Guest roriconfan Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 (edited) Είδος: Κωμικό σκετσάκι με λίγο σου-φου Σεξ/Βια: Μπα. Λέξεις: 600 Σχόλια: Big Brother is watching you... Τηλεδιαφήμιση Ο «Τυχαίος Πολίτης Α» άρχιζε να βαριέται. Έκανε την σκέψη και άνοιξε την τηλεγκεφαλική του πλύστρα. Εκεί που έκανε νοητικό ζάπινγκ, πέτυχε μια στριπτιτζού κάποιας ιδιωτικής συχνότητας να γδύνεται για να κάνει τους τηλεθεατές να μην αλλάζουνε σκέψη (άρα και συχνότητα). Προσποιούταν ότι ηδονίζεται ενώ αφαιρούσε τη φούστα της. Και σαν είχε απομείνει μόνο με το στρινγκ της και ο «Τυχαίος Πολίτης Α» τη σκεφτόταν να κάνει διάφορα μαζί του… ξεκίνησε το υποσυνείδητο μήνυμα της τηλεδιαφήμισης, σε όλους όσους τσιμπήσανε. Κάθε υποσυνείδητο μήνυμα είχε σχεδιαστεί να μεταφράζεται στο μυαλό κάθε τηλεθεατή με τις καλύτερες δυνατές και κατανοητές λέξεις για το επίπεδο μόρφωσής και νοητικής κατανόησης του. Αυτό γινόταν για να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο οικείο και για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Στον εν λόγω κύριο για παράδειγμα ακουγόταν σαν: «Ο αγώνας της χρονιάς! Κοκκινομύτες εναντίον Πρασινομάλληδων. Μη χάσετε 90 λεπτά συναρπαστικής Βλακοσφαίρισης, καθώς 22 απόβλητοι Γυμνασίου θα κυνηγάνε μια μπάλα και θα πληρώνονται εκατομμύρια ενώ εσείς θα χτυπιέστε σαν πιθήκια και θα τους θεοποιείτε!» Ο «Τυχαίος Πολίτης Α» ξενέρωσε με αυτήν την αλλαγή από δωρεάν τηλεοπτική τσόντα σε κόλπο για να αγοράσει τηλε-εισιτήρια και σκέφτηκε να αλλάξει η συχνότητα. «Όχι, περίμενε!» φώναξε η νοητική σκέψη της τηλεδιαφήμισης. «Πρέπει να αγοράσεις αυτά τα τηλε-εισιτήρια. Τα έχεις ανάγκη!» «Όχι, δεν τα έχω.» «Ναι, τα έχεις. Ήδη όλοι οι γείτονες σου αγοράσανε, εσύ γιατί να μη το κάνεις;» «Γιατί δε μου αρέσει η Βλακοσφαίριση.» «Σε όλους αρέσει. Εσένα γιατί να μη σου αρέσει; Το παίζεις υπεράνω;» «Όχι, απλά έχω άλλα γούστα.» «Και θεωρείς ανόητους όσους τους αρέσει;» «Ε… Κάπως…» «Άρα, το παίζεις υπεράνω.» «Ε, ας το παίζω, εσένα τι σε νοιάζει;» «Κάτσε να το πω σε όλους ότι τους κοροϊδεύεις…» «Α, μη, θα με καταστρέψεις! Μα τι θέλεις πια από μένα;» «Να αγοράσεις τα τηλε-εισητήρια! Να δείξεις ότι είσαι μέρος του συνόλου! Να αποδείξεις ότι δεν είσαι καλύτερός τους αλλά ίσος τους.» «Μα δε θέλω να είμαι ίσος τους. Οι περισσότεροι είναι ανίδεοι και αμόρφωτοι. Δεν έχουν δικιά τους άποψη, απλά επαναλαμβάνουν ότι τους λένε άλλοι. Μου αρέσει που δεν είμαι σαν αυτούς.» «Α, καλά τότε, μπράβο σου. Κάτσε να τους το πω να το ξέρουν…» «Ε; Τι; Μη τους το πεις!» «Μα αφού σου αρέσει να ξεχωρίζεις.» «Ναι, αλλά αυτούς δεν θα τους αρέσει αν το μάθουνε. Με θέλουνε στο ίδιο επίπεδό με τους ίδιους. Θα με αντιπαθήσουνε όλοι αν το πεις. Οι φίλοι θα με θεωρούνε παράξενο, οι συνεργάτες αντιπαθητικό, η γυναίκα γκρινιάρη και τα παιδιά ξενέρωτο.» «Τότε αγόρασε τα τηλε-εισητήρια για να τους αποδείξεις το αντίθετο.» «Μα θα είναι ψέμα.» «Θέλεις να τους πω την αλήθεια τότε;» «… Πόσο κάνουν τα τηλε-εισητήρια;» Σαν έγινε η συμφωνία και τα τηλε-χρήματα άλλαξαν χέρια, η νοητική φωνή πήγε στον επόμενο τηλεθεατή που έβλεπε τη στριπτιτζού. Ο «Τυχαίος Πολίτης Α» απέμεινε να παρακολουθεί 22 απόβλητους Γυμνασίου να κυνηγάνε μια μπάλα. Και έκανε ότι του άρεσε. Εν τω μεταξύ, ο «Τυχαίος Πολίτης Β» επίσης αρνιόταν να αγοράσει τα τηλε-εισιτήρια. «Σε