Jump to content

Το κλειδί είναι στο εικονοστάσι

kitsos
Φάντασμα
Message added by Φάντασμα,

Recommended Posts

Guest roriconfan

Μια λυπητερή μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Αν και μου φάνηκε ότι ο Ηλίας ήταν ο πρωταγωνιστής και όχι ο κακοποιός που δεν τον ανέλυσες και πολύ σε παρελθόν. Γενικώς, λίγο παραπάνω ανάπτυξη των χαρακτήρων να έκανες και θα ήταν φοβερή ιστορία.

Ευχαριστώ, δεν είχα άλλες λέξεις. Η διοργανώτρια είχε τονίσει πως θα είναι αυστηρή στα όρια. :)

Guest roriconfan

Βασικά, τώρα που διάβασα και τις 4 ιστορίες, βλέπω ότι μόνο εσύ έγραψες μια συμβατική απόδραση, όπως την κατανοεί ο καθένας μας. Όλοι οι άλλοι το γυρίσαμε σε κοινωνικές αποδράσεις και το πλατιάζαμε κάπως.

Πολὺ ὡραία ἡ ἱστορία σου, Κίτσο. Ὅπως ἤδη εἰπώθηκε, εἶναι ὁλοκληρωμένη καὶ ἀπόλυτα συνεπὴς στὸ θέμα τοῦ διαγωνισμοῦ. Ἡ γλώσσα στρωτή, τὸ ὕφος μὲ τὸν σωστὸ ρυθμό καὶ χωρὶς νοηματικὰ κενά. Τί ἄλλο νὰ ζητήσει κανείς; Ἡ τελευταία δραματικὴ πινελιὰ ἦταν ἀρκούντως συγκινητική. Μὲ δυὸ λόγια, μπράβο!

Πολύ καλό διήγημα. Με "πήγε". Θα το έλεγα και περίεργο. Ξεκινάει με έναν κεντρικό χαρακτήρα και στο φινάλε το βάρος μετατίθεται σε άλλον, δεύτερο ήρωα. Είναι και ένα πολύ σύντομο συμβάν για να καταλάβουμε κάποιο νοηματικό ή συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε αυτούς τους δύο.

Είναι μια ιστορία "έτσι συνέβησαν αυτά" χωρίς σάλτσα ή ποίηση, με αποτέλεσμα έναν "ανατρεπτικό" επίλογο (με σάλτσα και ποίηση).

Ωραία γραφή που διαβάζεται με ευχαρίστηση, συνέπεια και προσεγμένη δομή.

Δυστυχώς, η αρχή μου φάνηκε λίγο βαριά με τον αντιπαθή κακοποιοό, ώσπου να φτάσουμε στην αλλαγή κέντρου βα΄ρους. Και το τέλος ούτε με έπεισε, ούτε με ικανοποίησε πλήρως.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, εδώ έχουμε μια πραγματική, αστυνομικής φύσεως απόδραση.

Οι περισσότερες ιστορίες (και αυτό που είχα στο μυαλό μου από την αρχή για το θέμα) ήταν ότι η απόδραση είναι το τέλος της ιστορίας, ενώ εδώ έχουμε το διήγημα να ξεκινάει απ' αυτήν.

Πραγματικά ήταν μια συγκινητική ιστορία και είναι πολύ καλογραμμένη.

Αν δεν είχε και κάποιες εναλλαγές στην οπτική γωνία μεταξύ των δυο αντρών, που με δυσκόλευαν να εντοπίσω ποιον ήθελες για πρωταγωνιστή, θα έλεγα ότι ήταν τέλεια.

Μου άρεσε πολύ η ιστορία. Γενικότερα είμαι φαν τέτοιων περιπετειών. Ωραία γραφή, ζωντανές εικόνες, δράση, συναισθήματα.

Ο Καρανάσιος αν και κακοποιός μου ήταν πολύ συμπαθής. Ίσως θα προτιμούσα να τον επέλεγες για βασικό σου πρωταγωνιστή. Ήταν βέβαια πολύ συγκινητικό το τέλος με τον Ηλία να βλέπει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Αλλά θα μπορούσες πιστεύω να τα καταφέρεις το ίδιο καλά αν έγραφες τη μεριά του Καρανάσιου. Πάντως οι χαρακτήρες όλοι είχαν ενδιαφέρον, ακόμα και οι μικρότεροι. Πολύ καλό!

Από τα πιο καλογραμμένα και το πιο σχετικό με το θέμα. Αν και μικρό, οι χαρακτήρες είναι διακριτοί. Μερικές ατάκες είναι εξαιρετικές όπως η σύγκριση της συμπεριφοράς του κατάδικου και των αφεντικών του Ηλία. Μάλλον έπρεπε να ξεκινήσεις από τη στιγμή που ο Ηλίας βλέπει τον Καρανάσο να μπουκάρει στο περιπολικό, ώστε να έχουμε τον ίδιο ήρωα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η χρήση του παντογνώστη αφηγητή γενικά δεν μου αρέσει, ειδικά στα σημεία όπου η «σκληρή» γλώσσα του Καρανάσου διακόπτεται με λυρικές περιγραφές του τοπίου, γιατί έτσι το διήγημα χάνει την ενότητα του. Πιστεύω ότι το «συγνώμη» του Καρανάσου δεν αξιοποιήθηκε αρκετά και νομίζω ότι εκεί έπρεπε να τελειώσει η ιστορία.

Edited by khar

Πάμε καλά, κοφτά, αστυνομικά και μόλις φτάνουμε στο σημείο με το λιβάδι πλακώνει ο λυρισμός. Ενταξει, το αντέχω, αλλά ήθελα να το αναφέρω. Τώρα που τελείωσε ο διαγωνισμός βάλε και λίγο σάλτσα στις τελευταίες δύο παραγράφους. Τόσο ξερό τέλος είναι αβολο για τις αναγνωστικές μου υποδοχές.

Κίτσος ωραίος :) Αν και νικήτρια ιστορία του διαγωνισμού, ας το ξαναπώ μία: ωραία ιστορία :)

Ήταν και η δική μου πρώτη επιλογή, όχι τόσο επειδή ήταν σαφέστατα και ακριβώς κυριολεκτικά μέσα στο θέμα, περισσότερο επειδή μου θύμισε κάτι σε φάση Θέλμα και Λουίζ και ίσως γιαυτό δε με χάλασε και καθόλου που είχε δύο πρωταγωνιστές, σχεδόν ισάξιους σε ανάλυση.

Δεν έχω να σου πω τίποτα καινούριο. Τράβα την τώρα που τελείωσε ο διαγωνισμός και μπορείς, συμφωνώ με την Ευθυμία, αλλά μην το παρακάνεις με τη γυναίκα και τα παιδιά του, η σχέση των δύο τους μας είναι που μας ενδιαφέρει.

• Φάντασμα featured and unfeatured this topic
  • Φάντασμα featured this topic