Jump to content

Βιβλιοαπολογισμός του 2009


Electroscribe
 Share

Recommended Posts

Ορισμένα από τα πράγματα που έγραψε στον βιβλιοαπολογισμό του 2009 η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ (πηγή: Athens Voice). Τα πλάγια σχόλια στις αγκύλες είναι δικά μου και μπορείτε να τα αγνοήσετε, βγάζοντας δικά σας συμπεράσματα)

 

 

Audiobook. Τα πρώτα ακουστικά βιβλία εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ψεύτης παππούς». Στη Γερμανία κυκλοφορούν 17.000 ακουστικά βιβλία κάθε χρόνο (ανάμεσά τους και δύο του Πέτρου Μάρκαρη).

 

[και το sff στην κόψη των εξελίξεων, χάρις στον Martin]

 

 

Βιβλιονέτ. Η βάση δεδομένων Βιβλιονέτ καταγράφει όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Όλες οι πληροφορίες για το βιβλίο, το συγγραφέα, κριτικές και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία. Περισσότεροι από 400.000 επισκέπτες κάθε μήνα. Μια δωρεάν υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

 

[Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε πως είναι περασμένα σωστά τα βιβλία μας εκεί, να μπορεί να τα βρει όποιος αναζητά ελληνική φαντασία]

 

 

Διαφάνεια. Πού πάνε τα χρήματα του Δημοσίου που αφορούν το βιβλίο; Μπορείτε να βρείτε από το 2005 όλους τους Ισολογισμούς για την πολιτική βιβλίου που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον κόμβο του.

 

[πολύ θέλω να τον κοιτάξω καλύτερα]

 

 

 

E-book… Με άλλα λόγια, το βιβλίο με μπαταρία. 150.000 συσκευές πουλήθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο. Συζητάμε για 18.000.000 έως το 2012. Αρχίζουν να διαδίδονται και στη χώρα μας.

 

[πρωτοπόρος ο δικός μας arachnida]

 

 

 

Ζητώ την καινούργια διπλωματία για το ελληνικό βιβλίο. Ξεκίνησε το 2001 με την πρόσκληση της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης. Έκτοτε ακολούθησαν οι προσκλήσεις στην Ιταλία το 2004, στην Ισπανία το 2006, στην Κίνα το 2008 και στη Σερβία, πριν από ένα μήνα.

 

[και πόσα βιβλία πουλήσαμε εκεί για μετάφραση σε άλλες γλώσσες;]

 

 

Θέμα της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι «η Αρχαιότητα και Εμείς»· κι εννοούμε αυτή την αρχαιότητα από την οποία προήλθαμε, και η οποία είναι ακόμα ζωντανή στη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης ανήκει στο «club των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων βιβλίου» του κόσμου.

 

[η υπογράμμιση δική μου. Και ξαναρωτάω το ίδιο με πάνω]

 

 

Ισχυρός. Ισχυρό είναι το ελληνικό βιβλίο. Αντιστέκεται σθεναρά στην οικονομική κρίση.

 

[εννοεί σε πωλήσεις, αλλά και σε τιμές δε βλέπω διαφορά…]

 

 

Λέσχες Ανάγνωσης. 230 Λέσχες Ανάγνωσης λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρια οι Λέσχες για τα μαθηματικά (Θαλής και φίλοι).

[στο χώρο της φαντασίας; Εκτός από αυτήν που ξεκίνησε εδώ μέσα ο northerain;]

 

 

 

Μεταφράσεις. Η Ελλάδα μεταφράζει όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σχεδόν το 1 στα 2 βιβλία που κυκλοφορούν είναι μεταφρασμένα. Κυριαρχούν οι μεταφράσεις από την αγγλική γλώσσα (51,6%) και ακολουθούν τα γαλλικά (11,5%), τα ιταλικά (6,7%), τα γερμανικά (4,9%), τα ισπανικά (4,3%) και τα αρχαία ελληνικά (3%). Το υπόλοιπο 18% αναφέρεται σε άλλες γλώσσες.

