noxious Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Χαίρεται. Καλώς σας βρήκα κιόλας μιας και αυτό είναι το πρώτο μου post. Ανέβασα ένα διήγημά μου λοιπόν, μιας και δεν έχω κανέναν να σχολιάσει ή να κάνει καμιά κριτική, ρίχνω την βαριά αυτή ευθύνη στους ώμους σας. Θέμα_Προτεραιοτήτων.doc Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Είδος: επιστημονική φαντασία Βία: Ναι Σεξ: Όχι Αριθμός Λέξεων: 4.863 Αυτοτελής; Ναι Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondbrained Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 (edited) Καταρχήν, καλώς όρισες! Ήθελες κριτική ε; Πάρε μία κριτική άτιμε!!! (ώπ, σόρρυ, επηρεάστηκα απο το κλίμα του διηγήματος ) Λοιπόν, μ'αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η γλώσσα σου, η ροή της, ο τρόπος που δένεις τις λέξεις σου, οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιείς. Είναι φρέσκια, δυνατή, με ένταση. Μ'άρεσε και η ιστορία και η πλοκή πολύ. Υπήρχαν δύο πραγματάκια μόνο που με ξένισαν, το πρώτο (όχι τόσο πολύ αυτό) με τους δημοσιογράφους που δείχνουν μόνο ό,τι τους αφορά..δεν ξέρω, δεν μου κολλάει οτι μπορεί να γίνει μόνο έτσι, δεν μου ήταν πολύ αληθοφανές. Το δεύτερο (αυτό περισσότερο), που βρίζει ο μεγάλος αδελφός. Δεν μου πάει να βρίζει, και γενικά να χρησιμοποιεί τους ίδιους τρόπους έκφρασης μ'αυτό που 'πολεμάει'. Αυτό που εκπροσωπεί, και το γεγονός οτι τιμωρείται καικ μία απλή βόλτα, σημαίνει πως δεν γίνεται ανεκτός αυτός ο τρόπος ομιλίας, πως χαρακτηρίζει τα κακοποιά στοιχεία, επομένως, δεν ταιριάζει στον μεγάλο αδελφό. Έτσι νιώθω δηλαδή. Α, υπάρχει κι ένα τρίτο. Στο τέλος παρουσιάζεις συνειδητά την έντονη διαφορά ανάμεσα στα αδέλφια ονομάζοντας τον έναν μπάτσο, τον άλλον αντικαθεστωτικό, και αυτό δημιουργεί μία ατμόσφαιρα κάπως αποστασιοποιημένη, ακόμα και για τον αναγνώστη, λές και παρακολουθούμε αγώνα στην τηλεόραση, όχι ζωντανά, δηλαδή, ενώ με είχες βάλει μέσα στην πλοκή και τα συναισθήματά τους, ξαφνικά ένιωθα λές και παρακολουθούσα αγώνα τέννις, αριστερά ο τάδε, δεξιά ο άλλος...δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τί εννοώ. Θα προτιμούσα να έλεγες ας πούμε, ο μπάτσος, ή ο μεγάλος αδελφός, και ο μικρός αδελφός, ή ο μικρός σκέτο. Πολύ καλή η πρώτη σου παρουσίαση εδώ! Ελπίζω να δούμε περισσότερα και σύντομα Edited January 8, 2009 by Blondbrained Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Να πω κι εγώ τη γνώμη μου; Εμένα μου άρεσε μόνο η πρόθεσή σου, noxious. Στην εκτέλεση, δεν ξέρω, με κούρασε. Ανυπομονούσα να φτάσει εκεί που ήταν να φτάσει, περίμενα το τέλος. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις, δεν ευχαριστήθηκα την κάθε γραμμή του, ήταν σα να διάβαζα μια εισαγωγή για το κυρίως θέμα: την κατάλληξη. Η γλώσσα ήταν σα να έβλεπα κακή σειρά στην τηλεόραση. Και είχες ένα πολύ δυνατό θέμα. Και κάτι για το τέλος: η αστραπιαία αλλαγή διάθεσης του μικρού δεν με έπεισε. Πιστεύω πως αφού μόλις έκανε αυτό που έκανε, θα ήταν τόσο φορτισμένος συναισθηματικά, που δεν θα μπορούσε ν' αλλάξει διάθεση τόσο γρήγορα. (Περιμένω κι άλλα κείμενά σου. Θα φανώ...το ίδιο αμείλικτη! ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxious Posted January 9, 2009 Author Share Posted January 9, 2009 (edited) Blondbrained ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, είναι πολύ σημαντικά για μένα τώρα στις πρώτες μου απόπειρες. Όντως ίσως είναι λίγο υπερβολικό το να δείχνουν οι δημοσιογράφοι μόνο οτι τους αφορά. Πάντως το εμπνεύστηκα απο μεσημεριανές εκπομπές και ειδήσεις τύπου star channel που μας ενημερώνουν για τα νέα όλων των διάσημων (λές και μας αφορούν) και απο κάτω σου περνούν σε μικρά γράμματα οτι γίνεται πόλεμος στη μέση ανατολή. Για τον μεγάλο αδερφό που βρίζει, ίσα ίσα δηλώνει το πόσο ψεύτικο είναι όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί, το ότι αυτοί δεν είναι καλύτεροι απο τους άλλους σε κάτι. Ίσως να έπρεπε να βρίζει μεν, αλλά με διαφορετικό τρόπο.. Δεν ξέρω. Το τελευταίο που επισήμανες είναι και το πιο σημαντικό για μένα. Όλο το διήγημα στην ουσία πραγματεύεται την ύπαρξη κοινωνικών ρόλων και τις ισοροππίες τους. Στο μυαλό του μικρού υπάρχει μια σύγκρουση για το αν θα πρεπε να δεί τον αδερφό του σαν αίμα του(ρόλος συγγένειας) ή σαν εχθρό του (ρόλος αστυνομικού). Στη τελευταία σκηνή τον βλέπει για μια στιγμή ξεκάθαρα και μόνο σαν μπάτσο, και τον σκοτώνει. Αυτό ήθελα να δηλώσω αποκαλώντας τους αντικαθεστωτικός και μπάτσος για πρώτη φορά εκεί. Μάλλον δεν το πέτυχα καλά. Gotha, σε συνέχεια αυτού που είπα πιο πάνω η ξεκάθαρη άποψη ήταν για μια στιγμή και μέτα ο νεαρός θόλωσε πάλι, δεν δίνεται απάντηση δηλαδή, απλά θόλωσε περισσότερο μ'αυτό που έκανε. Στα υπόλοιπα δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Ευχαριστώ και τις δύο που ασχοληθήκατε Edited January 9, 2009 by noxious Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts