Jump to content

Συνέντευξη με τον Raymond Feist


heiron
 Share

Recommended Posts

Ο γνωστός συγγραφέας του Riftwar,Ρέημοντ Φάιστ(και ουχί Φέιστ όπως μου διευκρίνησε),απαντά αποκλειστικά για το www.sff.gr . Στην Ελλάδα τα βιβλία του μεταφράζοτναι και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αγνωστη Καντάθ.

 

 

1. Στα βιβλία σας βλέπουμε πολλούς χαρακτήρες να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνετε κι εσείς μαζί τους ή γιατί έτσι είναι καλύτερα για τους αναγνώστες ώστε να διαβάζουν για ήρωες της ηλικίας τους καθώς οι ίδιοι μεγαλώνουν;

Η αναγνωσιμότητά μου αυξάνεται κάθε χρόνο με νέους αναγνώστες κάθε ηλικίας οπότε είναι λάθος να λέμε ότι γράφω με κάποια ηλικία αναγνωστικού κοινού κατά νου. Η ωρίμανση των χαρακτήρων είναι στοιχειώδης στην καλή συγγραφή γιατί ένας χαρακτήρας που δεν αλλάζει από τις συγκρούσεις του δράματος είναι ένας χάρτινος χαρακτήρας.

 

2. Χρειάζεται ένας συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας ειδικές γνώσεις Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, κτλ για να γράψει καλό σύγγρονο φάντασυ όπως ο σύγχρονος συγγραφέας ΕΦ χρειάζεται προχωρημένες επιστημονικές γνώσεις;

Δεν υπάρχουν ειδικοί για δράκους ενώ υπάρχουν βέβαια ειδικοί σε μύθος με δράκους. Αν γράφεις ηρωική φαντασία δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά πρέπει να είσαι αρκετά πειστικός ώστε ο αναγνώστης να μην πετάξει το βιβλίο επείδή δεν ξέρεις τίποτα σχετικά με ξιφασκία, ναυσιπλοΐα, ή μαγειρική ή με οτιδήποτε άλλο γράφεις. Σχετικά με την Ιστορία,την κοινωνιολογία κτλ είναι πάντα καλό να μελετάς τους ανθρώπους και γιατί κάνουν ό,τι κάνουν. Κάνει τα κίνητρα των χαρακτήρων πολύ πιο αληθινά.

 

3. Πιστεύετε ότι η φανταστική λογοτεχνία έχει ξεπεράσει το είδος του τυπικού “dnd” επικού φάντασυ;Ακόμη και στα πρώτα σας βιβλία φαίνεται να παίρνετε ένα ελαφρώς διαφορετικό μονοπάτι, αποκλίνοντας από το σύνηθες μοτίβο “καλού εναντίον κακού” και στα πιο πρόσφατα βιβλία σας αποκλίνετε περισσότερο από τα στερεότυπα του είδους.

Το Dnd ήταν απλά μια μόδα γιατί ήταν πρόσφατο όταν εγώ και κάποιοι άλλοι συγγραφείς ξεκινήσαμε στα μέσα της δεκαετίας του 70. Πριν από αυτό είχαμε αυτούς που προχώρησαν πέρα από το κλασικό “καλό εναντίον κακό” θέμα με τον Μάικλ Μούρκοκ να είναι ανάμεσα στους πιο αναγνωρισμένους. Η πολυπλοκότητα της ζωής αντανακλά την πολυπλοκότητα της λογοτεχνίας κάποιας περιόδου.

 

4. Έχοντας βασίσει τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά σας σε έναν κόσμο παιχνιδιών ρόλων, συμβουλεύεται τους νέους συγγραφείς να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν γράψατε περισσότερα βιβλία σαν το Faerie Tale;

Δεν έγραψα περισσότερα βιβλία σαν το Faerie Tale για απλούς επαγγελματικούς λόγους.Ενώ το βιβλίο αυτό ήταν επιτυχημένο δεν ήταν τόσο επιτυχημένο όσο τα περιπέτειας/δράσης. Έτσι γράφεις ό,τι φέρνει περισσότερα χρήματα για να ταισεις την οικογένειά σου και να βάλεις μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.

 

5.Τα περισσότερα έργα σας είναι σε τριλογίες και βγαίνουν μάλλον τακτικά και γρήγορα.Τι έχετε να πείτε για τις μεγάλες σειρές και τους συγγραφείς που μερικές φορές κάνουν τους αναγνώστες τους να περιμένουν για χρόνια για το επόμενο βιβλίο της ν-λογίας τους;

Βασικά η σειρά μου ίσως είναι η πιο μεγάλη σε μήκος σειρά φάντασυ στην Ιστορία. ¨οταν τελειώσει ο Κύκλος του Πολέμου του Riftwar θα αποτελείται από τριάντα μυθιστορήματα. Απλώς τα σπάμε σε έπη ώστε οι αναγνώστες να έχουν διάφορα μέρη όπου μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν θέλουν να πάνε πίσω και να διαβάσουν το Μάγο πρώτα. Μπορείς να αρχίσεις άνετα με τη Σκιά της Σκοτεινής βασίλισσας ή το Talon of the Silver Hawk ή το Into a Dark Realm και να πάρεις μια ιδέα από την όλη ιστορία. Αυτό ήταν συνέβη μάλλον πορεία της έκδοσης,όχι με βάση κάποιο πλάνο, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι ήμουν τυχερός. Δεν ξέρω πόσους αναγνώστες θα είχα κρατήσει αν το νέο βιβλίο ήταν ο 27ος τόμος του κάτι κι όχι ο 1ος τόμος του νέου Επους.

 

6. Πώς είναι η ζωή του σύγχρονου συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας;Υπάρχει πολύ πίεση και πράγματα που σας εμποδίζουν να τελειώσετε το επόμενο μυθιστόρημα;

Δεν μπορείς να γενικεύσεις. Η ζωή μου είναι μοναδική όπως κάθε συγγραφέα στον τομέα. Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τις υποθέσεις μου δεν αποτελούν βάση για να σχηματίσω γνώμη για την κατάσταση που βρίσκεται η ζωή των άλλων συγγραφέων. Όπως κάθε άλλος έχω πράγματα που με αποσπούν και κατά καιρούς το να βρω την πειθαρχία να γράψω μπορεί να είναι δύσκολο.

 

7. Έχετε ιστοσελίδα, προφίλ στο facebook, κτλ. Το διαδίκτυο είναι καλό για έναν συγγραφέα σαν εσάς ή προτιμάτε παλαιότερες εποχές όταν αναγνώστες και συγγραφείς δεν επικοινωνούσαν τόσο εύκολα;

Ακόμη παίζω με τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης. Βρίσκω κάποια όπως το CompuServe,το Genie και το δικό μου website (http://www.cryde.com ) και τη mailing list μου (οδηγίες υπάρχουν στο σάιτ) πολύ χρήσιμα. Για το twitter, το facebook, το myspace κτλ δεν είμαι ακόμη σίγουρος. Θα δούμε αν έχουν κάποια επαγγελματική αξία σύντομα πιστεύω. Σχετικά με το να είμαι σε επαφή με τους αναγνώστες, μου αρέσει.Με κάνει τίμιο απένταντί τους και επίσης με κάνει να παίρνω τον εαυτό μου λιγότερο σοβαρά.

Edited by Spark
Μειώθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Ευχαριστούμε Γιάννη, ευχαριστούμε Raymond!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως υπάρχει το αγγλικό πρωτότυπο Κείμενο;

Αν ναι, θα μπορούσες heiron να το παραθέσεις;

 

Προσωπικά δεν πρόκειται να διαβάσω την μετάφραση.

Link to comment
Share on other sites

Αν γράφεις ηρωική φαντασία δεν χρειάζεται να είσαι εισικός σε καποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά πρέπει να είσαι αρκετά πειστικός ώστε ο αναγνώστης να μην πετάξει το βιβλίο επείδή δεν ξέρεις τίποτα σχετικά με ξιφασκία, ναυσιπλοία, ή μαγειρική ή με οτιδήποτε άλλο γράφεις. Σχετικά με την Ιστορία,την κοινωνιολογία κτλ είναι πάντα καλό να μελετάς τους ανθρώπους και γιατί κάνουν ό,τι κάνουν. Κάνει τα κίντρα των χαρακτήρων πολύ πιο αληθινά.

 

Όχι ότι και τα υπόλοιπα που είπε δεν ήταν προσγειωμένα και εύστοχα, αλλά αυτό εδώ χαίρομαι να το ακούω (και να το ακούν και άλλοι) από κάποιον επιτυχημένο στο χώρο

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Φάντασμα changed the title to Συνέντευξη με τον Raymond Feist

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..