Jump to content

Εποικοδομητικός χρόνος

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα:Βάσω/Tiessa

Είδος: Eπιστημονική φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: Περίπου 500

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Είχα γράψει αυτό το διήγημα για το 2ο ΦΕΦΕ της Σύρου, αλλά δεν μπορέσα να αντέξω στον πειρασμό και το αφιερώνω στις δυο διαγωνιζόμενες Trillian και Naroualis

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Είστε σίγουρος, αγαπητέ κύριε, ότι γνωρίζετε ακριβώς την έννοια του όρου ‘μη-αντιστρεπτή διαδικασία’; Δεν θα ήθελα να βρεθώ σε κανένα κανάλι με την κατηγορία ότι σας εξαπάτησα».

Ο άλλος ένευσε. «Μη-αντιστρεπτή. Βεβαιότατα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αλλάξει το αποτέλεσμα».

«Καλώς». Ο γιατρός κοίταξε σκεφτικά τον πελάτη-πειραματόζωο. Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις ήταν σίγουρος ότι είχε να κάνει με μορφωμένο άτομο. «Θα ήθελα ωστόσο πριν ξεκινήσουμε να μου πείτε για ποιο λόγο επιθυμείτε να υποστείτε αυτή τη μετατροπή. Σας υπόσχομαι περίπου τριάντα χρόνια επί πλέον απρόσκοπτης πνευματικής λειτουργίας, αλλά γνωρίζετε ότι το τίμημα είναι αποκοπή πολύ μεγάλου μέρους του εγκεφάλου από το υπόλοιπο σώμα σας. Θα είστε ανάπηρος ?ουσιαστικά κατάκοιτος? με δυνατότητα να κινείτε μόνο το πάνω μέρος του κορμού σας κι αυτό ελάχιστα. Για ποιο λόγο επιθυμείτε κάτι τέτοιο; Το επαγγελματικό σας προφίλ δεν δικαιολογεί?»

«Εννοείτε ότι δεν είμαι κάποιος εργασιομανής μπίζνεσμαν που να θέλει να παραμείνει κύριος των επιχειρήσεών του για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο του επιτρέπει η φυσική πορεία της ζωής του».

«Το θέτετε λίγο ωμά, αλλά ναι, αυτό εννοώ. Είσαστε κάτω από τα πενήντα, αρκετά υγιής και­?»

«Είναι απλή λογιστική, γιατρέ», διέκοψε ο πελάτης. «Αν ζήσω πνευματικά υγιής μέχρι τα ογδόντα μου, έχω τριάντα κάτι χρόνια εγκεφαλικής λειτουργίας ακόμα. Δηλαδή 10950 ημέρες ή 262800 ώρες, από τις οποίες μόνο τις μισές θα μπορώ να αναλώσω στην απασχόληση που με ενδιαφέρει, ακόμα κι αν σταματήσω να εργάζομαι. Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας και τις αργίες, τις υποχρεώσεις, τις αρρώστιες και τα απρόοπτα, μου μένουν κάτω από 100000 ώρες αφιερωμένες στο σκοπό μου.

»Πάμε τώρα σ’ ένα σώμα κατάκοιτο από το οποίο ζητούνται ελάχιστα: δεν χρειάζεται να δουλεύει, να πηγαίνει διακοπές, να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή, να περιμένει στην ουρά. Ακόμα και ο ύπνος που απαιτεί είναι ελάχιστος. Ας πούμε λοιπόν ότι έχει ελεύθερες 18 ώρες την ημέρα. Προσθέστε τώρα στα τριάντα χρόνια που λογαριάσαμε άλλα τριάντα. Είναι εξήντα χρόνια, επί 365 ημέρες, επί 18 ώρες την ημέρα. Το όλο 394200 ώρες. Δεν συμφωνείτε;»

«Έστω», έκανε ζαλισμένα ο γιατρός. «Όλα αυτά είναι αλήθεια. Και επί πλέον τα πειράματά μου έχουν μέχρι στιγμής αποδείξει ότι υπάρχει απόλυτη πνευματική διαύγεια». Στα ποντίκια, συλλογίστηκε από μέσα του. Θα χρειαστούμε χρόνια για να ξέρουμε με σιγουριά επί πλέον παρενέργειες αυτής της ιστορίας. «Και πάλι όμως δεν μου εξηγήσατε, τι τον θέλει όλον αυτόν τον χρόνο ένας κατάκοιτος άνθρωπος και μάλιστα με πνευματική διαύγεια. Η ζωή του θα είναι ένα μαρτύριο, ένας ατελείωτος χρόνος».

«Ω, ναι», έκανε ονειροπόλα ο πελάτης. «Ένας ατελείωτος χρόνος. Μου το εγγυάστε λοιπόν;»

«Στα πλαίσια των γνώσεών μου, ναι», απάντησε σοβαρά ο γιατρός. «Μπορούμε να αρχίσουμε όποτε είσαστε έτοιμος».

«Θα μου δώσετε ένα τέταρτο καιρό;»

«Και περισσότερο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αποφάσεις σας».

«Μα δεν θέλω να αποφασίσω», έκανε με πλατύ χαμόγελο ο πελάτης. «Να παραγγείλω θέλω. Πρέπει να προσθέσω άλλα τριακόσια ογδόντα βιβλία στη λίστα των οχτώμισυ χιλιάδων έργων Επιστημονικής Φαντασίας που ήδη έχω. Νομίζω ότι τώρα επί τέλους προλαβαίνω να τα διαβάσω».

Edited by Tiessa

Πολύ καλό Βάσω! Ο τίτλος πετυχημένος, τα μαθηματικά σωστά, η ένταση κλιμακώνεται και το τέλος... αυτοαναφορικό (είναι κι αυτό ένα έργο ΕΦ, έτσι δεν είναι; )

Μου άρεσε πολύ η σκέψη του γιατρού περί παρενεργειών, γιατί ακριβώς έτσι γίνεται με τις καινούριες ανακαλύψεις/εφευρέσεις (να δούμε τι θα βγάλουν υπολογιστές/κινητά κλπ) και βέβαια όλο το αυτοσαρκαστικό concept! Τα συγχαρητήριά μου!

(και για να ισορροπήσει το οικοδόμημα,

-η φράση "Το επαγγελματικό σας προφίλ δεν δικαιολογεί" χρειάζεται ένα "το",

-δε θα γινόταν μια τέτοια επέμβαση χωρίς λεπτομερή ψυχ εξέταση, παρά μόνον ίσως στην "μαύρη αγορά",

-"Ακόμα και ο ύπνος που απαιτεί είναι ελάχιστος." Δεν είναι το σώμα που απαιτεί τον ύπνο αλλά ο εγκέφαλος. Σκέψου τα νεογνά!)

Νομιζω οτι ταιριαζει τελεια στο read off! Φανταστικο. (μην τους βαζεις ιδεες ομως και εχουμε καμια ιστορια...)

• 1 year later...

Χάρις στο νήμα για τις βιβλιοθήκες, το διήγημά σου...εκτοξεύεται. Πολύ καλό. :D

Πολυ αυτοαναφορικό,αλλά αυτό αυτόματα το περιορίζει και του μειώνει δυναμική. Δηλαδή, γιατί

να θέλει να διαβάσει τόσες χιλιάδες βιβλία μόνο ΕΦ; Τόσα και τόσα υπάρχουν...

Αυτό με χάλασε κάπως, αν και γενικά ήταν ένα ευχάριστο, μέσα στην απλότητά του, κείμενο.

εδιτ:σπόλιερ

Edited by Stanley

Δηλαδή, γιατί

Προφανώς, επειδή παίζει σε ΕΦ φλασίδι tongue.gif

Στην παρατήρηση του Χρήστου έχω να προσθέσω: και τι γίνεται με

τα βιβλία ΕΦ που θα βγουν πιο μετά; Δεν θα θέλει να διαβάσει και αυτά; Ποια θα έχουν προτεραιότητα;

Ωραίο και ενδιαφέρον φλασάκι, μου άρεσε αυτή η άποψη της ΕΦ που προσθέτει

πνευματικά χρόνια ζωής, αφαιρώντας κινητικές λειτουργίες.

Δηλαδή, γιατί

Προφανώς, επειδή παίζει σε ΕΦ φλασίδι tongue.gif

Δηλαδή η ΕΦύση του σινισταται σε αυτό το πράγμα και όχι στο ιατρικό εγχείρημα;Kidding medevil2.gif

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια smile.gif .

Δηλαδή η ΕΦύση του σινισταται σε αυτό το πράγμα και όχι στο ιατρικό εγχείρημα;Kidding medevil2.gif

Το ε.φ στοιχείο προφανώς και είναι το ιατρικό εγχείρημα, αλλά ο Mesmer έχει δίκιο. Επέλεξα να κάνω μια αυτοαναφορά.

Το φλασάκι είχε γραφεί για το 2ο φεστιβάλ ε.φ. της Ερμούπολης, το Μάιο του 2006, και ο περιορισμός ήταν 500 λέξεις και ε.φ. Το κείμενο ήταν γραμμένο για να ακουστεί μέσα σε 2-3 λεπτά, επομένως δεν μπήκα στον κόπο να σκεφτώ και πολλές λεπτομέρειες.