Jump to content

Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ (Robert E. Howard)


DinoHajiyorgi

Recommended Posts

Λοιπόν, μπαίνω σε ξένα χωράφια, θα ξεκινήσω όμως αυτό το τόπικ με τον δικό μου τρόπο. Αν έβαζα αυτή την ανακοίνωση οπουδήποτε αλλού, στα του κινηματογράφου ας πούμε, πολύ πιθανό να το αγνοούσαν αυτοί που θα έπρεπε να το προσέξουν. Έψαξα, και προς έκπληξη μου ανακάλυψα πως δεν υπήρχε τόπικ για τον Howard! (Αν κάνω λάθος ας μετακινηθεί το ποστ εκεί.)

 

post-1004-1233051054_thumb.jpg

 

Λοιπόν, την 1η Φεβρουαρίου, το ένα από τα dvd που χαρίζει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είναι η ταινία The Whole Wide World με τον Vincent D’Onofrio στον ρόλο του Robert E. Howard και την Renee Zellweger ως Novalyn Price. Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα της δασκάλας και συγγραφέως Novalyne Price Ellis, “One Who Walked Alone”, που αφηγείται τη σχέση των δύο αλλά και τις τελευταίες μέρες του δημιουργού του Κόναν.

 

Προσωπικά δεν έχω διαβάσει Howard και ζητώ συγνώμη. Εσείς όμως διαβάζετε και αυτό το τόπικ είναι δικό σας.

 

Ευχαριστώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις διαβάσει Howard; Δεν σε πιστεύω. 'Η μάλλον σε πιστεύω γιατί και εγώ δεν έχω διαβάσει -ακόμη- αρκετά μεγάλα έπη του φανταστικού όπως Άρχοντας, Άμπερ, Dune κ.α. :bag: . Ο τύπος είναι απίστευτος. Πολλοί θεωρούν τον Κόναν ως σαχλαμάρα για παιδιά, εξαιτίας των κακών κριτικών που πήραν οι δύο τηλεοπτικές μεταφορές του. Επειδή δηλαδή οι ταινίες ήταν χάλια (εμένα πάντως μου άρεσαν) βγάζουν αυτομάτως το ίδιο συμπέρασμα και για τις ιστορίες, χωρίς φυσικά να τις έχουν διαβάσει. Να 'ξεραν πόσο άδικο έχουν... Οι ιστορίες του Κόναν αποτελούν κατά την προσωπική μου άποψη την ραχοκοκαλιά της ηρωικής φαντασίας. Αν σου αρέσει το barbaric fantasy σου τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Όμως αυτό ακριβώς είναι το θέμα. 'Οτι ο Howard δεν έχει γράψει μόνο Κόναν. Έχει δημιουργήσει ένα πλήθος ηρώων. Αναφέρω ενδεικτικά τους: Kull, Solomon Kane, Bran Mak Morn, Breckindridge Elkins, Dennis Dorgan, Cormac Mac Art. Έχει γράψει επίσης Μυθολογία Κθούλου, ιστορίες western, boxing, historical adventures, pirates, detective, non Cthulhu horror. Ξέρετε πόσες είναι όλες αυτές στο σύνολο τους; Πάνω από 700. Ναι, ένας άνθρωπος με διάρκεια ζωής μόλις 30 χρόνια, μπόρεσε και έγραψε 700 ιστορίες :bangin: . Αν συνυπολογίσουμε και την ποίηση του και τις επιστολές του τότε πάει, χάνεται η μπάλλα. Είναι φυσικά πολυγραφότατος.

 

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για -όσους δεν τον ξέρετε- για τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος κυριολεκτικά διέσωσε το έργο του Howard. O Glenn Lord, Τεξανός γεννημένος το 1933 διατέλεσε για σειρά ετών (1965-1993) αντζέντης του Howard. Βρήκε και συγκέντρωσε τις ιστορίες του στο περιοδικό The Howard Collector το οποίο έκδοσε ο ίδιος, με δικά του έξοδα. Αυτό αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο καθώς μονάχα στο Weird Tales έβρισκες ιστορίες του Howard εκείνον το καιρό. Επίσης πήγε στο σπίτι του Howard, βρήκε ορισμένες μισοτελειωμένες ιστορίες του Κόναν που όλος ο κόσμος αγνοούσε την ύπαρξη τους και τις έδωσε στον Le Sprague de Camp να τις ολοκληρώσει... Εκτός από αντζέντης και αναγνώστης, ο Lord υπήρξε και αφοσιωμένος συλλέκτης έργων του Howard απ' όλο τον κόσμο, έχει βιβλία του στα Γιαπωνέζικα, Ρώσικα, γενικά σχεδόν όπου έχει εκδοθεί ο συγγραφέας και φυσικά στα ελληνικά. Είχα την τιμή και την τύχη να είμαι ο ''αντιπρόσωπος'' και αλληλογράφος του στην Ελλάδα και μέσω των γραμμάτων έμαθα ότι όταν η Novanyn Price του εκμυστηρεύτηκε πως ήθελε να γράψει το One who Walked Alone, εκείνος ήταν που την ενθάρρυνε και της βρήκε εκδοτικό οίκο. Επίσης μου είπε τι ακριβώς έγινε όταν συνάντησε τον Κλακ Άστον Σμιθ στο σπίτι του. Καλό αυτό έ;

 

Αυτό που εγώ έκανα μαζί του ήταν να του στέλνω βιβλία του Howard στα ελληνικά (Ωρόρα, Αίολος, Space) και αυτός μου έστενε peparbacks του Howard. Μερικά από αυτά είναι:

 

- Trails in Darkness

- The Complete Action Stories

- The Last Celt (Αυτό είναι βιογραφία)

- Cthulhu, the Mythos and Kindred Horrors

- The She Devil

- Sword Woman.

 

Κάποια μπορεί να τα βρει κανείς στο Internet, ενώ κάποια άλλα δεν βρίσκονται καθόλου. Δανείζω σε όποιον ενδιαφέρεται. Ουφ, κουράστηκα να γράφω τόση ώρα.

Link to comment
Share on other sites

ο Χάουαρντ είναι απλά ο άρχοντας της ηρωικής φαντασίας, με ιστορίες τόσο αξεπέραστες όσο λίγες. Ξεκίνα και διάβαζε. Η ταίνια είναι πολύ καλή και την προτείνω σε όσους δεν την έχουν δεί. Ιδιαίτερα το σημείο που ο Ντονόφριο περιγράφει τον Κόναν στην Ζελβέγκερ.

Link to comment
Share on other sites

Η ταινία πολή καλή. Ο Χάουαρντ ΘΕΟΣ. Ντίνο, διάβασε όπως και δήποτε βιβλία του. Και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ένας ακόμα που δεν έχει διαβάσει Howard εδώ :tongue: .Σκεφτόμουν να ξεκινήσω να διαβάζω αλλά δεν ξέρω από πιο βιβλίο να αρχίσω μιας και γίνεται χαμός :huh: .Έχει κανένας να προτείνει κάποιο βιβλίο του για αρχή (κατά προτίμηση στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά να είναι δεν υπάρχει πρόβλημα) ; Με ενδιαφέρουν κυρίως οι ιστορίες με ήρωα τον Κόναν καθώς και οι σχετικές με την μυθολογία Κθούλου που έχει γράψει ;) .

Link to comment
Share on other sites

Ένας ακόμα που δεν έχει διαβάσει Howard εδώ :tongue: .Σκεφτόμουν να ξεκινήσω να διαβάζω αλλά δεν ξέρω από πιο βιβλίο να αρχίσω μιας και γίνεται χαμός :huh: .Έχει κανένας να προτείνει κάποιο βιβλίο του για αρχή (κατά προτίμηση στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά να είναι δεν υπάρχει πρόβλημα) ; Με ενδιαφέρουν κυρίως οι ιστορίες με ήρωα τον Κόναν καθώς και οι σχετικές με την μυθολογία Κθούλου που έχει γράψει ;) .

Για Κόναν βρίσκεις άνετα στα Αγγλικά τα άπαντα, σε έναν μεγάλο μαύρο τόμο (ή δύο μικρότερους)

Στα Ελληνικά πιάσε τη σειρά από τον Αίολο

 

Για τις ιστορίες τρόμου/μυστηρίου (που δεν ανήκουν απαραίτητα στη μυθολογία Κθούλου):

στα αγγλικά θα πετύχεις μάλλον κάτι τόμους με τίτλο: "The weird works of Robert E. Howard". Στα Ελληνικά έχουν βγει δύο ανθολογίες τρόμου του από την 'Άγνωστη Καντάθ' (ο ένας λέγεται 'Ο μαύρος λίθος' και ο άλλος 'Οι θεοί του Μπαλ Σάγκοθ' - ναι, από εκεί πήρε το όνομά του το συγκρότημα - αν θυμάμαι καλά). Θα σου πρότεινα τα Ελληνικά, επειδή στα Αγγλικά υπάρχουν από όλα, και Κόναν, και τρόμος και ότι άλλο έχει γράψει για το Weird Tales, ενώ η σειρά βρίσκεται δύσκολα στην Ελλάδα.

 

Επίσης, αν θες ένα δείγμα γραφής κοίτα εδώ

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Nihilio για την άμεση απάντηση :) .Απ'ότι φαίνεται θα χτυπήσω το The Complete Chronicles of Conan και τα 2 βιβλία με τις ιστορίες τρόμου που μου πρότεινες :D .

 

Offtopic : Ωραία μπάντα οι Bal Sagoth B) .

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Το the compelte chronicles of conan ειναι μακραν η καλυτερη εκδοση που μπορεις. Το εχω βρει στη Κανταθ μαζι με μια ανιστιχη εκδοση του Ποε αλλα δεν ξερω αν υπαρχει ακομα....Σε σχεση με αυτη την εκδοση οι ελληνικες εκδοσεις του Αιολου φαινονται πολυ φτωχες...
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Είδα πριν λίγο καιρό ότι έχουν κυκλοφορήσει δύο τόμοι με διηγήματα του Howard σχετικά με τον Cthulhu Mythos. Τα έχει διαβάσει κανένας;

Link to comment
Share on other sites

Είδα πριν λίγο καιρό ότι έχουν κυκλοφορήσει δύο τόμοι με διηγήματα του Howard σχετικά με τον Cthulhu Mythos. Τα έχει διαβάσει κανένας;

Τις εκδόσεις της Άγνωστης Καντάθ όχι, αλλά κάμποσες από τις ιστορίες αυτές τις είχα διαβάσει στα Αγγλικά. Είναι ο θείος Βοb, άρα σταθερή αξία, αν και στο S&S τα κατάφερνε νομίζω λίγο καλύτερα (πάντως και οι τρόμου του σε σημεία θυμίζουν το κλασικό μοτίβο του Κονανοειδούς πρωταγωνιστή). Αν σου αρέσει ο Howard αξίζουν νομίζω να τις διαβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το πρώτο και την πρώτη ιστορία (τους Θεούς της Μπάλ-Σαγκόθ) από το δεύτερο. Γενικά είναι αυτό που είπε ο Νιχίλιο, κλασσικός θείος Μπομπ. Θέλει όμως λιγάκι προσοχή, γιατί κάποια τα έγραψε σε "συνεργασία" με άλλους (όταν πέθανε ψάξανε στα συρτάρια του και ό,τι μισοτελειωμένο βρίκανε το αποτελειώσανε...) Σε αυτές τις ιστορίες θα πρέπει μάλλον να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Επίσης αν έχει διαβάσει Cthoulhou Mythos στα ελληνικά και ξέρει τον Φον Γιουνστ με τις Ακατανόμαστες Λατρείες του, θα πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι σε αυτές τις δύο συλλογές μετατρέπεται σε Φον Τζάνζ, προφανώς για λόγους προτοτυπίας και μόνο (όχι από το συγγραφέα, αλλά από το μεταφραστή.)

Link to comment
Share on other sites

Από Howard έχω διαβάσει 2 βιβλία: το ένα είναι Κόναν, Ο Πύργος του Ερπετού και είχε πλάκα για αυτό που ήταν. Το εχω διαβασει παλια πολύ, τότε που ακόμα επεφταν στα χέρια μου και τα αντιστοιχα κομικς με μια διαφορά. Τα κομικς ακόμα και σήμερα που το μοντέλο του αμοραλιστη αντιηρωα εχει παίξει σε 100.000 παραλλαγές, έχουν να προσφέρουν εξαιρετικό ασπρόμαυρο σχέδιο σε φάσεις, οπότε ακόμα και αν δεν συμφωνείς με το στορυ, τα χαζεύεις. Τον πύργο του ερπετου που πήγα να του ρίξω μια ματια στην "συγχρονη ιστορία", δεν διαβαζόταν, μου φάνηκε εξαιρετικά μονοδιάστατο ανάγνωσμα. Εχουν αλλάξει και τα γουστα μου σιγουρα αλλά λέμε...

Το άλλο το είχα διαβάσει καμιά δωδεκαριά χρόνια πριν αλλά δεν θυμάμαι καθόλου τον τίτλο του. Ηταν πάντως μια ιστορία με ντετεκτιβ σε στυλ Σερλοκ Χολμς μόνο που εδώ δεν έπαιζε καποιος δολοφόνος, ένα περιεργο εγκλημα ή κατι τόσο απλό τελος πάντων αλλα μια παγκόσμια συνομωσία της μαύρης και της κίτρινης φυλής ενάντια στην λευκή (!). Η πλάκα είναι πως οποιος είχε γράψει την εισαγωγή, έλεγε πως ο Χαουάρντ είχε κατηγορηθεί άδικα για ρατσισμό :Ρ Τι τα θες...

Link to comment
Share on other sites

Λες για το Skull-Face, που έχει μεταφραστεί από τις εκδόσεις Alien ως ο Μάγος από την Ατλαντίδα (αχχχχχ, -στεναγμός απελπισίας για τους μεταφραστές.-). Στους Θεούς της Μπαλ-Σαγκόθ το λέει Ο Κρανιοπρόσωπος.

 

Είναι αλήθεια οτι ο Χαόυαρντ έχει λίγο παρωχημένο στύλ, αλλά δεν παύει να είναι παραμυθάς. Εγώ που δεν είμαι και πολύ του hack & slash και με απορροφάει εντελώς στις σκηνές του της μάχης.

Link to comment
Share on other sites

Λες για το Skull-Face, που έχει μεταφραστεί από τις εκδόσεις Alien ως ο Μάγος από την Ατλαντίδα (αχχχχχ, -στεναγμός απελπισίας για τους μεταφραστές.-). Στους Θεούς της Μπαλ-Σαγκόθ το λέει Ο Κρανιοπρόσωπος.

 

Είναι αλήθεια οτι ο Χαόυαρντ έχει λίγο παρωχημένο στύλ, αλλά δεν παύει να είναι παραμυθάς. Εγώ που δεν είμαι και πολύ του hack & slash και με απορροφάει εντελώς στις σκηνές του της μάχης.

 

 

Ναι μαλλον για αυτό λέω... κάτι μου θυμίζει ο τίτλος :)

 

Το "παραμυθάς" είναι καλό πράγμα μόνο αν σου αρέσουν και τα παραμύθια του είδους. Οπότε περί ορέξεως... :)

Link to comment
Share on other sites

Το "παραμυθάς" είναι καλό πράγμα μόνο αν σου αρέσουν και τα παραμύθια του είδους. Οπότε περί ορέξεως... :)

Point here. :beerchug:

Link to comment
Share on other sites

δεν διαβαζόταν, μου φάνηκε εξαιρετικά μονοδιάστατο ανάγνωσμα.

 

Ναι, συμφωνώ ότι ο Πύργος του Ερπετού δεν είναι και η καλύτερη ιστορία του Κόναν που υπάρχει. Ήσουν όμως άτυχος που πρωτοδιάβασες Χάουαρντ μ' αυτή. Είναι σαν να ξεκινάς Σ. Κινκ με την Ονειροπαγίδα - μία από τις φόλες του δηλαδή- και να λες ότι δεν σου αρέσει. Δοκίμασες την τύχη σου με το ''Μια Μάγισσα θα Γεννηθεί''; 'Η με την ''Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής''; Μήπως ''Τα Όντα του Μαύρου Κύκλου''; Αν όχι κάντο, και θα κάψεις τρελή φαιά ουσία. Και αυτό ισχύει όχι μόνο με τις ιστορίες του Κόναν αλλά σχεδόν με ότι έχει γράψει αυτός ο πολύ μεγάλος συγγραφέας. Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι έχεις διαβάσει ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου του έργου του Χάουαρντ. Και φυσικά έχεις δίκιο σ' αυτό που λες ότι είναι θέμα γούστου..

Link to comment
Share on other sites

Ναι, συμφωνώ ότι ο Πύργος του Ερπετού δεν είναι και η καλύτερη ιστορία του Κόναν που υπάρχει. Ήσουν όμως άτυχος που πρωτοδιάβασες Χάουαρντ μ' αυτή. Είναι σαν να ξεκινάς Σ. Κινκ με την Ονειροπαγίδα - μία από τις φόλες του δηλαδή- και να λες ότι δεν σου αρέσει. Δοκίμασες την τύχη σου με το ''Μια Μάγισσα θα Γεννηθεί''; 'Η με την ''Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής''; Μήπως ''Τα Όντα του Μαύρου Κύκλου''; Αν όχι κάντο, και θα κάψεις τρελή φαιά ουσία. Και αυτό ισχύει όχι μόνο με τις ιστορίες του Κόναν αλλά σχεδόν με ότι έχει γράψει αυτός ο πολύ μεγάλος συγγραφέας. Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι έχεις διαβάσει ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου του έργου του Χάουαρντ. Και φυσικά έχεις δίκιο σ' αυτό που λες ότι είναι θέμα γούστου..

 

Εννοειται πως δεν μπορω να κρίνω το σύνολο του έργου απο τοσο μικρο δειγμα, αλλα δεν μου κάνει κάτι η ηρωική φαντασία γενικά... όσο καλογραμμένη και να είναι, δε με πιάνει σαν θέμα ή προβληματική. Γουστα :)

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ Howard virgin εδώ, αν και μόλις διάβασα -με την ευγενική χορηγία των internets- το Tower of the Elephant και το βρήκα ιδιαίτερα ευχάριστο ανάγνωσμα. Ότι ακριβώς περίμενα για την ακρίβεια και με πολύ ωραία γλώσσα. Με τι να συνεχίσω σ'αυτό το στυλ; Να πιάσω αυτά τα 2,3 που είπες Δημήτρη;

 

Το διατυπώνω ξανά, οι περισσότερες short stories τουλάχιστον του R.H. για τον Κόναν υπάρχουν σε διάφορα sites. Για όσους αντέχουν να διαβάζουν από υπολογιστή (ή iphone :whistling: ) είναι θυσαυρός.

 

edit: Βρήκα το Queen of the black coast εδώ και με βλέπω να το ξεκοκαλίζω άμεσα: http://gutenberg.net.au/ebooks06/0600961h.html στο ίδιο site βρήκα και τον Πύργο του Ελέφαντα. Απλά είναι ένα copy paste στο πιο ξεκούραστο microsoft word.

Edited by Dinosxanthi
Link to comment
Share on other sites

αλλα δεν μου κάνει κάτι η ηρωική φαντασία γενικά... όσο καλογραμμένη και να είναι, δε με πιάνει σαν θέμα ή προβληματική. Γουστα :)

 

Φαίνεται αυτό και από την εικόνα σου, ότι είσαι περισσότερο της εφ. Είμαι ανοιχτός σε κάθε γνώμη και εκδοχή, εκτός από το ότι όλα είναι θέμα γούστου. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Link to comment
Share on other sites

Με τι να συνεχίσω σ'αυτό το στυλ; Να πιάσω αυτά τα 2,3 που είπες Δημήτρη;

 

Πέρα από Κόναν, σ' αυτό το στυλ - εννοούμε το barbaric epic έτσι; - υπάρχουν οι ιστορίες του Kull, του Bran Mac Morn, του Cormac Mac Art και του Solomon Kane. Φοβερές όλες τους. Οι προηγούμενες ιστορίες που ανέφερα συγκαταλλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες του Κόναν. Κοίτα τώρα Κώστα, αρκετές, ή μάλλον όλες αυτές τις ιστορίες τις έχω συγκεντρωμένες σε paperbacks που εκδόσανε τον Χάουαρντ στη δεκαετία του '60 (κυρίως εκδόσεις Ace, Lancer, Baen αν έχεις ακουστά). Πολλά από αυτά τα έχω διπλά, τα περισσότερα ως δώρο από τον αλληλογράφο μου. Επειδή όμως λόγω έλλειψης χώρου δεν θέλω να έχω διπλά βιβλία, όταν ξαναβρεθούμε από κοντά θα σου δώσω μερικά να διαβάσεις. Σε κανένα μελλοντικό meeting μάλλον, όποτε και αν γίνει αυτό :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Από Howard έχω διαβάσει 2 βιβλία: το ένα είναι Κόναν, Ο Πύργος του Ερπετού και είχε πλάκα για αυτό που ήταν. Το εχω διαβασει παλια πολύ, τότε που ακόμα επεφταν στα χέρια μου και τα αντιστοιχα κομικς με μια διαφορά. Τα κομικς ακόμα και σήμερα που το μοντέλο του αμοραλιστη αντιηρωα εχει παίξει σε 100.000 παραλλαγές, έχουν να προσφέρουν εξαιρετικό ασπρόμαυρο σχέδιο σε φάσεις, οπότε ακόμα και αν δεν συμφωνείς με το στορυ, τα χαζεύεις. Τον πύργο του ερπετου που πήγα να του ρίξω μια ματια στην "συγχρονη ιστορία", δεν διαβαζόταν, μου φάνηκε εξαιρετικά μονοδιάστατο ανάγνωσμα. Εχουν αλλάξει και τα γουστα μου σιγουρα αλλά λέμε...

Δηλαδή διάβασες τις ιστορίες Red Nails και Beyond the Black River. Αυτά ήταν τα πρώτα που είχα διαβάσει από Howard και είχα εντυπωσιαστεί, ειδικά από το Beyond the Black River. Γούστα είναι αυτά βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

είναι νόμος χαραγμένος σε γρανίτη οτι ακόμα και οι λίστες για τα ψώνια απο το μπακάλικο του Χάουαρντ είναι απίστευτο, καταπληκτικό, μοναδικό ανάγνωσμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Προσωπικά τον Χάουαρντ τον θεωρώ εξαιρετικό στο είδος του που μου αρέσει κιόλας αλλά έχω διαβάσει πολύ λίγο.Κανά 2 Κοναν του Αιολου και 1-2 διηγήματα εδώ κι εκεί.Βασικά ψιλοξενέρωσα γιατί ουσιαστικά ο Κοναν είναι διηγήματα επί διηγημάτων και αδυνατώ να δω ένα ευρύτερο σχέδιο από πισω.Τα διηγήματα δεν μου αρέσουν τόσο όσο τα μυθιστορήματα και ειδικά τα φαντασυ διηγήματα τα θεωρώ ελαφρώς κατωτερα των ΕΦ(γούστα είναι αυτά).

Έχετε να προτείνετε κάτι μεγαλύτερο από Χάουαρντ?Το Άλμουρικ πχ δεν είναι μικρό μυθιστόρημα;Λεει τίποτα;Το έχω πετύχει κάπου που έχουν Ωρορα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά τον Χάουαρντ τον θεωρώ εξαιρετικό στο είδος του που μου αρέσει κιόλας αλλά έχω διαβάσει πολύ λίγο.Κανά 2 Κοναν του Αιολου και 1-2 διηγήματα εδώ κι εκεί.Βασικά ψιλοξενέρωσα γιατί ουσιαστικά ο Κοναν είναι διηγήματα επί διηγημάτων και αδυνατώ να δω ένα ευρύτερο σχέδιο από πισω.Τα διηγήματα δεν μου αρέσουν τόσο όσο τα μυθιστορήματα και ειδικά τα φαντασυ διηγήματα τα θεωρώ ελαφρώς κατωτερα των ΕΦ(γούστα είναι αυτά).

Έχετε να προτείνετε κάτι μεγαλύτερο από Χάουαρντ?Το Άλμουρικ πχ δεν είναι μικρό μυθιστόρημα;Λεει τίποτα;Το έχω πετύχει κάπου που έχουν Ωρορα.

 

Heiron μάγκα μου, εγώ είμαι 'δω. Έχω αρκετά βιβλία του Howard διπλά -ορισμένα και τριπλά- που δεν τα θέλω λόγω χώρου. Εάν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου τα δώσω. Εκτός από Κόναν, έχω Kull, Bran Mac Morn, Worms of the Earth και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι τώρα. Να ξέρεις όμως πως είναι πάνω- κάτω στο στυλ του Κόναν, δεν ξέρω αν αυτό θα σε απέτρεπε από το να τα διαβάσεις. Επίσης έχω και το A Gent of Bear Greek που είναι αν δεν κάνω λάθος western, σε περίπτωση που θέλεις κάτι διαφορετικό. Όσο για το Αλμουρικ είναι ένα από τα πολύ λίγα μυθιστορήματα που έγραψε ο Howard και είναι αρκετά καλό, αν και κάπως διαφορετικό από τα στάνταρ του μια και εξελίσσεται σε άλλο πλανήτη.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..