Jump to content

Το μέλλον είναι ηλεκτρονικό - και για τους συγγραφείς!


Mort13
 Share

Recommended Posts

Ο γνωστός συγγραφέας ΕΦ Mike Resnick (πάνω από 30 υποψηφιότητες για Hugo και Nebula) έκανε ένα αρκετά ενδιαφέρον blog post στο όποιο αναφέρεται στο πέρασμα που γίνεται σιγά σιγά στην διαδικτυακή έκδοση περιοδικών και βιβλίων και πώς αυτό είναι προς όφελος των συγγραφέων. Νομίζω το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι αυτό που αντιπαραβάλει τα έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει ένας κανόνικος εκδότης με αυτά ενός "ηλεκτρονικού" εκδότη. Και καταλήγει στο λογικό συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που ένας ηλεκτρονικός εκδότης δεν χρειάζεται να ανησυχεί για έξοδα εκτύπωσης, διανομής, αποθήκευσης κλπ μπορεί να προσφέρει περισσότερα λεφτά στον συγγραφέα (κι ένα φτηνότερο προϊόν στον καταναλωτή προσθέτω εγώ).

 

 

I Have Seen The Future—and It Ain't Got a Lot of Dead Trees in It

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 87
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Arachnida

  5

 • Nova

  6

 • Blondbrained

  16

 • Drake Ramore

  5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Όλα ωραία και καλά...

Για μερικούς το βιβλίο είναι ζωντανός οργανισμός, και η επαφή με το χαρτί του, η αίσθηση στα χέρια σου, ο ήχος που κάνει όταν γυρνάς σελίδα, δυναμώνει τον δεσμό με τον αναγνώστη... Σε μερικές σελίδες αγαπημένων μου βιβλίων, υπάρχουν σημάδια από λάδια, από καφέ, από την πολύ χρήση γενικά. Θυμάμαι ακριβώς τι ένιωσα γυρνώντας αυτές τις σελίδες. Συνειρμικά 'ζω' ακόμα και πράγματα που είναι άσχετα με το βιβλίο.

 

Δεν λέω, καλό για τα δέντρα και την οικολογία γενικότερα, αλλά ο δεσμός αυτός θα σπάσει... Έχουν σπάσει τόσοι δεσμοί, είναι από τους τελευταίους που έχουν μείνει...

Link to comment
Share on other sites

+1 στο παραπάνω! Διαφωνώ κάθετα με το να χαθεί το βιβλίο. Είναι μια ιδιαίτερη αίσθηση να διαβάζεις από το χαρτί. Ενώ ξέρουμε όλοι μας ότι τα περισσότερα βιβλία υπάρχουν και σε e-book στο internet απ' όπου μπορούμε να τ' αποκτήσουμε τσάμπα, δεν το προτιμάμε, κι αυτό γιατί είμαστε δεμένοι με το βιβλίο. Θέλουμε να το διαβάσουμε και μετά να το βάλουμε στη βιβλιοθήκη μας και να το χαζεύουμε κι όποτε μας έρθει να το ξεφυλλίζουμε. Είναι πολύ κρίμα να γίνει αυτό, αν και στο μέλλον το φοβάμαι πολύ... ήδη έφτασαν και στην Ελλάδα τα ειδικά συστήματα ανάγνωσης e-book. Δε θ' αργήσουν να γίνουν μόδα μάλλον...

Link to comment
Share on other sites

Άμα δεν φτιάξεις συλλογή που θα περάσει στις επόμενες γενιές (η δική μου ξεκίνησε απ' τον πατέρα μου κι εγώ με τον αδερφό μου την εμπλουτίζουμε), γεμάτη με σελίδες που θα κιτρινίσουν και μόνο απ' την όψη τους θα φωνάζουν "σεβασμός, κύριοι", δεν αξίζει. Καλό και φτηνό και βολικό το ηλεκτρονικό, αλλά εγώ θα συνεχίσω να κοιμάμαι με τα βιβλία του Πράτσετ και της Ώστιν να ακολουθούν τους νόμους της βαρύτητας πάνω στο στέρνο και τον καλό μου να τα κλείνει προσεχτικά και να τ' ακουμπάει στο κομοδίνο. Φανταστείτε την ίδια εικόνα με λαπ-τοπ... γίνεται; Δε γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Αν και συμφωνώ και εγώ με την Βlond σκέφτομαι ότι παραπάνω απο μανιακός με τα βιβλία είμαι πιο πολύ μανιακός και με την ανάγνωση την ίδια. Αν οι νέες τεχνολογίες βοηθήσουν στην διάδωση της λογοτεχνίας με οιοδήποτε τρόπο, τότε καλώς να ορίσουν. Δεν πιστεύω οτι θα αντικαταστήσουν το παλιό καλό βιβλίο ποτέ πάντως, απλά θα προσφέρουν μια άλλη εναλλακτική.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαζόμαστε τα βιβλία στην γνωστή μορφή τους στο μέλλον.

Η τεχνολογία θα προχωρήσει τόσο πολύ που θα ενσωματώσει όλα τα πλεονεκτήματα του βιβλίου στα e-books, δηλαδή, θα διπλώνουν, θα μπορείς να γράψεις σημειώσεις, θα έχεις τέλειο contrast και ό,τι άλλο κάνει καλό ένα βιβλίο. Ακόμα και μυρωδιά βιβλίου θα έχουν, αν κριθεί ότι ένα e-book θα γίνει πιό ανταγωνιστικό έτσι.

Συγχρόνως, θα μπορείς να κερδίσεις χώρο και βάρος και έτσι στο γνωστό ταξίδι σου με τρένο στην Ευρώπη, θα κουβαλάς μόνο το e-book σου με 50 βιβλία για να σε συντροφέψουν στην διαδρομή.

 

Αν και βιβλιοφάγος, κατά οικογενειακή παράδοση, δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο να μην συμβούν αυτά με αυτόν τον τρόπο ακριβώς.

Είναι θέμα τεχνολογίας και μόνο και σίγουρα τεχνολογίας που θα την προλάβουμε όλοι μας.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θυμίζω και ένα γεγονός που συζητήθηκε αρκετά αυτά τα Χριστούγεννα: "sales of electronic books topped their paper-based cousins for the first time this past Christmas day, according to Amazon.com".

Ενώ μέσα σε μία μέρα (στις 14 Δεκεμβρίου) το amazon πούλησε 9,5 εκατομμύρια αντικείμενα (κυρίως βιβλία).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θέλω να αναφερθώ λίγο στην οικολογία. Αυτό το "No more dead trees" δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Πόσες ύλες και ενέργεια σπαταλιούνται και πόση μόλυνση παράγεται για την κατασκευή και την τροφοδότηση με ενέργεια ενός e-book-reader?? Είναι σίγουρα όφελος σε σχέση με το πόσα βιβλία αγοράζει ο μέσος αναγνώστης;;

 

Είχα δει παλιότερα κάτι έρευνες που έλεγαν ότι είναι περίπου τα ίδια τα οικολογικά τους μειονεκτήματα. Έχει ακούσει/διαβάσει κανείς κάτι πρόσφατο;;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εἶμαι κι ἐγὼ ἕνας ἀπ' τοὺς κολλημένους μὲ τὰ βιβλία - ὄχι μόνον ὡς περιεχόμενο ἀλλὰ καὶ ὡς ἀντικείμενα. Δὲν ἔχω τὴν πληθώρα βιβλίων ποὺ ἔχουν κάποιοι, ἀλλὰ μπορῶ νὰ καυχηθῶ ὅτι ὅσα ἔχω εἶναι ἔπειτα ἀπὸ προσωπικό μου μόχθο. Δὲν ἔχω οὔτε ἕνα βιβλίο στὴν βιβλιοθήκη μου ἀπὸ "κληρονομιά", μιὰς καὶ κανεὶς στὴν οἰκογένειά μου δὲν διάβαζε. Καὶ συμφωνῶ πὼς ἀρνοῦμαι νὰ ἀγοράσω καὶ νὰ διαβάσω e-book ὅσο δελεαστικὸ κι ἂν φαίνεται. Ἐδῶ μὲ τὸ ζόρι διαβάζω κείμενα στὴν ὀθόνη τοῦ ὑπολογιστῆ μου.

 

Ὡστόσο, θεωρῶ ὅτι τὰ βιβλία ὡς ἀντικείμενα σταδιακὰ θὰ ἐκλείψουν. Οἱ νέες τάσεις δείχνουν ὅτι ἡ παραγωγὴ βιβλίων μὲ τὴν κλασική τους μορφὴ θὰ μειωθεῖ τόσο ὥστε θὰ πάψουν πιὰ νὰ ἐκδίδονται. Κι αὐτὸ μὲ θλίβει, ὅπως φαντάζομαι καὶ τοὺς περισσότερους ἀπὸ ἐμᾶς. Ἀλλὰ ἐμεῖς (ἴσως καὶ μιὰ-δυὸ γενιὲς ἀκόμα) θὰ εἴμαστε οἱ τελευταῖοι ποὺ θὰ ἔχουμε τὴν ἐπαφὴ μὲ τὸ βιβλίο, μὲ τὸ χαρτὶ καὶ τὴν μυρωδιά του. Στὸ μέλλον (πιθανῶς πολὺ κοντινό μας) οἱ ἄνθρωποι δὲν θὰ ἔχουν τέτοια κολλήματα. Θὰ τοὺς φαίνεται μάλιστα καὶ ἐκκεντρικότητα ἂν κάποιος γουστάρει νὰ διαβάζει παληὰ βιβλία, ποὺ τότε μπορεῖ νὰ κοστίζουν μιὰ περιουσία καὶ θὰ τὰ κατέχουν οἱ εὔποροι κι οἱ ἐλιτιστές.

 

(Χμ! Αὐτὸ μοῦ ἀκούγεται σὰν σενάριο ἐπιστημονικῆς φαντασίας).

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει κι ένα άλλο μειονέκτημα. Παρόλο που το άρθρο μιλάει και για το οικονομικό όφελος για τον εκδότη και τον ίδιο τον συγγραφέα, λόγω χαμηλότερου κόστους 'έκδοσης', στην ουσία μάλλον τους συμφέρει το 'χαρτί', λόγω 'κλοπής' ή 'δανείσματος' μέσω downloading. Και το βιβλίο σε χαρτί το δανείζεις, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να το δώσεις σε πάνω από έναν την φορά. Στην ηλεκτρονική του έκδοση θα μπορείς να το δίνεις σε άπειρους παραλήπτες ταυτόχρονα!

 

Αν ολόκληρη μουσική βιομηχανία τα βρήκε σκούρα, οι συγγραφείς που θα μπορούν να ζήσουν από τις πωλήσεις θα είναι μάλλον πολύ λιγότεροι, και θ'αλλάξουν τα συμβόλαια...αν ζουν θα ζουν από τα δικαιώματα 'έκδοσης' του έργου τους κι όχι από τις πωλήσεις... Τέλος πάντων, σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά...Απλά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον τα παιδιά μας θα προλάβουν έστω 'ειδικές', πολυτελείς εκδόσεις σε χαρτί! Έστω και πανάκριβες!

Edited by Blondbrained
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια ειναι οτι κι εγω βλέπω το βιβλίο να εκλείπτει συντομα, με τη παραδοσιακή του μορφη, και μαλον ως θετική εξέλειξη το αντιμετωπίζω μιας και το προβλημα με τα βιβλία δεν ειναι μόνο η πρωτες υλες τους ( βλεπε χαρτι ) αλλα και η μεταφορά τους η αποθηκευση τους κτλ ( το λεω αυτο μεσα απο ενα σπίτι με πανω απο 3.000 βιβλια, δεν υπερβάλλω δυστυχως :p ) αν μπορούσα θα τα ανταλαζα ολα με ηλεκτρονικά ( θα έπρεπε να λυθουν καπια άλλα θεματα πρωτα βεβαια ... ) επίσεις θα γλίτωνα απο το χαμο με τα δανεισμένα βιβλια ( και την αναζητηση του ποιος μου δανεισε τι, καθως και του που δανεισα τι ).

 

Πιστέυω οτι ο μονος λογος που εχει μεινει πίσω η τεχνολογία του e-book και η διαδοση του ειναι η "βολικοτητα" του copyright protection που προαναφέρθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω, ρομαντικά τουλάχιστον, ότι δε θα εξαφανιστούν τα βιβλία στην τωρινή τους μορφή. Ψήνομαι πολύ να πάρω το kindle, αλλά δε θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τη χαρά του βιβλίου. Θα 'ναι κάτι πρόσθετο, όπως το περιγράφει κι ο Adicto.

 

Στα βιβλιοπωλεία τι θα συνέβαινε άραγε; Θα έμενα χωρίς δουλειά!

 

Υ.Γ: Ίσως να είχαν τους ίδιους προβληματισμούς και την εποχή που βγήκε ο τυπογράφος. Για σκέψου..

Link to comment
Share on other sites

Στα βιβλιοπωλεία τι θα συνέβαινε άραγε; Θα έμενα χωρίς δουλειά

 

Aυτό δεν το σκέφτηκα!!!

Και πού θα χάνομαι με τις ώρες, μόνο και μονο για να πάρω ένα-δύο βιβλία;

Σε τι βιτρίνες θα στήνομαι, σαν δικαιολογία για να ξαποστάσω απ'το περπάτημα, αφού δεν γουστάρω τις βιτρίνες με παπούτσια και ρούχα;

 

Ω, καιροί...ω, ήθη.... πάει κι αυτό (μήπως γερνάω, γαμώτο;)

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα βαίνουμε προς το ηλεκτρονικο βιβλίο, αλλά ίσως όχι με εξωφρενική ταχύτητα.

Προφανώς, από τη στιγμή που ο ρυθμός διείδυσης έχει μεγάλη σχέση με το ρυθμό αποδοχής από το κοινό, όσο υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν τα αγοράζουν, θα εξακολουθούν να βγαίνουν και τα κλασικά βιβλία.

Είμαστε ομάδα βιβλιοσκωλήκων, οπότε τι να λέμε; Κάνουμε την αισιόδοξη πρόγνωση ότι θα έχουμε χαρτάκι στα χέρια μια και τα τα επόμενα χρόνια. Εγώ τουλάχιστον -όπως έχω πει και σε άλλο τόπικ- ευχαριστιέμαι να χαλάω και λίγο το βιβλίο: να το ανοίγω πολύ, να τσακίζω καμιά σελίδα, να φαίνεται διαβασμένο τέλος πάντων.

 

Πάντως, Peggy, για πλάσματα σαν και μας:

Και πού θα χάνομαι με τις ώρες, μόνο και μονο για να πάρω ένα-δύο βιβλία;

Σε τι βιτρίνες θα στήνομαι, σαν δικαιολογία για να ξαποστάσω απ'το περπάτημα, αφού δεν γουστάρω τις βιτρίνες με παπούτσια και ρούχα;

 

βλέπω τις βιτρίνες γεμάτες μηχανισμούς που θα προβάλουν εξώφυλλα βιβλίων και θα 'γυρίζουν' τις ηλεκτρονικές σελίδες τους. Δε θα στεκόσουνα σε μια τέτοια βιτρίνα;

Link to comment
Share on other sites

Καλά κάποτε στο μέλλον δεν θα υπάρχει το βιβλίο όπως το ξέρουμε σήμερα.Μήπως και πριν τον Γουτεμβέργιο δεν θα έλεγαν οι βιβλιοφάγοι ότι αν δεν είναι γραμμένο στο χέρι με σχέδια και γραφικό χαρακτήρα δεν αξίζει;Αλλά με τους αιώνες αυτό ξεχάστηκε όπως ξεχάστηκε και το γράφεις σε παπυρους σε περγαμηνές να σβήνεις και να γράφεις στην ιδια σελίδα-παλιμψηστα και έτσι.Αλλά πιστεύω θα αρήσουν λίγο να γίνουν αυτά.Η οποιαδήποτε εφεύρεση εκτοπίζει την προηγούμενη αν αποδίδει καλύτερα,αρέσει περισσότερο και κοστίζει λιγότερο τόσο στον κατασκευαστή όσο και στον καταναλωτή.

Σχετικά με το θέμα της οικολογίας και εγώ πιστεύω ότι δεν είναι πιο οικολογικό το ebook αφού χρειαζεται τόσα υλικά που θέλουν ενεργεια να γίνουν & μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον και επιπλέον τα ebook συνεχίζουν να δαπανούν ενέργεια σε όλη τους τη ζωή άρα επιβαρύνουν συνολικά περισσότερο το περιβάλλον.Την ίδια άποψη έχουν αρκετοί επιστήμονες.

Link to comment
Share on other sites

βλέπω τις βιτρίνες γεμάτες μηχανισμούς που θα προβάλουν εξώφυλλα βιβλίων και θα 'γυρίζουν' τις ηλεκτρονικές σελίδες τους. Δε θα στεκόσουνα σε μια τέτοια βιτρίνα;

 

Και βέβαια θα στεκόμουν! ΑΛλά, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει βιβλιοπωλείο, γιατί θα τα βρίσκεις όλα απ'το ίντερνετ, κι αν υπάρχει θα είναι ένα-δύο κεντρικά... Αθήνα κέντρο δεν κατεβαίνω να στηθώ στην βιτρίνα...Καλύτερα να στήσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου να κάτσω να κοιτάζω αυτό :p

 

Tέλος πάντων, είναι σίγουρο ότι προς τα εκεί οδεύουμε και προσπάθησα ήδη να βρω κανένα θετικό... Να μερικά που σκέφτηκα:

=θα μπορείς να το διαβάζεις ακόμα και στο σκοτάδι, χωρίς να ενοχλείς έτσι τον αντρούλη σου που ροχαλίζει δίπλα (con: μάλλον θα μεγαλώσει η μυωπία μας έτσι, αλλά μπρος στο διάβασμα, τι σου'ναι ένας-δύο βαθμοί παραπάνω!)