όλους αρέσει. Εσένα γιατί να μη σου αρέσει; Το παίζεις υπεράνω;» «Δεν αρέσει σε όλους. Έχω απέναντι μου τον «Τυχαίο Πολίτη Α» που σίγουρα είναι ένας από αυτούς. Μην πας να μου τα γενικεύσεις όλα.» «Μα όχι, κι αυτού του αρέσει. Μόλις τώρα αγόρασε τηλε-εισιτήρια.» «Τι; Σοβαρά; Του αρέσει η Βλακοσφαίριση;» «Βεβαίως, αν δε με πιστεύεις μάλιστα, κοίτα τι παρακολουθεί αυτήν την στιγμή.» Ο «Τυχαίος Πολίτης Β» μπήκε στην συχνότητα της τηλεγκεφαλικής πλύστρας του γείτονά του και πραγματικά είδε ότι πρόβαλε Βλακοσφαίριση. «Δε το πιστεύω, ακόμα κι αυτός παρακολουθεί!» «Οπότε, αγόρασε κι εσύ τηλε-εισητήρια και δες κι εσύ Βλακοσφαίριση. Σε όλους αρέσει, γιατί όχι και σε εσένα; Δες και γίνε σαν τους άλλους. ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!» Και κάπως έτσι όλοι οι άνθρωποι αποκτήσανε τα ίδια γούστα, σε μια εποχή όπου η ανταλλαγή γνώσης και άποψης ελεγχόταν από την τηλεγκεφαλική πλύστρα… Τι σου είναι η γνώση, ε; Edited May 7, 2009 by roriconfan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 «Ο αγώνας της χρονιάς! Κοκκινομύτες εναντίον Πρασινομάλληδων. Μη χάσετε 90 λεπτά συναρπαστικής Βλακοσφαίρισης, καθώς 22 απόβλητοι Γυμνασίου θα κυνηγάνε μια μπάλα και θα πληρώνονται εκατομμύρια ενώ εσείς θα χτυπιέστε σαν πιθίκια και θα τους θεοποιείτε!» Όχι και πολύ κομψό, αλλά σαν να έχεις δίκο... Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η τελευταία παράγραφος δεν χρειαζόταν. Γενικά νομίζω ότι καμιά φορά η σάτιρα που κάνεις είναι πολύ προφανής, μες στα μούτρα σου, και πιστεύω ότι η σάτιρα είναι πιο πετυχημένη όταν γίνεται υπόγεια. Έτσι, για να σκεφτεί και μια σταλιά ο αναγνώστης. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η τελευταία παράγραφος δεν χρειαζόταν. Γενικά νομίζω ότι καμιά φορά η σάτιρα που κάνεις είναι πολύ προφανής, μες στα μούτρα σου, και πιστεύω ότι η σάτιρα είναι πιο πετυχημένη όταν γίνεται υπόγεια. Έτσι, για να σκεφτεί και μια σταλιά ο αναγνώστης. Να σκεφτεί; Ας ήμουν σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας σκέφτεται τι διαβάζει και θα την έβγαζα την τελευταία παράγραφο. Γιατί κυρίως αθλητικές εφημερίδες διαβάζουνε όλοι γύρω μου και ακόμα και εκεί κοιτάνε κυρίως τις λεζάντες. Να το βάλω και καλά σε σπόιλερ; Ή έτσι το χειροτερεύω; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Να σκεφτεί; Ας ήμουν σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας σκέφτεται τι διαβάζει και θα την έβγαζα την τελευταία παράγραφο. Γιατί κυρίως αθλητικές εφημερίδες διαβάζουνε όλοι γύρω μου και ακόμα και εκεί κοιτάνε κυρίως τις λεζάντες. Να το βάλω και καλά σε σπόιλερ; Ή έτσι το χειροτερεύω; Τώρα τι να σου πω, σπόιλερ μέσα στο κείμενο δεν μου έχει ξαναματατύχει. Αν θέλεις να την κρατήσεις, μάλλον άσ το όπως είναι Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 (edited) Να σκεφτεί; Ας ήμουν σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας σκέφτεται τι διαβάζει και θα την έβγαζα την τελευταία παράγραφο. Γιατί κυρίως αθλητικές εφημερίδες διαβάζουνε όλοι γύρω μου και ακόμα και εκεί κοιτάνε κυρίως τις λεζάντες. Και φυσικά, μαζι με τις αθλητικές εφημερίδες κοιτάνε που και που τις βιβλιοθήκες του sff.gr, έτσι δεν είναι; ;) Edited May 6, 2009 by Nihilio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Τους τα δίνω να τα διαβάσουν τυπωμένα προσωπικά. Και χασμουριούνται στην δεύτερη σελίδα. Όλων των ειδών, όχι μόνο τα δικά μου, ε; Το ίντερνετ είναι για αυτούς είτε για λάιντεητζ είτε για φέησμπουκ. Θα μου πεις, τι ασχολούμαι μαζί τους; Ε, αυτούς ξέρω μωρέ, δε βλάπτει να προσπαθώ. Δείχνω ότι έχω και μια καλλιτεχνική αδυναμία. Τέλος πάντων, αυτά τα μικρούλια για αυτούς προορίζονται ουσιαστικά, οπότε και είναι εύπεπτα. Γράφω και πιο βαθυστόχαστα πάντως, δεν μένω κολλημένος μόνο εδώ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Επανέρχομαι για να επεκταθώ λίγο πάνω σε ό,τι έλεγα πριν. Μία σάτιρα έχει σκοπό να αφυπνήσει και να κάνει κάποιον να προβληματιστεί πάνω στο θέμα με το οποίο ασχολείται. Άρα, εκ των πραγμάτων πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία ελευθερία σκέψης για τον αναγνώστη. Με αυτόν τον τρόπο έχει και την ευκαιρία να αποδεχτεί ή να απορρίψει και κάποια άποψη. Αλλιώς κινδυνεύεις να δώσεις και την εντύπωση προπαγάνδας (όπως λέγαμε και στην Έρημο από Πρόσωπα). Ή να το θέσω κάπως αλλιώς. Απευθύνοντας ένα τέτοιο έργο σε ένα κοινό που, όπως λες, είναι απολύτως ανίκανο να σκεφτεί (γιατί άλλωστε δεν μιλούσαμε και για κανένα τεράστιο λογικό άλμα, για ένα πολύ μικρό βήμα της σκέψης προς τα εμπρός) το πολύ πολύ να καταφέρεις το κοινό αυτό να χαχανίσει όπως στις επιθεωρήσεις με τον Σεφερλή (μην παρεξηγηθούμε δεν σε συγκρίνω με το Σεφερλή!!) και αφήνοντας το έργο αυτό να μην έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Η άποψή μου ήταν πάντα: Μην απλοποιείς - κάνεις παραχωρήσεις - υποβιβάζεις το έργο σου για χάρη κάποιου μέρους του κοινού. Αυτοί οι οποίοι είναι ικανοί να το καταλάβουν και να το εκτιμήσουν, θα το καταλάβουν, και είναι αυτοί στους οποίους απευθύνεται και οι οποίοι θα πρέπει να σε ενδιαφέρουν. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Δεν ξέρω αν έχει καμία σχέση αυτό που θα πω αλλά το παρόν σκετσάκι ήταν αρχικά μέρος του τρίτου κεφαλαίου της Κενοτομίας. Η Κενοτομία είναι μια ιστορία με βάθος που έχω κάπου σε προηγούμενη σελίδα αλλά επειδή δεν είχε καμία απόκριση, υπέθεσα ότι ήταν πολύ δύσκολη και καταθλιπτική. Άφησα το τρίτο κεφάλαιο και το γύρισα σε σκετσάκια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Και κάτι μου έλεγε ότι έμοιαζε να είναι στα πλαίσα κάποιου μεγαλύτερου κειμένου... Τώρα τι να σου πω, προσωπικά δε διαβάζω πολύ συχνά μεγάλα κείμενα από εδώ, ή αν το κάνω θα το κάνω σε πολλές δόσεις. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest roriconfan Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Και που να έγραφα τις 20.000 λέξεις που υπολόγιζα ότι θα έπιανε δηλαδή... Μαυρίλα, απαισιοδοξία και παράξενα συμβολικά θα ήταν όλο. Βλέπεις που τουλάχιστον έτσι το διάβασες; Αυτό είναι και το πρόβλημα με τις μεγάλες ιστορίες. Λίγοι κάθονται να τις διαβάσουν. Προσωπικά, προσπαθώ να φτιάχνω μικρά κεφάλαια με γρήγορη πλοκή για να προλαβαίνω κάποιον από το να βαριέται. Και πάλι δε πιάνει τις περισσότερες φορές. Φαντάσου δηλαδή. Και βασικά, η τηλεδιαφήμιση είναι σειρά από σκετσάκια που θα το πάνε κάπου. Στο τέλος θα οδηγούνε όλα σε πιο μεγαλεπίβολα πράγματα. Όποιος κάτσει να διαβάσει της πλάκας 600 λέξεις ιστοριούλες και του αρέσει, θα του πετάξω μετά ένα πεντοχίλιαρο και αν του άρεσαν τα σκετσάκια, λογικά δε θα το παρατήσει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts