Jump to content

Το τραγούδι της Ερν

khar

Recommended Posts

Επίσης δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα 100% το ρόλο του Μπρικλ.

Νόμιζα ότι αυτό ήταν σαφές. Ο Μπρικλ είχε βγει να ψάξει για ένα ανταλλακτικό που έλειπε από την αποθήκη του ναού. Έπαθε βλάβη και δεν μπορούσε να επιστρέψει, μέχρι που τον συμμάζεψε ο Γιόχαν.

Και υπονοείς ότι η λειτουργία της ©ERN έφερε στον κόσμο μαγεία και ότι όλοι είχαν μάθει να ζουν με τη μαγεία και μετά η ζημιά την εξαφάνισε;

Εδώ κάποιοι τους πήγαν στα δικαστήρια ότι θα φτιάξουν μαύρη τρύπα που θα μας ρουφήξει όλους μέσα της και σε πείραξε ένας αθώος μυθοπλαστικός υπαινιγμός. :rolleyes:

Δε με χάλασε ιδιαίτερα η εισβολή της τεχνολογίας. Λάτρεψα την αρχική εικόνα του Μπρικλ ως λειψού στο μυαλό και οι διαλογοί του ήταν καταπληκτικά στημένοι (όπως και τα ανέκδοτα στην αρχή).

Δυο σημεία βάρυναν κι έχασε την πρωτιά στς ψήφους μου το διήγημα:

α) Η εικόνα/αλληλεπίδραση των μάγων-βαρβάρων-κλεφτών στην αρχή δεν ήταν φάνταζυ, αλλά η εικόνα που έχει κάποιος στο μυαλό του για το φάνταζυ όταν δεν το διαβάζει

β) Αν ο καθένας απ' όσους κουβαλούσαν ψεύτικα φάρμακα είχα κάτι διαφορετικό πάνω του, το σχέδιο θα ήταν λίγο πιο πειστικό. Όλοι με ένα ίδιο μπουκαλάκι, ξέρω 'γω, κάτι θα είχαν ψυλιαστει΄οι "κακοί" περί λάκου στη φάβα.

Η πλάκα με το παρόν διήγημα ήταν η εξής. Οταν είπα κατα την διάρκεια ενός καφέ τους τίτλους των διηγημάτων που διαγωνίζονται σε κάτι φίλους, υπήρξε αυτό το κομματάκι συζήτησης:

"...Απο μηχανής θεός, το τραγούδι από το σακούλι, το τραγούδι της Ερν..."

-"Του Σερν; Της Ελβετίας;"

-"ΤΗΣ ΕΡΝ ρε καμία σχέση. Φάντασυ είναι..."

Οπότε σε μια φάση την δουλειά την ψιλιάστηκα και αυτό και μόνο στην αρχή με προβλημάτισε (αν και μου φάνηκε τέλειο που ο άλλος που δεν έχει μπει ποτέ στο site το προοικονόμησε)

Λέω, "what the frag? Αυτός έβαλε Sci-fi μέσα στον Φάντασυ διαγωνισμό!" (You brought a minigun to a jousting contest!)

Αλλά απλά ανασήκωσα τους ώμους (ελαφρώς δύσκολο, ξαπλωμένος γαρ) και συνέχισα το διάβασμα. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο και μου άρεσε πάρα πολύ. Η λιτότητα της γραφής ήταν αυτό που με κέρδισε. Είπα, αυτός ο συγγραφέας θέλει να μας πει αυτό κι αυτό και δεν το παρατραβάει από τα μαλλιά αλλά κάνει αυτό που του ζητήθηκε. Διηγείται. (Αυτό μου άρεσε και σε έναν βαθμό στο Τραγούδι των Δράκων). H φάση με τους βάρβαρους και τους πιωμένους μάγους ίσως να μην φαίνεται τόσο αναγκαία αλλά δίνει το ύφος της ιστορίας κι επίσης, μας λέει εκεί μέσα πως η μαγεία φθίνει, ώστε στο τέλος ο ήρωας να δοκιμάσει κι ένα μαγικό ( Και μιας και το έφερε η κουβέντα, δοκίμασε να προκαλέσει τύφλωση στον εαυτό του; Έλεος! Το έχουμε πάρει χαμπάρι οτι είσαι φαν της ΕΦ αλλά μην αδειάζεις τόσο τους μάγους! Κρίμα είναι! :witch4: )

Ασχετο: Ο Μπιγκλ μου θύμισε τον Όρι του Μαύρου Πύργου (ελπίζω να μην βγει κι αυτός ρομπότ).

Η πλάκα με το παρόν διήγημα ήταν η εξής. Οταν είπα κατα την διάρκεια ενός καφέ τους τίτλους των διηγημάτων που διαγωνίζονται σε κάτι φίλους, υπήρξε αυτό το κομματάκι συζήτησης:

-"ΤΗΣ ΕΡΝ ρε καμία σχέση. Φάντασυ είναι..."[...]