=θα μπορείς να το κρατάς με το ένα χέρι (κάτι που πάντα με δυσκόλευε με τα βιβλία, ειδικά αν ήταν "τούβλα") επιτρέποντάς σου να κάνεις διάφορες δουλειές με το άλλο, από μαγείρεμα, τάισμα του μωρού μέχρι...ό,τι κατεβάσει το βρώμικο μυαλό σας! Ελπίζω, δηλαδή, να το κάνουν αρκετά ελαφρύ κι εύχρηστο...

=ίσως να έχουν και την δυνατότητα φωνητικής 'ανάγνωσης', οπως γίνεται με κάτι προγράμματα των windows αυτή τη στιγμή, οπότε θα μπορείς να μην το κρατάς καν. ΑΥτό θα είναι εξαιρετικό για τους τυφλούς, αν και η ανάγνωση του υπολογιστή είναι εντελώς ξερή και κρύα... Ίσως, όμως, με τα νέα δεδομένα να βγαίνει και audio το κάθε βιβλίο που θα εκδίδεται, οπότε έχουμε πολύ περισσότερα συν...

=κι ένα σχετικό άσχετο. Θα αγαπήσουμε πολύ περισσότερο τα βιβλία του ο καθένας και θα τα φυλάμε σαν θησαυρούς, όπως φυλάμε παλιούς δίσκους, που τους ακούμε που και πού... Θα τα κληροδοτούμε στα παιδιά μας, και κάποτε θα λένε: εγώ έχω από τη μάνα μου τόσα βιβλία από χαρτί! Καλή φάση...

 

Celestial, μόλις το είδα. Έχεις 3.000 βιβλία στο σπίτι σου; Αυτό είναι παράδεισος, δεν είναι σπίτι! (γι'αυτό διάλεξες αυτό το nick, εεεε;) :)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει κι ένα άλλο μειονέκτημα. Παρόλο που το άρθρο μιλάει και για το οικονομικό όφελος για τον εκδότη και τον ίδιο τον συγγραφέα, λόγω χαμηλότερου κόστους 'έκδοσης', στην ουσία μάλλον τους συμφέρει το 'χαρτί', λόγω 'κλοπής' ή 'δανείσματος' μέσω downloading. Και το βιβλίο σε χαρτί το δανείζεις, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να το δώσεις σε πάνω από έναν την φορά. Στην ηλεκτρονική του έκδοση θα μπορείς να το δίνεις σε άπειρους παραλήπτες ταυτόχρονα!

 

Αν ολόκληρη μουσική βιομηχανία τα βρήκε σκούρα, οι συγγραφείς που θα μπορούν να ζήσουν από τις πωλήσεις θα είναι μάλλον πολύ λιγότεροι, και θ'αλλάξουν τα συμβόλαια...αν ζουν θα ζουν από τα δικαιώματα 'έκδοσης' του έργου τους κι όχι από τις πωλήσεις... Τέλος πάντων, σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά...Απλά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον τα παιδιά μας θα προλάβουν έστω 'ειδικές', πολυτελείς εκδόσεις σε χαρτί! Έστω και πανάκριβες!

 

Είναι πράγματι κάτι που απασχολεί πολλούς: τι θα γίνει όταν τα πάντα θα γίνουν ηλεκτρονικά και δε θα υπάρχει καμιά προστασία για την αντιγραφή;

 

Προσωπική μου γνώμη είναι πως από εκεί και μετά είναι δύο δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουμε:

 

1. Να μετατρέψουμε την κοινωνία μας και το ίντερνετ σε μια απέραντη δικτατορία. (Κάτι που ήδη γίνονται σοβαρές προσπάθειες να επιτευχθεί, για να προστατευθούν τα κέρδη και οι εξουσίες της Corporatocracy)

 

2. Να πέσουν οι τιμές σε τέτοιο σημείο που να μην έχει νόημα να το 'κατεβάζεις' τζάμπα από το ίντερνετ. Πχ αν μπορούσες να κατεβάσεις ένα βιβλίο από το Άμαζον με 2,99$ ή όσα βιβλία θέλεις το μήνα με 9,99$, υπήρχε ποτέ κάποια περίπτωση κάποιος να ψάξει να τα βρει τζάμπα; Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τη μουσική το άλμπουμ 1,99$ ή 14,99$ το μήνα και κατεβάζεις ό,τι γουστάρεις, για τις ταινίες κοκ.

 

Σοβαρά πόση μουσική μπορείς να ακούσεις σε έναν μήνα ή πόσα βιβλία μπορείς να διαβάσεις; Μποορείς πάντα να κάνεις rip and run (να κατεβάζεις δεκάδες άλμπουμ και μετά από ένα μήνα να σβήνεις τη συνδρομή) αλλά και πάλι στο επόμενο βιβλίο του αγαπημένου σου συγγραφέα ή στο επόμενο άλμπουμ του αγαπημένου σου συγκροτήματος θα πρέπει να γίνεις και πάλι μέλος.

 

Και εάν νομίσετε πως είναι μια τόσο καινοτόμα ιδέα, να σας προλάβω: δεν είναι. Η βιομηχανία πορνό το εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια: γίνε μέλος στο Α σάιτ και θα έχεις στη διάθεσή σου 6000 ταινίες, για 19,99$ το μήνα (δε θυμάμαι πόσα ακριβώς, αλλά το ποσό είναι κάπου εκεί). Μπορείς να κατεβάσεις όσες θέλεις ή να δεις όσες επιθυμείς για τα ίδια χρήματα. Σάιτ τα οποία γίνονται πλούσια ενώ η μουσική βιομηχανία παραπαίει.

Link to comment
Share on other sites

Και εάν νομίσετε πως είναι μια τόσο καινοτόμα ιδέα, να σας προλάβω: δεν είναι. Η βιομηχανία πορνό το εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια: γίνε μέλος στο Α σάιτ και θα έχεις στη διάθεσή σου 6000 ταινίες, για 19,99$ το μήνα (δε θυμάμαι πόσα ακριβώς, αλλά το ποσό είναι κάπου εκεί). Μπορείς να κατεβάσεις όσες θέλεις ή να δεις όσες επιθυμείς για τα ίδια χρήματα. Σάιτ τα οποία γίνονται πλούσια ενώ η μουσική βιομηχανία παραπαίει.

 

Μόνο που η βιομηχανία πορνό υπό-καλύπτει μια κάπως πιο "πάγια" ανάγκη του ανθρώπου και τα μεγέθη της (νομίζω ότι) είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της βιομηχανίας βιβλίων. Πάντως το τεστ με αυτό τον τρόπο πληρωμής γίνεται τώρα με τα μουσικά σάιτ. Αν πιάσει έχουν σειρά τα κινηματογραφικά... και μάλλον τελευταία τα βιβλία (που είναι και τα πιο εύκολα να αντιγραφούν/διακινηθούν/"πειρατευθούν").

Link to comment
Share on other sites

Μόνο που η βιομηχανία πορνό υπό-καλύπτει μια κάπως πιο "πάγια" ανάγκη του ανθρώπου και τα μεγέθη της (νομίζω ότι) είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της βιομηχανίας βιβλίων. Πάντως το τεστ με αυτό τον τρόπο πληρωμής γίνεται τώρα με τα μουσικά σάιτ. Αν πιάσει έχουν σειρά τα κινηματογραφικά... και μάλλον τελευταία τα βιβλία (που είναι και τα πιο εύκολα να αντιγραφούν/διακινηθούν/"πειρατευθούν").

 

Kαι σ'αυτή την περίπτωση προβλέπω το εξής: όπως στα μουσικά σάιτ μπορείς ν'αγοράσεις ένα μόνο κομμάτι από όλο το άλμπουμ (πάνε οι εποχές που ένα άλμπουμ ήταν ένα ολοκληρωμένο έργο με αρχή-μέση και τέλος, βλ Pink Floyd κτλ), έτσι θα μπορείς ν'αγοράζεις κεφάλαιο-κεφάλαιο ένα βιβλίο.... αν ο συγγραφέας δεν σου κρατήσει το ενδιαφέρον σ'ένα κεφάλαιο, απλά το παρατάς...θα πάμε, λοιπόν, στην λογική του "κάθε κεφάλαιο πρέπει να μπορεί να κρατάει τον αναγνώστη, γιατί κινδυνεύει να πάει άπατο όλο το βιβλίο". Φαντάζεστε μία τέτοια εξέλιξη πού θα οδηγήσει την ίδια την συγγραφή;

 

Δεν λέω ότι θα είναι αρνητική ή θετική η εξέλιξη. Πάντως θα προχωρήσει σε άλλο επίπεδο και, ομολογώ, πως δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη να την ακολουθήσω (καταρχήν και κυρίως σαν αναγνώστρια)

Link to comment
Share on other sites

Guest melissoula
Είναι πράγματι κάτι που απασχολεί πολλούς: τι θα γίνει όταν τα πάντα θα γίνουν ηλεκτρονικά και δε θα υπάρχει καμιά προστασία για την αντιγραφή;

 

Οτι λέω παρακάτω είναι απόσπασμα από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, παρτε το σαν ενα σενάριο τρόμου με λίγη δόση φαντασυ.

 

"Οι επαγγελματίες συγγραφείς ή διαννοούμενοι θα σταματήσουν να γραφουν αφού δεν θα μπορούν να ζήσουν από αυτό. Θα αρχίσει ενα παραεμπόριο άποψης και γραπτών με την μορφή κειμένων που θα αναρτώνται από τον κάθε ένα ελεύθερα σε μπλόγκς, φόρουμς, ή εξειδικευμένες σελίδες που θα είναι κάτι σαν Ιντερνετικα περιοδικά ή βιβλιοθήκες. Θα υπάρχουν χιλιάδες κείμενα κάθε μορφής, πεζά, ποιήματα, τραγουδια, που θα αναρτούν οι υποψήφιοι συγγραφείς οικειοθελώς, στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν το κοινό τους. Κάποια στιγμή θα καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν έχει νόημα αφού συγγραφείς δεν θα γίνουν εκτος και μονο σαν χομπυ, αφού το επάγγελμα, με τη μορφή πληρώνομαι για οτι γράφω, δεν θα υφίσταται. Αφού θα είναι όλα τζάμπα. Κι αυτό θα είναι η αυριανή δημοκρατία.

 

Στην δημοκρατία αυτή δεν θα υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία, ουτε θα αποδίδεται βέβαια σεβασμός σε κάποιον που είπε ή σκέφτηκε κάτι, είτε υπο μορφή χρημάτων είτε υπο μορφή εκτίμησης. Οι φορείς θα είναι που θα κερδίζουν, τα σαιτ, τα φορουμς, τα μπλογκς έμμεσα δια μέσου της παράπλευρης διαφήμισης. Συγγραφέας επαγγελματίας θα ειναι πλέον μόνο όποιος θα έχει ο ίδιος ένα τέτοιο Ιντερνετικο μέσο και είτε γράφοντας ο ίδιος πιπεράτα και τραβηχτικά κείμενα είτε, οθώντας τους θαμώνες του να το κάνουν, θα ανεβάζει τα χιτς στην παράπευρη μπάρα του Γκουγκλ, ή του όποιου να ναι.

 

Αποτέλεσμα όλου αυτού θα είναι η άποψη να εξαφανιστεί. Θα υπάρχει μόνο ενας διαρκής αγώνας εντυπωσιασμού που θα οδηγήσει στην σεναριακή πλοκή, αν μπορεί να την πεί κανείς έτσι, που παρουσιάζουν σήριαλ που παίζονται χρόνια, βλέπε, τόλμη και γοητεία. Την μία μέρα η κόρη θα φλερτάρει με τον πατριο που την επόμενη θα τα φτιάχνει με την αδερφή της που όμως θα αποδεικνύεται από άλλη μητέρα που στο επόμενο θα βρίσκεται ξαδέρφη του πατέρα από άλλο πατέρα που στο τέλος (πιο τέλος, λέμε τώρα) θα τα φτιάχνει με τη γιαγιά. Η λογική ή το νόημα δεν θα έχουν καμία σημασία, τα γραπτά δεν θα γράφονται για να οδηγήσουν την σκέψη κάπου αλλα ακριβώς και μόνο για να μην την οδηγούν πουθενά... εκτός από το επόμενο επεισόδιο.

 

Οι έννοιες, αγάπη,σέξ, χρήμα, αλήθεια, πίστη,πεπρωμένο,Θεός κλπ θα συζητιώνται μόνο για να συζητιώνται, διαρκώς χωρίς κανένα στόχο. Μόλις η συζητήσεις φτάνουν κάπου όλα θα ανατρέπονται ώστε να ξαναξεκινήσει η ίδια συζήτηση πάλι από την αρχή. Δεν θα υπάρχει σκέψη, θα υπάρχει όμως πολύ αγωνία. Εκεί που οι συγγραφείς του χθές πληρώνονταν για να λύνουν προβλήματα της σκέψης και της ψυχής, οι επαγγελαμτίες του αύριο στον τομέα της γραπτής σκέψης θα πληρώνονται, απο το χάος που θα δημιουργούν και την αγωνία. Κερδίζοντας χιτς. Ομως θα υπάρχει πολλή δημοκρατία.... "

 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι δικής μου επιννόησης, όχι από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας κάποιου άλλου. Είναι το πιο συναρπαστικό για μένα είδος επιστημονικής φαντασίας, αυτή του εγγύς μέλλοντος.

Edited by tetartos
posts merged
Link to comment
Share on other sites

Τραβηγμένο, μεν, αλλά αυτές είναι κι οι δικές μου ανησυχίες, μελισσούλα και συμφωνώ. Γι'αυτό έγραψα ότι θα πάει η συγγραφή σε άλλο επίπεδο...

 

Δύσκολα τα πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Guest melissoula

Αν δεν κλειδωθούν επιτυχημένα τα ηλεκτρονικά βιβλία, η συγγραφή θα απαξιωθεί. Πρέπει η ιστοσελίδα να μήν μπορεί να γίνει ούτε κάν screen save. Αν αυτοί οι περιορισμοι ωστόσο ισχύσουν και είναι δυνατα τα κλειδώματα η ηλεκτρονική έκδοση έχει σοβαρότατα πλεονεκτήματα. Αμέσως αμέσως ένας συγγραφέας ο ίδιος μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτου του προωθώντας εκκατομύρια αντίτυπα του βιβλίου του σε πάρα πολύ κόσμο σχεδόν χωρίς έξοδα!

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κλειδωθούν επιτυχημένα τα ηλεκτρονικά βιβλία, η συγγραφή θα απαξιωθεί. Πρέπει η ιστοσελίδα να μήν μπορεί να γίνει ούτε κάν screen save. Αν αυτοί οι περιορισμοι ωστόσο ισχύσουν και είναι δυνατα τα κλειδώματα η ηλεκτρονική έκδοση έχει σοβαρότατα πλεονεκτήματα.

Εεε; Τι εννοείς. Τα e-books είναι αρχεία που κατεβαίνουν στον υπολογιστή σου. Αν έχουν και DRM τότε μόνο μια φορά επικοινωνεί το μηχάνημα με το σάιτ που αγοράστηκε -μέσω του υπολογιστή- για να το ξεκλειδώσει και μετά το διαβάζεις είτε στον υπολογιστή, είτε στον ebook reader, για ποιό σάιτ μιλάς;

 

Και για να προστατέψουμε την πνευματική ιδιοκτησία μπορούμε να κάνουμε πολλά πχ να στέλνουμε ιούς στους υπολογιστές αυτών που 'κατεβάζουν' βιβλία ή μουσική χωρίς να πληρώνουν, μπορούμε και να κάνουμε τους υπολογιστές τους να εκρήγνυνται! Ή όποιος 'κατεβάζει' να του αφαιρείται το κρανίο και η σπονδυλική στήλη και να χρησιμοποιείται μετά ως ενισχυτής για high end μουσικά συστήματα, όπως περιέγραφε κάποιος συγγραφέας ΕΦ σε ένα βιβλίο που διάβασα πριν από χρόνια (και δε θυμάμαι ποιός είναι).

 

Αν όμως ρίξουμε τις τιμές, τότε δεν υπάρχει λόγος να μπούνε κλειδώματα και ποινές. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και μου φαίνεται πολύ πιο φτηνή για όλους.

 

Αμέσως αμέσως ένας συγγραφέας ο ίδιος μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτου του προωθώντας εκκατομύρια αντίτυπα του βιβλίου του σε πάρα πολύ κόσμο σχεδόν χωρίς έξοδα!

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και πάλι θα χρειάζεται επιμέλεια και διόρθωση. Αυτό αν δεν το κάνει κάποιος εκδοτικός οίκος, τότε θα πρέπει να το κάνει ο κάθε συγγραφέας μόνος του, πιθανότατα πληρώνοντας από την τσέπη του διορθωτή και επιμελητή.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και πάλι θα χρειάζεται επιμέλεια και διόρθωση. Αυτό αν δεν το κάνει κάποιος εκδοτικός οίκος, τότε θα πρέπει να το κάνει ο κάθε συγγραφέας μόνος του, πιθανότατα πληρώνοντας από την τσέπη του διορθωτή και επιμελητή.

 

 

 

Πολλοί συγγραφείς ίσως επιλέξουν να μην δώσουν το κείμενο για διόρθωση και επιμέλεια. Να το παλέψουν μόνοι τους , και να εκθέσουν το έργο τους για κρίση στο κοινό απευθείας.

Αυτό βέβαια πιθανόν να μας δώσει πολλάκάτω του μετρίου και πρόχειρα e-book , αλλά στο τέλος αυτά που πραγματικά αξίζουν θα καταφέρουν να γίνουν γνωστά όπως και να χει.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..