Jump to content

Εννιά Λεπτά

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Μιχάλης Δαγκλής (a.k.a. Eric Draven)

Eίδος: Επιστημονική φαντασία

Βία: Όχι

Σεξ: Όχι

Αριθμός λέξεων: 1046

Αυτοτελής; Ω, ναι

Σχόλια: Voila! Η 1η μου ιστοριούλα που δημοσιεύω. Ελπίζω να σας αρέσει και να μη σπαταλήσω το χρόνο σας. :rolleyes: Σχόλια καλοδεχούμενα.

Εννια_Λεπτα.doc

Eric δεν μπορώ να σχολιάσω το «γράμμα» αυτό σαν ιστορία γιατί περισσότερο μου θύμισε εισαγωγή ή επίλογο σε κάτι άλλο πολύ μεγαλύτερο. Πάντως ο λόγος ήταν στρωτός χωρίς πολλά, πολλά που θα το έκαναν βαρύ και περνά αυτή τη νοσταλγική μελαγχολία που μας πιάνει όλους μπροστά στο τέλος. Στο όποιο τέλος.

Αν αυτό πάντως σου λέει κάτι, εγώ θα ήθελα να διαβάσω μια μεγαλύτερη ιστορία που να αφορά το τέλος της ανθρωπότητας με τον τρόπο που το βλέπεις εσύ. Φυσικά σαν ιδέα δεν έχει πρωτοτυπία αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο, το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα την αποδώσεις εσύ.

Μόνη ένσταση το «Δρ Γουάτσον» (για ευνόητους λόγους). :whistling:

Για το Δρ Γουάτσον και γω έχω κάποια ένσταση γιατί στην αρχή με αποπροσανατόλισε.

Η ιστορία σου μου άρεσε πολύ. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος θα καταστραφεί, η προοπτική να γίνει αυτό τόσο γρήγορα ήταν κάτι που πραγματικά με ανατρίχιασε.

Η απόδοση των εικόνων πολύ συγκινητική και αληθινή. Για μένα ήταν καθαρά μια ιστορία τρόμου, το αληθοφανές με τρομάζει, αυτό που λές.... για φαντάσου να γίνει κάτι τέτοιο...

Guest roriconfan

Μου θύμισε μια πιο σοβαρή και κομμένη εκδοχή του "Μάλλον Ουαλλοί" στις Ιστορίες Επιστημονικής Φαντασίας. Ο συγγραφέας ας του ρίξει μια ματιά αν δεν το έχει ήδη κάνει για να δει αν μπορεί να αλλάξει κάτι ή να πάρει μια άλλη εικόνα της ίδιας κατάστασης.

Στα του κειμένου τώρα. Δε ξέρω κατά πόσο ο άνθρωπος θα γίνει τόσο κλισέ κακός και βίαιος αν ξέρει ότι θα πεθάνει. Γιατί σώνει και καλά πρέπει να βιάζει και να σκοτώνει αφού είναι ανέλπιστο; Αυτό περνάει την εικόνα ότι θέλει να ζήσει πραγματικά ελεύθερος και ότι τόσες χιλιετίες είναι κορόιδο που ακολουθεί την ηθική και τον νόμο. Αυτό είναι πραγματικά ο άνθρωπος σε περιπτώσεις ματαιοδοξίας; Ένα τέρας που σφαγιάζει και βιάζει γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει χρόνος για τιμωρία; Ξαφνικά η μεταθανάτια ζωή δεν παίζει ρόλο; Αυτό είναι ένα θέμα που σπάνια ως ποτέ ένας συγγραφέας δικαιολογεί σε αποκαλυπτικά σενάρια και με ενοχλεί ιδιαίτερα. Γιατί δηλαδή να κλέβουν και να σκοτώνουν αφού δεν οδηγεί πουθενά; Γιατί δεν σταματάνε τις εχθροπραξίες κι ας πεθάνουνε μονιασμένοι τουλάχιστον στο τέλος ρε αδελφέ; Αφού θα πεθάνουνε, γιατί να το κάνουνε με τέτοιο τρόπο;

Ήταν πάρα πολύ καλό, πραγματικά. Πάντα με γοήτευε το τέλος του κόσμου, όταν γινόταν με ωραίο τρόπο(γιατί έχουν γίνει και αρκετές ηλίθιες ταινίες πάνω στο θέμα).

Ήταν γράμμα οπότε ήταν πολύ άμεσο κι αυτό μέτρησε στα συν φυσικά.

Ήταν τρομαχτικό να απομένουν μόνο εννιά λεπτά, παράξενο, περίεργο και σίγουρα συγκινητικό προς το τέλος.

Πολύ ωραίες οι εικόνες με τη θάλασσα που θα βράσει, τη γη που θα ψηθεί κτλ.

Παρόλα αυτά δε θα διαφωνήσω με τον roriconfan. Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι θα αντιδρούσαν έτσι αν ήξεραν ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου. Οκ, να ερημώσουν δουλειές και πόλεις. Γιατί να δουλεύεις, για να περάσεις άνετα τα γεράματα;;; :D Αλλά γιατί οι σκοτωμοί και οι βιασμοί, γιατί αύξηση της εγκληματικότητας;

Πέρα απ' τη μεταθανάτια ζωή που πολλούς δεν τους αφορά και δεν είναι σίγουρα αυτό που κρατάει τον άνθρωπο μακριά απ' το έγκλημα, δε βρίσκω κάποιο κίνητρο και κάποιο νόημα σε τέτοιες πράξεις, ειδικά σε μια τέτοια χρονική στιγμή.

Εντάξει , υποθέτω πως πριν το τέλος του κόσμου, θα υπάρχει ένα χάος αλλά διαφορετικού είδους.

Πάντως δε με χάλασε γιατί μου άρεσε γενικότερα το κείμενο πολύ!

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα σχολια σας, είναι πολύ σημαντικά για μένα, αφού είναι η πρώτη μου δημοσίευση γενικότερα.

Τώρα για το χάος και όλη τη κακία που έβγαλε ο άνθρωπος τι τελευταίες ώρες (όχι όλοι όμως) τα έβαλα γιατί πιστεύω ότι μέσα μας εκτός απο όμορφια έχουμε και μια κρυμένη αγριότητα (το ζώο μέσα μας) που περιμένει κάτι τέτοιες στιγμές για να αναδυθεί. Πάντα μου φαίνεται ενδιαφέρον το τι μπορεί να κάνει ο ανθρωπος στην απελπισία του, (ή σε μια κοινωνία χαμένη,χωρις νόμους) δε χρειάζεται να το δικαιολογήσω, το ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις (φόνοι,βιασμοί,αγριότητες,κανιβαλισμοί) και χωρίς να έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Σίγουρα στο τέλος μπορεί να μην γίνουν έτσι τα πράγματα (και ελπίζω όχι), αλλά είναι μια πιθανότητα και γι'αυτο τη κατέγραψα.

Το 'Μάλλον Ουαλλοί' δεν το έχω διαβάσει αλλά μπήκε στo to do list.

Το 'Δρ Γουάτσον' γιατί σας ενόχλησε, δεν κατάλαβα. Ηθελα ενα ξένο όνομα για το χαρακτήρα και το δρ Γουάτσον μου φανηκε..επιστημονικό. :rolleyes:

Απλά εμένα με παρέπεμψε αυτομάτως στον Σέρλοκ Χολμς. Κάπως δεν μου κολλούσε με το θέμα και το «σετινγκ» της ιστορίας σου.

Guest roriconfan

Δεν έχω πρόβλημα με το Γουάτσον. Τι πια, συνονυμίες δεν υπάρχουν; Αν και ίσως το ότι το επίθετο μεταφράζεται σαν "παρατηρώ" και το ότι ήταν επιστήμονας που παρατηρεί τον κόσμο στο τέλος ήταν κάπως ... στημένο. Σαν να λες ότι σε μια ιστορία ο κακός λέγεται Dr. Evil και ο πρωταγωνιστής Goodheart. Είναι έμμεσα cheap λες και τα ονόματα καθορίζουνε τον χαρακτήρα. Που βασικά είναι καλό τέχνασμα στις παρωδίες. Στην Αισώπεια μου, οι Έλληνες λέγονται ΜΠΕΕΕλληνες για τους ολοφάνερους αστείους λόγους. Εκεί όμως κολλάει γιατί παρωδεί μια κατάσταση. Σε σοβαρές ιστορίες χρειάζονται σοβαρά ονόματα. Ακόμα και στο Star Wars, το να λέγονται οι δύο παρατάξεις απλά Force και Dark Side of the Force, κολλούσε πιο ωραία γιατί ήταν κατά βάση περισσότερο παραμυθάκι το στόρι παρά διαστημική όπερα.

Και όσο για το πως θα ήταν οι άνθρωποι στο τέλος του κόσμου, ακόμα διαφωνώ ότι θα ήταν έτσι για τον απλό εξής λόγο. Αν, χτύπα ξύλο, σου λέγανε ότι έχεις ανίατη αρρώστεια και θα πεθάνεις σε 10 μέρες, τι θα έκανες με όσο χρόνο σου απέμενε; Θα σκότωνες όποιον αντιπαθούσες ή θα μονίαζες με όσους είχες έχθρες; Φαντάσου τώρα ότι όλοι έχουνε ανίατη αρρώστια και ότι και να σκοτώσουνε κάποιον, δεν κάνει κάποια διαφορά αφού θα πεθάνουνε σήμερα ή αύριο.

Οι περιπτώσεις βανδαλισμών γίνονται σε καταρρεύσεις πολιτικών συστημάτων, όπου οι άνθρωποι κλέβουνε και σκοτώνουνε για να μαζέψουνε με ότι μέσο μπορούνε όσα περισσότερα μπορούνε για την επερχόμενη δύσκολη περίοδο που έρχεται. Δηλαδή λεφτά και ισχυροποίηση της θέσης ενός ατόμου γίνονται για να μείνει δυνατός και να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς. Αν δεν θα επιβιώσει με τίποτα, τότε το πιο απλό είναι να αποδεκτεί το μοιραίο και να πεθάνει ήσυχα (αφού ξεπεράσει το αρχικό σοκ).

Δεν έχω πρόβλημα με το Γουάτσον. Τι πια, συνονυμίες δεν υπάρχουν; Αν και ίσως το ότι το επίθετο μεταφράζεται σαν "παρατηρώ" και το ότι ήταν επιστήμονας που παρατηρεί τον κόσμο στο τέλος ήταν κάπως ... στημένο. Σαν να λες ότι σε μια ιστορία ο κακός λέγεται Dr. Evil και ο πρωταγωνιστής Goodheart. Είναι έμμεσα cheap λες και τα ονόματα καθορίζουνε τον χαρακτήρα. Που βασικά είναι καλό τέχνασμα στις παρωδίες. Στην Αισώπεια μου, οι Έλληνες λέγονται ΜΠΕΕΕλληνες για τους ολοφάνερους αστείους λόγους. Εκεί όμως κολλάει γιατί παρωδεί μια κατάσταση. Σε σοβαρές ιστορίες χρειάζονται σοβαρά ονόματα. Ακόμα και στο Star Wars, το να λέγονται οι δύο παρατάξεις απλά Force και Dark Side of the Force, κολλούσε πιο ωραία γιατί ήταν κατά βάση περισσότερο παραμυθάκι το στόρι παρά διαστημική όπερα.

Και όσο για το πως θα ήταν οι άνθρωποι στο τέλος του κόσμου, ακόμα διαφωνώ ότι θα ήταν έτσι για τον απλό εξής λόγο. Αν, χτύπα ξύλο, σου λέγανε ότι έχεις ανίατη αρρώστεια και θα πεθάνεις σε 10 μέρες, τι θα έκανες με όσο χρόνο σου απέμενε; Θα σκότωνες όποιον αντιπαθούσες ή θα μονίαζες με όσους είχες έχθρες; Φαντάσου τώρα ότι όλοι έχουνε ανίατη αρρώστια και ότι και να σκοτώσουνε κάποιον, δεν κάνει κάποια διαφορά αφού θα πεθάνουνε σήμερα ή αύριο.

Οι περιπτώσεις βανδαλισμών γίνονται σε καταρρεύσεις πολιτικών συστημάτων, όπου οι άνθρωποι κλέβουνε και σκοτώνουνε για να μαζέψουνε με ότι μέσο μπορούνε όσα περισσότερα μπορούνε για την επερχόμενη δύσκολη περίοδο που έρχεται. Δηλαδή λεφτά και ισχυροποίηση της θέσης ενός ατόμου γίνονται για να μείνει δυνατός και να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς. Αν δεν θα επιβιώσει με τίποτα, τότε το πιο απλό είναι να αποδεκτεί το μοιραίο και να πεθάνει ήσυχα (αφού ξεπεράσει το αρχικό σοκ).

Συμφωνώ με αυτά που λες, μα οι αγριότητες που ανέφερα αφορούσαν μια μερίδα του κόσμου, όχι όλους. Αλλιώς θα έβαζα και τον επιστήμονα και αυτους που έφυγαν στις επαρχίες, στο ίδιο καλούπι.

..και νομίζω είναι διαφορετικό να ξέρεις οτι εσυ θα πεθάνεις από ανιατη ασθένεια και ο κόσμος θα συνεχίσει και μετά από σενα απ'το να ξέρεις ότι όλος ο κόσμος θα καταστραφεί και όλα θα τελειώσουν. Παρόλο που ουσιαστικά το αποτέλεσμα για σένα θα είναι το ίδιο (ο θάνατος), η συνειδητοποίση του παγκόσμιου τέλους και της ματαιότητας θα είναι αρκετό για να τρελάνουν κάποιους, δε νομίζεις?

Οι αντιπάθειες, οι ζήλιες, τα νεύρα και ότι άλλο παρεμφερες που νιώθουμε εμείς σα πολίτισμένοι άνθρωποι και τα εκφράζουμε μεσα απ'τον υπολογιστή μας, δεν έχουν και πολύ σχέση με κάποιους ανθρώπους και κάποια κράτη που οι κοινωνία τους έχει 'μεγαλώσει' αλλιώς και τους εχει στερήσει πολλά, φυτευοντας μέσα τους το μίσος και την απεχθεια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα στον 'πολιτισμένο' κόσμο, ακόμα υπάρχει ρατσισμός, ακόμα απαγάγουν παιδιά για να τα κάνουν στρατιώτες, ακόμα υπάρχουν πόλεμοι και ότι άλλο φρικαλέο δεν το γνωρίζουμε εσύ και εγώ. Ποιος μπορεί να μου επιβεβαιώσει λοιπόν ότι σε τέτοια περίπτωση τα πάθη και η τρέλα δεν θα έβγαιναν στην επιφάνεια και τα γεγονότα αυτα δεν θα συμβαίναν?

Για το Γουάτσον δε το είχα σκεφτεί έτσι(=παρατηρώ. καλό), τυχαία το έβαλα. Να το αλλάξω σε Τσάκωνας? :D

Guest roriconfan

Μη βάλεις τίποτα όπως Θεοκράτης ή Θεόβουλος. Και το αρχαίο ρήμα "θεώ" πάλι παρατηρώ σημαίνει :)

Μη βάλεις τίποτα όπως Θεοκράτης ή Θεόβουλος. Και το αρχαίο ρήμα "θεώ" πάλι παρατηρώ σημαίνει :)

Λοιπόν έκλεισε. Από δω και μπρος θα σ'εμπιστεύομαι πρώτα πριν βάλω κάποιο όνομα στους χαρακτήρες. :) ;)

Guest roriconfan

Θα προτιμούσα αν απλά σχολίαζες και τις δικές μου ιστορίες αλλά whatever. Όπως την βρίσκει ο κανένας.

Όχι πάντως ότι έχω ερμηνευτικό λεξικό στο μυαλό μου για κάθε όνομα που υπάρχει.

Αλλά πάντως, το να φτιάχνεις "ολοφάνερα" ονόματα έχει κι αυτό την πλάκα του. Για παράδειγμα, στο έπος που γράφω εδώ και δύο δεκαετίες, πολλοί χαρακτήρες μου αν και σοβαροί σαν άτομα, έχουνε ειρωνικά ονόματα. Για παράδειγμα, οι βάρβαροι μου λέγονται Άνσεπλα Κόσι (Αν σε πλακώσει), Κόβο Φέτες, Κρότων Κοτρώνες ενώ οι Παλατιανοί Νας Αγιάζι, Θεόφαλλος Φιλοθέους, Έλε Φτερία κ.τ.λ.

Αν και όταν μεταφράζεις τα ονόματα ακούγονται χαζά, επειδή κυρίως με το μικρό τους προσφωνούνται όλοι, αυτό δεν φαίνεται.

"Γειά σου Άνσεπλα" "Τι χαμπάρια Νας;"

Επίσης, όταν αναφέρω το ονοματεπώνυμο, επίτηδες τα βάζω ανάποδα και έτσι κρύβεται περιτέρω αυτό "Κόσι Άνσεπλα" αντί για "Άσεπλα Κόσι".

Οπότε μην απορρίπτεις την όλη ιδέα με τα ολοφάνερα ονόματα. Είναι μαγκιά να σκαρφίζεσαι ονοματοέπια που "κάπου" το πάει όταν ψάχνεις την δουλειά. Και αυτό προσωπικά μου αρέσει πολύ γιατί δίνει κρυφές αλληγορίες στο κάθε τι. Γι' αυτό και λατρεύω κάτι ιστορίες όπως το Xenogears/Xenosaga και το Neon Genesis (ανιμέ είναι, δε διαβάζω πολύ βιβλία) όπου όλων τα ονόματα κάτι σημαίνουν, παρμένο από θρησκίες και φιλοσοφικά κινήματα.

Απλά είπαμε. Το νόημα κρύβεται και δεν είναι ολοφάνερο. Αν η ιστορία σου ήταν στα Αγγλικά και ο πρωταγωνιστής λεγόταν Dr. Vlepo τότε θα το πιάνανε το νόημα μόνο Έλληνες (κι αν).

Λοιπόν! Ἔ... τώρα τί νὰ πῶ; Πολλὰ πράγματα ἤδη εἰπώθηκαν ἀπὸ τὰ ἄλλα ἀξιότιμα μέλη, ὁπότε δὲν μοῦ μένουν πολλὰ νὰ προσθέσω.

Τὸ λοιπόν: Ἡ ἱστορία εἶναι κλισέ - μᾶλλον ἄσχημο αὐτό. Ἡ ἐξέλιξη ὀλίγον προβλεπόμενη - κι αὐτὸ δὲν θὰ ἔλεγα ὅτι εἶναι καὶ τόσο καλό. Ἡ ροὴ τοῦ κειμένου κοφτή, ἀσθματική. Καὶ ὑπάρχουν πολλὰ ποὺ δὲν ἐξηγοῦνται ἱκανοποιητικά.

ΑΛΛΑ!!!

Μᾶς παγίδεψες, δρ. Γουάτσον! Ὁ τίτλος τῆς ἐπιστολῆς (9 λεπτά) δηλώνει ἐξ ἀρχῆς ὅτι ὁ ἀναγνώστης δὲν πρέπει νὰ περιμένει ἀναλύσεις ἐπὶ ἀναλύσεων, διότι τί νὰ προλάβει νὰ γράψει κανεὶς μέσα σὲ 9 μόλις λεπτὰ καὶ νὰ εἶναι πειστικός, ὅταν ἀγχώνεται νὰ προλάβει νὰ γράψει αὐτὰ ποὺ θεωρεῖ πιὸ οὐσιαστικά; Ὁποιοσδήποτε ἀπὸ ἐμᾶς, ἂν βρισκόταν στὴν θέση ποὺ βρίσκεται ὁ ἀφηγητής σου, θὰ ἔγραφε αὐτὰ ἀκριβῶς. Ἄρα, δὲν μπορῶ νὰ κάνω κανένα σχόλιο. Ὁπότε, σοῦ βγάζω τὸ καπέλο!

• 3 weeks later...
Λοιπόν! Ἔ... τώρα τί νὰ πῶ; Πολλὰ πράγματα ἤδη εἰπώθηκαν ἀπὸ τὰ ἄλλα ἀξιότιμα μέλη, ὁπότε δὲν μοῦ μένουν πολλὰ νὰ προσθέσω.

Τὸ λοιπόν: Ἡ ἱστορία εἶναι κλισέ - μᾶλλον ἄσχημο αὐτό. Ἡ ἐξέλιξη ὀλίγον προβλεπόμενη - κι αὐτὸ δὲν θὰ ἔλεγα ὅτι εἶναι καὶ τόσο καλό. Ἡ ροὴ τοῦ κειμένου κοφτή, ἀσθματική. Καὶ ὑπάρχουν πολλὰ ποὺ δὲν ἐξηγοῦνται ἱκανοποιητικά.

ΑΛΛΑ!!!

Μᾶς παγίδεψες, δρ. Γουάτσον! Ὁ τίτλος τῆς ἐπιστολῆς (9 λεπτά) δηλώνει ἐξ ἀρχῆς ὅτι ὁ ἀναγνώστης δὲν πρέπει νὰ περιμένει ἀναλύσεις ἐπὶ ἀναλύσεων, διότι τί νὰ προλάβει νὰ γράψει κανεὶς μέσα σὲ 9 μόλις λεπτὰ καὶ νὰ εἶναι πειστικός, ὅταν ἀγχώνεται νὰ προλάβει νὰ γράψει αὐτὰ ποὺ θεωρεῖ πιὸ οὐσιαστικά; Ὁποιοσδήποτε ἀπὸ ἐμᾶς, ἂν βρισκόταν στὴν θέση ποὺ βρίσκεται ὁ ἀφηγητής σου, θὰ ἔγραφε αὐτὰ ἀκριβῶς. Ἄρα, δὲν μπορῶ νὰ κάνω κανένα σχόλιο. Ὁπότε, σοῦ βγάζω τὸ καπέλο!

Ουάου! Σευχαριστώ adinol! :rolleyes: :beerchug:

• 2 weeks later...

Συνοπτικά:Ο τίτλος είναι αρκετά καλός και με ''γατζωσε'' ώστε να προχωρήσω στην ανάγνωση του κειμένου,το θέμα σαν all time classic είναι πάντα επίκαιρο και πάντα συγκινεί ...αλλά έχω τις ενστάσεις μου...ο χαρακτήρας που παρουσιάζεις ενδιαφέρεται περισσότερο για τον πλανήτη απ'ότι για τον εαυτό του....φτάνει στο σημείο μάλιστα να ''ρίξει μια ματιά για να δει πόσο όμορφα είναι έξω'' και το καταγράφει κιόλας.....σκέψου πόσα πράγματα θα μπορούσες να σκεφτείς και να βάλεις μέσα στο κείμενό σου αν τον είχες κάνει λίγο πιο πραγματιστή και πιο κυνικό.Ωστόσο το κείμενό σου είναι αρκετά καλό και ο χαρακτήρας δεν έχει πρόβλημα δομικό...ακολουθεί την φόρμα του.....μέχρι τέλους όμως:-)

Συνοπτικά:Ο τίτλος είναι αρκετά καλός και με ''γατζωσε'' ώστε να προχωρήσω στην ανάγνωση του κειμένου,το θέμα σαν all time classic είναι πάντα επίκαιρο και πάντα συγκινεί ...αλλά έχω τις ενστάσεις μου...ο χαρακτήρας που παρουσιάζεις ενδιαφέρεται περισσότερο για τον πλανήτη απ'ότι για τον εαυτό του....φτάνει στο σημείο μάλιστα να ''ρίξει μια ματιά για να δει πόσο όμορφα είναι έξω'' και το καταγράφει κιόλας.....σκέψου πόσα πράγματα θα μπορούσες να σκεφτείς και να βάλεις μέσα στο κείμενό σου αν τον είχες κάνει λίγο πιο πραγματιστή και πιο κυνικό.Ωστόσο το κείμενό σου είναι αρκετά καλό και ο χαρακτήρας δεν έχει πρόβλημα δομικό...ακολουθεί την φόρμα του.....μέχρι τέλους όμως:-)

Σευχαριστώ για τα σχόλια σου None. Ναι όντως έκανα το χαρακτήρα μοναχικό και πραγματιστή και επιστήμονα γιατί με ενδιέφερε περισσότερο να μεταδωθεί στον αναγνώστη τι είχε συμβει γενικότερα στον έξω κόσμο, παρά αποκλειστικά στο χαρακτήρα. Ενδιαφέρον πάντως η προσεγγιση σου. Ευχαριστώ και πάλι.

• 1 month later...

Πιασάρικος ο τίτλος και χρήσιμη η φόρμα του κειμένου ως γράμματος.

Το διάβασα γρήγορα και άνετα και με ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή, στη μέση των περιγραφών, ένιωσα ότι δεν υπάρχει προσωπική εμπλοκή, ένιωσα δηλαδή να "βγαίνω" από τον κόσμο του κειμένου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι ήταν περιγραφικό της κατάστασης, χωρίς να ακολουθεί πολύ την προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή. Λογικό, βέβαια, με βάση το τι διάλεξες να γράψεις.

Σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων, θα συμφωνήσω με τη σκοτεινή σου ματιά. Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων ακολουθούν τους νόμους ή την ηθική επειδή υπάρχει η απειλή της τιμωρίας. Υποθέτω ότι οι αστυνομικοί δε θα "πηγαίνουν στη δουλειά" τους μέχρι τελευταίας στιγμής, οπότε κάποιοι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να ικανοποιήσουν μερικές από τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Εγώ π.χ. άνετα θα "δανειζόμουνα" μια Porsce, για να κάνω μια βόλτα πριν πεθάνω!

Τέλος, υπάρχουν δύο επιστημονικά λάθη στο κείμενό σου, ένα μικρό κι ένα μεγάλο. Το μικρό είναι ότι ο χρόνος που κάνει το φως από τον ήλιο για να έρθει στη Γη εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και κυμαίνεται από 8 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα έως 8 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα (μέσος όρος 8 και 18). Ένας καλός επιστήμονας θα το περιέγραφε με ακρίβεια ή θα το στρογγυλοποιούσε στα οκτώμιση.

Το μεγάλο λάθος είναι το εξής: Για να παρατηρήσεις κάτι, π.χ. τον ήλιο, σημαίνει ότι το φως του έρχεται στα μάτια σου. Αυτό που βλέπουμε τώρα στον ήλιο, είναι ότι συνέβη σ' αυτόν πριν από 8,5 λεπτά. Επομένως τη στιγμή που θα έχουμε παρατηρήσει π.χ. μια ηλιακή έκρηξη, οι ηλιακές ακτίνες θα έχουν ήδη φτάσει σε εμάς. Τα 8,5 λεπτά έχουν ήδη περάσει.

Αν, από την άλλη μεριά, αυτό που θεωρείς καταστροφικό δεν είναι το φως αλλά τα ιονισμένα σωματίδια, αυτά που λέγονται ηλιακές καταιγίδες ή ηλιακός άνεμος, τότε ναι, μπορείς να δεις την έκρηξη προτού φτάσουν τα σωματίδια στη γη. Όμως αυτά τα σωματίδια δεν τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, οπότε και η φράση στο διήγημά σου: "και το φονικό ηλιακό κύμα του θα μας καταπιεί σε περίπου εννιά λεπτά, όσο κάνει το φως του ήλιου να φτάσει σε εμάς" είναι πλέον άκυρη. Άρα και ο τίτλος σου.

Συνολικά ήταν μια πολύ καλή ιστορία για πρώτη προσπάθεια. Εύχομαι να συνεχίσεις να γράφεις και να διαβάζεις/σχολιάζεις τις ιστορίες των άλλων.

• 1 month later...
Πιασάρικος ο τίτλος και χρήσιμη η φόρμα του κειμένου ως γράμματος.

Το διάβασα γρήγορα και άνετα και με ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή, στη μέση των περιγραφών, ένιωσα ότι δεν υπάρχει προσωπική εμπλοκή, ένιωσα δηλαδή να "βγαίνω" από τον κόσμο του κειμένου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι ήταν περιγραφικό της κατάστασης, χωρίς να ακολουθεί πολύ την προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή. Λογικό, βέβαια, με βάση το τι διάλεξες να γράψεις.

Σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων, θα συμφωνήσω με τη σκοτεινή σου ματιά. Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων ακολουθούν τους νόμους ή την ηθική επειδή υπάρχει η απειλή της τιμωρίας. Υποθέτω ότι οι αστυνομικοί δε θα "πηγαίνουν στη δουλειά" τους μέχρι τελευταίας στιγμής, οπότε κάποιοι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να ικανοποιήσουν μερικές από τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Εγώ π.χ. άνετα θα "δανειζόμουνα" μια Porsce, για να κάνω μια βόλτα πριν πεθάνω!

Τέλος, υπάρχουν δύο επιστημονικά λάθη στο κείμενό σου, ένα μικρό κι ένα μεγάλο. Το μικρό είναι ότι ο χρόνος που κάνει το φως από τον ήλιο για να έρθει στη Γη εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και κυμαίνεται από 8 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα έως 8 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα (μέσος όρος 8 και 18). Ένας καλός επιστήμονας θα το περιέγραφε με ακρίβεια ή θα το στρογγυλοποιούσε στα οκτώμιση.

Το μεγάλο λάθος είναι το εξής: Για να παρατηρήσεις κάτι, π.χ. τον ήλιο, σημαίνει ότι το φως του έρχεται στα μάτια σου. Αυτό που βλέπουμε τώρα στον ήλιο, είναι ότι συνέβη σ' αυτόν πριν από 8,5 λεπτά. Επομένως τη στιγμή που θα έχουμε παρατηρήσει π.χ. μια ηλιακή έκρηξη, οι ηλιακές ακτίνες θα έχουν ήδη φτάσει σε εμάς. Τα 8,5 λεπτά έχουν ήδη περάσει.

Αν, από την άλλη μεριά, αυτό που θεωρείς καταστροφικό δεν είναι το φως αλλά τα ιονισμένα σωματίδια, αυτά που λέγονται ηλιακές καταιγίδες ή ηλιακός άνεμος, τότε ναι, μπορείς να δεις την έκρηξη προτού φτάσουν τα σωματίδια στη γη. Όμως αυτά τα σωματίδια δεν τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, οπότε και η φράση στο διήγημά σου: "και το φονικό ηλιακό κύμα του θα μας καταπιεί σε περίπου εννιά λεπτά, όσο κάνει το φως του ήλιου να φτάσει σε εμάς" είναι πλέον άκυρη. Άρα και ο τίτλος σου.

Συνολικά ήταν μια πολύ καλή ιστορία για πρώτη προσπάθεια. Εύχομαι να συνεχίσεις να γράφεις και να διαβάζεις/σχολιάζεις τις ιστορίες των άλλων.

Σευχαριστώ πολύ Τέταρτε που διαβασες την ιστορια μου, αλλα και για τα σχολια σου. Με συγχωρεις που αργησα να απαντήσω , αλλά απείχα λίγο απτο φορουμ λογω προσωπικων θεμάτων.

Ε, λοιπόν περίμενα ποιος θα μου έλεγε επιτελους για αυτη την..επιστημονικη ανακριβεια ας πουμε, των 9 λεπτων. Ήξερα ότι εφόσων μπλεκω με επιστημονικά θέματα και εφόσων ήθελα να βάλω στο στόρυ τα 9 λεπτα, κάπου, κάπως δε θα κόλλαγε αλλα ήλπιζα να μου συγχωρήσετε αυτη τη μικρη αφέλεια εις χάρην της ιστορίας. Πάντως ναι για σωματιδια ηλίου το ειχα σκεφτει. Σας ευχαριστω όλους και πάλι. Σύντομα θα ανεβάσω και τη 2η μου ιστορία. cheers ;)