Λοιπόν, το τελείωσα εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, το άφησα να κάτσει καλά κι είμαι έτοιμη για μια υποτυπώδη κριτική! Ξεκινώ απ' τα θετικά:
+ο πλούτος του κόσμου. Είναι υπέροχα τεράστιος, με πολλά μέρη, πολλές διαφορετικές κουλτούρες κι ατέλειωτες δυνατότητες
+η μαγεία. Διακριτική, αλλά ταυτόχρονα βροντερά παρούσα. Απ' την μυστηριώρη, ξύλινη Χρυσορρόη, τους "mutants" ημίθεους, τους φαρμακούς, όλα υφαίνονται γύρω απ' την μαγεία, χωρίς ούτε για μία στιγμή να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο ή να μην υπάρχει αντίτιμο για την χρήση της
+οι ολοζώντανες θρησκείες, με τις δολοπλοκίες και τις ίντριγκες
+οι πολλές οπτικές γωνίες της ιστορίας, τα κομμάτια του παζλ που μπαίνουν αργά αργά στην θέση τους
+η Αυλή με επίσης ίντριγκες και δολοπλοκίες
+η γλώσσα που χρησιμοποιείται με "Τολκινικό" τρόπο, δηλαδή με καταφανή τον έρωτα του συγγραφέα προς το κάθε γράμμα ξεχωριστά
Αλλά υπάρχουν και κάποια αρνητικά, υποκειμενικά τα περισσότερα.
-τα ονόματα. Εντελώς προσωπικό, αλλά μετά από δυο-τρεις Ανθέμιους και Πολύβιους, μίσησα ολόκληρη τη νοοτροπία της Βυζαντινής εποχής (για την οποία δεν έτρεφα και καμία ιδιαίτερη εκτίμηση :Ρ) με την ονοματολογία αυτού του είδους
-το βυζαντινό σέττινγκ. Και πάλι προσωπικό, αλλά παίζει να είναι η ιστορική περίοδος της οποίας η ύπαρξη και νοοτροπία μ' ενοχλεί σε βαθμό κακουργήματος.
-υπάρχει αρκετό τελλ σε ορισμένα σημεία, κυρίως σε ό,τι αφορά συναισθήματα και σκέψεις των ηρώων
-οι ήρωες οι ίδιοι, σε πολλά σημεία (κυρίως ο Αργυρός που δεν ήταν κι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας) φαίνονται ακραία κάτι: πολύ έξυπνοι, πολύ μοχθηροί, αφύσικοι. Το αυτό συμβαίνει και με τον τρόπο που μιλάνε. Κάποιες φορές ένιωθα σα να παρακολουθούσα παράσταση στο θέατρο, που όλες οι κινήσεις κι οι εκφράσεις είναι υπερβολικές για να μπορεί να τις αντιληφθεί όλη η αίθουσα.
-και η γλώσσα που σε ορισμένες φορές φανερώνει σχεδόν αγώνα του συγγραφέα να διαλέξει την πιο παράξενη απ' όλες τις πιθανές λέξεις, να κάνει το πιο λεπτομερές κομψοτέχνημα στις γωνίες, κάνοντας το αποτέλεσμα ελαφρώς αφύσικο.
Επίσης, το καλό πράμα ξεκινά λίγο αργά μέσα στο βιβλίο, περίπου στην σελίδα 400. Τουλάχιστον εκεί εγώ άρχισα να στροφάρω και να συνδέω τα διάφορα κομμάτια μεταξύ τους. Σαφώς και, απ' την στιγμή που έπεται πολυλογία, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, αλλά για ένα βιβλίο αργεί πολύ να πάρει μπρος.
Όμως κλείνοντας το βιβλίο χαμογελούσα και θυμόμουν πολλές λεπτομέρειες, είχα συμπάθειες και αντιπάθειες κι ανυπομονούσα για την συνέχεια. Σαφώς και μου άρεσε! Περιμένω την συνέχεια!