kitsos Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 «Όχι γλυκιά μου δε θ’ αργήσω» είπε ο Τάκης. «Ναι, όλο αυτό μου λες και κάθε βράδυ κοιμάμαι μόνη μου» νιαούρισε η Κούλα. Πάντα απ’ το τηλέφωνο ακουγόταν τόσο γλυκιά και παραπονιάρα που ο Τάκης αισθανόταν τύψεις που έμενε μακριά της τόσες ώρες αλλά...“πάνω απ’ όλα η υπηρεσία” όπως τόνιζε συχνά πυκνά ο Δεληγιάννης. «Έλα τώρα μωράκι μου, κάνε υπομονή. Ξέρεις πόσο πολύ μου λείπεις αλλά δεν μπορώ να παρατήσω τη δουλειά στη μέση. Αύριο θα με τσακίσει στη βαθμολογία και θα μου κόψει το μεροκάματο ο παλιό-καραγκιόζης.» «Καλά και που θα το μάθει.» «Αφού ξέρεις ότι κάθε πρωί ο κεντρικός του βγάζει λίστα παραγωγής ανά κεφάλι. Άμα δει ότι σταμάτησα να ελέγχω πριν κλείσω τη βάρδια θα με γδάρει. Δε θυμάσαι τι έγινε την περασμένη βδομάδα με τον Περικλή;» είπε χαμηλώνοντας αρκετά τη φωνή του ώστε να μην τον ακούσουν οι υπόλοιποι της ομάδας. «Αυτόν που του έκοψε δυο μεροκάματα για μια ώρα τεμπελιάς;» «Ναι, γεια σου! Και τι έκανε την άλλη μέρα ο μαλάκας ο Περικλής;» «Τα τίναξε.» «Ναι... αλλά πώς τα τίναξε καρδούλα μου; Έκατσε πέντε ώρες υπερωρία για να καλύψει τη χασούρα και θόλωσε. Κανείς ποτέ δεν αντέχει για δεκατρείς συνεχόμενες ώρες να ελέγχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προέδρου χωρίς να κάνει λάθος! Το έκανε και μαζεύαμε το κεφάλι του με το κουταλάκι.» «Εσύ μωρό μου είσαι γάτος!» του ψιθύρισε η Κούλα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις εσύ η-μέηλ βόμβα» «Αν δεν κλείσουμε σύντομα είναι πολύ πιθανό να το πάθω και να μου σκάσει η οθόνη στη μούρη.» Και αλλάζοντας τόνο «Περίμενε λίγο… ρε φίλε πιάσε μου ένα τσιγάρο γιατί ξέμεινα» «Μήτσος…πιάσε» απάντησε ο συνάδερφος που καθόταν στα δεξιά και του έσπρωξε ένα μισογεμάτο πακέτο. «Εντάξει ρε Μήτσο χθες ήρθες που θες να σε θυμάμαι! Κάθε τρεις και λίγο όλη η ομάδα ανανεώνεται. Τι διάολο αναλώσιμοι είστε ή χαζοί; Ή και τα δυο;» έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα και το άναψε χαμογελώντας με το αστείο του. «Μα καλά εσύ δεν τους μαθαίνεις τη δουλειά;» είπε η Κούλα από την άλλη μεριά της γραμμής. «Πώς γίνεται και δεν στεριώνει κανείς τους;» «Τους τη δείχνω όσο μπορώ. Πού αγγίζουμε, τι ελέγχουμε πριν ανοίξουμε ένα η-μέηλ, πόσο μακριά κρατάμε το πρόσωπό μας από την οθόνη…αλλά είναι στραβάδια δεν καταλαβαίνουν και το κυριότερο δεν έχουν υπομονή. Βιάζονται. Λες και τους είπε κανείς πως άμα φιλτράρουν δέκα η-μέηλ περισσότερα στη βάρδια θα γίνουν προϊστάμενοι. Εδώ εγώ έχω πέντε χρόνια στάσιμος σ’ αυτή την κωλοθέση και…» Μπααααμ! «…Να σου γαμήσω!» «ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ;» ούρλιαξε η Κούλα. «Έσκασε ο Μήτσος. Φτου γαμώτο… μου ‘ρθαν όλα τα ζουμιά πάνω μου!» είπε αηδιασμένος ο Τάκης. «Πάει το καινούριο πουκάμισο!» «Μη σε νοιάζει, θα στο πλύνω με την καινούρια μου σκόνη. Διαλύει τους δύσκολους λεκέδες στο λεπτό. Απλά φύγε από κει μωράκι μου γιατί τώρα θα βρωμάει πολύ ε;» «Τώρα... θα φύγω, έτσι κι αλλιώς θα σκάσει μύτη και το συνεργείο καθαρισμού. Είναι αυτοί κάτι μαλάκες... δε θέλουν κανένα στα πόδια τους. Μια στιγμή κλείνω και… εντάξει έτοιμος, φεύγουμε μάγκες!» «Κρίμα ρε παιδί μου.» ψιθύρισε η Κούλα «Όμως δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται συνέχεια, αφού τους τα δείχνεις όλα...» «Ε όχι και όλα!» μουρμούρισε ο Τάκης βάζοντας το πακέτο στην τσέπη του. «Πέντε χρόνια τώρα περιμένω τη συνταξιοδότηση του Δεληγιάννη. Θέλεις να μου φάει τη θέση κανένας άλλος; Τόσα χρόνια στο δημόσιο λες να μην ξέρω;» Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Πολύ καλό, Κίτσο, πραγματικά! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nova Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Καλοοοοό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitsos Posted November 1, 2009 Author Share Posted November 1, 2009 Ευχαριστώ πολύ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Aria* Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Με αιφνιδίασες στο τέλος Πολύ καλό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Πολύ καλό. Το έβγαλε το γέλιο του πολύ ωραία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Χαχαχα πολύ καλό Κρίμα, θα ήταν πολύ ωραίο στο καφέ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amandel Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Πολύ καλό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Μου άρεσε η ιδέα, η εκτέλεση και το κλείσιμο. Μου έλειψε μια στοιχειώδη αιτιολόγηση για το πώς το e-mail ανατινάζει κεφάλια. (βλ. γονίδιο της αλληλεγγύης του nikosal στο προηγούμενο "9". Επίσης, νομίζω ότι η εν λόγω συμπεριφορά ταιριάζει πολύ περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Η ιεραρχία σπάνια κινδυνεύει στο δημόσιο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Electroscribe Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 (edited) Πραγματικά πικρα ξεκαρδιστικό. Μ' αρέσουν τα φλασάκια όπου το κείμενο είναι συνολικά ενδιαφέρον κι όχι μέσο καθοδήγησης προς μια τελευταία γραμμή-έκπληξη (punchline). Μια παρατήρηση που δεν ισχύει μόνο σε αυτό το κείμενο αλλά τη βλέπω συχνά στις βιβλιοθήκες μας: Η κλητική προσφώνηση, δηλαδή το όνομα/χαϊδευτικό/παρατσούκλι/τίτλος του ανθρώπου στον οποίο απευθύνται μια φράση, χωρίζεται με κόμμα από την υπόλοιπη φράση. Για παράδειγμα: "Εσύ, μωρό μου, είσαι γάτος!" κι όχι "Εσύ μωρό μου είσαι γάτος!" "Κρίμα, ρε παιδί μου" κι όχι "Κρίμα ρε παιδί μου" "ρε φίλε, πιάσε μου ένα τσιγάρο γιατί ξέμεινα" κι όχι "ρε φίλε πιάσε μου ένα τσιγάρο γιατί ξέμεινα" "Παρακαλώ, κύριε πρόεδρε" κι όχι "Παρακαλώ κύριε πρόεδρε" (λοιπά τυπογραφικούλια του συγκεκριμένου κειμένου σε ΡΜ) Edited December 2, 2009 by Electroscribe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solonor Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Φοβερό φλασάκι, μπράβο Κίτσο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Καλό το φλασάκι. Έχει δίκιο η Nienor, θα έπεφτε πολύ γέλιο στο καφέ, αν ακουγόταν μαζί με τα άλλα. Να παρατηρήσω επίσης ότι παρά το γέλιο του, κρύβει και στοιχεία της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, της ανασφάλειας των εργαζομένων και όλα τα κακά που εκπορεύονται από αυτήν. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitsos Posted December 7, 2009 Author Share Posted December 7, 2009 Μια παρατήρηση που δεν ισχύει μόνο σε αυτό το κείμενο αλλά τη βλέπω συχνά στις βιβλιοθήκες μας: Η κλητική προσφώνηση, δηλαδή το όνομα/χαϊδευτικό/παρατσούκλι/τίτλος του ανθρώπου στον οποίο απευθύνται μια φράση, χωρίζεται με κόμμα από την υπόλοιπη φράση. Για παράδειγμα: "Εσύ, μωρό μου, είσαι γάτος!" κι όχι "Εσύ μωρό μου είσαι γάτος!" "Κρίμα, ρε παιδί μου" κι όχι "Κρίμα ρε παιδί μου" "ρε φίλε, πιάσε μου ένα τσιγάρο γιατί ξέμεινα" κι όχι "ρε φίλε πιάσε μου ένα τσιγάρο γιατί ξέμεινα" "Παρακαλώ, κύριε πρόεδρε" κι όχι "Παρακαλώ κύριε πρόεδρε" Αφήνω δουλειά για τον επιμελητή Ευχαριστώ πολύ όλους, χαίρομαι που αρέσει γιατί μου αρέσει κι εμένα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MountainRoot Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Μου άρεσε αρκετά μπορώ να πω. Πικρό χιούμορ με ωραίο τέλος. (Υπάρχει ένα κενό στο πως ένα e-mail μπορεί να σου τινάξει τα μυαλά αλλά δεν έδωσα σημασία μιας και όλο το υπόλοιπο ήταν χορταστικό.) Μπράβο απο μένα! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dolph Posted December 17, 2009 Share Posted December 17, 2009 Καταπληκτικό και όχι πληκτικό!!! Δεν είναι εύκολο να εκπλήξεις έμπειρους αναγνώστες με τόσο μικρό διήγημα. Μπράβο και πάλι μπράβο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts