Guest melissoula Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 .........θέλω ο διορθωτής-επιμελητής να επεμβαίνει πολύ.Τυπογραφικά, ορθογραφικά, εκφραστικά, εννοιολογικά, ιστορικά, λογικά και πραγματολογικά λάθη, προβλήματα ρυθμού, χαρακτήρων, πλοκής, τα πάντα. ......... Αυτό υποθέτω ότι κάνουν οι καλοί επιμελητές. Ο συγγραφέας είναι από τη φύση του γραψίματος καταδικασμένος να έχει συνεχείς μικρές (και καμιά φορά μεγάλες) ήττες. Ένας συνεργάτης που θα σώσει τις πιο πολλές απ' αυτές είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια. Γιατί "καταδικασμένος"; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Γιατί "καταδικασμένος"; Γιατί το γράψιμο είναι ανθρώπινη ασχολία και ως τέτοια δεν μπορεί να είναι τέλειο -τι είναι τέλειο άλλωστε; Αφού λοιπόν δεν είναι τέλειο, ο συγγραφέας μοιραία θα κάνει κάποια λάθη, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι στην πρώτη γραφή και κάποια από αυτά θα παραμείνουν και μετά την επιμέλεια, είτε γιατί ξέφυγαν από όλους, είτε επειδή απλώς "πρέπει" να μείνουν αφού χωρίς αυτά δεν υπάρχει ιστορία. Π.χ. στην ιστορία μου ο ήρωας ταξιδεύει πιο γρήγορα απ' το φως έτσι ώστε μπορεί να μεταφέρεται στο παρελθόν. Αυτό, όσο λάθος και να είναι επιστημονικά, δεν έχει νόημα να αλλάξει αν η ιστορία μου βασίζεται πάνω σ' αυτή την δυνατότητα. Τα υπόλοιπα ανθρώπινα λάθη, τυπογραφικά, έκφρασης κλπ. φυσικά μπορούν και πρέπει να διορθωθούν. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts