Jump to content

Πως να φτιάξετε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα

Arachnida

Recommended Posts

Πως να φτιάξετε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα

Όνομα Συγγραφέα: Γιάννης Πλιώτας

Είδος: Παραμύθι

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: Να κάτι δύσκολο. Μαντεύω λίγο πάνω από δύο χιλιάδες.

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Αγαπημένη ιστορία, αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως ήθελα να την παρουσιάσω. Για να προλάβω, όμως να πάρω μέρος έκανα μια μικρή παραχώρηση.

post-233-1238006248_thumb.jpg post-233-1238006280_thumb.jpg post-233-1238006307_thumb.jpg post-233-1238006336_thumb.jpg post-233-1238006357_thumb.jpg post-233-1238006378_thumb.jpg post-233-1238006404_thumb.jpg post-233-1238006426_thumb.jpg post-233-1238006449_thumb.jpg post-233-1238006469_thumb.jpg post-233-1238006491_thumb.jpg post-233-1238006510_thumb.jpg

Edited by kitsos

Arachnida, είσαι σίγουρος πως το διήγημα σου είναι πάνω από δύο χιλιάδες λέξεις; Γιατί έχω διαβάσει διηγήματα τέτοιου μεγέθους, και δικά μου, που τελειωμό δεν έχουν. Το δικό σου πήγε κάτω σαν σφινάκι. Ένα καταπληκτικό σφινάκι. Ένα παραμύθι που δεν μου θύμιζε κανένα άλλο, με μοναδικές, μαγικές εικόνες μιας ανεμοδαρμένης οπτικής! (Ο άνεμος χτίζει το σπίτι του με τραπουλόχαρτα;! Τι ιδέα!!) Το διήγημα σου είναι επίσης από εκείνα που θα δυσκολέψουν την ψήφο μου, ανήκει ήδη στο προσωπικό μου Hall of Fame.

Και κάτι ακόμα…Δεν είμαι σίγουρος τι εννοούσες αλλά «αναντάν παπαντάμ» νομίζω θα πει «από μάνα και πατέρα».

Guest roriconfan

Όκει, τι ήταν τώρα τούτο; Αστείο ήταν, πρωτότυπο τρόπο να το διαβάσεις είχε (ψηφιακό χειρόγραφο) αλλά η ιστορία ήταν κομάτι ράντομ. Ευχάριστο αλλά δυσκολεύομαι να το αξιολογήσω σαν καλό λόγω τυχαίας προσπέλασης.

Μπράβο Γιάννη! Πολύ καλή ιστορία. Πρωτότυπη και όμορφα γραμμένη, προσφέρει απλόχερα πανέμορφες εικόνες και ήχους.

Αγαπητέ Aracnida,

Δυστυχώς έχω πολύ αργή σύνδεση ή δεν γνωρίζω τη σωστή μεθοδολογία, αλλά δυσκολευομαι αφάνταστα να κατεβάσω σε αναγνώσιμη μορφή το αναρτημένο διήγημα. Επειδή θα ήθελα να το διαβάσω, μπορεις:

α)Να το πληκτρολογήσεις και να το ανεβάσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας (θα σου μέινει και το διήγημα)

β)Να μου το αναγνώσεις τηλεφωνικά (θα σου μείνει μια βραχνάδα και ο λογαριασμός)

γ)Να αφήσεις το ειδικό πρόγραμμα βαθμολόγησης διηγημάτων που χρησιμοποιώ να το τοποθετήσει σε μια "τυχαία" θέση (θα σου μεινει η απορία αν όντως υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα)

Η επιλογή δική σου.

Ντίνο σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Ας πούμε ότι ο άνεμος έκανε λάθος στη συγκεκριμένη φράση. Μάλλον ήθελε να σκεφτεί "αρτζιμπούρτζι και λουλάς". Kitsos ευχαριστώ επίσης.

Khar θα επιλέξω το (γ) :)

Γιάννη αν δεν βάλεις το διήγημα σου σε μορφή κανονικού ποστ ή word δεν υπάρχει περίπτωση από μένα να δεις κριτική. Σόρυ αλλά μου είναι εντελώς αδύνατο να συγκεντρωθώ σε κείμενο που πρέπει να το διαβάσω σε σκαναρισμένες συνέχειες. Κάνε κάτι ντε…

Guest roriconfan

Ρε κακό πια οι σκαναρισμένες εικόνες! Τι πια εμένα μου άρεσε η πρωτοτυπία του χαβαλέ. Άσε που εντελώς τυχαία έχω στα σκαριά μια ιστορία που μόνο με σκαναρισμένες σελίδες μπορεί να αποδοθεί σωστά (θα είναι ημερολόγιο και χρειάζεται να δείχνει ορνιθοσκαλίσματα). Φυσικά, στην δικιά μου ιστορία αυτό πιάνει σαν μέρος της πλοκής ενώ σε αυτήν απλά σαν... εμπόδιο σε αυτούς που δε μπορούνε τα scanalations.

Edited by roriconfan

Το ήξερα από την αρχή ότι δεν θα μπορούσαν να το διαβάσουν όλοι, αλλά θα μείνω στην καλλιτεχνική παραξενιά μου. Μου άρεσε τόσο ως concept που όταν το διορθώσω θα το στείλω χειρόγραφα και σε εκδοτικό οίκο.

Όποιος δεν καταφέρει να το διαβάσει, ας το τοποθετήσει τελευταίο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ συγνώμη για την ταλαιπωρία :)

Γιάννη σε παρακαλώ κι εγώ να δακτυλογραφήσεις την ιστορία διότι δνε μπορώ να τη διαβάσω έτσι και δεν θέλω να την τοποθετήσω τυχαία στην ψηφοφορία. Κάνε το για το διαγωνισμό, please.

12 σελίδες σε εκδοτικό οίκο; Τι θα βγάλουν, μίνι φυλλάδιο;

Γιάννη σε παρακαλώ κι εγώ να δακτυλογραφήσεις την ιστορία διότι δνε μπορώ να τη διαβάσω έτσι και δεν θέλω να την τοποθετήσω τυχαία στην ψηφοφορία. Κάνε το για το διαγωνισμό, please.

Παιδιά σοβαρά τώρα. Τα Windows σας δεν έχουν πρόγραμμα για θέαση εικόνας; Αυτό με τον μεγεθυντικό φακό σε +; Με τρία + είχα ένα μεγάλο ευανάγνωστο κείμενο και με ένα μόνο πάτημα down τέλειωνα όλη τη σελίδα. Τις διάβασα και τις 12 μονορούφι.

Εκτός κι αν το πρόβλημα είναι αλλού. Δεν αντέχετε πλέον, σαν νέα βαμπίρια, τη θέα του μολυβιού πάνω στο χαρτί.

Η απώλεια είναι όλη δική σας. (Και η καλλιτεχνική εμμονή του Arachnida, ναι, είναι εκνευριστική.) :lol:

Παιδιά σοβαρά τώρα. Τα Windows σας δεν έχουν πρόγραμμα για θέαση εικόνας; Αυτό με τον μεγεθυντικό φακό σε +; Με τρία + είχα ένα μεγάλο ευανάγνωστο κείμενο και με ένα μόνο πάτημα down τέλειωνα όλη τη σελίδα. Τις διάβασα και τις 12 μονορούφι.

Εκτός κι αν το πρόβλημα είναι αλλού. Δεν αντέχετε πλέον, σαν νέα βαμπίρια, τη θέα του μολυβιού πάνω στο χαρτί.

Μια χαρά μεγένθυση έχουν τα windows μας όπως και μια χαρά αντέχουμε τη θέα του μολυβιού. Πειράζει όμως που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τα κείμενα στις γνωστές γραμματοσειρές του υπολογιστή; Αν δηλαδή κάποιος έγραψε την ιστορία του σε χαρτοπετσέτες, έτσι πρέπει να την ποστάρει; ή έστω μονοχά έτσι;

Πολύ όμορφο παραμύθι με έξυπνη ιδέα. Η εκτέλεση μου φάνηκε εξίσου καλή ενώ η γραφή ήταν ακριβώς όπως έπρεπε, κυλούσε γρήγορα, δε σκάλωνε πουθενά και κρατούσε το ενδιαφέρον ως το τέλος. Αυτό είναι και ένα από τα πιο δυνατά του σημεία, διαβαζόταν δίχως ανάσα. Αναρωτιέμαι πόσες φορές το διόρθωσες στο τετράδιο. Επίσης μου άρεσε το παραμύθι με τον ανεμόμυλο. Συνολικά απολαυστικότατο!

Arachnida,

Κατάφερα να βρω μια γρήγορη σύνδεση και έτσι μπόρεσα να διαβάσω το χειρόγραφο.

Εντυπωσιακός τίτλος, πρωτότυπος πρωταγωνιστής, ανάλαφρη γραφή, κάπως χαοτικό, ειδικά στο σημείο όπου εμφανίζεται ο τύπος με το σταθερό καπέλο. Ενώ μου αρέσει πολύ το ιδιόμορφο χιούμορ σου, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι μοιάζει σαν να μην το ελέγχεις ακόμα απόλυτα, σαν εκφραστικό μέσο. Δείχνει να ξεχειλίζει, υπερκαλύπτοντας τα υπόλοιπα στοιχεία του διηγήματος και μερικές φορές το χρησιμοποιείς καταχρηστικά (π.χ. τα μαθήματα βαλς του ανέμου). Αυτό που μου έλειψε ήταν ένας πιο σαφής κεντρικός άξονας, κάποιο νήμα που να διαπερνά το διήγημα και να το στηρίζει μέσα στον ανεμοστρόβιλο που είχε σηκωθεί.

Σχολιάζοντας πρώτα τη μορφή, να πω ότι με εντυπωσιάζει που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μπορούν να γράψουν με χαρτί και μολύβι. Και μάλιστα να κάνουν και ωραία γράμματα. Η ανωτέρω τέχνη μού διαφεύγει πλέον των δυο δεκαετιών πια. Έχω βολευτεί απόλυτα με την τέχνη του copy-paste :rolleyes: .

Στο θέμα τώρα: Από τις ιστορίες που διάβασα μέχρι στιγμής, αυτή ήταν που είχε την πιο κοντινή χροιά στο κλασικό παραμύθι. Ο άνεμος που μιλάει, που έχει σπίτι με δέκα μπαλκονόπορτες, ο πύργος που φτιάχνει από τα τραπουλόχαρτα, οι παράξενοι διάλογοι, ακόμα και ο τρόπος που δίνει ο τροβαδούρος τη λύση στον άνεμο για το πιο όμορφο τραγούδι.

Ήταν ευχάριστο κείμενο, χωρίς ιδιαίτερη ένταση, αν και σε κάποια σημεία είχα την εντύπωση ότι δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στην τράπουλα παρά στο τραγούδι.

Τι ωραία ιστορία, τι ωραία, τι ωραία! Είμαι ξετρελαμένη, χάρηκα τόσο διαβάζοντάς την! Αλήθεια, πόσο γρήγορα τέλειωσε, άλλο δεν έχει; Χμ, εχμ... Και...επειδή πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, ΟΧΙ-ΔΕΝ-ΕΝΝΟΩ-ΟΤΙ-ΕΙΝΑΙ-ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ. :D Η ιστορία είναι αυτοτελής, το θέμα "τραγούδι" παίζει άψογα, η αφήγηση είναι ολοζώντανη, μεταφέρθηκα εκεί, τους έβλεπα και τους άκουγα, όλα ήταν υπέροχα!

(Αλλά ήταν τόσο ωραία που θέλω κι άλλο)!

Μπράβο μεσιέ! Τι ωραία ιστορία ήταν αυτή;;! Μ' άρεσε απίστευτα ο λυρισμός που χρησιμοποίησες με τον άνεμο να συζητά και γενικότερα το πως αναπτύχθηκε η ιστορία: γραφή, ροή τέλεια! Ίσως η αρτιότερη που διάβασα μέχρι τώρα!! Συγχαρητήρια, καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!! :thumbsup:

ΥΣ: Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα με τις σελιδούλες σου! Δεν έχω πάθει ακόμα αλλεργία στα χειρόγραφα! :tongue:

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, ενώ σημειώνω και τις παρατηρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος του διαγωνισμού θα το ξαναγράψω ακόμα μία φορά, λαμβάνοντάς τες υπόψη.

Γιώργο, το έχω σκεφτεί σαν παραμύθι με χαριτωμένη εικονογράφηση, που θα μπορεί να διαβαστεί κυρίως από μικρά παιδάκια. Είκοσι, τριάντα σελίδες δηλαδή.

Αντώνη μία φορά το έγραψα και όσες μικρές διορθώσεις χρειάζονταν τις έκανα με σβήστρα.

Γιώργο, το έχω σκεφτεί σαν παραμύθι με χαριτωμένη εικονογράφηση, που θα μπορεί να διαβαστεί κυρίως από μικρά παιδάκια. Είκοσι, τριάντα σελίδες δηλαδή.

Aνυπομονώ!!! ^_^

Πολύ όμορφο παραμυθάκι της μοντέρνας σχολής. Δεν μπόρεσα να το τοποθετήσω ψηλά στις ψήφους μου εξαιτίας της παιδικότητάς του και της κάπως δευτερεύουσας θέσης που παίρνει το τραγούδι στην όλη σύλληψη (και τα δυο στοιχεία, είδα, έχουν αναφερθεί από άλλους). Αλλά αν είχα παιδιά, θα τους το διάβαζα.

Ένα μικρό παράπονο που έχει ουσία πέρα από το πλαίσιο του διαγωνισμού είναι ότι κάποια σημεία είναι πολύ πιο εμπνευσμένα από τα υπόλοιπα και ελπίζω να το φέρεις όλο το κείμενο στο ψηλότερο από τα δυο επίπεδα όταν το περάσεις σε word.

Τι ωραίο παραμύθι… Ήταν γλυκύτατο και πολύ τρυφερό. Δε θα ήθελα να σχολιάσω κάτι άλλο, μόνο αυτό. Μου επιτρέπετε;

Οσον αφορα την ιστορια μου αρεσε και "κατεβηκε ευκολα" B) B) B) Τωρα η μοναδικη μου παρατηρηση....Βαλε βρε μια σημειωση στον τιτλο του topic νομιζα οτι δεν ηταν για τον διαγωνισμο και εψαχνα μια ωρα την 15η ιστορια....

Βαλε βρε μια σημειωση στον τιτλο του topic νομιζα οτι δεν ηταν για τον διαγωνισμο και εψαχνα μια ωρα την 15η ιστορια....

Done!

Εγώ, πάλι, δεν μπόρεσα να την διαβάσω. Προσπάθησα (κι όσο διάβασα ήταν εξαιρετικό), αλλά βρες την επόμενη, κάνε ζουμ ιν, πού πήγε τώρα το @$%#$^#, πού είχα μείνει, δεν παλευότανε. Και στενοχωριέμαι, γιατί βλέπω και τόσα καλά σχόλια και στερούμαι την απόλαυση. Όμως δεν μ' αφήνει η μορφή του κειμένου να χαθώ και να ταξιδέψω, λυπάμαι. :(

(Κάπου εδώ ν' αναφέρω τα ψυχολογικά μου με τα χειρόγραφα. Δεν μπορώ να διαβάσω σε χειρόγραφο τίποτα μεγαλύτερο από ραβασάκι. Ούτε καν τα δικά μου που ξέρω και τι λένε.)

Στην αρχή όταν είδα τη μορφή που ανέβασες την ιστορία, προσωπικά ενθουσιάστηκα! Ήταν πολύ ωραίο να βλέπω ανθρώπινα γράμματα στον υπολογιστή! Btw μου άρεσε πολύ το λ σου και το κεφαλαίο Τ. Δυστυχώς όμως, όπως είπε παραπάνω και η Σόνια ήταν πολύ δύσκολο στο διάβασμα. Τα κατάφερα βέβαια να το τελειώσω αλλά με κούρασε να μπαίνω στις εικόνες και αυτό μου στέρησε την απόλαυση. Παρόλα αυτά η ιστορία ήταν καταπληκτική, πολύ πολύ ωραία. Και η γραφή… τι να πω… με μάγεψε. Αλλά αυτά τα διαλείμματα με χάλασαν και λυπάμαι πολύ. Ελπίζω στο μέλλον να τη διαβάσουμε σε κανονική μορφή…