Jump to content

Τι βιβλίο ακούσατε;


tetartos
 Share

Recommended Posts

Τι βιβλίο διαβάσατε τον τελευταίο καιρό, τι ταινία είδατε, τι μουσική ακούσατε... καιρός να μιλήσουμε και για τα audiobooks που (ίσως) ακούσαμε, μια που φαίνεται να γίνονται επίκαιρα και στην Ελλάδα.

 

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι άκουσα το Flowers for Algernon του Daniel Keyes με αφήγηση από τον Jeff Woodman. Επρόκειτο για μια πλήρη ανάγνωση της νουβέλας (χωρίς μετατροπές ή συντομεύσεις). Τη νουβέλα την είχα διαβάσει πριν χρόνια σε ελληνική μετάφραση (νομίζω στην ανθολογία του Εξάντα) και μου είχε αρέσει πολύ. Το audiobook το άκουσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων κατά τη διάρκεια οδήγησης μεταξύ σπιτιού και δουλειάς.

 

Αν εξαιρέσουμε τα ορθογραφικά λάθη (που δεν ήταν δυνατόν να απεικονιστούν) ο αφηγητής έκανε καταπληκτική δουλειά, μιμούμενος ακόμα και τη φωνή άλλων χαρακτήρων. Η ποιότητα της ηχογράφησης ήταν πολύ καλή και δεν υπήρχαν ηχητικά εφέ (δεν ξέρω και δε νομίζω να χρειαζόταν).

 

Τώρα, σχετικά με την ίδια τη νουβέλα, δε θέλω να πω πόσο καταπληκτική είναι σαν ιδέα αλλά και σαν εκτέλεση. Θέλω μόνο να προσθέσω δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο συγγραφέας έχει σίγουρα κάτι ψυχαναλυτικό στις σπουδές του και το εκμεταλλεύεται εξαίσια. Δεύτερον, δε θυμόμουν πόσο μελαγχολική είναι η αφήγηση, ακόμα και στο απόγειο της διήγησης... Ένα διαμαντάκι για τα μάτια σας (ή τα αυτιά σας!)

 

Υ.Γ. Διαβάζω στην Wikipedia για τον συγγραφέα:

He obtained a B.A. in psychology from Brooklyn College, and [...]

Εμ, σας τα 'λεγα εγώ!

Edited by tetartos
Link to comment
Share on other sites

Αααα, εδώ είμαστε holiday.gif

 

Ακούω audiobooks μετά μανίας, τα τελευταία 2 χρόνια και κάτι.

Ξεκινώ από τα μη λογοτεχνικά, Το God Delusion και το Greatest show on Earth που διαβάζονται από τον ίδιο τον Dawkins, καθώς και το God is not great που επίσης διαβάζεται από τον συγγραφέα του, τον Hitchens.

Απο κει και πέρα, ξεκίνησα το Weaveworld του Barker πέρσι την άνοιξη αλλά το παράτησα. Έχω και τα Books of Blood αλλά δεν τα ξεκίνησα ποτέ.

 

και πάμε στο ζουμί.

Discworld Series. ΟΛΑ. (το Iphone μου έχει κάπου 8gb discworld-audiobooks atm)

Από πρόπερσι τα Χριστούγεννα που τ'ανακάλυψα, έχω ακούσει 30 από τα discoβιβλία περίπου, κάποια από αυτά (met at arms, feet of clay, mort, Lords n Ladies, Hogfather, Small Gods) πάνω από 4 φορές το καθένα. Ειδικά αν έχεις διαβάσει το βιβλίο; Το αφήνεις να παίζει στο media player και κάνεις δουλειά σου. Φυσικά απαραίτητο αξεσουάρ στον δρόμο και στο λεωφορείο.

 

Για τα discworld audiobooks υπάρχουν 3 διαφορετικοί αφηγητές:

-Μέχρι και το Carpe Jugulum -που άκουγα τώρα, την ώρα που άνοιγα το pc- αφηγητής είναι ο υπέροχος Nigel Planer, η φωνή του Discworld κατ'εμέ.

-Έπειτα είναι ο Stephen Briggs, που επίσης είναι καλός - αλλά Planer δεν είναι.

-Last but not Least, υπάρχουν κάποια audiobooks τα οποία διαβάζει ο Tony Robinson! (small gods πχ) Όσοι έχετε δει το Blackadder, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γουρλώσετε τα μάτια και να σκάσετε ένα χαμόγελο όταν ακούσετε τον ανυπέρβλητο BALDRICK να διαβάζει Pratchett ^^ (όσοι δεν έχετε δει Blackadder, πηγαίντε δείτε το, μετά ξαναδείτε το και επιστρέψτε.It's ok, θα σας περιμένουμε.)

-Βοnus, ένας τύπος του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι που διαβάζει το Good Omens, που είναι PRATCHETT-gaiman.

 

Αν έχετε διαβάσει τα κείμενα, δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από ένα καλό audiobook με γνώριμο (από ένα σημείο και μετά) αφηγητή.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Είναι δεν είναι μήνας που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα Audio Books και ενθουσιάστηκα! Έχω ξεκινήσει με την σειρά βιβλίων της Laurell K. Hamilton στα αγγλικά και τ' όνομα της αφηγήτριας είναι Kimberly Alexis. Μιμείται καλά τις φωνές των άλλων χαρακτήρων και ο τόνος της φωνής της κυμαίνεται σύμφωνα με το συναίσθημα που θέλει να περάσει η ηρωίδα, είτε σαρκαστικό, είτε θρηνητικό, είτε θυμού, είτε φόβου κ.λπ. Από ηχητικά εφέ, υπάρχει μουσική στα πιο κρίσιμα σημεία και όχι καθόλη την διάρκεια της αφήγησης.

 

Εθιστική και ευχάριστη συνήθεια το Audio Book! :)

 

(Νομίζω ότι στα ελληνικά υπάρχουν πολύ λίγα Audio Books)

Link to comment
Share on other sites

  • Management

Η συλλογή μου από audiobooks αριθμεί μερικές εκατοντάδες βιβλία, συνολικά πάνω από 50GB αλλά το δυστύχημα, για το θέμα, είναι ότι δεν έχουν σχέση με λογοτεχνία. Έχω ακούσει και λογοτεχνικά βιβλία αλλά ελάχιστα για τους γνωστούς λόγους χρόνου. Μπορείτε να δείτε στο amazon. Έχει πολλά.

 

Τα audiobooks είναι καταπληκτική πηγή μόρφωσης και δημιουργίας παραγωγικού χρόνου ακριβώς εκείνες τις στιγμές που θα χάζευες ή απλά δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε άλλα μέσα πχ. όταν οδηγείς, περπατάς, πετάς (με αεροπλάνο) κτλ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να αναφέρει ποιοι Ελληνικοί τιτλοι κυκλοφορούν σε audiobooks;

Εχει τυχει να ακούσω κάποια στα Αγγλικά, αλλά νιώθω οτι χάνω μεγάλο μέρος του κειμένου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μπορεί κάποιος να αναφέρει ποιοι Ελληνικοί τιτλοι κυκλοφορούν σε audiobooks;

Εχει τυχει να ακούσω κάποια στα Αγγλικά, αλλά νιώθω οτι χάνω μεγάλο μέρος του κειμένου.

 

Για ρίξε μια ματιά εδώ

http://www.pathospublishing.com

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο σάιτ, αλλά ελάχιστοι Ελληνικοί τίτλοι.

Thanks πάντως Χρύσα!thmbup.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

http://librivox.org/

εδώ μπορείτε να βρείτε παρα πολλα audio books (και βιβλία επίσης) τα οποία ειναι public domain

απλά απ ότι ξέρω δεν ειναι ηχογραφημένα απο γνωστούς ανθρώπους αλλά απο απλούς χρήστες

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..