 

[κι επίσης ΔΕΝ μεταφράζεται όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και μιας και απόρησα για το πόσο, να απορήσω και ποιοι μεταφράζονται, με ποια κριτήρια; Και σε ποιες γλώσσες;]

 

 

Στατιστικές του βιβλίου. Σταθερή η ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Σχεδόν 10.000 τίτλοι κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Και το 2008. Τα ποσοστά της πίτας πάνε στη λογοτεχνία (21,7%), στο παιδικό βιβλίο (21,4%) και τα μη λογοτεχνικά – θεωρητικές και θετικές επιστήμες, σχολικά βοηθήματα και βιβλία τέχνης (56,9%).

 

[Δηλαδή, 2.200 λογοτεχνικά περίπου… Η συντριπτική πλειοψηφία mainstream. Κι εμείς σ’ ένα είδος με περισσότερους συγγραφείς παρά αναγνώστες]

 

 

Τζίρος. Ο ευρωπαϊκός τζίρος του βιβλίου ανέρχεται σε 40 δις ευρώ (μόνο οι εκδοτικοί οίκοι στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν έναν κύκλο εργασιών 23 δις ευρώ, με 170.000 εργαζομένους). Το βιβλίο είναι η πρώτη πολιτιστική βιομηχανία στον κόσμο και την Ευρώπη.

 

[]

 

 

Υπεύθυνος. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ο υπεύθυνος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο – τρέχει 40 προγράμματα (www.ekebi.gr).

 

[Μόλις τη μάθω, θα επανέλθω με νέο ποστ]

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ελεύθερα και σε όσο μάκρος θέλετε, παρακαλώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Κατά το ΕΚΕΒΙ, το 2008 (για πέρσι δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία)

 

- η Ελλάδα είχε 902 ενεργούς εκδοτικούς οίκους (δηλαδή, οίκους που εξέδωσαν τουλάχιστον ένα βιβλίο μέσα στη χρονιά).

 

[Σκεφτείτε λίγο την αναλογία με τον πληθυσμό. Αν πάλι δε σας λέει κάτι, δείτε το γεωγραφικά. Σε μια υποθετική Ελλάδα στην οποία οι οίκοι θα ήταν γεωγραφικά κατανεμημένοι, κάθε νησάκι με 10.000 κατοίκους θα είχε εκδοτικό οίκο, κάθε κεφαλοχώρι που μαζί με τα γύρω χωριά φτάνει τα 10.000 άτομα ομοίως κτλ.]

 

- Τα μη λογοτεχνικά βιβλία (θεωρητικές και θετικέςεπιστήμες, σχολικά βοηθήματα και βιβλία τέχνης) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με56,9%%, και ακολουθούν η λογοτεχνία με 21,7%και τα παιδικά βιβλία με 21,4%.

 

 

- Οι μεταφράσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο δυναμισμόστη χώρα μας, σημειώνοντας αύξηση του αριθμού των τίτλων τους κατά 138 (από 4.067σε 4.205). Το ποσοστό τους στο σύνολο της βιβλιοπαραγωγής αυξήθηκε από 40,9% το2007 σε 43,1%, το 2008, ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με άλλεςευρωπαϊκές χώρες. Πιο δημοφιλής αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η αγγλική γλώσσα, με 51,3%-με μικρή μείωση-, και ακολουθούν τα γαλλικά με 11,3%, τα ιταλικά με 6,5%, ταγερμανικά με 5,1%, τα ισπανικά με 4,9% και τα αρχαία ελληνικά με 3%.

- Η ελληνική λογοτεχνία ενίσχυσε τα πρωτεία έναντι της ξένης -1.186 νέοι τίτλοι και 716αντίστοιχα-, σημειώνοντας αύξηση το 2008 κατά 10,3% σε σύγκριση με το 2007-έναντι μείωσης κατά 11,8% της ξένης λογοτεχνίας.

[ΑΛΛΆ]

- Η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες στην οποίαεκδίδονται τα περισσότερα μεταφρασμένα λογοτεχνικά βιβλία σε σύγκριση με τηνυπόλοιπη Ευρώπη (39,8% του συνόλου).

[και να μη μιλήσουμε για αναλογίες στα είδη που διαβάζουμε εμείς του sff]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..