Jump to content

Οι τρείς θανάτοι του μοναχού Ιγνάτιου.

distaros

Recommended Posts

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ…

Το σωτήριο έτος 1372 μετά την θαυματουργή γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ένα μυστήριο περιστατικό συνέβη στο μοναστήρι του Άγιου Πέτρου, στα διαφιλονικούμενα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Ουαλλίας.

Ο μοναχός Ιγνάτιος, για ανεξήγητους, έως και σήμερα λόγους, έπεσε από το παράθυρο του κελιού του και προσγειώθηκε, νεκρός, στα λάχανα του αδελφού Γουλιέλμου…Όταν οι μοναχόι κατάφεραν να σπάσουν την αμπαρωμένη πόρτα και να εισέλθουν στο δωμάτιο του, ανακάλυψαν τα εξής τρια αντικείμενα, πεσμένα στο πέτρινο δάπεδο…μια πλάκα σαπούνι, ένα χρυσό σταυρό και ένα φρέσκο κομμάτι μισοφαγωμένη σπανακόπιτα.

Άπειρες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το τι ακριβώς συνέβη την μοιραία εκείνη ημέρα. Παρακάτω, αναγράφονται χαρακτηρηστικά οι τρεις πιο διαδεδομένες.

...

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ…

« ΤΙΜΩΡΙΑ»

…Μπήκε μέσα βιαστικά, και κλείδωσε προσεκτικά την βαριά

πόρτα πίσω του. Κάθησε στο αχυρόστρωμα του, και έβγαλε από την τσέπη του ράσου του τους θυσαυρούς που είχε αρπάξει το πρωί από το πανηγύρι του κάστρου…Ένα κομμάτι ολάφρεσκη σπανακόπιτα, μια ευχάριστη αλλαγή από το λιτό ψωμοζούμι της Μονής, ένα σαπούνι, μια μάλλον σπάνια πολυτέλεια ανάμεσα στους ιερείς, και το κυριότερο, ενας ολόχρυσος σταυρός που σίγουρα θα κόστιζε μια περιουσία…

Γέλασε σιγανά, καθώς αναλογίζοταν την έκφραση που θα είχε πάρει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του. Ακούμπησε με προσοχή τον σταυρό και το σαπούνι στο πάτωμα, ενώ άρχισε να μασουλάει την πίτα.

Το μοναστήρι του είχε προσφέρει την κάλυψη που χρειαζόταν. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από τον αγαθό μοναχό Ιγνάτιο, κρυβόταν ένας άθλιος λωποδύτης? Μέχρι να τον ανακαλύψουν, που, δεν έτρεφε αυταπάτες, κάποια στιγμή θα γινόταν, θα είχε συλλέξει μια σεβαστή περιουσία ώστε να το σκάσει και να αγοράσει ένα μεγάλο εξοχικό στην Ουαλλία…

«Διασκεδάζεις?», άκουσε μια φωνή πίσω του…

Γύρισε απότομα, για να αντικρύσει μια κουκουλοφόρα μορφή, να κάθεται αναπαυτικά στο κρεββάτι του. Ο μαύρος μανδύας κάλυπτε ολόκληρο το σώμα της, ενώ η σκιά του έκρυβε το προσωπό της.

«Ποιος είσαι εσύ?», ρώτησε ο Ιγνάτιος θυμωμένος. «Και πως μπήκες εδώ μέσα…?»

«Άπο το παράθυρο φυσικά», απαντησε ο άγνωστος και έδειξε το παράθυρο του κελιού του.

Ο Ιγνάτιος ήταν σίγουρος πως ο ξένος τον κορόιδευε. Κάτα πάσα πιθανότητα, θα ήταν μια από αυτές τις κακόγουστες φάρσες του αδελφού Ροβέρτου.

«Απολαμβάνεις τους καρπούς της κλεμμένης περιουσίας σου?», ρώτησε ο ξένος.

Ο Ιγνάτιος κοίταξε με περιέργεια την σπανακόπιτα του.

«Την αγόρασα», απάντησε μπουκωμένος.

«Διέπραξες αμάρτημα, τέκνο μου», είπε ο ξένος, και ξαφνικά η χροιά της φωνής του φάνηκε ιδιαίτερα αποκρουστική.

Άθελα του ο Ιγνάτιος γόνατισε…

«Το Βασίλειο των Ουρανών κλείνει τις πύλες του στην κατάμαυρη ψυχή σου…»

«…μα για μια πιτούλα…?»

«…και οι φλόγες της κόλασης σε περιμένουν!!!»

«Κοίτα…ας το συζητήσουμε», πρότεινε ο Ιγνάτιος. «Μπορώ να τα επιστρέψω στους ιδιοκτήτες τους…»

«Και η πίτα?»ρώτησε ο ξένος θυμωμένος.

«Θα…θα…θα του ψήσω ένα ολόκληρο ταψί…».

«Δεν μπορείς να σώσεις το αμαρτωλό σάρκιο σου με τέτοια καμώματα…»

«Μα…ας λογικευτούμε..»

«Ήρθε η ώρα σου», γέλασε σαρδόνια ο ξένος και με μια απότομη κίνηση τράβηξε πίσω την κουκούλα του μανδύα του, αποκαλύπτοντας το πρόσωπο του.

Αντικρύζοντας το, ο Ιγνάτιος έβγαλε μια θρηνητική κραυγή και έτρεξε προς το παράθυρο. Με έναν πήδο, το έσπασε και προσγειώθηκε στον κήπο της Μονής.

Ουκ ολίγοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως μια μορφή κρυφοκοίταξε για λίγο πίσω από το σπασμένο παράθυρο…

...

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ…

« ΠΡΟΔΟΣΙΑ»

Γνώριζε πως επρόκειτο για βαρύτατο αμάρτημα, άλλα έπρεπε να πλυθεί…Χρησιμοποιώντας το σαπούνι που είχε τόσο καιρό κρυμμένο κάτω από το αχυρόστρωμα του, και μια ξύλινη λεκάνη με φρέσκο νερό έβγαλε από πάνω του όσο καλύτερα μπορούσε την σκόνη και τον ιδρώτα της ημέρας.

Καθώς φορούσε πάλι το γκριζαρισμένο ράσο του, άκουσε πίσω του μια φωνή.

«Διασκεδάζεις?»

Γύρισε απότομα, για να αντικρύσει μια κουκουλοφόρα μορφή, να κάθεται αναπαυτικά στο κρεββάτι του. Ο μαύρος μανδύας κάλυπτε ολόκληρο το σώμα της, ενώ η σκιά του έκρυβε το προσωπό της.

«Δεν…δεν σε περίμενα τόσο νωρίς…», τράυλισε ο Ιγνάτιος.

Ο επισκέπτης, με μια απότομη κίνηση τράβηξε πίσω την κουκούλα του μανδύα του, αποκαλύπτοντας ένα πανέμορφο γυναικείο πρόσωπο…

«Μπλιαχ…», έκανε αηδιασμένη και πέταξε κάτω ένα κομμάτι μισοφαγωμένης σπανακόπιτας. «Πως μπορείτε σε αυτή την Μονή και τρώτε αυτές τις αηδίες…?»

«Η ζωή στο παλάτι σε έχει καλομάθει», παρατήρησε ο Ιγνάτιος.

«Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσένα», αποκρίθηκε αυτή.

Ο Ιγνάτιος ανασήκωσε αδιάφορα τους ώμους του.

«Βρίσκομαι εδώ μονάχα για να είμαι κοντά σου. Δεν είναι τόσο απλό να τριγυρίζει κανείς σε αυτή την αφιλόξενη περιοχή, μα οι μοναχοί πηγαίνουν όπου επιθυμούν…Ακόμα στο παλάτι του συζύγου σου…»

«Ώστε έχεις έρθει??», γέλασε αυτή. «Πως σου φάνηκε το θέαμα?»

Ο Ιγνάτιος προτίμησε να σιωπήσει…

«Μου πρόσφερε όλα όσα δεν μπόρεσες να μου προσφέρεις εσύ», τον κορόιδεψε.

«Αν είναι έτσι, τότε γιατί ήρθες να με βρείς?»

«Ήθελα να σου πω πως όλα μεταξύ μας τελείωσαν.»

«Δεν θα το επιτρέψω», ανασηκώθηκε ο Ιγνάτιος…

«Ανόητε…»

Σηκώθηκε από το κρεββάτι, και έβγαλε από τον μανδύα της έναν ολόχρυσο σταυρό περασμένο σε αλυσίδα.

«Το δώρο σου», είπε πετώντας το στα πόδια του. «Δεν το χρειάζομαι πια…Τώρα φοράω μαργαριταρένια κολίε…»

«Δεν θα σε αφήσω να φύγεις!!»

«Το περίμενα», είπε αυτή και άνοιξε την πόρτα για να μπει στο κελί ένας γιγαντόσωμος, σημαδεμένος άντρας.

«Βρούτε, φρόντισε τον άχρηστο.»

«Μάλιστα κυρία…»

Με μια κίνηση, ο άντρας έπιασε τον Ιγνάτιο από τους ώμους και με έλαχιστο κόπο τον πέταξε έξω από το παράθυρο, για να προσγειωθεί με δύναμη στον κήπο.

Ουκ ολίγοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως δύο μορφές κρυφοκοίταξαν για λίγο πίσω από το σπασμένο παράθυρο.

...

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΤΗ…

« ΑΤΥΧΙΑ»

Και, ενώ συγύριζε τα πραγματά του, ο Ιγνάτιος γλύστρισε σε ένα σαπούνι και έπεσε από το παράθυρο.

Ουκ ολίγοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως καμία μορφή δεν κρυφοκοίταξε πίσω από το σπασμένο παράθυρο.

...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ…

Στις μέρες μας, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, ο Ιγνάτιος έχει γίνει Άγιος.

Τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο δάπεδο του κελιού του φυλάσσονται στα μπουντρούμια του Βατικανού.

Όσο για τον αδελφο Γουλιέλμο, από την μέρα εκείνη διέκοψε την παραγωγή λαχάνων, εγκατέλειψε το μοναστήρι και αγόρασε εξοχικό στην Ουαλλία, ενώ παντρέυτηκε την παλία ερωμένη του Ιγνάτιου και κληρονόμησε το πάλατι και την περιουσία του νεκρού συζύγου της.

Η παραπάνω ιστορία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.

Εφιαλτικό σύνδρομο

Νοέμβριος 2004.

Καταρχάς καλωσήλθες στην παρέα μας.

Συμβουλή Νο1 : Αν σε πλησιάσουν ενοχλητικοί τύποι και σου ζητούν να γίνεις δούλος τους να αρνηθείς ευγενικά χαμογελώντας.

Τώρα, όσον αφορά την ιστοριούλα σου. Μου άρεσε πολύ. Ήταν καλογραμμένη. Τελικά βγάζεις νόημα όμως. Τρεις διαφορετικές εκδοχές για έναν θάνατο. Μπράβο. Θέλουμε να δούμε και άλλες ιστορίες σου.

Γειά σε όλους...

Χαίρομαι που βρέθηκα ανάμεσα σας...

Θα χαιρόμουν πολύ να γίνω δούλος διαφόρων περίεργων άλλα είμαι δεσμευμένος...

Θα ακολουθήσουν και άλλες ιστορίες,αφού γνωριστούμε καλύτερα.

Κάντε ρε και καμία κριτική,δεν θίγομαι...

Με αυτή την υπογραφή κυκλοφορώ οτιδήποτε κάνω στην Θεσσαλονίκη...Εντυπάκια,διηγήματα,αφίσες,κόμιξ,προβολές ταινιών...

Βασικά,περιστρέφεται γύρω από fantasy+παράλογο+πολιτική+παράνοια+μάυρο χιούμορ+...

Δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα,θα φανεί στην πορεία...

:blackcat:

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη φάρσα πάνω στο γνωστό μοτίβο της άνευ νοήματος και λογικής συνοχής ιστορίας που πρέπει να φτιάξει κανείς από ελλειπείς λεπτομέρειες (όπως η γνωστή που προσπαθείς να μάθεις πως πέθανε ο άλλος από πυροβολισμό ενώ ήταν κλεισμένος σε απαραβίαστο μέρος και το παράθυρο είναι άθικτο, αλλά έχει νερά από κάτω του). Στρώσε μόνο λίγο τις ατάκες και τη δομή με την οποία δίνονται και πας για βραβείο!

Μερικά παραπάνω στοιχεία...

Την ιστορία την πρωτοέγραψα τον Άυγουστο του 2003,στο Πήλιο,αραγμένος κάτω από τα δέντρα...

Πηγές έμπνευσης,ήταν συγγραφείς όπως ο Έκο και ο Μπόρχες,άλλα και η βαρεμάρα και η αδράνεια των ημερών.

Την πέρασα ένα δέυτερο χέρι πριν άπο δυο μήνες,όταν επέλεξα να την δημοσιέυσω σαν δισέλιδο εντυπάκι,μοιραζοντάς την σε φίλους και γνωστούς,άλλα και στα μέρη που σύχναζα.Μέχρι τότε αποτελούσε ακόμη ένα ξεχασμένο και καταχωνιασμένο αντικείμενο στα συρτάρια της βιβλιοθήκης μου.

Οι παρανοικότεροι εκ των γνωστών μου την εκτίμησαν,για τους υπόλοιπους αποτέλεσε "5 λεπτά χαμένου χρόνου...".Και οι δύο αντιδράσεις με παρακίνησαν να συνεχίσω τις πρωτοβουλιακές εκδόσεις τέτοιων κειμένων,και σε λίγες μέρες θα έχω έτοιμη την δέυτερη δόση...

:blink:

Τώρα τι να πω... :hmm:

Από τη μια θέλω να πω "Πέντε λεπτά χαμένου χρόνου... τελείως βλακεία" και από την άλλη θέλω να πω "Κορυφαίο!" Μου τη σπάει που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αλλά αυτό μ'αρέσει κιόλας. :huh:

Πως τα κατάφερα μη με ρωτάτε, δεν ξέρω...

• 10 months later...

Συμπαθητικούλι είναι. Οι διάλογοι θα μου άρεζαν περισσότερο αν ήταν πιο ρεαλιστικοί ή πιο ακραίοι. Αυτοί ακροβατούσαν ανάμεσα στα δύο. Αλλά θα μου πεις, τι νόημα έχει... :p

Πολύ ωραίο! Έχει πλοκή και ένταση (εκτός από την τελευταία εκδοχή φυσικά :rofl2: ) και διαβάζεται γρήγορα και άνετα. Μπράβο!

:sorcerer:

Yuck.... δεν την είχα σχολιάσει; Ίσως γιατί την πρωτοδιάβασα στο σύνδρομο (ΜΕΛΔΟΚΙΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!! Που είναι το τρίτο ρεεεεεε)

Οι διάλογοι θα μου άρεζαν περισσότερο αν ήταν πιο ρεαλιστικοί ή πιο ακραίοι

/fwnw

Ξεχνάς ότι δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, αλλά είναι θεωρίες, εικασίες κλπ κλπ κλπ. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε, απλά διαδώθηκαν κάποιες ιστορίες. Οπότε και οι διάλογοι δεν διατηρήθηκαν ατόφιοι. Διαστρεβλωθηκαν

Εμένα μου δίνει και στις τρεις εκδοχές την εντύπωση του κοιτάγματος μέσα από κλειδαρότρυπα. Τρεις διαφορετικές εκδοχές, τρία διαφορετικά σημεία του χωροχρόνου... Τους ήθελα πιο ρεαλιστικούς για περισσότερη αληθοφάνεια, ή πιο ακραίους για περισσότερη... ονειροφάνεια/παράνοια.

Για να πώ την αλήθεια, μάλλον κάπου ανάμεσα στα τρία κρύβεται η αλήθεια. Αν εξετάσουμε τα στοιχεία ένα ένα, θα βρούμε την αλήθεια.

Δεν ήταν κλοπή! Ο χρυσός σταυρός που είχε αφεθεί στο πάτωμα το αποδυκνείει αυτό.

Δεν ήταν προσπάθεια για επιβίωση! Η σπανακόπιτα έμεινε μισοφαγομένη.

Η δικιά μου θεωρία.

Η κυρία μαζί με τον βρούτο, που εκείνη την ώρα έτρωγε σπανακόπιτα και ήταν ντυμένος στα μαύρα, μπαίνουν στο δωμάτιο την ώρα που ο Ιγνάτιος έκανε μπάνιο. Ο Βρούτος έχασε την όρεξή του απο την μυρωδιά που έβγαζε ο μοναχός, μετά απο τρείς μήνες απλησιάς, και παράτησε την σπανακόπιτα. Η κυρία απο την μυρωδιά έριξε τον σταυρό. Αφού συζήτησαν ότι συζήτησαν (εκδοχή δύο) ο βρούτος τον πετάει έξω. Ο Γουλιέλμος βλέπει τα πάντα απο τα λάχανά του, και βρίσκει το αδύνατο σημείο του Βρούτου· την σπανακόπιτα. Τον δωροδοκεί, και σκοτώνει τον άντρα της κυρίας. Ταυτόχρονα, και αφού έχει κάνει μπάνιο κάνει κόρτε στην κυρία και εν τέλει την παντρεύεται.

Καλή η θεορία; Η ιστορία μου άρεσε πάντως.

• 3 years later...

Ξεκινάς με ένα κιλό Κλαρκ Άστον Σμιθ (βλ. το θηρίο της Αβερουάν). Πας στον Έκο με άλλο ένα κιλό (όπως είπες κι εσύ) και προσθέτεις κατόπιν ένα κιλό Μπαρμπαρα Κάρτλαντ (η βασίλισσα των Άρλεκιν, θεός σχωρέστην). Και τελικά μετά από τρία κιλά απόλαυση τι βάζεις; Δεκαπέντε γραμμάρια παράνοια. Ξέρεις πόσα είναι δεκαπέντε γραμμάρια; Μια φέτα τυρί του τόστ. Απαράδεκτο. Η ιστορία του Γουλιέλμου θέλει το δικό της ειδικό και γενικό βάρος, για να αναδείξει τις άλλες τρεις του Ιγνάτιου.

Εγώ την βρήκα μια ευχάριστη και διασκεδαστική τριπλοϊστορία. Είναι ευχάριστα χαμένος χρόνος. Εκτός κι αν ο συγγραφέας ξέρει κάτι και δεν μας το λέει...