Πω πω αυτό ήταν τέλειο! Και χαίρομαι που ρώτησα εγκαίρως, έτσι ώστε να μπορώ να το καταλάβω ακόμα κι εγώ.

(Α, και μην ξεχνιόμαστε: 8/4 παρουσιάζω βιβλίο του Κώστα σχετικά με την την Ερν... :rofl2: )

Λυπάμαι, κύριέ μου, αλλά κλέβεις :tongue: ! Στο τέλος πάλι στην εφ το γυρίζεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αξιέπαινη βεβαίως η προσπάθεια να γράψεις κάτι έξω από τα νερά σου και το αποτέλεσμα αναπάντεχα επιτυχημένο, ως προς τις συμβάσεις του τουλάχιστον. Γνωρίζοντας το επίπεδο της γραφής σου δε θα έπρεπε να με ξαφνιάσει το γεγονός, αλλά και πάλι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Στα τεχνικά τώρα. Πιστεύω ότι καταναλώνεται πάρα πολύς χρόνος και μελάνι στους υπόλοιπους μάγους. Όλα όσα μαθαίνουμε από αυτούς, θα μπορούσαμε να τα μάθουμε κι από κάποιον εσωτερικό μονόλογο του Γιόχαν. Στον αντίποδα, οι εξηγήσεις των ιερέων σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει και το πώς κατέληξε ο Μπρικλ με τον Γιόχαν είναι κάπως ασαφή, ή μάλλον, για να είμαι εγώ πιο σαφής, όχι αρκετά πειστικά. Εκεί ήθελε λίγο άπλωμα και λίγο πιο στέρεες δικαιολογήσεις.

Κρίμα και ήθελα να βάλω τον Μιχάλη να ξαναδιαβάσει το κείμενο.

Συνοψίζω τι ξέρουμε για την Ερν από το διήγημα:

Έχει μήκος μερικά χιλιόμετρα

Μοιάζει με μεταλλικό φίδι που τρώει την ουρά του

Είναι θαμμένο μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη

Βρίσκεται κοντά στην Ενέβ που είναι ουδέτερη ζώνη

Η λειτουργία της επηρεάζει τα υποατομικά σωματίδια

Και φυσικά ότι την λένε ERN :rolleyes:

Άντε, μόλις που προλαβαίνετε να μάθετε κανένα ξόρκι πριν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.

λολ :beerchug:

Μου αρεσε. Ωραια και ως seting με του βαρβαρους τους ιερεις και τους μαγους τις. Το ε.φ. παρελθον τωρα δεν ξερω κατα ποσο ηταν απαραιτητο αλλα οκ....

-"ΤΗΣ ΕΡΝ ρε καμία σχέση. Φάντασυ είναι..."

Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τους φίλους σου :rolleyes:

( Και μιας και το έφερε η κουβέντα, δοκίμασε να προκαλέσει τύφλωση στον εαυτό του; Έλεος! Το έχουμε πάρει χαμπάρι οτι είσαι φαν της ΕΦ αλλά μην αδειάζεις τόσο τους μάγους! Κρίμα είναι! :witch4: )

Ασχετο: Ο Μπιγκλ μου θύμισε τον Όρι του Μαύρου Πύργου (ελπίζω να μην βγει κι αυτός ρομπότ).

Και για να μη μου βγει το όνομα. Μου αρέσει η fantasy και αν την είχα γνωρίσει σε μικρότερη ηλικία, που είχα πιο πολύ ελεύθερο χρόνο, μάλλον θα είχα διαβάσει και πολύ περισσότερο. Τώρα που υπάρχουν περισσότερες μεταφρασμένες επιλογές, δεν έχω τη δυνατότητα να διαβάσω όσο θέλω και αναγκαστικά μπαίνει στην ουρά πίσω από την ΕΦ. Έτσι η λογοτεχνική μου παιδεία περιορίζεται σε κάποιες πολύ γνωστές τριλογίες, αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι τον Τόλκιν και τον Πρατσέτ(τα μεταφρασμένα έργα τους)) τους έχω διαβάσει δύο φορές.

Όσο για το ξόρκι της αυτοτύφλωσης, κάπου υπήρχε μια μικρή αιτιολόγηση, αλλά χάθηκε στην πορεία προς τις 2.999 λέξεις.

Όσο για το ξόρκι της αυτοτύφλωσης, κάπου υπήρχε μια μικρή αιτιολόγηση, αλλά χάθηκε στην πορεία προς τις 2.999 λέξεις.

Κι εγώ που έλεγα ότι είναι μια ανάμνηση του συγγραφέα από προηγούμενους ήρωές του με ...προβλήματα όρασης! :tongue:

Λοιπόν, μου άρεσε. Βέβαια, θα μπορούσες να κόψεις κάτι λίγα απ' την αρχή (το ένα απ' τ΄ανέκδοτα) και να βάλεις περισσότερο ζουμί στο τέλος που το χρειάζεται και ίσως έτσι να προλάβαινες να πεις και για την τύφλωση και για τα υπόλοιπα. Και δεν το λέω μόνο για το ράψει ράψει του τέλους, αλλά και για το κόψει κόψει της αρχής καθεαυτής που τρώει χώρο χωρίς να δίνει τίποτα, αλλά μάλλον να μπερδεύει και λίγο τον αναγνώστη.

(Δεν σε μαλώνω για το cheat, γιατί θα παιδευτώ κι εγώ ΠΟΛΥ για να μην βάλω φαντασία στον διαγωνισμό ΕΦ και σε καταλαβαίνω. :))

εξυπνο παραμυθι..... Με ταξιδεψε πιστευω πως ανηκει στη γνησια φανταστικη λογοτεχνια

Λοιπόν, μου άρεσε. Βέβαια, θα μπορούσες να κόψεις κάτι λίγα απ' την αρχή (το ένα απ' τ΄ανέκδοτα) και να βάλεις περισσότερο ζουμί στο τέλος που το χρειάζεται και ίσως έτσι να προλάβαινες να πεις και για την τύφλωση και για τα υπόλοιπα. Και δεν το λέω μόνο για το ράψει ράψει του τέλους, αλλά και για το κόψει κόψει της αρχής καθεαυτής που τρώει χώρο χωρίς να δίνει τίποτα, αλλά μάλλον να μπερδεύει και λίγο τον αναγνώστη.

Λυπάμαι, αλλά η σκηνή με τους μάγους είναι περίπου 7-8 χρόνια (ναι! χρόνια), στο μυαλό μου και αποτελεί την αφορμή που γράφτηκε και το διήγημα. Δεν σκοπεύω να την ακουμπήσω καθόλου γιατί δεν έχω καμία όρεξη να ξαναπηδήσει πίσω στο κεφάλι μου. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μεγαλώσω το διήγημα ώστε να μην στριμώχνονται τόσο πολύ οι τελικές σκηνές.

Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω και την απόφαση των υπευθύνων των διαγωνισμών, που χωρίζοντας τη θεματολογία, με οδήγησαν να ξεφορτωθώ έναν προσωπικό δαίμονα :rolleyes:

(Δεν σε μαλώνω για το cheat, γιατί θα παιδευτώ κι εγώ ΠΟΛΥ για να μην βάλω φαντασία στον διαγωνισμό ΕΦ και σε καταλαβαίνω. :) )

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το cheat. Ο διαγωνισμός έλεγε για διήγημα fantasy. Δεν έγραφε ότι απαγορεύεται η υπάρξη μιας κάστας "ιερέων" με υψηλή τεχνολογία που ελέγχουν την ισχύ της μαγείας :rolleyes: . (Αυτά με την Ερν και την ΣΕΡΝ, είναι inside joke για όσους διαβάζουν και ΕΦ. Δεν είναι απαραίτητα, ούτε προαπαιτούμενα για να καταλάβεις την ιστορία)

Edited by khar

• 2 years later...

Έκατσα και το διάβασα γιατί δε μπορούσα να το πιστέψω ότι έγραψε ο Κώστας φάντασυ(Οκ, είχα διαβάσει και το "Σεκρελίφ", αλλά αυτό είναι μισό-μισό). Έπρεπε να το περιμένω ότι στο τέλος θα το γύριζες σε εφ. Αλλά έτσι μου αρέσει πιο πολύ, όπως και γενικά μου φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες οι ιστορίες που μπορούν να ερμηνευτούν με πάνω από έναν τρόπους. Μου φάνηκε μια χαρά και δε με ενόχλησε τίποτα, εκτός ίσως από τον τρόπο για να αναγνωρίσουν ποιος απ' όλους όσους έρχονταν με το μπουκαλάκι ήταν ο σωστός. Άφηναν, δηλαδή, μπουκαλάκια σε όποιον νά 'τανε, στην τύχη, με την ελπίδα κάποιος να συναντήσει το χαλασμένο ρομπότ; Και πώς συνδέεται το ένα με το άλλο; Και αν δεν το συναντούσε κανείς; (is it me? Μήπως να το ξαναδιαβάσω πιο προσεχτικά; )

Πάντως εκτός από αυτό δε θα άλλαζα τίποτα και μπράβο. Άντε, με το καλό να γράψεις και κανένα αμιγώς φάντασυ, να μην παραπονιούνται και οι σκληροπυρηνικοί για το εφ cheat ;-).