Rikochet Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Πάρτε ένα καταθλιπτικό ποιηματάκι που έγραψα πρόσφατα: Όταν Όταν, δεν μπορείς να κατανοήσεις αυτό που έπρεπε να έχεις μάθει, Όταν μπλέκεσαι και χάνεσαι στης Λησμονιάς τα πάθη, Όταν ο ήλιος σου φαίνεται πιο γκρίζος και μουντός, Τότε δεν υπάρχει μεγαλοπρέπεια καμία, μόν’ ένας μαύρος ουρανός. Όταν σέρνεσαι νομίζοντας πως το κεφάλι σου πάει να σπάσει, Όταν αισθάνεσαι επάνω σου τις αλυσίδες που ποτέ δεν έχεις σπάσει Όταν το πιο γλυκό χαμόγελο σου φαίνεται σαν φθονερός μορφασμός, Τότε θα μάθεις πως τη ζωή σου να ζήσεις είναι καιρός. Όταν σκιές σαν φίδια γλιστρούν γύρω απ’το ίδιο σου το είναι, Όταν δεν βρίσκεται κανείς κοντά σου, ούτ’ένας φίλος να σου φωνάξει «μείνε!» Όταν απ’τη νόηση σου ξεφεύγει ακόμα και ο πιο απλός στοχασμός, Τότε το άπειρο αντικρύζεις, κι’απο πάνω σου στέκει ένας νεκρός ουρανός. Όταν της λογικής σου η φορεσιά είναι κουρελιασμένη, Όταν κάθε σου αγάπη φαίνεται παλια και ξεχασμένη, Όταν της φύσης οι νόμοι παύουν λειτουργούν σωστα, Τότε το Τίποτα σε περικυκλώνει, σε ταξιδεύει αλλόκοσμα, μακρυά. Όταν το Άσπρο μπλέκεται στο Μαύρο, και τ’αποτέλεσμα σε τρομάζει, Όταν η Λογική χάνεται στην Παράνοια, δεν υπάρχει κανείς που να τον νοιάζει, Όταν σε πολιτισμούς πλημμυρισμένους χάνεσαι όλο και πιο συχνά, Τότε να ξέρεις πως το φως της μέρας δεν πρόκειται να δεις ξανα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Θα φανώ κουραστικός αν το ξαναπώ αλλά πρόσεχε τη ρίμα. Το ποιήμα δεν είναι άσχημο, απλά οι ανισοσύλλαβοι στίχοι σπάνε το ρυθμό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fatha Posted November 26, 2004 Share Posted November 26, 2004 Πιστέυω πρέπει να αποφασίσεις αν το ποιήμα είναι για να σου δόσει κουράγιο ή για να σε ρίξει ψυχολογικά και να σε βάλει σε στοχασμό. Τότε θα μάθεις πως τη ζωή σου να ζήσεις είναι καιρός. Μάλλον αυτό είναι λίγο άσχετο. Τότε το Τίποτα σε περικυκλώνει, σε ταξιδεύει αλλόκοσμα, μακρυά.μου το ξιγάς μία; Πάντος να σε καλά γιατί είμαι σε μία εποχή που είμαι "κάπως" και το ποίημα σου με βοήθησε, αλλά ήθελα να ήταν περισσότερο εμψυχωτικό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted November 26, 2004 Share Posted November 26, 2004 Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ο άλλος γράφει ποίημα για να σε εμψυχώσει, ρε Πάτερ; :-Ρ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted November 26, 2004 Share Posted November 26, 2004 (edited) Επειδή στην ποίηση έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία, και ξέρω καποια πράγματα, θα σου πω ότι κάθε είδους τεχνική δεν έχει σημασία αρκεί να αισθάνεσαί εσύ το ρυθμό η αν θες τη μουσική τον λέξεων, ο στοχασμός και η έκφραση του κόσμου είναι η πηγή της ποίησης. Αλλά όπως είπε ο Bardos πρέπει να ορίσεις την ψυχική διάθεση που μεταδίδεις στον αναγνώστη, γιατί ομολογώ πως χάθηκα κι εγώ! Όμως το τέχνασμα σου με τις συνεχείς προτάσεις αν και λίγο κουραστικό το βρίσκω εξαιρετικό γιατί εκφράζεις εν μέρει ολόκληρο το κόσμο έτσι! Κλείνω με κάτι που έγραψα σε παρόμοια κατάσταση. Ποιός είναι ετούτος ο τόπος που λένε ότι θα ανατείλει ό ήλιος, και όμως τύμπανα δεν θα ηχήσουν, αλλά χιλιάδων εργατών οι όχλοι για να σβήσουν τα ίχνη του καθαρού και να μείνουν μόνοι, να φοβούνται τις συνέπειες του λάθους με λόγια μεγάλου βάθους, για το θέμα σαν να αγναντεύουν τις αναμνήσεις απ’ το ψέμα. Edited November 26, 2004 by silversoldier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted November 27, 2004 Share Posted November 27, 2004 Αλλά όπως είπε ο Bardos πρέπει να ορίσεις την ψυχική διάθεση που μεταδίδεις στον αναγνώστη, Είπε ο Bardos αυτό;... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted November 27, 2004 Share Posted November 27, 2004 Έμενα μου άρεσε με τον κλασσικό τρόπο που πάντα μου άρεσαν αν και μ' έριχναν τα «πεσμένα» έργα... Δεν περίμενα τίποτα λίγοτερο από 'σένα, ΠιτσιRiko! και να 'σαι καλά, αγόρι μου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fatha Posted November 27, 2004 Share Posted November 27, 2004 Αλλά όπως είπε ο Bardos πρέπει να ορίσεις την ψυχική διάθεση που μεταδίδεις στον αναγνώστη, Μαλλον για μένα πήγενε αυτό. Απλά ήθελα να πώς ο τελευταίος στίχος της δευτερης στροφής είναι άσχετος απο τους άλλους και σε μπερδέυει λίγο Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted November 28, 2004 Share Posted November 28, 2004 (edited) Απάντηση στο Bardo! Αυτό εννοουσα: "περισσότερο εμψυχωτικό." Συγνώμη αν το κατάλαβα λάθος! Edited November 28, 2004 by silversoldier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted November 28, 2004 Share Posted November 28, 2004 Απάντηση στο Bardo! Αυτό εννοουσα: "περισσότερο εμψυχωτικό." Συγνώμη αν το κατάλαβα λάθος! <{POST_SNAPBACK}> Κάνε ένα scroll-up και δες ότι αυτό το έγραψε ο fatha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Ωραία, το κοίταξα! Τι εστί τούτο; Συγνώμη και πάλι αν σε παρεξήγησα, δεν ήταν επιτηδευμένο! Εν τέλει εξέφρασα μια γνώμη λόγω ότι έχω αρκετές γνώσεις πάνω στο θέμα της ποιήσης, έχω δουλέψει πολλά χρόνια στο θέμα, και θέλω να βοηθήσω το δημιουργό του ποιήματος να γίνει καλύτερος! Αυτός δεν είναι οσκοπός της κριτίκης; Εάν το επιθυμείς αγαπητέ Bardo, έχω δημοσιεύσει και εγώ μερικα διδακτικά στο forum, ρήξε μια ματιά, και πες μου εάν έχω εμπειρία στο θέμα! Υ.Γ: Αυτά που είπα ήταν σε φιλικό τόνο εεε... Μην παρεξηγηθώ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Δεν αμφισβήτησα τις γνώσεις σου. Ούτε ήθελα να σε προσβάλλω. Απλά, τόνισα ότι δεν είχα πει εγώ αυτό, αλλά ο fatha. That's all. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 (edited) Εντάξει, ούτε προσβλήθηκα, ούτε και σκοπεύε κανένας να προσβάλλει τον άλλο! Αυτό είναι δεδομένο, δεν είμαστε εδώ για κόντρες ε... Υ.Γ: Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί κανένας δεν έκανε σχόλια στη ποιησή μου, την έχουν κοιτάξει αρκετοί αλλά δεν βρήκαν κάτι να πούν! Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί γίνεται αυτό; Edited November 29, 2004 by silversoldier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βάρδος Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Εγώ (γιατί μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω, βέβαια) δε σχολίασα το ποίημά σου διότι δεν είχα κάτι να πω. Η ποίηση, γενικώς, δεν είναι το φόρτε μου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted November 30, 2004 Share Posted November 30, 2004 Ok... Ανησυχούσα μήπως και γίνεται για κάποιο ιδιαίτερο λόγο! Ευχαριστώ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted July 15, 2005 Share Posted July 15, 2005 Επηρεασμένο από...Τρύπες; Όταν χρησιμοποιείς ερωταπαντήσεις ή ζεύγη προτάσεων να προσέχεις τα νοήματα να είναι αντίστοιχα και είτε να αλληλοσυμπληρώνονται είτε να συγκρούονται! Αυτή είναι και η τεχνική πίσω από το να μεταδίδεις συναίσθημα στον αναγνώστη! Δε μπορείς να λες π.χ. "Από την πόρτα σου περνώ και καθαρίζεις ψάρια και μου πετάς έναν κεφτέ ευχαριστώ δεν καπνίζω" (εκτός αν είσαι ο Μελδόκιος) και να περιμένεις ο άλλος να το προσεγγίσει μονοδιάστατα! Δεν καταλαβαίνει ο άλλος αν το ποίημα προσπαθεί να τον κάνει να σκεφτεί ή να θυμώσει ή να χαρεί ή να ονειροπωλήσει! Δε βοηθάει και η αστάθεια της ρίμας... Παρ' όλ' αυτά, με αγγίζει και μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις, γιατί είναι επαναστατικός χωρίς να είναι βίαιος και αισθαντικός χωρίς να γίνεται γλυκανάλατος! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts