aScannerDarkly Posted April 6, 2011 Author Share Posted April 6, 2011 Τώρα είδα τα νέα σχόλια πάνω στο συγγραφικό μου best seller Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και, βεβαίως, το κυρίαρχο είδος ήταν οι γάτες. Ποιο άλλο άλλωστε; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 Έχω πιάσει τη λίστα του mman κι αυτό ήταν το πρώτο διήγημα (της λίστας) που διάβασα. Μου άρεσε πολύ. Το βρήκα καλογραμμένο και με ουσία που δεν εξαντλείται στην περιγραφή ενός διαφορετικού κόσμου. Το Ισραήλ δεν με πείραξε γιατί κι εγώ νομίζω ότι όντως ταίριαζε γάντι στην ιστορία. Ωστόσο θα συμφωνήσω με το σχόλιο του mman ως προς το τέλος. Η αποκάλυψη (ναι, όχι ανατροπή) του είδους στο οποίο ανήκει ο Ρορρκ νομίζω ότι εκ των υστέρων αφαιρεί από το υπόλοιπο κείμενο, παρά προσθέτει, γιατί μετά το τέλος του διηγήματος εγώ προσωπικά (δεν μπορώ να μιλήσω γενικά για "τον αναγνώστη") άρχισα ν' ασχολούμαι με το πώς θα ταιριάξω τις γάτες στην ιστορία, αντί ν' ασχοληθώ με τα άλλα, πολύ πιο σοβαρά ερωτήματα που θέτεις, ενώ νομίζω ότι μετριάζεται κάπως και το συγκινησιακό της βάρος. Το ερώτημα "μα τι είναι επιτέλους ο Ρορρκ, πες μας!" δεν είναι το κεντρικό θέμα (νομίζω), έτσι ώστε η απάντησή του να δίνεται στο πιο δυνατό σημείο του κειμένου (αν υποθέσουμε ότι το πιο δυνατό σημείο ενός διηγήματος είθισται να είναι το τέλος του), και δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν χρειάζεται να μάθουμε καν τι είναι ο Ρορρκ. Γιατί, τελικά, δεν έχει καθόλου σημασία αν είναι γάτα, σκύλος, πίθηκος, τυφλοπόντικας ή κάτοικος της μέσης γης, εφόσον σε όποιο είδος και ν' ανήκει δεν αλλάζει στο παραμικρό το διήγημα. Κι εφόσον δεν αλλάζει σε τίποτα το διήγημα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, ειδικά στο τόσο ωραίο κατά τ' άλλα φινάλε. Πάντως, good stuff! Πάντα τέτοια Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted October 18, 2011 Author Share Posted October 18, 2011 Μεγάλη συζήτηση είχε σηκώσει αυτό το θέμα με το φινάλε της ιστορίας, κι εγώ ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Θεωρητικά πάντως δεν είχα σκοπό να δώσω βάρος σε αυτό, κι ούτε είχα στο νου μου το τέλος ως το πιο δυνατό σημείο του διηγήματος. Ήθελα απλώς να το κλείσω με μια ωραία και οικεία εικόνα. Ευχαριστώ για την ανάγνωση και την κριτική σου. Η λίστα του mman έχει πολύ καλό πράγμα μέσα, καλά κάνεις και την ψάχνεις. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 (edited) Μεγάλη συζήτηση είχε σηκώσει αυτό το θέμα με το φινάλε της ιστορίας, κι εγώ ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Θεωρητικά πάντως δεν είχα σκοπό να δώσω βάρος σε αυτό, κι ούτε είχα στο νου μου το τέλος ως το πιο δυνατό σημείο του διηγήματος. Ήθελα απλώς να το κλείσω με μια ωραία και οικεία εικόνα. Ευχαριστώ για την ανάγνωση και την κριτική σου. Η λίστα του mman έχει πολύ καλό πράγμα μέσα, καλά κάνεις και την ψάχνεις. Να 'σαι καλά. Πάντως ό,τι και να λέμε οι υπόλοιποι, εγώ είμαι της άποψης ότι (όταν μιλάμε για γραπτό ενός επιπέδου και πάνω, εννοείται) ο συγγραφέας κατά κάποιο τρόπο οφείλει να μένει πιστός σ' αυτό που θεωρεί ότι έχει σημασία. Αν θέλεις λοιπόν να σκεφτούμε τον κόσμο να κυριαρχείται και τους ανθρώπους ν' αποδεκατίζονται από γάτες, τότε γάτες it is! Αν δεν έχει και τόση σημασία αυτό, όμως, τότε ... συνέχισε να το σκέφτεσαι Thanks for the read! Edit: added spoiler Edited October 19, 2011 by Ayu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 (edited) Την ιστορία την ανακάλυψα ύστερα από link που έβαλε η πανμέγιστη wordsmith στο ''τι διαβάζετε'', παραλληλίζοντας την με αυτές του Clifford Simak. Επειδή μου αρέσει πολύ αυτός ο συγγραφέας, έστω και από αυτά τα πολύ λίγα που έχω διαβάσει, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό Και πράγματι, υπάρχει και εδώ αυτή η γλυκόπικρη αίσθηση που σου αφήνουν οι ιστορίες του. Πολύ καλή η σκέψη του να χρησιμοποιηθεί το τζάκι ως φόντο για την τελική συζήτηση, γιατί πιστεύω ότι λίγο- πολύ αρέσει σε όλους. Μου άρεσε πολύ το όνομα του Ρορρκ - πως το σκέφτηκες αυτό; - και αναρωτιόμουν με ποιον τρόπο άραγε θα έφευγε ο Γιόνας. (Και σ' αυτό το σημείο να πω ότι όταν σχολιάζω μία ιστορία, πρώτα γράφω το σχόλιο μου, και μετά κοιτάζω αυτά των άλλων μελών. Για 'μένα τουλάχιστον είναι καλύτερα έτσι). Νόμιζα μ' ένα μακρινό ταξίδι, οπότε και η επιλογή του ήταν έκπληξη για 'μένα. Δεν μπόρεσα μονάχα να καταλάβω τι είδους πλάσμα ήταν ο Ρορρκ γι' αυτό και πάω τώρα να διαβάσω και τα άλλα σχόλια, ίσως να διευκρινίζεται εκεί Καλό το γράψιμο και εύστοχη η χρήση του μύθου του Ισραήλ. Μόνο πρόβλημα το μέγεθος της, δεν ευχαριστιέμαι όσο θα ήθελα τόσο μικρές ιστορίες. Αλλά υποθέτω ότι υπήρχε και ο περιορισμός του διαγωνισμού. Γενικά πολύ καλό σύνολο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Edited February 11, 2012 by Δημήτρης Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Πριν καιρό είχα συναντήσει σε μια ιστοσελίδα αυτήν τη φωτογραφία μαζί με το παρακάτω σχόλιο και αμέσως μου ήρθε αυτή η ιστορία στο μυαλό. Την ξαναθυμήθηκα τώρα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Πριν καιρό είχα συναντήσει σε μια ιστοσελίδα αυτήν τη φωτογραφία μαζί με το παρακάτω σχόλιο και αμέσως μου ήρθε αυτή η ιστορία στο μυαλό. Την ξαναθυμήθηκα τώρα. Χαχα καλό ήταν Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Δημήτρη, ευχαριστώ για την τιμή α) να κάνεις σχόλιο και β) να με συγκρίνες με τον Simak (πιπέρι!). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 (edited) Τίποτα. Όπως έχω πει και παλαιότερα, θέλω σιγά- σιγά να αρχίσω να διαβάζω/ σχολιάζω ιστορίες μελών. Που δεν θυμώνουν με τις αρνητικές κριτικές εννοείται Edited February 11, 2012 by Δημήτρης Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts