Ιρμάντα Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Όνομα Συγγραφέα: Ειρήνη ΜαντάΕίδος ποιήματος: Τρόμου.Αριθμός Στίχων:Οχτώ στροφές και στίχοι σαράντα έξιΣχόλια: Ο τίτλος σημαίνει: Ο Τελευταίος Χορός. Βασισμένο στις λέξεις που έδωσε η Αταλάντη και στο μυθιστόρημα "Το Φάντασμα της Όπερας" του Γκαστόν Λερού, το ποίημα αυτό είναι η συμμετοχή μου για την "Επταλογία του Ποιητή." Η ιστορία όπως θα διαπιστώσετε παραλλάζει αρκετά από την κλασική εκδοχή του Φαντάσματος. Καλή διασκέδαση! Dernière Danse Μες στον καθρέφτη άκουγα τη φοβερή φωνή σου,Ήχος θριάμβου και λυγμού, γκάμα δαιμονική,Ευχή πατρός και δάσκαλου για μένα στα σκοτάδια-Όμως κλειστή κι αζήτητη σ’ υπόγεια φυλακή.Δεν ήταν η αγάπη σου σαν κάθε νιου μνηστήραΑκίνδυνη, ανάλαφρη και μ’ αύρα δροσερή,Φτερό χρυσό, πολύπλουμο που χαίρεσαι να δείχνεις-μα σαν αμόνι ολόφλογο μου ‘πλαθε την ψυχή.Πάντα γενναίος, -βαδίζαμε στην όχθη κρύφιας λίμνηςΚαι γύρεψες σε επίγεια ν’ ανέβουμε γιορτή-«Φορώντας μπέρτα πορφυρού θανάτου θα σε ψάξω»Είπες, κι αγκαλιαστήκαμε με χέρια και φωνή.Μ’ αλίμονο, κατόπι μου ο κάθε μάταιος γόηςΑπό ό,τι είμαι, -που είσαι εσύ- γυρεύει να τραφεί.Τρύγος χρυσός και θήραμα η αγάπη πριμαντόνας-Κι όποιον δεχτεί, αλλοιώτικο ο κόσμος θα τον δει.Χορεύοντας ανάμεσα σε πόθους και σ’ αστέρια-Δεν σ’ είδα ακόμη, αστέρι μου, κι η νύχτα προχωρεί-Κι ως με τραβούσε απόκοντα ο νιος από τα χέριαΟ λατρεμένος ίσκιος σου αργούσε να φανεί.Ως σ’ είδα, πώς φτερούγισε ένας φόβος μες στο στήθοςΒράδυνε ο χτύπος του εκρεμμούς, μολύβι, τη στιγμή,Τραβά ο αριστοκράτης μου περίστροφο στο πλήθοςΚαι σε χτυπά πισώπλατα, μ’ αδιάντροπη ορμή.Να σου σηκώσουν τρέχουνε τη μάσκα ν’ ανασάνειςΩς έγειρες ανήμπορος στη σκάλα τη στριφτήΤην παγωνιά του φονικού νέος τρόμος τη φλογίζειΠετρώνει μες στα στόματα η κάθε μια κραυγή«Δεν είν’ αυτό μασκάρεμα, είναι το πρόσωπό του-Το Φάντασμα είναι! Πιάστε τον!»-το θέατρο αντηχεί.Βρέθηκα σαν σε ποταμό, μ’ αντίξοο, άγριο ρέμα.Για να προφτάσω την ωχρή, την άγια σου μορφήΣπρώχνουν οι εχθροί, τσαλαπατούν, κι ο νιος βαμμένος αίμαΦορά την αμαρτία του, σημαία αρχοντική.Δεν ήσουν για τους γυάλινους καημούς των καθωσπρέπειΤα γόνατά τους λύνονται στην πρώτη ανεμορπήΤα χέρια τους τα κάλπικα, τα στήθια τους, τα μάτια,Βουλιάζουν στου πρωτόφαντου την ξένη ταραχή.Σε καρναβάλι μοχθηρό μπερδεύτηκες, καλέ μου,μες σε ποτήρια ξέχειλα και ξέφρενες ψυχές,δεν ήταν για τους άθλιους το σπάνιο πρόσωπό σουμήτε η φωνή σου η ακύμαντη που ζεύει τις καρδιές-κι αν στάθηκα όπως στάθηκα μες στην λαμπρήν ορχήστρα,κι αν το Παρίσι άπλωσε στα πόδια μου γιορτέςχωρίς εσέ δεν θα ‘μουνα παρά χλωμό κεράκιαθέατο κι ανήκουστο σε μέγιστων φωτιές. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SymphonyX13 Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Πανέμορφο Ειρήνη! Μην περιμένεις από μένα αναλύσεις, είμαι τελείως άσχετος με την ποίηση, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι σχετικός για να ανατριχιάσεις από το πόσο όμορφο είναι κάτι που διαβάζεις. Με εμένα συνέβηκε αυτό και είναι ότι καλύτερο μπορώ να σου πω για αυτό το ποιήμα! Πολλά, πολλά μπράβο! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) Να σου πω είχα μια αγωνία για αυτό το ποίημα επειδή δεν είναι μυθολογικό ή φάντασυ που είναι πιο του στυλ μου. Χαίρομαι αφάνταστα που σου άρεσε! Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια! Edited November 25, 2015 by Ιρμάντα 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadnJim Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) Να, αυτό εννοούσα όταν έλεγα πως ότι προλάβω μέχρι η Ειρήνη να ανεβάσει το δικό της γιατί μετά θα τρέχω να κρυφτώ! Ειρήνη είναι πανέμορφο! Ομολογώ πως το πεζό μυαλό μου δεν καταφέρνει να δει όλα όσα δίνεις μέσα από τους στίχους σου, αλλά, όπως περίπου είπε κι ο Δημήτρης, δεν χρειάζεται να καταλάβω τα πάντα για να διαπιστώσω ότι είναι πολύ παραπάνω απ' όσα μπορώ να αντιληφθώ. Respect. Edited November 25, 2015 by MadnJim 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Ε όχι και να κρυφτείς! Τόσο γρήγορος και με στιχάκια στο τσεπάκι; Μας χαρίζεις ευθυμία και κέφι! Μην ξανακούσω τίποτα τέτοιο! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Σπύρο... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elgalla Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Αυτό πραγματικά ήταν εξαιρετικό, Ειρήνη. Μου αρέσει η ιστορία του Λερού και μου άρεσε κι η δική σου εκδοχή εξίσου, άραγε τώρα θα σε καταφέρω να γράψεις μια οπερέτα ολόκληρη βασισμένη σ' αυτήν την ιδέα; Χμου χμου. Ψήσου. Άλλες φορές αλλάζεις τη φόρμα σου μες στη μέση του ποιήματος, εδώ δεν το κάνεις, γράφεις ballade απ' την αρχή ως το τέλος, θαυμάσιες εικόνες, ψαγμένες ομοιοκαταληξίες, αναπάντεχα τέλη στους στίχους, συναίσθημα, ιστορία, τα πάντα. Θέλω να το διαβάζω συχνά. Μπράβο και χαίρομαι που εμπνεύστηκες! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 26, 2015 Author Share Posted November 26, 2015 Αυτό πραγματικά ήταν εξαιρετικό, Ειρήνη. Μου αρέσει η ιστορία του Λερού και μου άρεσε κι η δική σου εκδοχή εξίσου, άραγε τώρα θα σε καταφέρω να γράψεις μια οπερέτα ολόκληρη βασισμένη σ' αυτήν την ιδέα; Χμου χμου. Ψήσου. Άλλες φορές αλλάζεις τη φόρμα σου μες στη μέση του ποιήματος, εδώ δεν το κάνεις, γράφεις ballade απ' την αρχή ως το τέλος, θαυμάσιες εικόνες, ψαγμένες ομοιοκαταληξίες, αναπάντεχα τέλη στους στίχους, συναίσθημα, ιστορία, τα πάντα. Θέλω να το διαβάζω συχνά. Μπράβο και χαίρομαι που εμπνεύστηκες! Τι οπερέτα; Με μουσική και όλα; Μάλλον λιμπρέτο θα εννοείς! Πάντως χαίρομαι αφάνταστα που σου άρεσε τόσο πολύ! (Αν σου αρέσει το Φάντασμα βρες το Phantom της Susan Kay. Εχει διάφορα θεματάκια αλλά διαβάζεται ευχάριστα από φαν της ορίτζιναλ ιστορίας.) Και πάλι ευχαριστώ θερμά! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elgalla Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 (edited) E δεν είπα να γράψεις και τη μουσική. Τους στίχους μόνο. Λιμπρέτο λέγεται αυτό; Δεν έχω την παραμικρή σχέση με την όπερα. Κάποιος μου έχει ξαναπεί για το Phantom, μάλλον εσύ Edited November 26, 2015 by elgalla 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 26, 2015 Author Share Posted November 26, 2015 (edited) Ναι αυτό είναι το λιμπρέτο! Μάλλον εγώ θα το είπα. Αν και τώρα που το σκέφτομαι ίσως ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων που κουβεντιάζαμε. Αλλά έχει την πλάκα του. Αν το βρω να στο φέρω; Edited November 26, 2015 by Ιρμάντα 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted August 25, 2018 Share Posted August 25, 2018 Εξαιρετικό 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts