, που έγινε παραμονές των γιορτών και ξαναθυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Πραγματικά, μ' έκανες ν' αναρωτηθώ πώς και δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός μας από τότε που ακούγαμε μικρά το παραμύθι, αυτή η απορία: ωραία, κι αν κόψουνε το δέντρο, δεν θα πέσει στα κεφάλια τους αυτό που στηρίζει;

Παρόλο που θεωρώ ότι έπρεπε να προσπαθήσει λίγο πιο δυναμικά να τον εμποδίσει ο γέρος, κι όχι μόνο με μερικά σοφά λόγια, η ιδέα ήταν έξυπνη και ο χειρισμός της καλός.

Η γενική εντύπωση μπορεί να περιγραφεί μόνο με τη λέξη «χαριτωμένο».

Τα καλά σημεία: Η φρεσκάδα, η σκαμπρόζικη διάθεση, που είναι απόλυτα ταιριαστή με τους ήρωες της ιστορίας.

Τα κακά σημεία: εφόσον είχες ακόμη περιθώριο 2000 παρά κάτι λέξεων, πιστεύω ότι έπρεπε να το αναπτύξεις περισσότερο. Το πέρασμα από τις γενικότητες της πρώτης παραγράφου στις σκέψεις του κεντρικού σου ήρωα, θα έπρεπε να είναι πιο σταδιακό, κι όχι τόσο απότομο. Το γιατί ο συγκεκριμένος καλικαντζαράκος αποφάσισε να κάνει αυτό το πράγμα, δεν εξηγείται (αν και στα παραμύθια η εξήγηση θα μπορούσε να ήταν «γιατί ήταν ένας πολύ ξεροκέφαλος καλικάντζαρος κι όλο έκανε του κεφαλιού του»). Η αποκάλυψη της αποστολής του γέρου καλικάντζαρου έπρεπε να είναι πιο απλωμένη, μοιάζει με από μηχανής θεό. Και συγνώμη, γκουχ δηλαδή, αλλά η τελευταία φράση με βγάζει από τα ρούχα μου. Κακία οι καλικάντζαροι; Μα αφού είναι μόνο πνεύματα σκανταλιάς οι καημένοι… Η κακία είναι εφεύρεση των ανθρώπων… (Το τελευταίο σχόλιο δεν είναι μομφή πάνω στο διήγημα. Ένα παραπονάκι είναι, που μου κατηγορείτε τα αγαπημένα μου αερικά για κακία…)

Λεπόν! Το κείμενο μου άρεσε. Οι διάλογοι, οι περιγραφές η ατμόσφαιρα. Το τέλος οφείλω να ομολογήσω πως θα το προτιμούσα ελαφρώς διαφορετικό ή αν παρέμενε έτσι να είχε λίγο περισσότερες εξηγήσεις.

Σήμερα το βράδυ κρατηθείτε καλού κακού μήπως κοπεί το δέντρο τελικά... :bleh:

Χαχα ναι απόψε είναι. Φυλαχτείτε, μπορεί κάποιος σκανταλιάρης να είχε μείνει τόσες μέρες κάτω. ;)

Κίτσο, διασκεδαστικό, αλλά του λείπουν πράγματα (και του περισσεύουν άλλα). Με χάλασε το τέλος, το ηθικό δίδαγμα. Με χάλασε άσχημα. Θα προτιμούσα ένα τέλος που θα έλεγε ότι απ' τα καλικατζαράκια μαθαίνουν στα παιδιά τα παιχνίδια και τις σκανταλιές και τέτοια, παρά ότι είναι υπεύθυνα για την ασχήμια του κόσμου. Ίσως να φταίει κι η συμπάθεια που τους έχω.

Όμως είναι μια πολύ καλή ιδέα, φολκλορική και της αξίζει να την δουλέψεις περισσότερο. :)