Guest roriconfan Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 (edited) Είδος: Κωμικοτραγική αυτοβιογραφία Λέξεις: Κάπου 900 Σεξ/Βια: Μπα Σχόλια: Η ιστορία είναι βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες. Όλα τα γεγονότα έχουνε παρουσιαστεί σε υπερθετικό βαθμό και μονόπλευρα για καθαρά λόγους πικάντικου ενδιαφέροντος. Δεν είμαι πραγματικά τόσο κερδοσκόπος. Οπότε δείτε την ιστορία σαν μια ελαφριά επιθεώρηση. Αυτό το διήγημα πιάνει σαν την αντίπερα όχθη του «Απόδραση από το (ΜΠΙΠ)» οπότε ίσως είναι καλύτερα να διαβάσετε εκείνο πρώτα. Μάνι, μάνι, μάνι Από μικρό παιδί, όπου κι αν κοιτούσα, όπου κι αν άκουγα, το ίδιο πράγμα άκουγα να λένε όλοι. «Το χρήμα είναι το παν». Χωρίς αυτό δεν αποκτάς τίποτα, δεν κάνεις τίποτα, δεν είσαι τίποτα. Μόνο οι πλούσιοι έχουν την εξουσία, τις πολυτέλειες, τις γνωριμίες. Έχουν τα μέσα για να κάνουν ότι θέλουν με τα λεφτά καθώς και τα μέσα για να ξελασπώνονται με τα λεφτά. Οπότε, σαν φυσιολογικός άνθρωπος κι εγώ, ποντάρισα στο να βρω την ευτυχία μέσω του χρήματος. Πως βγαίνει το χρήμα όμως; Σίγουρα όχι όσο εύκολα νόμιζα στην αρχή. Η τηλεόραση είναι γεμάτη από τηλεπαιχνίδια και στοιχήματα και διαγωνισμούς που με κάνανε να νομίζω όταν ήμουν παιδί ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα και ότι στην τύχη κάποιος τα αποκτά. «Η πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι η Θεσσαλονίκη. Σωστό ή λάθος; Τηλεφωνήστε και κερδίστε 1000 ευρώ.» «Σε ποιο κουτί κρύβεται το μισό εκατομμύριο ευρώ; Διαλέξτε στην τύχη και κερδίστε.» «Κάθε εβδομάδα, κι άλλος υπερτυχερός εκατομμυριούχος του λαχείου.» Όλα αυτά καταφέρανε να με εθίσουνε στο κέρδος. Με κάνανε να το βάζω πιο ψηλά από τους καλούς βαθμούς ή τις φιλίες ή τον έρωτα. Κόσμε, σου’ρχομαι! Τελικά όλα αυτά ήταν μια απάτη. Το κέρδος θέλει κότσια. Αν δεν τολμήσεις, δε μπορείς να το βγάλεις εύκολα, απλά ανοίγοντας το στόμα και περιμένοντας να πέσει μέσα. Και γρήγορα κατάλαβα ότι είναι ουσιαστικά μια νόμιμη κλεψιά. Γιατί πως αλλιώς μπορώ να χαρακτηρίσω την εκμετάλλευση των αναγκών των άλλων προς όφελός μου; Αγόρασε φθηνά από αυτούς που δε το θέλουν και πούλα το ακριβά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αν έχεις και το μονοπώλιο σε μια περιοχή, ακόμη καλύτερα, τους έχεις του χεριού σου. Αν έχεις και στην δούλεψή σου άτομα που παρακαλάνε για εργασία, άλλο τόσο καλύτερα, θα δουλεύουνε σαν σκυλιά για τα μισά. Και μην ακούσω δικαιολογίες περί αισχροκέρδειας. Όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός χτίστηκε και συνεχίζει να βασίζεται στην αισχροκέρδεια. Πως άλλωστε χτίστηκαν οι πυραμίδες ή το Σινικό τείχος ή ακόμα και ο Παρθενώνας; Με δίκαια αμοιβή εργασίας; Και αν αυτό ήταν στο παρελθόν, που υπήρχε μοναρχία και φιλόδοξοι αυτοκράτορες, σήμερα σάμπως ποιοι είναι οι ισχυρότεροι; Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα συνδικάτα των εργατών; Οι μεγαλομέτοχοι είναι που ελέγχουνε την διανομή και την αξία των προϊόντων παγκοσμίως. Οι πολεμοκάπηλοι είναι που πουλάνε όπλα σε κάθε άκρη του πλανήτη. Οι ιερείς είναι που ακόμα έχουνε την απόλυτη υπακοή των πιστών τους χωρίς υλική ανταπόδοση. Και αυτά περί δικαιοσύνης και αγάπης που είναι τα μεγαλύτερα αγαθά και ιδανικά είναι χαζομάρες. Τα λένε στα παραμύθια για να κοροϊδεύουν τα παιδιά. Πως νομίζετε ότι βρήκα σύζυγο; Με τον καλό μου χαρακτήρα; Με το λουξ αμάξι μου και τα κοσμήματα που της έκανα δώρο βρήκα. Πως μεγάλωσα τα παιδιά μου; Με αγάπη και φροντίδα; Με λεφτά για παιχνίδια και τρέντυ ρούχα και φροντιστήρια τα μεγάλωσα. Τι θα πετύχαινα χωρίς λεφτά; Τίποτα. Πως έχω την υγειά μου; Με το να αγαπάω όλο τον κόσμο; Με ακριβά φάρμακα και ιατρική περίθαλψη την έχω. Κι αν ακόμα δεν με πιστεύετε, σκεφτείτε ότι ισχύει και το αντίθετο. Όταν όλοι φωνάζανε να ποντάρουμε τα πάντα στο χρηματιστήριο, τους πίστεψα και τα έβαλα όλα σε μετοχές και ομόλογα. Το κέρδος δε θέλει κότσια για να το βγάλεις; Γιατί να μην το έκανα άλλωστε; Εύκολο κέρδος δεν είναι; «Αγόρασε! Αγόρασε!» Τελικά δεν ήταν γιατί τα έχασα σχεδόν όλα. Μετά την φούσκα του χρηματιστηρίου, πλάκωσε και η οικονομική κρίση και με αποτελείωσε. Χωρίς λεφτά, με παρατήσανε όλοι. Φίλοι, συνεργάτες, ακόμα και συγγενείς που μέχρι πριν με είχανε για ίδαλμα. Ακόμα και η γυναίκα μου πήρε τα παιδιά και την έκανε για έναν νεότερο νεόπλουτο. Γιατί; Γιατί δεν είχα λεφτά. Χωρίς λεφτά, όλοι με πουλήσανε. «Πούλα! Πούλα!» Και να’μαι τώρα ταπί, χωρίς τίποτα για να κάνω κάτι. Δεν έχω τίποτα, είμαι ένα τίποτα. Οπότε τι ζω; Τι αξία έχει η ζωή αν δεν βγάζω λεφτά και δε τα ξοδεύω σε πολυτέλειες; Καμία. Πως γίνεται να υπάρχεις χωρίς λεφτά; Σαν ζητιάνος και άστεγος, να βρωμάς και να κοιμάσαι δίπλα σε σκουπίδια και πάνω σε κατουριμένα χαρτόνια; Αυτό δεν είναι ζωή. Η ζωή μου δεν έχει αξία χωρίς χρήμα. Θέλω να πεθάνω. Θέλω να πέσω από τον 20ο όροφο του εμπορικού κέντρου που δούλευα σαν μάνατζερ και να γελάω από ψηλά καθώς συγγενείς και φίλοι θα μαλώνουνε για το ποιος θα πληρώσει τα έξοδα για την κηδεία μου. Γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς λεφτά, ούτε να πεθάνεις δε μπορείς. Ανεβαίνω στην ταράτσα χωρίς να μου δίνει κανείς σημασία. Γιατί να μου δίνει άλλωστε; Πλούσιος είμαι; Πάω στο περβάζι και κοιτάω την πόλη από ψηλά. Αλλά διστάζω. Ένστικτο αυτοσυντήρησης ή κάτι τέτοιο. Πρέπει να ξεπεράσω τον φόβο. Τελικά και η αυτοκτονία είναι σαν το κέρδος κι αυτήν. Θέλει κότσια… Βλέπω πάλι τον κόσμο από ψηλά. Όλους αυτούς που σαν εμένα τρέχουνε, αγχώνονται, κλέβουνε, ψεύδονται, εξαπατάνε και ανησυχούνε μη τους ανακαλύψουνε για όσα κάνανε στον βωμό του κέρδους. Όλοι αυτοί που είναι σαν εμένα. Σε αυτούς ανήκω. Σε αυτούς πρέπει να πάω. Κόσμε, σου’ρχομαι! Edited April 29, 2009 by roriconfan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark desire Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 "Αμα το χρημα ητανε καλο πραγμα, τα σαβανα θα'χαν τσεπες κι η κασα μας θυριδα" όπως ελεγε κι ο συγχωρεμενος ο παππους μου... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Μάριο Χάκκα έχεις διαβάσει; Είχε γράψει κάποια φοβερά όχι-ακριβώς-διηγήματα σε ένα ανάλογο ύφος. Αυτόν μου θύμισε το ύφος αυτού εδώ. Για το κείμενο δεν έχω να σχολιάσω και πολλά. Ό,τι έχει να πει, το λέει όπως πρέπει. Αποστολή εξετελέσθη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Δεν τον ξέρω τον κύριο Χάκκα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts